[responsive_menu_pro]

Badehotellet sæson 6 - bliv klar til den nye sæson her

| torsdag 17. jan, 2019 13:27 | opdateret 13. feb, 2019 kl. 16:21 | 2 Kommentarer
badehotellet sæson 6

Foto: Mike Kollöffel / TV 2

TV 2TV 2 TV 2 Play På TV 2 mandag 28/01 20:00 Dansk, Komedie Serie

Badehotellet åbner for en ny sæson 28. januar på TV 2. Det er sæson 6 vi er nået til.

Vi skriver i sæson 6 af badehotellet sommeren 1939. Der er gået seks år, siden vi sidst var sammen med gæster og ansatte på det lille badehotel.

En del er forandret i mellemtiden, dog ikke stamgæsternes lyst til at sætte hinanden stævne heroppe i den yderste klitrække. Her er man behageligt på afstand af alt det, der sker i den store verden, ikke mindst Tysklands oprustning, krænkelse af nabolande, forfølgelse af anderledes tænkende og afskaffelse af demokratiet. Hitlers ageren vækker beundring i visse kredse i Danmark, rædsel i andre. Men langt de fleste herhjemme har nok i dagligdagens små problemer. Det gælder også på badehotellet, hvor drømme, planer, forelskelser og intriger er i højsædet. Indtil verden udenfor – i hvert fald for nogle af gæsterne – kræver stillingtagen for eller imod.

Bliv klar til Badehotellet sæson 6 – sådan går det med de kendte karakterer

Amanda er tilbage på hotellet, og selvom hun har ferie, kæmper hun en kamp for at lande en turistfilm, som skal redde hendes reklamefilm-firma fra fallit. Hun er stadig gift med Max, som er blevet tilbage i København på grund af arbejde.

Grosserer Madsen og Therese har ingen problemer med økonomien, de er rigere end nogensinde. Store byggerier i såvel København som Aarhus har givet grossereren Ridderkors og bred anseelse, men Danmark er blevet for lille. Blikket er derfor rettet mod Tyskland, hvor en lang række af Madsens konkurrenter bygger løs for det nazistiske styre.

Edward Weyse og Helene har nu været gift i seks år, hvilket er ny rekord for Weyse. Han ankommer til hotellet alene, da fruen er blevet hjemme for at passe sin syge mor og drengene. Weyse er mærket af en ubehagelig oplevelse på teatret, der helt har frataget ham lysten til at spille, og en Weyse i krise uden sin hustrus opsyn kan være en sprængfarlig cocktail.

Kontorchef Aurland lever alene efter skilsmissen, men har bevaret kontakten til Helene og drengene, som kalder ham onkel Hjalmar. Hans krigsfrygt er med god grund ikke blevet mindre med årene, men mærkeligt nok håndterer han det mindre angstfyldt med alderen.

Fru Fjeldsø og søsteren Lydia er tilbage i hinandens selskab, da Lydia er blevet enke efter fem lykkelige år med doktor Ploug. Den afslappede feriestemning med bridge og kriminalromaner afbrydes brat, da verden udenfor banker på søstrenes dør og stiller dem over for et valg.

Grev Ditmar trådte for flere år siden ud af Landstinget og flyttede til Paris. Siden har han haft yderst begrænset kontakt til Frijsenholm, sin mor, hustruen Mitzi og sønnen, den nu syvårige Vilhelm. At Ditmar i Paris ofte får besøg af Philip, ved ingen i familien, og de skal heller ikke vide det. Hans homoseksualitet skal forblive en velbevaret hemmelighed. Philip er i modsætning til Ditmar helt afslappet omkring sin seksualitet. Han driver fortsat det lille reklamefilm-firma sammen med Amanda, men er også blevet grebet af det franske køkken.

Alma forlod for flere år siden sin mand og har i årevis været en fejret og feteret skuespiller i hjemlandet Sverige. Nu er det endelig lykkedes Det Kongelige Teater at engagere hen- de til efterårets forestilling, Shakespeares ’Trold kan tæmmes’, hvorfor hun flytter ind på hotellet for at øve stykket. Hendes fraskil- te mand, August Molin, har efter skilsmissen haft svært ved at glemme hende, selvom han selv er blevet gift igen. Det nye ægteskab har givet et tiltrængt økonomisk tilskud til hans vekselererfirma, der led et stort tab, da Frighs fabrikker mod forventning ikke blev solgt. Han ankommer til hotellet for at bistå Madsen i hans tyske eventyr. Mødet med fru Frigh – og ikke mindst Alma – ripper op i gamle sår og minder.

Otilia er blevet skolefrøken på Skørping-egnen, ugift og korrekt som altid. Men hun har ikke glemt sin gamle arbejdsplads.

Alice Frigh (Annette Støvelbæk) har på fremragende vis selv ledet tobaksfabrikken efter mandens død. Nu venter hun bare på at køre sønnen Leslie (Lue Støvelbæk) i stilling som den nye leder.

Fie er hver sommer rejst hjem fra England for at passe hotellet, men er i år forhindret på grund af en børnefødsel. Så de prøvede kræfter må tage over, selv om årene heller ikke her er gået ubemærket hen.

Molly Andersen og Peter Andreas vil ikke rigtig indrømme, at alderen begynder at trykke. Molly har fået gigt i fingrene, der gør køkkenarbejdet tungt, og Peter Andreas synes, at køkkenhaven er blevet lidt for stor. Heldigvis kan han få hjælp af Anes lille datter, Emma, på syv år, når kræfterne svigter.

badehotellet sæson 6

Fotos: Mike Kollöffel / TV 2

Edith er gift med Valter, der nu har overtaget smedjen. Parret har fået tre børn, men Edith har alligevel denne sommer sagt ja til en ny rolle på hotellet.

Martha er blevet en efterspurgt kogekone langt ud over sognet. Så hotellet må konkurrere om Marthas gunst, men spørgsmålet er, hvor længe de kan holde på hende.

Ane bor som enlig mor fortsat hos sin far og Molly og arbejder som stuepige på hotellet. Når Emmas far, Jesper, melder sin ankomst hvert andet år, har Ane svært ved at sige nej.

Nye karakterer i Badehotellet sæson 6

Som barn kom Leslie Frigh hver sommer på Andersens Badehotel sammen med forældrene og tvillingesøsteren Bertha. Men farens død på hotellet for seks år siden var et hårdt slag for den følsomme Leslie, og han har ikke været der siden. I år er han dog blevet overtalt af sin mor, der gerne vil have selskab, da Bertha er på husholdningsskole. Omgivelsernes krav over for egne ønsker er i det hele taget Leslies udfordring. Han er lige nu sendt på studieophold på en hollandsk tobaksfabrik for med tiden som fjerde generation at kunne overtage ledelsen af familiens tobaksdynasti. Den plads hans mor har holdt varm for ham, siden faren døde.

Hotellets nye stuepige, Nana, kommer fra Blokhus, hvor hun er vokset op på en lille gård tæt ved havet. Hun tjente sidste år på Svinkløv Badehotel, men fuld af eventyrlyst har hun denne sommer søgt længere nordpå. Nana har et både skarpt og empatisk blik for, hvad der rører sig mellem gæster og ansatte. Hendes handlekraft skal snart vise sig at få stor betydning.

Familien Madsens yngste datter, Vera, er tilbage på hotellet med kufferten fuld af bøger. Hun var med familien på sommerferie i de to første sæsoner, hvor vi lærte hende at kende som en lidt sær pige med spirituelle evner, før hun foretrak at holde sine sommerferier hos bedsteforældrene på Langeland. Til den uuddannede familie Madsens forbavselse er hun ikke alene blevet student, men også begyndt at læse engelsk på universitetet. Vera går stadig sine helt egne veje.

Robert er journalist og storebror til Sibylle, som vi mødte i seriens første sæson. Hun var dengang gift med Edward Weyse, men blev siden gift med fru Fjeldsøs søn, Adam, og flyttede med ham til Sverige. Robert flyttede i stedet til Østrig som korrespondent for Politiken og skiftede statsborgerskab for at blive dernede, da han blev gift med en østrigsk pige. Nu har han imidlertid mistet både hustru, arbejde og statsborgerskab, da han og svigerfamilien blev overfaldet under Krystalnatten 9. november 1938. Årsagen er, at Robert er jøde. Han prøver nu som enkemand at komme tilbage til Danmark og videre til sin søster i Sverige. Men det er ikke nemt i disse år.

Professor Bach-Olsen, spillet af Peter Mygind,er en psykolog på ferie i Løkken, som dukker op på hotellet, da han bliver kaldt til undsætning for Weyses teaterkrise.

Vi møder også Tage Skovgaard, spillet af Lars Bom, i den nye sæson af badehotellet, en begejstret og glad turistchef, der satser stort på at lokke flere tyskere til lille skønne Danmark.

Historiske fakta

Nazi-Tysklands udvikling fra 1933-39

I fredsaftalen efter Første Verdenskrig, den såkaldte Versailles-traktat fra 1918, var der formuleret en række påbud og forbud for, hvad krigens taber Tyskland skulle og måtte. I løbet af de seks år fra Hitlers magtovertagelse i 1933 til Anden Verdenskrigs udbrud i september 1939 brød han dem alle, uden det fik konsekvenser. Allerede få uger efter Hitler blev Rigskansler, blev der erklæret undtagelsestilstand, og politiske modstandere blev interneret. Det nazistiske diktatur var en realitet. Der blev iværksat en række byggeprojekter, som skaffede fuld beskæftigelse, og de Olympiske Lege i 1936 blev et spektakulært PR-nummer for det nazistiske styre. Imens var der i det skjulte startet en massiv oprustning. Tyske tropper gik i 1935 ind i Rhinlandet. I marts 1938 annekterede Hitler uden videre hele Østrig. Samme efterår gik han ind i de tysktalende områder af Tjekkiet og tog resten af landet i foråret. I sommeren 1939 tydede det dog på, at aggressionerne var løjet af. Alle åndede lettet op, men så gik Hitler ind i Polen 2. september 1939, og England erklærede krig.

Krystalnatten

Nazi-Tysklands systematiske jødeforfølgelser begyndte allerede ved magtovertagelsen i 1933 og blev udvidet med Nürnberglovene fra 1935, der fratog jøder deres almindelige borgerrettigheder, forbød offentlig ansættelse og gjorde det lettere at konfiskere ejendom. En kulmination var Krystalnatten 9. november 1938, hvor jøder i hele Tyskland og Østrig blev udsat for de modbydeligste overfald, synagogeafbrændinger, rasering af butikker og myrderier. Det udløste en voldsom flygtningestrøm af desperate mennesker, der ville væk, men her lukkede de Skandinaviske lande deres grænser, da man var bange for at provokere den stærke nabo.

Hitlers Rügen-byggeri

En del af det nazistiske program var projektet ‘Kraft durch Freude’ (kræfter gennem glæde), som rettede sig mod det arbejdende folk. Alle mønsterarbejdere skulle have ret til 14 dages badeferie i det storslåede byggeri på halvøen Rügen, der ligger ud til Østersøen. Det store hus med 10.000 ferielejligheder med havudsigt var seks etager højt – og fem kilometer langt. Der skulle være plads til 20.000 gæster med biograf, paradeplads, bølgebade med mere. Byggeriet blev påbegyndt i 1933 og stod næsten færdigt i 1939, da krigen brød ud.

Det kongelige teaters gæstespil

Kort efter Hitlers magtovertagelse i marts 1933 blev Det Kongelige Teater inviteret på gæstevisit i Tyskland. Den daværende ledelse af teatret takkede nej, man ville på ingen måde vise sympati med det nazistiske styre. I maj 1939 kom der på ny en invitation. Poul Reumert takkede nej, men Bodil Ipsen og teatrets øvrige ensemble og ledelse tog afsted med to forestillinger, ‘Erasmus Montanus’ og ‘Maria Stuart’, der blev vist på Schiller Theatre i Berlin. Turen bød ud over de to gæstespil på festmiddage og receptioner med nazistpartiets spidser.

Puslespilskrimi

Den engelske puslespilskrimi var særdeles populær i mellemkrigstiden med kvindelige forfattere som Agatha Christie og Dorothy L. Sayers som de mest kendte. Mordgådens univers var overskueligt. Handlingen skulle kun udspille sig på ét bestemt sted, hvor de fleste af de introducerede personer alle kunne have et motiv. Læseren kunne følge den kendte gentleman-detektivs opklaringsarbejde og på den måde gætte med: Hvem gjorde det? Det forudsatte naturligvis, at krimien holdt sig inden for sandsynlige, konkrete løsninger ud fra de spor, der var blevet lagt frem i løbet af bogen og ikke pludselig snød på vægten med dobbeltgængere, tankelæsning eller andre overnaturlige elementer.

Maden

Kærnemælkssuppe, Fisketimbale med gemyse, Dannebrogs-fromage

***

Aspargessuppe, Forloren and med brune kartofler og brun sauce,
Måneskinsdessert

***

Løgsuppe, Farseret makrel med rosenkålsrand, Citronpie

***

Sommersuppe, Spækket svinemørbrad med julesalat i ildfast fad, Kongelig dessert

***

Æg i Cocotte, Bøf á la Mode med kartoffelmos med fine ærter, Kokosfromage

***

Laks med grøn mayonnaise, Skinkerouletter med ost og spinattoppe, Stikkelsbærgrød

Musikken

I denne sæson spiller Jesper Duelunds Orkester op til dans i Skagen. Begge seriens komponister, Jeppe Kaas og Halfdan E, kommer på scenen. Det er fortsat pianisten Søren Kristensen, som lægger fingre og talent til, hver gang Weyse spiller klaver.

Halfdan E om musikken i denne sæson:

– I løbet af 30’erne bliver jazzen stille og roligt raffineret til det lækre guldalder-swing, vi kender fra krigsårene, ikke mindst på grund af bedre optageteknik, som gør, at man nu kan høre instrumenterne, uden de behøver at brøle og kæmpe om pladsen på lakpladen. Jazz går fra at være en formodet døgnflue til tidens hotteste musik, alene i København er der mindst 50 spillesteder med levende jazz. Danske musikere og orkestre har nok at lave, og musikken swinger som aldrig før. Man bevæger sig stille og roligt fra det muntre og amatørprægede til det mondænt professionelle med større orkestre og arrangementer – kraftigt inspireret af det store amerikanske forbillede, men stadig med en markant dansk tone.

Kostumerne

Vi befinder os nu i 1939, og efter fem sæsoner af ’Badehotellet’ kender vi efterhånden de feste af karak-tererne rigtig godt. Kostumerne bliver til på systuen, som kostumier Margrethe Rasmussen står i spidsen for. Forud for hver sæson lader hun sig inspirere af datidens modeskabere, samtidig med at hun er tro mod karakterernes personlighed og stil.

Margrethe Rasmussen brænder for sit job, og hun har været med som kostumier på alle seks sæsoner af ’Badehotellet’. Forud for en sæson laver hun grundig research, og hun finder mange af stofferne i England, hvor hun nøje udvælger dem med de forskellige karakterer i tankerne.

– Da vi forlod sæson fem, var vi i begyndelsen af 30’erne, hvor kendetegnene for kostumerne var smukke og sensuelle former, hvor stoffet typisk var skåret på skrå, og kjolerne gik til midt på læggen. Der er sket noget med moden her i 1939. Kjoler og nederdele er blevet lidt kortere og formskåret. Vi ser smukke brocher, bælter, som understreger kvindernes taljer, og pufærmerne er næsten obligatoriske, siger Margrethe og forsætter:

– Bukserne er brede, og det gælder både for kvindernes og mændenes. Den personlige stil kommer også til udtryk i de stoffer, som er valgt til kostumerne. Vi har brugt forskellige mønstre – og gerne i utraditionelle sammensætninger. Dem, der kan og tør, springer ud i det lidt modige tøjvalg, og det var typisk de mere velstillede, der havde mulighed for det, siger Margrethe Rasmussen og fremhæver Ditmar og Philip som nogle af karaktererne i serien, der tør vise deres personligheder gennem tøjet.

Margrethe Rasmussen har til denne sæson hentet en del inspiration hos den italienske modeskaber Elsa Schiaparelli (1890-1973), der turde prøve noget med sine designs. Hun gik lige til kanten og er blandt andet kendt for sin hummerkjole og skohat, der var udformet efter idé af maleren Salvador Dalí.

Elsa Schiaparelli var rival til Coco Chanel både professionelt og personligt. Coco stod for det pæne og klassiske i datidens mode, mens Schiaparelli altså var den vovede. Begge modedesignere bejlede til Dalí, men ingen af dem fik ham.

Stuepigernes kostumer har også forandret sig, så de nu viser mere krop end i de tidligere sæsoner. Dragterne er skåret mere chikt, og også her ser vi de fine pufærmer samt småternet og blomstrede mønstre, der giver et mere personligt og romantisk look.

Kilde: TV 2 presse

Andre aktuelle titler på TV 2 Play

otte dage til månen tv 2

8 dage – til Månen og tilbage igen

BBC-dokumentaren om historien om Apollo 11, blandt andet via hidtil hemmeligholdte lydoptagelser fra cockpittet og flotte rekonstruktioner.

21. juli 2019 TV 2 kl. 23:20

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt

2
Kommentarer

Please Login to comment
1 Kommentar tråde
1 Tråd svar
0 Følgere
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Kommentar forfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Giv mig besked
tlk

Badehotellet en oplagt kandidat til razzieawards. Anmeldelerne sabler det ned.De få afsnit jeg har set er jeg fuldstændig enig. Der er ikke noget galt i at lave lystspil/folkekomedie i serieform som badehotellet, men lav dog det ordentligt! Mange ældre er glade for badehotellet og det ser man også derfor i de høje seertal. Er en tv2 serie nogensinde blevet nomineret til nogen pris?

Per M

Jeg husker rent ud sagt ikke een eneste. Til gengæld så har DR en del stykker i bagagen, som blev nomineret til en Emmy.
Hele 22 gange er det blevet til for deres vedkommende i kategorien Årets Serie.