Oversigt: Filmrettigheder hos streamingtjenesterne / filmkanalerne

| torsdag 20. feb, 2020 11:18 | opdateret 20. feb, 2020 kl. 18:09 | 13 Kommentarer
Filmrettigheder streamingtjenester filmkanaler

Der er større og større kamp om rettigheder til indhold på streamingtjenesterne. Nye spillere melder sig på streamingmarkedet, og selskaber som Disney+ starter deres egen tjeneste i stedet for at sælge indholdet videre til andre.

Men hvordan ser filmrettighedssituationen egentlig ud hos de enkelte streamingtjenester og filmkanalerne? Det kan du få overblikket over i denne artikel.

Begreberne 1st run – 2nd run og filmens vej fra biograf til streaming

Filmrettigheder bliver ofte solgt i forskellige vinduer, altså tidsperioder som ofte benævnes 1st run og 2nd run. 1st run giver som navnet antyder førsteretten til film. Det betyder således, at har man 1st run rettigheder til film fra et givent filmselskab, så kan man som den første streamingtjeneste vise filmene. Med 2nd run rettigheder så vil der altså gå længere tid, før man kan se filmene fra dette selskab.

1st run aftaler løber ofte cirka 9 måneder, mens 2nd run ofte løber cirka 2 mdr. Der kan gå cirka 1 måned fra en 1st run film slutter et sted og starter som 2nd run det næste sted.

En tjeneste som Netflix laver nu flere original film til direkte premiere på tjenesten, men ellers er det mest almindelige, at filmene går igennem flere stadier, som nedenfor.

Rettighedsoversigt – Streamingtjenester / Filmselskaber

Oversigten herunder er primært filmrettigheder, vi har dog inkluderet lidt mere som f.eks. børneindhold. Generelt så kan man ikke lave en oversigt som nedenstående for serier, da de ofte bliver solgt mere enkeltvis og ikke i en samlet aftale.

Netflix

SF Studios 2nd run
Sony 2nd run
Nordisk film (har film fra Lionsgate) 2nd run
NBCUniversal 2nd run
Paramount 2nd run
Dreamworks Animation 2nd run
Warner
MGM 2nd run
Nickelodeon Animation (kun på netflix)

Viaplay/Viasat Film

20th Century Studios
Sony
MGM
NBCUniversal
Fox+
SF kids
ABC Studios
Dreamworks Animation
Scanbox
Nick + (on demand Arkiv)

Disney+

Disney
Pixar
Marvel
Star Wars
20th century studios (Alt familie indhold)

C More

SF Studios
Warner 2nd run
NBCuniversal 2nd run
Dreamworks Animation 2nd run

YouSee / Xee

Nordisk film (har film fra Lionsgate)
Fox+ (kan have forspring i forhold til Fox+ hos Viaplay)
Paramount+ 1st run
Scanbox 2nd run (er en del af Paramount +)

Paramount+ kan også ses via Canal Digital.

Mere om rettigheder?

DIGITALT.TV holder også øje med sportsrettigheder i oversigten her

Stream 11 Discovery Networks live tv-kanaler – Prøv Dplay gratis 30 dage her

Del på:

Tags: , , , , ,

Gemt under:: Streaming, Branche-Nyt

13
Kommentarer

for at kommentere
2 Kommentartråde
11 Svar i tråden
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Kommentarforfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Underret om
Kristian

Skal lige med at 1st run , så har de alle films ca til 9 mdr på deres tjeneste, mens 2nd run ca 2 mdr.
At der går ca 1 mdr fra en 1st run film slutter et sted og starter som 2 run det næste sted.

Er det mig der har opfattet det korrekte, eller er Netflix ikke bare lige den streaming tjeneste, det har har det nyeste på hylderne, borset for deres egne produkter.
Det ser ud som Viasat er en tand, bedre ?

Astro

Jeg ville være meget ydmyg hvis jeg var i Viasat/Viaplay´s sko. Man har lige mistet rettigheder til Disney/Marvel/Pixar og snart Nordisk Film. Prøv at vent ca. et halvt frem og se hvor mange kunder der har forladtViaplay til fordel for Disney+ . Viasat Film/Viaplay har haft 99 % af alle nye danske filmtitler via aftalen med Nordisk Film, men snart er det slut. Jeg håber for dem at de kan sikre sig 1st run til SF Film (selvom de ikke har særlig meget nyt indhold) I øvrigt så bør ledelsen hos NENT kigge på Viasat Film kanalerne. Viasat Film Premiere… Læs mere »

Kristian

At det mister Disney, det derfor de lavet ny aftale om indhold fra NBCUnliversal,Dreamwork Animation og SF kids om børne indhold.. De har fået MGM hjem samt Fox begge first … Fox og MGM aftalen giver mulighed fra en masse ældre films fra disney/touchstone samt MGMs stor katalog Viaplay har stadig markets bedste udvalg af films, men det klaret .. disney rules og har ligget i top 10 de sidste mange år med alle deres film… Det med nordisk er en gåde , at nordisk vælge TDC…. nordisk har ligget hos NENTs/MTG siden Tv1000 started… Det også sjov at TDC… Læs mere »

Astro

Det er korrekt at NENT har sikret sig 1st run til både MGM og FOX – hatten af for det – men spørgsmålet er om det er en fuldgod erstatning for tabet af Disney/Marvel/Pixar og snart Nordisk Film ? Jeg tvivler…. Kender flere arbejdskollegaer som har Viaplay pga. de er meget stærke på nye danske film. Ja, det er sindssygt mærkeligt at Nordisk Film vælger TDC efter så mange års samarbejde ? Da TV1000 blev lanceret tilbage i sommeren 1988 var én af de allerførste filmaftaler Kinnevik/MTG sikrede sig var Nordisk Film sammen med bla. 1 st run til Warner… Læs mere »

Kristian

Warner var medejer af TV1000 da den startet og ja de har både haft Nordisk Film og Scanbox hos sig siden NENTs gik på TV market. Warner soldt hurting ud, og Filmnet Lavet en 1st run som løbe til Netflix fik den. Vi må se om de med tiden kan få 2nd run på Nordisk … Enig i de nye aftale med Fox og MGM giver for lidt indhold, MGM laver næsten ingen films (Er til salg pt hvor Netflix eller apple Nok ender med det). og de films Fox lavet sidste år klaret sig rigtig dårligt , Disney har… Læs mere »

Astro

Kristian, ved du noget om hvornår Netflix aftale med Nordisk Film om 2nd Run udløber ? Jeg håber virkelig for NENT at de kan sikre sig 2nd run til Nordisk. Enig i at Viaplay nok skal klare den pga. deres meget gode sportsrettigheder. Nu bliver det næste store spændende slag kampen om Champions League rettighederne fra 2021 til 2024. Efter at Discovery tabte kampen om Premier League må de virkelig være opsatte på at sikre sig disse rettigheder. Personlig tror jeg på at NENT forlænger/beholder rettighederne til CL fodbold. Har set i pressen at TV2 Sport gerne vil have fat… Læs mere »

Kristian

Jeg må ikke udgive dato for udløbe, derfor har Bo ikke fået dem, NENTs var ikke glad for jeg skrev om udløbe af Disney indhold …

Discovery får i Champions league.. det kan jeg love dig… NENTs går langt for at få det…
Sport betyder mere for dem end film og serie , ikke at det ikke er vigtigt….

Cmore,
Har også svært at se, derfor tror jeg Telia vælge at hold fast kun i det svensk og finske market , fordi de har TV4 i Sverige og MTV i Finland https://www.mtv.fi/ Mens i dk kun Cmore.

Kristian

Viaplay har flest 1st og Netflix 2nd run… Cmore har lige tabet både MGM 1st og Fox 1st til viaplay