Køb det rigtige tv – Tjek vores 2020 Købsguide inden du køber nyt TV
Skal du købe nyt TV her i 2020, så tjek vores købsguide inden du køber, så er du godt rustet til at vælge blandt de mange nye modeller.
Der er flere ting, der er værd at undersøge nærmere, læs mere herunder, hvor du også kan se en modeloversigt.
Endnu er der ikke så mange 2020 TV på markedet, og prisen starter som sædvanligt højt. Men du kan naturligvis nu finde din favorit 2020 model og vente på prisen falder. Du kan finde link til aktuelle priser fra Pricerunner.dk ved at klikke på ikonet i priskolonnen. (kommer på løbende efterhånden som de kommer i butikkerne)
Aktuelle begreber i 2020
HDMI 2.1 standarden blev rullet ud på de første tv-modeller i 2019, og der er naturligvis også nye modeller med det her i 2020.
HDMI 2.1 standarden er primært lavet med henblik på 8K opløsning, altså mulighed for en større datamængde igennem HDMI kablet end tidligere. Desuden er der nogle optimering i forhold skift af billedhastighed og opløsning, lydretur kanal (eARC).
Det er dog langt fra alle producenter, der rykker på HDMI 2.1 endnu. Der er som sådan heller ikke noget, der er et must lige nu, så vi vil ikke stille det op som et krav her i 2020, at du skal gå efter et nyt tv med HDMI 2.1.
LG’s 2020 TV har HDMI 2.1 support. Hos Samsung og Sony er det kun på 8K modeller.
En nyhed i 2020 er, at vi forventer at se tv modeller med Mini LED, der skal konkurrere bedre med OLED. Mini LED er mindre, og det betyder at der er plads til flere, og således kan de styres bedre i forhold til styre lyset, så man kan opnå bedre sortniveau i mørke områder af billeder, end det kendes fra LCD TV. TCL ventes at komme med en model med Mini Led i Europa i 2020.
Skal man købe 8K i 2020?
Der kommer 8K modeller på markedet her i 2020 fra LG, Samsung og Sony, men ligesom i 2019 så er det ikke nogle, vi vil anbefale at betale merprisen for endnu, eftersom der reelt ikke er noget 8K indhold at se på disse.
Så du betaler ekstra for en masse pixels på skærmen, som du ikke rigtigt får fuld udbytte af.
High Dynamic Range
High Dynamic Range (forkortet HDR) er fortsat aktuelt her i 2020, og de mange varianter af HDR fortsætter.
Nu skal vi også forholde os til begrebet Dolby Vision IQ, der forbedrer Dolby Vision og introduceres på enkelte modeller (LG og Panasonic) her i 2020.
HDR er en teknologi, der giver mulighed for at gengive mere realistiske billeder. F.eks. sollys eller ild i et bål vil fremstå mere levende og med flere detaljer, også på skyggedele kan HDR hjælpe til at vise flere detaljer.
HDR er en teknik, der af mange vurderes til at være et større spring i billedeoplevelsen end springet fra HD til Ultra HD opløsning, så det er ikke bare en gimmick.
Mange producenter annoncerer med HDR support på modeller, der ikke lever fuldt op til kravene for en ordentlig HDR oplevelse. Derfor kan man nemt risikere, at få en andenrangs HDR oplevelse, hvis man bare blindt kigger efter HDR betegnelsen i produktspecifikationerne. HDR fungerer bedst med OLED samt på LCD TV der har et full array local dimming panel.
Et andet element er forskellige versioner af HDR standarden:
HDR 10 er en åben platform, der er standard på stort set alle modeller. Standard på streaming og Ultra HD blu-rays. (denne standard findes på alle TV med HDR support)
HDR10+ version, der giver en mere dynamisk sceneoptimeret HDR gengivelse. Aktuelt på Amazon Prime Video streamingtjenesten og på vej på visse Ultra HD blu-ray udgivelser.
Dolby Vision er en version, der kræver licenseret Dolby hardware chip i produktet. Med Dolby Vision optimeres HDR oplevelsen til hver enkelt scene. Aktuelt på streaming og Ultra HD blu-rays.
Dolby Vision IQ variant, der skulle forbedre oplevelsen i mørke scener. Dolby Vision IQ tager, via indbygget sensor i tv’et, højde for lysniveauet i dit hjem, så Dolby Vision indhold ikke bliver for mørkt.
HLG står for Hybrid Log Gamma og er en såkaldt broadcast standard, der er aktuel til brug i forbindelse med HDR på tv-kanaler. (Typisk tilgængelig på alle TV med HDR)
HDR Advanced Color er et format fra Technicolor, men ikke rigtigt et format, der endnu er aktuelt.
Alle producenter har tilsluttet sig HDR 10, mens Samsung, Panasonic og Philips tilbyder HDR10+ support. HDR10+ er dog primært endnu aktuelt hos Amazon Prime Video.
LG har valgt at supporte både HDR 10, Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HLG og HDR Advanced Color. Panasonic har HDR 10, Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HLG.
Lige nu er der ikke meget indhold med HDR support, primære streamingtjenester med dette er Netflix og Amazon, samt den nye Rakuten. Har du planer om at investere i en Ultra HD blu-ray afspiller, så vil vi bestemt anbefale dig at overveje et OLED eller LCD med avanceret lysstyring for at få god HDR support, selv om det koster noget mere.
Hvilke TV har HDR support
Du finder vores aktuelle oversigt over 2020 modeller HDR, og hvilke varianter de understøtter herunder:
Filmmaker Mode
Udover HDR begreberne, så introduceres der også et nyt begreb her i 2020. Filmmaker Mode er som navnet antyder en indstillingsmulighed, der særligt kan anbefales, når du ser film indhold. Med Filmmaker Mode får du en oplevelse så tæt på det instruktøren har tænkt. Det betyder, at der slukkes for billedbehandlings indstillinger som f.eks. mere flydende video, der får film til at se ud som hjemmevideo og med billedindstillingerne som farver og lys indstillet til det mest korrekte.
Filmmaker Mode er blandt andet at finde hos: LG, Samsung, Panasonic, Philips.
Filmmaker Mode er ikke noget, der i sig selv vil gøre billedet bedre end på f.eks. 2019 TV, men bare en genvej til at skifte enten automatisk eller nemmere manuelt til en mere korrekt billedindstillingsprofil, end man normalt anvender.
Skærmtyper og sortniveau
Overordnet kan man aktuelt inddele TV i to skærmtyper med hvert deres styrkeforhold.
OLED TV
Der er OLED skærmene, der generelt anses for at tilbyde den bedste billedkvalitet på markedet i dag. Det gør de primært, fordi OLED er i stand til at levere et fantastisk sortniveau, fordi OLED teknologien tillader at styre hver enkel pixel på skærmen. Billedet vil derfor fremstå mere imponerende end på LED TV. Oftest vil man også opleve, at OLED ser bedre ud, også når man ikke sidder midt for end på LED TV, hvor billedet hurtigt kan se udvasket ud, hvis man sidder skævt i forhold til skærmen. Skal man komme med et punkt, hvor LED teknologien har en fordel i forhold til OLED, så er det på lysstyrken.
Her i 2020 tilbyder LG, Sony, Panasonic og Philips OLED TV modeller
Der er ingen tvivl om, at OLED giver de bedste billeder, så har du tegnebogen til det, og stiller du store krav til billedkvalitet, så kan du med fordel kigge på nedenstående 2020 OLED TV.
LCD TV
LED TV har nogle fordele i forhold til OLED TV. Ofte er de billigere, og de kan også være mere lysstærke end OLED. Det kan være en fordel i meget oplyste rum. Men samlet set så finder vi ikke billedeoplevelsen nær så god som på OLED, specielt i forhold til sortniveau. Også betragtningsvinklen er dårligere på LCD TV, så sidder man skråt for skærmen, så er billedet ikke nær så godt.
I forhold til sortniveau på LCD TV, så er det også i høj grad afhængigt af lysstyringen i skærmen. De fleste skærme har en eller anden form for Local Dimming teknologi, hvor skærmen kan slukke for lyset i zoner, hvor der er der meget mørke billedeområder. Local Dimming teknologien virker dog oftest bedst på de dyreste modeller med full array local dimming, hvor der er bedre lysstyring, fordi der er flere zoner, der kan kontrolleres. Prisen på disse er ligesom OLED høje og LED TV med Full Array Local Dimming kan stadig ikke måle sig med OLED i præcision og sortgengivelse.
Mange af budget modellerne er desværre af økonomiske grunde de såkaldte Edge-Lit (kant belyste paneler), der er mere upræcise i forhold til lysstyring.
Fire 2020 TV du bør holde øje med
Skal vi udvælge fire modeller det er særligt værd at holde øje med prisudviklingen på her i 2020, så bliver det:
- LG OLED CX
CX serien fra LG er deres billigste OLED modelserie, hvor du får deres bedste billedeprocessor (‘Alpha 9 Gen 3’ videoprocessor). Så i princippet burde du her får den samme billedekvalitet, som på de dyrere LG OLED modeller i 2020. - Samsung Q95T
Er du ikke til OLED, måske fordi du er nervøs for burn in eller ser meget tv i rum med meget dagslys, så kunne Samsung Q95T modellen være interessant for dig. Der er tale om et bagbelyst LED med zone-styring
- Sony A8 OLED
Vil du gerne have en minimalistisk tv-løsning uden soundbar eller et anlæg, så er Sony A8 ret unik, fordi den har Sony’s unikke Acoustic Surface-lyd. Denne teknologi anvender OLED-panelet som højttalermembran, så lyd kommer direkte ud af skærmen. Du får med A8 modellen også X1 Ultimate-billedprocessor
- Panasonic HZ1000
Panasonic HZ1000 har ikke så høj fokus på indbygget lyd som på de dyrere 2020 OLED fra Panasonic, men måske har du anlæg eller soundbar, og så er det dumt at betale for det. Du får ret unikt her både twin tuner og plads til to kortlæsermoduler.
Du kan følge prisudviklingen på Pricerunner.dk
Her hvor vi skriver denne artikel, så er modellerne lige kommet / eller på vej på markedet. Så prisen på mange modeller er endnu ret dyr. Så kan du vente med at købe, så sparer du altså en del. Det kan betale sig at kigge på 2019 TV modeller, hvis du vil have mere for pengene nu og her i foråret 2020.
Twin Tuner / Optag TV
Vil du gerne kunne optage tv direkte på din fladskærm, så kan du med fordel kigge på et TV med Twin Tuner mulighed. Så kan du se et program mens et andet optages.
Ser du kanaler, der kræver kortlæsermodul og kort, så skal du dog være opmærksom på, at dette kun kan afkode et program af gangen. Det begrænser dine muligheder, med mindre TV’et har mulighed for 2 kortlæser moduler og kort. Panasonic er ret alene om at tilbyder TV med denne mulighed.
2020 TV med Twin Tuner
2020 TV med Twin Tuner og dobbelt kortlæser mulighed
Smart TV systemer
Smart TV er naturligvis fortsat et tema her i 2020. Producenterne har fortsat fokus på deres forskellige Smart TV platforme, som udvikles en smule fra år til år. Fælles er, at de alle understøtter apps blandt andet til streamingtjenester som Netflix og Viaplay med flere.
Rent betjeningsmæssigt så er LG’s webOS brugeroverflade, og Samsungs Smart TV system Tizen de mest anbefalesværdige, synes vi.
Panasonic har ikke så mange apps på deres My Home Screen, men tilbyder til gengæld god funktionalitet i forhold til at streame og programmere tv optagelser via app.
Sonys og Philips Android TV har indbygget Google Cast funktionalitet som en væsentlig fordel, men denne er dog ikke nær så optimal til nordiske tjenester som en ekstern Chromecast HDMI enhed, eftersom indbygget Cast er låst til 60 billeder pr. sekund, og man ikke kan skifte til 50 Hz som f.eks. anvendes på Viaplay og TV 2 Play.
Hvilke apps der er tilgængelig hos hvilke producenter er forskelligt.
Vi har samlet et overblik herunder.
|
Skærmstørrelse
Langt de fleste skærme, der kommer på markedet her i 2020, er UItra HD skærme, og vil du have den fulde oplevelse af den ekstra opløsning, så kræver det, at du sidder tæt på skærmen. Derfor så kan det anbefales at kigge på den størst mulige skærm, du har plads/råd til.
En 55″ Ultra HD skærm har en optimal siddeafstand på 1,59 meter, mens en 65″ skærm ligger på 1,88 meter.
Er du til større tv end 65″ så har vi en 2020 oversigt herunder.
2020 TV modeloversigt
Læs anmeldelser af 2020 TV
Hele året følger vi med i anmeldelser af de nye 2020 TV modeller og samler dem på en liste.
Få det bedste billed på dit nye TV
Husk vi har også guides til den bedste billedeindstillinger, når du har investeret i et nyt TV.
Læs mere om optimal billedeindstilling – Panasonic
Læs mere om optimal billedeindstilling – Samsung
Læs mere om optimal billedeindstilling – LG