Linux TV Bokse

VU+ Ultimo

VU+ har leveret flere populære linux bokse. Senest anmeldte vi single tuner boksen VU+ Uno her på DIGITALT.TV og valgte den som årets boks 2011. Nu er VU+ så klar med Ultimo modellen, der er deres top of the line boks med 3 tunermuligheder. Læs testen af VU+ Ultimo herunder.

VU+ Ultimo

Producent: VU+
Teknik: Parabol-TV Linux boks
Lancering: Januar 2012
Strøm: 25,3W / 0,3W Standby

DIGITALT.TV Vurdering

+ Hurtig og stabil
+ 3 tuner muligheder med frit valg
+ Mulighed for fjernoptagelse


Webbrowser ikke optimeret
Fjernbetjening lidt lille
– Ikke fuld HDTV support i PIP mode

Udpakning

VU+ Ultimo kommer pakket med tilbehør. Du får følgende medleveret:

  • WLAN VU+ USB Adapter (300N)
  • Quick start manual (Engelsk)
  • Manual (Engelsk)
  • Fjernbetjening med batterier (knapcelle batterier)
  • Harddisk kabel (Data/strøm)
  • Harddisk monteringsskruer (2.5″/3.5″ skruer og 4 gummiringe)
  • Loop kabel LNB
  • HDMI kabel
  • Strømkabel

Du har altså mulighed for at koble boksen både til kablet og trådløst netværk.

Boksen er godt pakket ind i plastik ved levering, og du skal huske at tage plastikken omkring selve boksens kabinet af inden brug, eftersom denne dækker ventilationshullerne.

Design og tilslutninger

Naturligt nok så er VU+ Ultimo med sin interne PVR og tre tunere ikke super kompakt, men den er abosolut stilfuld, også med det store VFD display i midten, som i øvrigt med lidt tweaking kan opsættes til også at vise kanallogo. Der er ingen fysiske knapper på VU+ Ultimo fronten, men derimod touch områder til stand by, kanal og volumekontrol.

Bag frontklappen i den ene side på fronten finder du 2 indbyggede kortlæsere. derudover så er der 2 common interface porte. DIGITALT.TV har ikke testet den indbyggede kortlæser, da denne kræver installation af ikke licenseret software.

På bagsiden må man sige, at  VU+ Ultimo er godt udrustet:

  • 2 x DVB-S2 tunere med loop thorugh udgange
  • 1 x DVB-T/DVB-C tuner
  • 1 x Scart
  • Component video
  • Composite video
  • Analog lyd
  • Optisk digital lyd ud
  • 1 x HDMI
  • E-Sata tilslutning
  • Ethernet
  • 2 x USB
  • RS-232 port
  • Strømafbryder/stik
Boksen har på bagsiden en indbygget blæser, men den afgiver kun en svag susen, så den generer efter min mening ikke.
[table id=2 /]

Ny Fjernbetjening

VU+ Ultimo byder på en ny fjernbetjening, der adskiller sig i forhold til tidligere VU+ fjernbetjeninger i sin form, og eftersom den på bagsiden er udrustet med et qwerty tastatur. Dette signalerer naturligvis, at boksen skal kunne mere end bare vise tv, i forhold til at kunne bruges til YouTube, surfe på websider med mere. Tasterne på qwerty delen er låst som standard, og du skal først trykke på låse op knappen for at bruge denne del. Trykker du på fronten igen, så låses qwerty delen igen.

Visse knapper på fjernbetjeningen er ikke så store, og man kunne egentligt godt have ønsket sig, at VU+ havde holdt sig til den velkendte model og så puttet et tastatur på bagsiden af den. Er man ikke til den nye fjernbetjening, så kan man i stedet for anskaffe sig den velkendte model til Uno modellen og bruge denne i stedet.

Fjernbetjeningen kan i øvrigt også styre de fleste tv ved indtastning af den rigtige fjernbetjeningskode.

Vælg et image og installation

Det er nok de færreste, der benytter fabrikssoftwaren på en boks som denne. I stedet installerer man typisk et modificeret image fra én af de mange image grupperinger, der leverer disse på diverse forums. Hvad man vælger er en smagssag, men i forhold til VU+ Ultimo, så synes image grupperne VTI og Black Hole de mest interessante pt.

Det er enkelt at installere et image på boksen. Det er bare at hente USB udgaven ned af imaget, putte det på en USB nøgle, og sætte den i fronten på VU+ Ultimo’en. Tænd for strømmen og så spørger boksen om softwaren på USB nøglen skal installeres. Ønsker du det, så skal du trykke på – knappen på fronten af boksen, hvorefter softwaren installeres. Når installation er gennemført, så meldes det front displayet, og du kan så genstarte boksen med den nye software.

Selve grundinstallation er helt som andre Linux/Enigma baserede bokse, så det vil jeg ikke bruge så meget energi på. Alt det relevante er naturligvis understøttet. En fuld søgning på DVB-T fandt alle tilgængelige kanaler. DVB-C testede jeg med Stofa signal,  her blev alle kanaler ligeledes fundet uden problemer. Det er i forhold til Stofa bare at søge med netværk på 346 MHz frekvensen, så finder den alle kanaler. På satellittuner fronten var der heller ikke problemer med 1 vest, 19,2 øst og 28,2 øst, som var de positioner jeg testede den på.

Der er mulighed for danske menuer på boksen, men i denne anmeldelse har jeg valgt engelsk, hvorfor det også er engelsk du ser på billeder fra brugeroverfladen på boksen.

Husk i forhold til DVB-T skal du ikke forvente at kunne se Boxer HDTV på VU+ Ultimo boksen, da den ikke er CI+ godkendt.

Daglig brug

I daglig betjening så virker boksen stabil og hurtig. Zappetiden er som den skal være, og der er ikke meget at komme efter.

Ultimo tilbyder en række aktuelle mulighed såsom tilpasset brugeroverfalde også i forhold til 3D kanaler samt HDMI CEC styring, så du med en fladskærm, der understøtter dette, f.eks. kan slukke tv-skærmen sammen med VU+ Ultimo boksen.

VU+ er hurtig både til at starte op og generelt i betjening. Jeg måler den til 49 sekunders boot tid med original image, og det er faktisk hurtigst af de Linux bokse, jeg hidtil har anmeldt.

Også blindscan er en mulighed, hvilket kan være nyttigt, hvis man vil finde satellitfeeds.

Betjeningen er den velkendte, som også kendes fra Dreambox, og der mulighed for at opsætte og optimere alt efter ens eget behov. Det gælder naturligvis også brugeroverfladen, hvor du lan vælge dit ynglings skin.

EPG er et andet eksempel på de frie muligheder, for diverse plugins kan hjælpe med at hente EPG ind også fra eksterne kilder, såfremt du skal have ønske om det.

VU+ Ultimo har mulighed for billede i billede visning, og med hele 3 tunere så kan du sagtens se 2 ting helt frit på denne måde. HDTV kanaler bliver dog kun vist med stillbillede, der opdateres med jævne mellemrum, de såkaldte I-frames, så på den front slår VU+ Ultimo altså ikke Dreambox 8000, der understøtter flydende HDTV kanaler også i PIP mode.

Undertekster fungerer fint, hvordan de vises kan dog afhænge af det firmware image, du installerer. På VTI imaget ser det ud til at tekst-tv undertekster vises som rødlig tekst som standard, men det er muligt at opsætte det i menuen.

VU+ Ultimo leverer et ganske godt billede, men der er mulighed for at justere på en række filtre, så du kan fintune det yderligere, og foretrækker du at undgå skalering i boksen, så kan du benytte Auto Resolution plugin til dette. VU+ Ultimo har 3D support, så brugeroverfladen er tilpasset og kan benyttes også ved 3DTV kanaler.

På boksen er der et Dolby Digital Plus og DTS logo, men desværre lader det ikke til at 5.1 lyd fra DVB-T omformes til dette format. Der kommer lyd fra boksen, men altså ikke 5.1 lyd på DVB-T kanalerne, der anvender HE-AAC lyd. Om det er noget der evt. kan komme senere i en software update, ved jeg ikke.

Som tidligere nævnt så er Ultimo mest interessant for dig, der ikke er bange for at rode lidt med at installere 3. parts image og plugins osv. Det hjælper at været interesseret i at følge med på webforums, i forhold til at få mest ud af boksen med nye plugins, som der kommer nye til af løbende. Mens jeg testede, så kom der i øvrigt et nyt image fra Black Hole, som åbner op for at benytte VU+ Ultimo tunerne som en slags UPNP netværkstuner på andet udstyr i dit hjemmenetværk, hvilket lyder ganske interessant. Det har jeg dog ikke testet.

PVR – Optag tv

Du kan optage tv på enten en intern/ekstern harddisk eller en netværksbaseret harddisk for den sags skyld.

Installationen af en intern harddisk er ganske ligetil. Der medfølger de nødvendige skruer og kabler. Der kan monteres enten en 2.5″ eller en 3.5″ sata harddisk.

De 7 trin for harddisk installation i VU+ Ultimo er som følger:

  1. Installationen kræver, at du skruer skruerne ud af metalcoveret på boksen og tager dette af.
  2. Inde i boksen afmonteres harddiskrammen ved at skrue skruerne i denne ud.
  3. De 4 gummiringe placeres i skruehullerne i harddiskrammen.
  4. Harddisken placeres på holderen og skrues fast med de medfølgende skruer.
  5. Harddiskrammen skrues igen fast i boksen
  6. Strøm og data kablerne tilsluttes til harddisken
  7. Metalcoveret monteres igen og skrues fast.

Der kan optages rigtigt meget også på samme tid med hele 3 tunere. Op til 3 forskellige ting på samme tid på forskellige frekvenser, men det er muligt at optage op til 8 ting samtidigt, hvis de andre også sender på én af de samme 3 frekvenser.

Bemærk dog at almindelige Conax cams kun kan dekode 1 kanal. Så vil du optage en kodet kanaler, samtidigt med du ser en anden, så kræver det at kortet er i den interne kortlæser, og at der er installeret softcam

Optagelser programmeres enkelt via EPG, eller kan også oprettes manuelt, enten som timer optagelse eller via optageknappen på fjernbetjeningen. Du bliver ved sidstnævnte spurgt om optagelsen skal stoppes ved den i gangværende udsendelses slutning, efter et specificeret stykke tid, eller bare indtil du selv stopper den. Der er mulighed for at indstille tidsbuffer for optagelser, så du kan starte lidt før og slutte lidt efter de i EPG’en angivede tidspunkt.

Listen med optagelser kan enkelt ses via tryk på knap på fjernbetjeningen, og der er hukommelse for, hvortil du kom sidst, såfremt du vil se videre på et optaget program senere. Der kan spoles med op til x128 hastighed. Der er dog også mulighed for at hoppe med intervaller via 1-3, 4-6,7-9 på fjernbetjeningen med 15 sekunder, 60 sekunder eller 5 minutters hop.

Der optages i almindeligt .ts format.

Multimedia og Web

Der er en række muligheder i VU+ Ultimo udover tv kigning. Via medieafspilleren kan du se indhold fra hjemmenetværket, og der er også YouTube plugin og også Web Browser mulighed. Sidstnævnte er dog ikke speciel brugervenlig i forhold til at være optimeret rent betjeningsmæssigt, så det bliver en lidt tung oplevelse.

Som på de mange linux baserede bokse, så er der webinterface tilgængeligt, så du kan tilgå din VU+ Ultimo via en webbrowser på din PC.

Jeg har testet både kablet netværk og WLAN via den medfølgende USB adapter og begge dele virker godt.

Konklusion – VU+ Ultimo

Ingen tvivl om at VU+ Ultimo er den ultimative VU+ boks indtil dato. VU+ Ultimo er nemlig en vellykket high end boks, der i vanlig VU+ stil leverer god stabilitet, support og hastighed. Den hurtige boottid samt hurtige kanalskifte er ikke set bedre.

Den medfølgende fjernbetjening er måske ikke helt optimal i størrelse og design, men nogle vil sikkert få glæde af det fulde qwerty tastatur, omend den medfølgende Internet Browser ikke ligefrem virker speciel optimeret  og brugervenlig, endnu i hvert fald.

Med sine 3 plug and play tunere, så tilbyder boksen den fulde frihed. Både satellit, kabel og antenne-tv virkede fint i forbindelse med min test, og der udvikles endda nu også på at udnytte disse i dit hjemmenetværk fra andre enheder, så man altså kan bruge Ultimo boksen som netværkstuner. PVR delen kan vist ikke slås at ret mange med 3 tunere og op til 8 samtidige optagelser.

VU+ taler samlet set efter min mening mest til købere, der reelt har brug for 3 tunere, og som ønsker at have det nyeste nye og få glæde af ekstra funktioner og cpu kræfter, som boksen byder på. Det virker som om, der er gang rigtigt meget på plugin og image fronten allerede, selv om boksen er forholdsvis ny på markedet, og det gør den jo ikke mindre interessant.

+ Hurtig og stabil
+ 3 tuner muligheder med frit valg
+ Mulighed for fjernoptagelse

– Webbrowser ikke optimeret
– Fjernbetjening lidt lille
– Ikke fuld HDTV support i PIP mode

Specifikationer

Broadcom 7413 Dual Core 405Mhz (1100DMIPS)
Flash 1GB
Ram 512MB

Front panel
Smart Card slot 2
Common Interface 2
USB 2.0 1
Key 5 buttons (Standby, Vol +/-, Ch+/-)
Front Display Graphic type Large VFD (256×64) pixels

Rear panel
Tuner 3x pluggable single tuner (DVB-S2/C/T)
Connection TV 1x Scart socet
Video Output (composite) 1x Cinch socet
Video Output (component) YPbPr
Video/Audio Output (digital) 1x HDMI
Audio output (analogue) 2x Cinch socet
Audio output (digital) Standard optical (SPDIF)
USB 2.0 2
Ethernet 1
RS 232 1
FAN Automatic FAN control
e-SATA 1

Power
Main range 100-250/50-60 V/HZ
Power consumtion
(Max./typ. Operation/Stand-by) 60/25/1 W

RF
RF range 47-864 MHZ
FEC, de-multiplexer DVB-S2 / DVB-C / DVB-T standard

Video
Video resolution CCIR 601 (720×576 lines), 576p, 720p, 1080i
Video decoding MPEG-2, MPEG-4 compatible
Input data rate 2-45 Msymb/s
S/N >53dB

Audio
Decoding AC3, MPEG-4 (AAC-HE), MPEG-1, Layer 1,2 and 3
Sampling rate 32/4.1/48KHz
S/N >65dB

LNB
LNB supply (hor./vert.) 14/18, max. 400 V/mA
Control Signal 22KHz, ToneBurst, DiSEqC 1.0/1.1/1.2, USAL

General
Dimensions (WxHxD) 380 x 60 x 290mm
Weight 3,0 Kg
Remote Universal Remote / QUERTY Keyboard

I samme kategori

Back to top button