Linux TV BokseParabol-TVKabel-TVAntenne-TV

Qviart Lunix3 4K – Prisgunstig high end tv-boks

TV-bokse der er baseret på Enigma linux softwaren har fortsat en del følgere. Den danske forhandler Tektronic, har bragt et nyt mærke ind i sit udvalg, nemlig Qviart Lunix modellerne. I denne anmeldelse kigger vi på topmodellen Lunix3 4K, der, som navnet antyder, byder på Ultra HD 2160p opløsning og har twin DVB-S2 FBC-tuner (samtidig modtagelse af 8 sat transpondere) samt mulighed for indbygget 2,5” sata harddisk, og plads til DVB-T2/C tuner udvidelse. Altså specs der matcher f.eks. den dyrere VU+ Solo 4K ret godt.

Konkret har vi testet med DVB-T2/C tuner modul installeret i boksen herunder Boxer TV via kortlæser modul samt gratis kanaler via parabolantenne.

Produktet er stillet til rådighed af Tektronik, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Qviart Lunix3 4K koster, her hvor vi tester den medio april 2019: 1749,- hos tektronic.dk. Det er prisen uden DVB-T2/C tuneren. Denne koster 299,- hos Tektronic + tillæg for eventuel formontering. Der kommer desuden end Dual DVB-C tuner til boksen, denne var dog endnu ikke på lager på testtidspunktet.

Ønsker du at benytte en intern harddisk i boksen til tv-optagelse, så skal du selv have denne i forvejen eller tilkøbe en sådan.

Tektronic har den generelle distribution af Qviart i Danmark og leverer også til forhandlere, lagerfører alle modeller og varetager også evt. RMA og support.

Qviart Lunix3 4K – det er med i kassen

Lunix3 4K Qviart med i kassenMedleveret er udover selve tv-boksen:

  • Fjernbetjening med 2 stk. AAA batterier
  • Kabler og skruer til montering af Sata harddisk
  • Strømkabel og ekstern strømforsyning
  • HDMI kabel

Qviart Lunix3 4K – tilslutninger og design

Boksen er i traditionel sort med plastikfront og metalkabinet med målene 300x60x210 mm.

Qviart Lunix3 4K front

Der er knapper på fronten til at betjene visse ting også uden fjernbetjeningen. I midten finder vi et 12 karakters display og bag frontlågen en USB-tilslutning samt 1 indbygget kortlæser og plads til kortlæsermodul, så du f.eks. kan montere et Boxer kortlæsermodul.

Qviart Lunix3 4K bagside

På bagsiden finder vi følgende tilslutninger:

  • To DVB-S2 FBC tuner indgange
  • Analog video/lyd udgange
  • Optisk digital lyd ud
  • HDMI ud (2.0 version)
  • USB 3.0 tilslutning (i alt to USB-tilslutninger med den anden på fronten)
  • RS-232C connector
  • Gigabit netværkstilslutning
  • Strømtilslutning (via medfølgende adapter)

Der er også en fysisk tænd/sluk knap og bagpladeplads til montering af tuner-modul. Der er ikke indbygget WLAN, altså trådløst netværk support i boksen. Det kræver en USB-adapter.

Lunix3 4K Features

Internt I boksen, så er der en Dual Core CPU Broadcom 1,7 GHz (12K DMips), der har rigeligt med kræfter til at drive boksen. Der er 2 GB DDR4 ram og 4 GB eMMC i boksen.

Qviart Lunix3 4K fjernbetjeningDen medfølgende fjernbetjening er med let lys i volume og kanalskifte knapperne, hvilket er ganske smart, når du sidder i mørke. Der er, som så ofte med Enigma linux bokse, rigeligt med knapper, men det passer typisk meget godt til målgruppen.

Qviart Lunix3 4K – installation

Tektronic havde til vores testeksemplar vedlagt et DVB-T2/C tuner modul, og desuden havde vi naturligvis også en 2,5” sata harddisk liggende, så vi startede med at afmontere coveret fra boksen for at montere disse.

Lunix3 4K Qviart hddDet er ret enkelt at montere en harddisk, eftersom der allerede er monteret en holder til denne. Så det er bare at montere harddisken med et par skruer og sætte Sata og strømkablet på bundkortet i boksen og i enden på harddisken.

qviart lunix3 4k tunermodul dvb-t2-c

 

Tunermodulet vi tester er kombi DVB-T2/C, altså kan det anvendes både til terrestrisk tv, altså digital-tv via almindelig tv-antenne samt kabel-tv fra f.eks. YouSee eller Stofa.

qviart lunix3 4k tuner dvb t2 c mount

Det skubbes ind, hvor man skal være opmærksom at gøre det korrekt, så man ikke bøjer benene ved monteringen.

Lunix 3 4K DVBT2C tuner monteretDer skrues en bagplade fast til modulet og møtrikker til at holde modulet fast til pladen. Tunermonteringen er lidt mere omstændelig end visse andre modeller, vi har prøvet, men ikke noget der er et problem.

Det er værd at bemærke et par ting ved modulet. Der er tale om et single tunermodul, på trods af at der er to tilslutninger på modulet. Øverste er signalindgang, mens det nederste er loop through, altså signalet fra enten antenne eller kabel-tv kan sendes videre til en anden enhed. Der er ikke nogen modulator i boksen, så du kan ikke køre signalet fra selve boksen ud via RF out udgangen.

f stik coax hun adapterModulet er, som det kan ses, med f-stik og ikke de mere gængse Coax stik, som er de gængse for DVB-T2/C på vores breddegrader. Du kan således med fordel købe et adapterstik Coax Hun til F-stik han, det koster 19,- hos tektronic.dk. Så kommer det at fungere med traditionelle coax tilslutningskabler.

Qviart Lunix3 4K – opsætning

Boksen kommer naturligvis leveret med en forud installeret software. Det er en variant af OpenPli softwaren, som dog ikke understøtter optagelse af tv. Som sædvanlig er det formentlig noget med afgifter, altså at den er billigere at sælge uden denne mulighed aktiveret i standardsoftwaren.

Så det kan anbefales med det samme at hente nyeste OpenPli software til boksen og pakke denne ud til en USB-nøgle.

Så sætter du ellers USB-nøglen i fronten på boksen, bag ved frontlågen og tænder for boksen.

Kort efter vil der stå New Firmware found, og du skal så ret hurtigt herefter trykke på power knappen på boksen for at få den nye software installeret.

Lad endelig installationen afslutte helt og afvent at boksen starter op til installation guiden. Nå du er nået dertil kan du tage USB nøglen ud igen. Der findes også andre softwarevarianter, du kan hente til boksen som f.eks. OpenATV.

lunix34k screenshot kanal search

Herefter følger den klassiske installationsguide, hvor du også kan gennemføre en kanalscanning.

lunix34k screenshot videoudHar du et Ultra HD TV, så kan du naturligvis opsætte boksen til opløsningen 2160p

Qviart Lunix3 4K – Tuner opsætning

Det er et plus, også boksen prisklasse taget i betragtning, at boksen har to DVB-S2 FBC-tuner. FBC står for Full Bandwidth Capture, og fordelen er her størst, såfremt du har en eller to Unicable LNB’er. Rent fysisk er der 2 tuner tilslutninger, så du kan også køre 2 forskellige satellitpositioner og allokere FBC tunerne ud på disse. Vi har testet med en Unicable II LNB med 24 frekvenser, således kunne vi med kablet koblet til tuner indgang 1, sætte i alt 7 tunere op fra samme satellitposition.

En traditionel Unicable LNB med 4 frekvenser vil være oplagt, såfremt du vil modtage 2 satellitpositioner. Så kan du opsætte 4 til hver position.

Det tager lidt tid at sætte op, eftersom man skal ind og opsætte hver enkelt tuner manuelt. Først opsættes hovedtuneren(ne) altså tuner (A / B) der har fysiske signaltilslutninger.

Lunix 3 4K FBC tuner setupFor at udnytte FBC tunerne (C-H) så skal du for hver af disse ind og sætte op til Unicable og vælge en særskilt User Band til hver. Samtidigt skal du huske at vælge den korrekte hovedtuner under Forbundet til menupunktet.

Qviart Lunix3 4K – daglig brug

lunix34k screenshot openpliBrugeroverfladen er generelt ret klassisk og følger naturligvis OpenPli’s design og indstillinger også i forhold til EPG-visning osv. Der er som altid rigelige med muligheder for at tilpasse indstillinger og opsætning til ens egen smag. F.eks. kan de enkelte knapper på fjernbetjeningen ændres under Hot Key indstillingerne, så du f.eks. kan opsætte EPG knappen til at vise enkelt kanal EPG i stedet for den grafiske tidslinjevisning, der er standard.

Den hurtige Dual Core CPU gør, at boksen generelt føles hurtig og velfungerende. Kanalskifte sker med fin hastighed, dog kan den naturligvis ikke gøre kortlæsermodulet hurtigere end det er, så kanalskifte på kanaler der skal afkodes via dette, tager lidt længere tid.

Eneste bemærkning vi oplevede under vores testperiode, var at det at gå fra at se en tv-optagelse til live tv kunne kræve, at vi skulle vente lidt på signalet.

lunix34k screenshot webifSom altid skal vi også fremhæve muligheden for web interface, som du kan benytte fra din webbrowser. Her kan du betjene, streame indhold fra boksen, sætte timere og meget mere.

Det er også værd at nævne, at der findes en række apps til dine mobile enheder, der kan benyttes til at fjernbetjene, se Tv-guide og sætte ting til at optage, streame indhold fra boksen med mere.

Qviart Lunix3 4K – optag tv

TV-optagelse fungerede fint, da vi først fik installeret en ny software på boksen. Vi anvendte en traditionel sata harddisk, som kunne høres, når den var i brug. Det kan være overvejelsen værd at putte en ikke mekanisk SSD-harddisk i boksen i stedet, hvis du er støj-følsom. Det skal naturligvis også nævnes, at du i stedet kan tilslutte en ekstern USB-harddisk og optage på denne, hvis du ønsker det.

Antal samtidige optagelser afhænger af signaltype. Med FBC DVB-S2 tunerne i boksen kan du optage rigtigt mange kanaler samtidigt, hvis det er ukodede kanaler, eller kanaler du benytter med den interne kortlæser. Sidstnævnte kræver du installerer ekstra software på boksen. Vi havde med en SatCr/Unicable II LNB (med 24 unicable frekvenser) mulighed for at optage op til 7 kanaler samtidigt fra forskellige frekvenser på den interne harddisk.

Med plads til et kortlæser modul og kun én DVB-T2/C tuner i boksen, så kunne vi naturligt nok ikke frit se en kodet kanal, mens vi optog fra en anden kodet kanal samtidigt.  Det samme gælder naturligvis, hvis du modtager kabel-tv og har en tv-pakke her, der kræver kortlæser og kort. I forhold til ukodede kanaler på DVB-T2/DVB-C, så kan man se en kanal og optage fra en anden samtidigt, såfremt begge disse udsendes på samme frekvens. I kanallisten vil du, mens der optages, umiddelbart kun kunne skifte til disse, hvilket er praktisk.

Listen med optagelser bringes frem ved et tryk på List knappen på fjernbetjeningen. Vi har testet optagelser med DVB Undertekster, der ser ud til at fungere, som de skal.

Lunix3 4K UnderteksterTekst-tv undertekster var lidt forsinket på optagelser, men vi fandt ud af en indstilling der løste det. Såfremt vi satte user mode til ekspert, så kunne vi se flere indstillinger i forhold til undertekster. Vi fik rettet menupunktet Tekstforsinkelse når timing mangler fra 3,5s til Ingen forsinkelse, hvilket løste problemet.

Konklusion

Qviart Linux3 4K er et prisgunstigt alternativ til Dreambox eller Vu+ og alligevel med en meget hurtig processor og FBC tuner til satellit-tv.  Det væsentlige nogle måske vil savne med denne model er, at der ikke kan fås et twin DVB-T2/C modul til boksen eller DVB-C FBC tuner.

Boksen er, som vi oplever den, med helt fremme hastighedsmæssigt, og man får rigtig meget for de 1749,- den står til hos Tektronic.dk, her hvor vi tester den.

Qviart Lunix3 4K Logo anbefaling

Læs vores øvrige Qviart anmeldelser her:

I samme kategori

Back to top button