AV-Receiver

Sony STR-DN1030

Sony STR-DN1030 anmeldelse test
Sony STR-DN1030 er en interessant AV-Receiver der udmærker sig med indbygget WiFi og AirPlay support.. Læs DIGITALT.TVs anmeldelse her.

Producent: Sony
Udlånt af: Sony Danmark
Pris:
Tjek dagsprisen på Pricerunner.dk
Teknik: Surround Receiver
Lancering: Juli 2012

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

sony str-dn1030 anmeldelse

Introduktion

Sony STR-DN1030 er ikke helt på højde med flere konkurrenter i samme prisklasse. Der er ikke nogen THX certificering, og Sony STR-DN1030 er heller ikke stærk på ekstra lydzoner, hvor den også kun kan levere analoge lydkilder.

De syv kanaler byder på 7 x 120 Watt, der burde række for de fleste, men det er lidt ærgeligt at Sony ikke har satset lidt mere på flere HDMI indgange. Man må nøjes med 5 stk. alle placeret på bagsiden.

Hvor flere andre producenter også tilbyder 2 HDMI udgange, så er der på denne Sony model kun den ene. 4k opskalering er heller ikke muligt, men det er nu nok heller ikke pt. et så stort afsavn for de fleste.

Hvor Sony STR-DN1030 skiller sig ud er specielt på den indbyggede trådløse WiFi mulighed, der hos de fleste andre kræver en USB dongle. Den amerikanske udgave af receiveren har i øvrigt også Bluetooth support, men det er der ikke på den europæiske udgave.

Der er naturligvis support for audio return channel, 3D og HDMI passthrough.

Jeg har testet Sony STR-DN1030 i et setup med DALI ZENSOR 5 højttalersystem, LG Blu-Ray afspiller, Canal Digital HD Entertain Center boksViasat PlusHD PVR boks, Boxee Box

Design

Sony STR-DN1030 er i den klassiske sort.  Frontpanelet er meget klassisk Sony, naturligvis med et front display, hvor du kan følge den aktuelle status på receiveren, aktivt input osv. Displayet er dog ikke specielt stort, så mange af informationerne kan være svære at aflæse på afstand.

Sony sparer ikke på knapperne på fronten, selv om de fleste nok vil betjene den med fjernbetjeningen. Der er naturligvis en velvoksen volumekontrol og en input kontrol.

Fjernbetjening

Den medfølgende fjernbetjening er ganske fornuftig, med mange knapper, som det er vanen for AV-Receivere. Knaplayoutet er fornuftigt og overskueligt, og de fleste knapper er i en ok størrelse, eller med fornuftig afstand selv for større fingre.

Som det efterhånden er standard, så tilbyder fjernbetjeningen også styring af andre enheder. Nemmest er det med Sony enheder, men den kan også klare andre mærker.

Det er også muligt at betjene receiveren via Android eller iOS enheder, men mere om dette senere.

Tilslutninger

Som tidligere nævnt så er Sony ikke gået helt så langt, som jeg kunne ønske det i forhold til tilslutningsmuligheder. 5 x HDMI er ikke nødvendigvis nok for alle, og jeg kunne også have ønsket mig en HDMI indgang på fronten.

  • 5 HDMI indgange
  • 1 HDMI udgang
  • 1 USB Port (Front)
  • 2 Komponent Video indgange
  • 1 Komponent Video udgang
  • 3 Composite Video indgange (1 Front/2 Bag)
  • 1 Composite udgang
  • 3 Digital Audio indgange (2 Optisk og 1 Coaxial)
  • 5 Analog Audio indgange(1 Front/4 Bag)
  • Subwoofer Pre-Outs

Installation og betjening

Der er ingen fysisk manual medleveret, kun en kom i gang guide, men der kan hentes en amerikansk udgave her. Bemærk dog at den ikke 100% matcher denne europæiske udgave.

Opsætningen af højtalere sker via Sony’s Digital Cinema Auto Calibration (DCAC) med den medfølgende mikrofon, som placeres på din lytteposition, hvorefter receiveren selv måler sig frem til de optimale lydindstillinger i forhold til dine højttalere og lytteposition. Testen er lidt hurtigere end jeg har set på andre modeller.

Det kan anbefales, at få receiveren koblet til Internettet, for du vil sikkert opleve, at der er kommet en software opdatering til receiveren. Det var i hvert fald tilfældet for mig.

Netværk er simpelt at få op at køre, i hvert fald med kablet netværk og DHCP kompatibel router, mens det trådløse kan være lidt omstændigt med indtastning af kode i et ikke specielt brugervenligt interface. Men det lykkedes da at logge på. Selve wifi antennen på bagsiden kan slås op, men det er ikke sikkert det er nødvendigt, alt afhængigt af dine signalforhold.

Det grafiske brugeinterface (GUI) på Sony STR-DN1030 er en lidt sjov størrelse. For det første udnytter det ikke hele skærmen, men er afgrænset til skærmens midte. Det gør, at det hele virker sammenpresset, og at tekstforklaringer ikke kan vises som fuld tekst men scroller.

For det andet, så er der ikke skærmgrafik ovenpå video, men kun med sort baggrund. Det virker lidt gammeldags, og jeg oplevede også at aktiveret grafisk bruger overflade, gjorde skift mellem forskellige HDMI inputs en del langsommere. Så det kan anbefales at deaktivere GUI funktionen.

Lyd og Video

Lydmæssigt så er Sony STR-DN1030 god, både i forhold til mere stille musik og også det mere rockede samt biograflyd, med fylde i bassen og fine detaljer, men lydkvaliteten afhænger naturligvis også af dine tilsluttede højttalere. Jeg oplever bassen, som lidt mere anmassende end på den tidligere anmeldte Onkyo, men generelt leveres musik og filmlyd meget harmonisk og flyder godt ud i rummet.

Videomæssigt kan jeg ikke finde meget at klage over. HDMI signalkilder står flot gennem receiveren, men som nævnt er der ikke 4k opskaleringsmulighed.

Airplay på Sony STR-DN1030

Sony STR-DN1030 har AirPlay support, hvilket muliggør afspilning af musik gennem receiveren direkte fra f.eks. iPhone eller iPad. Det virker fint, men selve interfacet, der vises, når du kører AirPlay, kunne dog godt være mere interessant. Man kan også diskutere, hvor interessant AirPlay er i forhold til f.eks. at tilkøbe en Apple TV boks, for Sony STR-DN1030 kan, ligesom andre AV Receivere med AirPlay, ikke afspille video via AirPlay.

Multimedia og Netværk

Via DNLA netværksforbindelse, og med tilkoblet netværkskabel eller trådløst, har du mulighed for at afspille lydformaterne WAV ( LPCM ), MP3, WMA, AAC, FLAC.

Streaming tjenester er der også muligheder for at benytte på receiveren, men udvalget i Danmark er meget begrænset. Kun Internet Radio og Sony’s Unlimited Music tjenester er tilgængelige. Der er ingen Spotify support direkte, selv om du selvfølgelig via AirPlay kan afspille til receiveren f.eks. fra en iPad.

iPhone/iPod kan tilsluttes via USB porten på fronten. Du kan dog også afspille musikfiler fra andre usb enheder end iPhone/iPod. På den amerikanske udgave af modellen er der indbygget Bluetooth support, men det er ikke tilfældet på denne euorpæiske udgave.

Generelt er det positivt med mulighederne, men det er ikke specielt brugervenligt i betjeningen. Størst glæde får man uden tvivl ved AirPlay afspining fra en Apple enhed.

Sony leverer en fornuftig fjernbetjenings app til både Android og iOS, dog ikke en dedikeret iPad udgave desværre. For at kunne tænde for receiveren via remote app, så skal Network Standby aktiveres.

Sony STR-DN1030 Konklusion

Har du brug for en AV receiver med trådløst netværk og med enkel mulighed for at afspille musik via AirPlay, så er Sony STR-DN1030 et godt bud.

Med sin indbyggede WiFi, så gør Sony STR-DN1030 det enkelt at koble receiveren til hjemmenetværket. Generelt leverer receiveren udmærket lyd og fornuftig betjening, men skuffer dog lidt på den grafiske brugeroverflade og netværkstjenester. Her er betjeningen ikke så brugervenlig, og man savner flere streaming tjenester såsom Spotify.

For mig så er 5 HDMI indgange ikke helt tilfredsstillende her anno 2012, og jeg savner desuden en HDMI indgang på fronten.

Det er et klar plus, at der er AirPlay support, selv om det altså kun er i forhold til lyd.

DIGITALT.TV takker Sony Danmark for at stille Sony STR-DN1030 til rådighed for denne anmeldelse.

Tjek dagsprisen på Pricerunner.dk

Tekniske specifikationer STR-DN1030

  Forstærker

Effektudgang (8 ohm, 1 kHz, THD 1 %, 1 kanals driver) 120 W x 7
Antal forstærker- kanaler 7 kanaler
DSP (Digital Signal Processing) Falcon2.0
Bi-AMP Ja
Equalizer(F/C/Sur,Sur B/FH) Bas,Mellem,Diskant B,T / – / – / – / –
Lydfeltsprogram (film) Ja
Lydfeltsprogram (musik) Ja
Lydfeltsprogram (2 kanaler) Ja
Lydfeltsprogram (hovedtelefon) Ja
Lydfeltsprogram (A.F.D) Ja
Bærbar lydforbedring Ja
HD-D.C.S. (Digital Cinema Sound) Ja
Digital lineær Legato Ja
Nattilstand NEJ

  Indgange/udgange

Udgang til hovedtelefoner Ja
Digital medieport NEJ
Analog lydindgang (inkl. TV CEC)/udgang (ekskl. tuner)/TV (CEC) 2 / 0 / JA
AV-indgang/udgang (S-video IO): Inkl. AV-indgang på forsiden 3 / 1 (0 / 0)
Skærmudgang (S-video-udgang) 1 (0)
Component-videoindgang/-udgang (gennemgang) 2/0
Ethernet (skift af HUB) 1(0)
Phono (MM)
Multikanalindgang
Forforstærkerudgang Ja
HDMI-indgang (foran)/-udgang: 5 / 1
Valgfri Ind/ud/TV (CEC) : inkl. frontindgang og TV (CEC) 2 / 0 /JA
Koaksial 1

  Afkodningsformat

DTS® HD/Dolby®TruHD/Dolby® Digital+ JA/JA/JA
LPCM (2 kanaler/5.1 kanaler/7.1 kanaler) via HDMI® JA/JA/JA
Dolby® Digital/DTS® JA/JA
Dolby® Digital EX Ja
DTS-ES® (MATRIX6.1/
DISCRETE6.1)
JA (JA/JA)
DTS® 96/24 Ja
DTS® NEO:6 Ja
Dolby® Pro Logic® Ja
Dolby® Pro Logic® II  
Dolby® Prologic IIx Ja
Dolby Prologic IIz Ja
Dolby Dual Mono Ja
96k/24 bit PCM Ja

  Videofunktioner

4K-udgang NEJ
1080p/24p-udgang Ja
Deep Color Ja
x.v.Color (xvYCC) Ja
Videoopskalering og -konvertering (analog til komponent/HDMI) NEJ / JA(1080i)
Videonedkonverter (analog til analog) NEJ
BRAVIA® SYNC™ (CEC-betjening) Ja
HDMI®-gennemgang Ja
3D via HDMI Ja
Lydreturkanal Ja
A/V-synkronisering JA (variabel)
HDMI®-videoindgang, som kan tildeles NEJ
Tildelbar komponentvideoindgang Ja

  Netværksfunktioner

Netværksklient JA (musik)
Internetradiotjeneste vTuner / Music Unlimited
Direkte Ether-opdatering Ja
Opdatering via PC-forbindelse (Ethernet)
Musikafkodningsformat for netværksklient WAV ( LPCM ), MP3, WMA, AAC, FLAC
Fotoafkodningsformat for netværksklient
Videoafkodningsformat for netværksklient

  Tuner

RDS Ja
Forudindstillet kanal (Sirius/XM/FM/AM) TTL60 (30/30)

  Generelt

Receiver-mål (B x H x D mm) 430 x 158 x 322,6

I samme kategori

Back to top button