MedieafspillerLyd produktnytAV-Receiver

Apple Musik på Dolby Atmos AV-Receiver / Højtalersystem – så godt lyder musikken med rumlig lyd

Apple tilbyder nu udvalgt musik med det de kalder rumlig lyd. Rumlig lyd dækker over musik der er mikset til at blive gengivet i Dolby Atmos surround lyd, som giver en fornemmelse af at være mere ”inde” i musikken.

Apple Music tilbyder rumlig lyd på flere forskellige platforme / enheder. Konkret har vi her på DIGITALT.TV valgt at teste via en Dolby Atmos understøttet AV-Receiver med tilsluttede højtalere i et Dolby Atmos setup. Som signalkilde til Apple Music bruger vi en Apple TV4K forbundet til vores AV-Receiver. Det er nemlig aktuelt måden du kan få Apple Music Atmos musikken ind i din forstærker.

Overblik – det har vi testet med

  • Apple TV4K
  • Denon AVR-X3500H – AV-Receiver
  • Højtalere Front: Dali Zensor 5
  • Højtalere Center: Dali Zensor Vokal
  • Højtalere Bag: Dali Zensor 1
  • Højtalere Top: XTZ S2 Atmosphere
  • Højtaler Subwoofer: Dali Sub E-12F

Rumlig Lyd – Dolby Atmos opsætning af Apple TV4K

For at få korrekt gengivelse af rumlig lyd fra Apple Music, så er det vigtigt at sikre sig at Apple TV4K er sat korrekt op til at udsende Dolby Atmos lyd.

Apple TV4K Lyd Atmos indstilling

Det tjekke du inde i indstillinger > Video & Lyd > Lydformat > Auto, Atmos Tilgængeligt

Apple TV4K Music app Atmos indstilling

Desuden skal du tjekke Indstillinger > Apps > Musik > Lyd > Dolby Atmos Automatisk

Så godt lyder rumlig lyd musik på Apple Music

Apple 4K Music sang

På de titler vi har lyttet til, så er der mærkbar forskel på den almindelige lossless udgave og udgaven med rumlig lyd. Tager vi f.eks. en titel som Norah Jones – Don’t Know Why, så er udgaven med rumlig lyd en klart større oplevelse, hvor man føler sig i centrum af musikken. Hendes vokal og hele lydbilledet får også en anden intensitet i den udgave.

Som med musikproduktioner generelt, så svinger oplevelsen fra musiknummer til musiknummer. Det er ikke alle sange, der virkelig løfter sig i Dolby Atmos udgaven. Men særligt med gode højtalere og forstærker, så kan man opnå en fantastisk musikoplevelse på mange af titlerne med rumlig lyd på Apple Music.  Du bør ikke snyde dig selv for f.eks. at lytte til The Doors – Riders on the Storm, der er en god titel at teste med.

I forhold til optimering til musik, så valgte vi at fravælge Audessey lydkalibrering indstillingen på vores AV-Receiver. Altså der hvor man via en mikrofon lader AV-Receiveren optimere lydgengivelsen til ens rum og lytteposition. Hvor denne automatiske opsætning er god til optimering af filmlyd, så fandt vi lyden bedre uden disse indstillinger ved musikgengivelse.

Vi har dog opdaget et enkelt problem med vores setup og Apple Music Dolby Atmos sange. Hopper vi mellem sange med Dolby Atmos lyd, så går der et sekund med stilhed, mens musikken er startet inden lyden kommer igennem, altså misser vi starten af sangen. Det ser ud til at det sker, fordi Dolby Atmos slår fra og til i forstærkeren. Det er desværre ikke lykkedes for os at finde nogen løsning på dette. Det sker ikke, når en sang slutter og anden starter, kun når man hopper manuelt.

Hvor meget musik er tilgængelig i Dolby Atmos surround?

Rumlig lyd playlister Apple Music

Du finder playlisterne for rumlig lyd for at lytte til musik, der er tilgængeligt i dette format. Der er playlister for specifikke genrer.

Selv om der er en del musik tilgængelig i rumlig lyd formatet, så må man sige at man savner noget mere. Der er stort set ingen hele albums med rumlig lyd, det er primært enkelt sange, så ønsker man at høre mere fra samme kunstner så vil det ofte ikke være med rumlig lyd.

Under den måned vi har testet, så er der ikke kommet ret mange nye sange ind i rumlig lyd sektionen, men med Apple’s fokus på Dolby Atmos musik så kan man naturligvis håbe det kommer med tiden fra pladeselskaberne. Der er dog en fin blanding mellem nyere og ældre titler, så der er noget for enhver.

Læs også

I samme kategori

Back to top button