AV-Receiver

Yamaha RX-S600D slim surround receiver med DAB+

Vil din bedre halvdel ikke have en stor hjemmebio forstærker indenfor dørene? Så leder du måske et kompromis med større spouse acceptance factor / wife acceptance factor, som det ofte kaldes i USA. Altså et produkt der er mere acceptabelt i størrelse og design.

yam rx s600d design

I mange år har gode AV-forstærkere til Hjemmebiografen været nogle temmelig store kasser. Men ligesom vi er gået fra gammeldags billedrørs-tv, der fyldte en del, så der nu får alvor også på AV-Receiver fronten ved at komme gang i en tendens mod mere Slim Line produkter. Et eksempel på en sådan er Yamaha RX-S600D, som vi kigger nærmere på i denne anmeldelse, men vi har også anmeldt Pioneer VSX-S510.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Introduktion

Yamaha RX-S600D er en 2013 model, der blev lanceret i efteråret. Den udmærker sig, udover slim line designet, også ved at have DAB+ tuner mulighed. Det er det D’et i modelnavnet angiver. Med denne receiver kan du således modtage både FM og DAB radiokanaler, hvilket er en positiv bonus.

Der er tale om en 5.1 AV-receiver med følgende effektangivelser   90 / 110 / 140 / 160 W ved henholdsvis 8/6/4/2 ohm.  Der er således pre out til aktiv subwoofer udover de 5 kanaler til front, center og baghøjtalere.

Der er naturligvis understøttelse af Dolby True-HD og DTS HD Audio.

Design og leveringsomfang

pioneer yamaha

Der er som sagt tale om en såkaldt slim line receiver, der er 111 mm høj og dybde på 320 mm. Den er dermed nogle centimeter højere end den Pioneer Slim receiver (VSX-S510), vi også netop har anmeldt. Den virker dog stadig mindre end det store typiske AV-Receiver kasser.

2972 585xfloat=center yam rx s600d blacktitan

Yamaha RX-S600D kan fås i 2 designs en sort udgave med modelnavnet YH-RXS600D-B og en Titanium udgave med modelnavnet YH-RXS600D-T.

Fronten er i ganske traditionelt Yamaha design med display i midten og store input og volume drejeknapper.  Du kan betjene visse funktioner, f.eks. de såkaldte Scene funktioner på fronten af receiveren.

Tilslutninger

2967 585xfloat=center yam rx s600d bag

Selv om der er tale om en kompakt AV-receiver, så er der ikke sparet på tilslutningssiden.

På fronten er der analog video/lyd indgang og en USB tilslutningsmulighed, med mulighed for at oplade tilsluttede enheder, samt for hovedtelefon og mikrofonen. Vi savner en HDMI indgang på fronten, der nu engang meget praktisk af og til.

På bagsiden finder vi:

 • 5 x HDMI ind
 • 1 x HDMI ud
 • 2 x Component video ind
 • 1 x Component video ud
 • 3 x Composite video ind
 • 1 x Composite video ud
 • 3 x analog lyd ind
 • 1 x analog lyd ud
 • 1 x Subwoofer Pre Out
 • 1 x Surround back pre out
 • 2 x optisk lyd ind
 • 2 x coaxial lyd ind
 • 1 x Lan port
 • 1 x USB port
 • FM/DAB tilslutning F-Stik
 • AM antenne tilslutning
 • 5 x højtaler tilslutninger

Yamaha har overraskende mange analoge video og lyd tilslutningsmuligheder, men spørgsmålet er hvor mange der fortsat har brug for disse. Vi havde hellere set en ekstra HDMI tilslutning eller to. HDMI indgang nummer 5 er i øvrigt MHL kompatibel.

Vi har testet CEC og ARC uden problemer med vores Panasonic Plasma TV. Der er 4k/3D pass through.

Yamaha RX-S600D har vi kun afprøvet med kablet netværk, trådløst er en mulighed, hvis du tilkøber en WLAN adapter (YWA-10). Der er også mulighed for at købe bluetooth adapter (YBA-11).

Fjernbetjening

2971 585xfloat=center yam rx s600d remote

Fjernbetjeningen ligner de fleste til AV-receivere og Yamaha’s øvrige generelt. Den ligger fornuftigt i håneden og virker ikke discount. Knapper er der også her nok af, de har en rimelig størrelse og er generelt logisk placeret.

Yamaha tilbyder også en fjernbetjeningsapp, den omtaler vi senere under Multimedia og Netværk afsnittet.

Installation og betjening

Når du tænder for Yamaha RX-S600D første gang så er der ikke nogen installationsguide. Receiveren starter bare op og er klar til brug.

2982 585xfloat=center yam rx s600d setupmenu

Yamaha RX-S600D har imodsætning til Pioneer VSX-S510 skærmmenuer med en smule farve, men de virker på samme måde som hos Pioneer lidt gammeldags og fylder ikke hele skærmen.

Det kan anbefales at køre lydoptimeringsprogrammet. Yamaha’s lydoptimering hedder YPAO, og det kan du starte ved at tilslutte den medfølgende mikrofon. YPAO lydoptimering tjekker så din højtalerkonfiguration og derefter justeres der efter hver højttalers virtuelle størrelse, niveau, afstand og respons for at finjustere systemet i forhold til rummet.

yam rx s600d speakerconfig

yam rx s600d speakerdist

Du kan naturligvis også selv gå ind og justere i de enkelte parametre manuelt.

2976 585xfloat=center yam rx s600d hdmicec

En anden menuindstilling der kan være aktuel er HDMI Setup. Her kan du aktivere Audio Return Channel og HDMI CEC styring. Så kan du få TV lyden fra din fladskærm og få receiveren til automatisk at slukke og tænde sammen med dit tv.

Yamaha RX-S600D er ganske enkel at sætte op, der er ikke så mange muligheder at vælge imellem, så man bliver ikke forvirret.

rx s600d dab

Vi havde lejlighed til at teste DAB radio delen også, og det virkede fint.

Multimedia og Netværk

Også på mediefronten er Yamaha RX-S600D godt med. Der er understøttelse af Airplay,  Internetradio, DLNA 1.5 og receiveren kan også håndtere højkvalitetsformater FLAC op til 192 kHZ, 24 bit.

yam rx s600d mediaserver

yam rx s600d mediaserver play

yam rx s600d netradio

Medieserver og Internet radio funktionerne præsenteres i et lidt anderledes grafisk design, som ikke er noget særligt.

Vi kunne få adgang til flere netværksenheder og fint afspille musik fra disse. Vi kunne godt afspille musik fra Windows Media Player, men desværre så skifter receiveren ikke selv til Net input, når man sender musik til afspilning. Du skal således, inden du starter afspilningen, først skifte til Net input, og det er lidt skuffende.

Spotify findes ikke som direkte mulighed på receiveren, her skal du bruge en smartphone eller tablet og forbinde via Spotify Connect.  Spotify minder om Apples AirPlay, men i modsætning til AirPlay, hvor musikken streames fra iPhone, iPad eller iTunes, så bruger Spotify Connect kun app’en som fjernbetjening, der synkroniseres med anlægget. Selve afspilningen finder sted i lydanlægget via nettet.

Yamaha AV Controller App

Udover den fysiske fjernbetjening så kan du også betjene RX-S600D via en app til Andorid og iOS. Yamaha AV Controller app’en er gratis og virker fint, desuden er den på dansk, hvilket ellers ikke er typisk.

Er du på samme netværk som receiveren, så burde den automatisk blive fundet af app’en, og du er klar til at bruge din telefon eller tablet som fjernbetjening med det samme. Yamaha udmærker sig ved at tilbyde en iPad optimeret udgave, så man ikke skal nøjes med en fortstørret iPhone version, og det er positivt.

rx s600d app enhed

rx s600d app inputs

Yamaha’s app, her billede af iPad udgaven, tilbyder dig i siden valg af forskellige funktioner som input, DSP lydprogram og Scene.

rx s600d app android1

Sådan ser Yamaha app’en ud på Android.

I app’en kan du f.eks. også vælge Internet Radio eller Medieserver, og her har app’en sin styrke i forhold til at give en bedre visuel visning og enkel betjening, end det er tilfældet med den fysiske fjernbetjening og på din tv-skærm.

Vi kunne også via DLNA afspille musik fra vores HTC One, men igen skal du aktivt selv skifte til Net input på receiveren inden du starter afspilningen.

Lyd

Lydmæssigt så skuffer Yamaha bestemt ikke. Den tilbyder en god lydoplevelse, ikke kun som hjemmebiograf forstærker, også i forhold til musik så gør det den godt ved dette prisniveau. Når vi sammenlignede Yamaha og Pioneer modellerne, vi har haft til rådighed samtidigt, i forhold til musik, så synes vi at Yamaha vinder. Den virker ved højere volume niveau mere naturlig og rummelig, end det var tilfældet på Pioneer’s Slim Line receiver.

yam rx s600d dsp

RX-S600D er udrustet med CINEMA DSP 3D Chip’en der tilbyder 17 DSP-lydprogrammer.

Pioneer VSX-S510 vs Yamaha RX-S600D

Eftersom vi har haft lejlighed til at teste disse 2 slim line AV-receivere samtidigt, så synes vi det var oplagt at sammenligne de to på en række punkter herunder.

Yamaha RX-S600D – vores vurdering

Selv om Yamaha RX-S600D ikke er lige så slank rent fysisk som Pioneer VSX-S510, så er der alligevel tale om en moderne kompakt AV-Receiver. Yamaha RX-S600D udmærker sig ved at være udrustet med DAB+ radio tuner muligheden, og kunne du godt tænke dig denne mulighed, så er den et oplagt valg.

Som hjemmebio forstærker tilbyder den rigtigt meget af det der efterspørges lige nu. Du har adgang til enkelt at afspille indhold på receiveren også fra mobile enheder via AirPlay eller DLNA. Det er et hit her i husstanden ikke mindst hos kæresten, der gerne vil have bedre lyd end på den bærbare. Vi savner dog at receiveren selv tænder og skifter til det korrekte input når man benytter sig at denne mulighed.

Betjeningen er ganske fornuftig og det giver plus i vores bog at Yamaha tilbyder en rigtig iPad app til at styre receiveren med.

Lydmæssigt fremstår Yamaha RX-S600D efter vores vurdering flot. Den har en god naturlig og rummelig lydoplevelse, og på den front vurderer vi den bedre end Pioneer’en vi også har anmeldt og sammenlignet med samtidigt.

Vi synes dog at Yamaha har prissat RX-S600D for højt. Man får stort set det samme med deres RX-V500D model en del billigere, så man betaler efter vores vurdering uforholdsmæssigt meget for at skære lidt at højden på receiveren.

DIGITALT.TV takker AV-Connection.dk for at stille en Yamaha RX-S600D til rådighed for denne anmeldelse.

I samme kategori

Back to top button