AV-Receiver

Onkyo TX-NR616

Onkyo TX-NR616 Anmeldelse Test
Onkyo TX-NR616 er en meget interessant 2012 Surround Receiver, der byder på 7 x 165 Watt, 8 HDMI indgange,Netværk og Internet adgang med netradio og meget mere. Læs DIGITALT.TVs første anmeldelse af en surround receiver.

Producent: Onkyo
Udlånt af: AV-Connection.dk
Distributør: Matrix Media
Pris:
Vejl. 5489,-
Teknik: Surround Receiver
Lancering: Marts 2012

 

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

onkyo_top_616

Teknik

Onkyo TX-NR616 er trods prisen pakket med masser af muligheder og stærke specifikationer. Receiveren har THX Select2 Plus certificering, så biograflyden burde være i orden. Her skiller Onkyo TX-NR616 sig ud i forhold til de mindre Onkyo modeller TX-NR515 og TX-NR414. Også Audyssey DSX med mulighed for frit at vælge, om du vil erstatte bagkanalerne med to ekstra højde- eller breddekanaler, er ekstra i forhold til de mindre modeller, og endelig så byder Onkyo TX-NR616 på 3 lydzoner, den 3. er dog en Pre-Out.

De solide 7 x 165 Watt burde række selv i større rum og med hele 8 HDMI indgange/2 udgange, så er der rigeligt med tilslutningsmuligheder. I 2011 bød Onkyo for første gang på 4k (4096 x 2160 pixels) opskalering via Marvell Qdeo Videochippen, og denne er naturligvis også at finde i 2012 modellen.

MHL

HDMI tilslutningen på fronten af receiveren er desuden udrustet med MHL, Mobile High-Definition Link, der er en standard til mobil lyd- og videooverførsel, således at mobiltelefoner og andre bærbare enheder kan kobles direkte. Via denne kan du få op til 1080p HD videosignaler og digital lyd (8 kanalers (fx. 7.1 surround sound) ukomprimeret lyd.), samtidig med at den forbundne enhed oplades.

InstaPrevue

Interessant er også InstaPrevue teknologien fra Silicon Image, der er indbygget. Med InstaPrevue får du mulighed for at se indhold fra tilsluttede HDMI signalkilder i billed-i-billed vindue. Du behøver altså ikke længere gætte, hvilken HDMI indgang du skal skifte til, men kan se det med det samme, allerede inden du skifter.

Musik over netværk også Spotify

Surround Receivere anno 2012 er langt mere end bare hardware, også softwaren, og de mulighederne denne tilbyder, er et aktiv konkurrenceparameter. En stor del af udviklingen går naturligvis også her på nettjenester og apps. På denne front er Onkyo TX-NR616 med fremme med adgang til Spotify, Last.FM, Internet Radio, MP3tunes, AUPEO! med mere, når du har forbundet receiveren til Internettet enten via kablet netværk eller via WLAN USB adapteren UWF-1, som du dog skal tilkøbe som ekstra udstyr.

Jeg har testet Onkyo TX-NR616 i et setup med DALI ZENSOR 5 højttalersystem, LG Blu-Ray afspiller, Canal Digital HD Entertain Center boksViasat PlusHD PVR boks, Boxee Box

Design

Onkyo TX-NR616 leveres enten i sort eller sølv chassis. Frontpanelet er i aluminium, og der er naturligvis et tydeligt front display, hvor du kan følge den aktuelle status på receiveren, aktivt input osv. Man kan ikke kalde Onkyo TX-NR616 en designmæssig perle, den skiller sig ikke ud fra mængden, men det hele afhænger naturligvis af ens smag.

På fronten er der rigeligt med muligheder for at betjene receiveren også uden den medfølgende fjernbetjening. Integreret under displayet på fronten er indstillinger til lydzoner, lyttemodus, setup med videre. Der er naturligvis en velvoksen volumekontrol, som det sig hør og bør, men den føles faktisk lidt let og plastikagtig, her kunne man med rette forvente lidt mere, synes jeg. Volumekontroleren er med lys indbygget, men du kan via dimmer funktionen helt slukke for dette.

I et indhak på fronten er så alle knapperne for valg af input. Alt virker fornuftigt bygget og solidt, også de 4 fødder under receiveren.

Fjernbetjening

Den medfølgende fjernbetjening er der er ikke sket noget med i forhold til sidste års modeller fra Onkyo. Fjernbetjeningen er ganske fornuftig, men den er ikke noget designstykke. Det at den er lidt bredere, end jeg er vant til fra min Yamaha receiver, gør at jeg ikke synes den ligger helt så optimalt i hånden, men nok bare et spørgsmål om tilvænning. Knaplayoutet er dog rigtig fornuftigt og overskueligt, her synes jeg måske bedre om denne end min normale Yamaha remote.

Som det efterhånden er standard, så tilbyder fjernbetjeningen også styring af andre enheder. Du kan f.eks. aktivere Panasonic som dit fladskærms mærke i indstillingsmenuen på receiveren og betjene i hvert fald de basale funktioner uden at skift fjernbetjening. Der er i øvrigt også support for at styre Apple TV med Onkyo fjernbetjeningen.

Nogle vil sikkert savne baglys i knapperne på fjernbetjeningen, men som jeg senere vil komme ind på, så er det muligt at betjene receiveren via Android eller iOS enheder.

Tilslutninger

Onkyo har ikke sparet på tilslutningsmulighederne på Onkyo TX-NR616. Her finder vi et stort udvalg, og ikke mindst antal, af de tilslutninger du allermest har behov for såsom HDMI.

  • 8 HDMI indgange (1 Front/7 Bag)
  • 2 HDMI udgange
  • 2 USB Porte (1 Front/1 Bag)
  • 1 Komponent Video indgang
  • 1 Komponent Video udgang
  • 5 Composite Video indgange (1 Front/4 Bag)
  • 1 Composite udgang
  • 4 Digital Audio indgange (2 Optisk og 2 Coaxial)
  • 6 Analog Audio indgange
  • 2 Parallelle Subwoofer Pre-Outs

Installation og betjening

Der er ingen fysisk manual medleveret, kun en quick guide, så du skal enten hente manualen som PDF online, eller læse den via den medfølgende CD-Rom. Først vælges sprog, hvor dansk ikke er imellem, så engelsk vil nok være det man vælger her, men der er også svensk, tysk, fransk med flere.

Opsætningen af højtalere er enklest via Audyssey 2EQ funktionen, hvor du opstiller den medfølgende mikrofon på din lytteposition, hvorefter receiveren selv måler sig frem til de optimale lydindstillinger i forhold til dine højttalere og lytteposition.

Efter dette kan du så opsætte dine signalkilder, Audio Return Channel indstillinger med  videre, ud fra hvad du har i dit setup. Det virker generelt ganske fornuftigt uden at blive for kompliceret.

Bemærk at det dog kan anbefales at skippe installationen af alt for mange ting til at starte med, og i stedet fokusere på at få netværkstilslutningen koblet til med Internetforbindelse, for du vil sikkert opleve, at der er kommet en software opdatering til receiveren. Denne kan være inklusiv en komplet nulstilling af hele din Onkyo TX-NR616, og så er det jo lidt dumt at bruge tid på at sætte en masse op inden. Softwareopdateringen kan tage op til 60 minutter første i gang i hvert fald. Du kan dog også installere ny software via USB nøgle, så netforbindelse er ikke et krav, men netværk er simpelt at få op at køre i hvert fald med kablet netværk og DHCP kompatibel router.

Det kan anbefales at tilslutte din fladskærm til receiveren via hovedudgangen af de 2 HDMI udgange på Onkyo 616’eren, for kun denne understøtter returlyd fra dit tv (ARC).

Den generelle betjening er fornuftig, selv om jeg synes det krævede lidt tilvænning lige i starten, når man kommer fra noget andet.

Lyd og Video

Lydmæssigt så virker Onkyo TX-NR616 ganske stærk. Den leverer både i forhold til mere stille musik og også det mere rockede, med fylde i bassen og fine detaljer, men lydkvaliteten afhænger naturligvis også af dine tilsluttede højttalere. Jeg ynder tit at teste med DTS Audio som Steve Lukather’s Candyman samt Bonnie Raitt’s live skive Road Tested,og disse klarede Onkyo receiveren flot. Også biografoplevelsen bliver lydmæssigt godt præsenteret på Onkyo TX-NR616.

Videomæssigt kan jeg ikke finde meget at klage over. HDMI signalkilder står superskarpt gennem receiveren, og analoge videokilder opskaleres til HDMI, så du kan altså også få ældre videokilder gennem et enkelt HDMI kabel fra receiveren til din fladskærm, men der er også komponent og composite video udgang. Dog synes max resolution fra komponent video input at være 480i på HDMI udgangen til din fladskærm.

Jeg har ikke haft mulighed for at afprøve opskalering til 4k, og for de fleste er denne mulighed nok også mere fremtidsmusik, end noget man lige står med et behov for pt. Mon ikke de fleste med 4k udstyr vil købe en dyrere model end en Onkyo TX-NR616… Men DVD’er opskaleres glimrende via receiveren til 720/1080.

Én af de ting Onkyo selv slår på omkring Onkyo TX-NR61’eren er InstaPrevue funktionaliteten, der som tidligere nævnt giver dig billede i billede visning af dine HDMI signalkilder. Det virker da også, men hvor meget man vil benytte sig af det, ved jeg dog ikke. Jeg synes jeg mangler en direkte adgang til funktionen, men eneste måde er via Home knappen, og så der vælge InstaPrevue. Desuden er det er også værd at bemærke, at InstaPrevue ikke virker på HDMI indgangene 5/6/7.

InstaPrevue kan enten opsættes som multivinduer med oveblik over flere indgange (stillbilleder der opdateres), eller som enkelt vindue med flydende billeder. Der kan valgfrit vælges hjørneplacering eller top og bund, men selve størrelsen af vindue kan man ikke justere på, og det er temmelig småt.

Multimedia og Netværk

Via DLNA netværksforbindelse, og med tilkoblet netværkskabel eller trådløs USB dongle (ekstra udstyr), så har du mulighed for at afspille lydformaterne MP3, WMA, WMA Lossless, Ogg Vorbis, AAC, FLAC, WAV og LPCM. Du kan også fra Windows Media Player i Windows 7, sende ting til at blive afspillet på din Onkyo TX-NR616, hvilket er ganske praktisk. Dog gælder det ikke alle lydformater, flac kunne jeg ikke få afspillet den vej, men mp3 filer virkede fint nok.

Streaming tjenester er der også flere muligheder for at benytte på receiveren. Onkyo TX-NR616 tilbyder Spotify, som dog kræver, at du har Spotify Premium konto. Har du det, skal du bruge Device brugernavn, og det tilknyttede password, som du finder via Spotify. Det er dog lidt surt, at skulle bogstavere sig igennem kunstner osv. ved søgninger via fjernbetjeningen. Onkyo tilbyder også streaming af din egen musik via MP3Tunes, der desuden inkluderer 2 GB plads ved registrering. Last.FM tjenesten, som også er på receiveren, angives til ikke at være tilgængelig i Danmark, mens tjenesten AUPEO! er den hurtigste at komme i gang med, her skal man ikke først registrere sig. Eller også kan du lytte til diverse netradio direkte på forstærkeren også en række danske stationer.

iPhone/iPod kan tilsluttes via USB porten på fronten, mens der altså som tidligere nævnt ikke tilbydes AirPlay support. Du kan dog også afspille musikfiler fra andre usb enheder end iPhone/iPod.

Der er ikke mulighed for at afpille video eller se billeder på receiveren direkte, så man kan ikke sige det er en komplet receiver/medieafspiller sammensmeltning, men fint i forhold til at give flere muligheder i forhold til musikafspilning fra flere forskellige kilder.

Der er fjernbetjening app til både Android og iOS, dog er der, så vidt jeg kan se, ikke en dedikeret iPad app direkte fra Onkyo. Du kan enten vælge at installere iPhone remoten eller bruge en 3. parts app, der dog koster penge, og som jeg ikke lige har testet. Android app’en virker fint nok og giver også mulighed for at afspille musik på telefonen på Onkyo TX-NR616.

For at kunne tænde for receiveren via remote app, så skal Net Standby aktiveres.

Onkyo TX-NR616 Konklusion

Onkyo TX-NR616 leverer varen på rigtig mange punkter. Har du købt surround receiver bare for et par år siden, så er der kommet mange flere muligheder til de senere år, efter netværkstilslutning blev almindeligt på de nye surround receiver. Onkyo TX-NR616 har stort fokus på integration med netmedier og netværk. Der er et rigt udvalg af netbaserede musiktjenester, DLNA streaming af musik via hjemmenetværket og mulighed for kontrol via mobile enheder som smartphones og tablets.Har du Spotify Premium konto, så er det også en mulighed.

Måske vil nogle savne, at DLNA video afspilning direkte via receiveren også var en mulighed, men på den anden side, så vil mange nok have udstyr i forvejen, der kan dette. Et andet kritikpunkt kunne også være den manglende AirPlay support, som ellers ses på flere af Onkyo’s konkurrenters modeller.

Der er rapporter på nettet omkring bugs på receiveren, som at den ikke reagerer på fjernbetjeningen efter længere tid i standby, men det er dog ikke lige noget, jeg har bemærket. Den nye tendes, med mere fokus på software features og begrebet software updates fremfor den rene hardware, tiltaler sikkert ikke alle, men så er der da stadig mere HiFi fokuseret alternativer på markedet.

Lydmæssigt har jeg svært ved at sammenligne denne model med andre, da mit grundlag endnu er noget begrænset, men jeg vil nu alligevel godt komme med nogle betragtninger. Både biograf og musikoplevelsen virker for mig meget gennemført. Lyden gennem mit Dali højtaler setup blev gengivet præcist og med en god naturlig klang. Men som andre skriver, så tror jeg ikke man skal købe Onkyo TX-NR616, med forventning om bedre lyd end sidste års modeller.

For mig så er det et plus med hele 8 HDMI indgange, det er flere end flertallet af konkurrenter kan tilbyde. 4k opskaleringen har jeg ikke haft mulighed for at afprøve, men tilsluttede HDMI enheder kører fint igennem receiveren. InstaPrevue funktionen er da praktisk nok til et hurtigt overblik over HDMI enhederne, men implementationen er ikke 100%, som jeg kunne ønske mig, eftersom den ikke virker med alle indgangene og er lidt omstændig at komme ind i via fjernbetjeningen.

Har du brug for 7 kraftfulde kanaler, så er der ingen tvivl om at Onkyo TX-NR616 er et godt valg. Kan man nøjes med mindre, kunne man måske dog diskutere, om det ikke er værd at spare lidt penge på at gå med en billigere model. Onkyo’s TX-NR515 byder på en stor del af det samme som denne TX-NR616.

DIGITALT.TV takker AV-Connection.dk for at stille en Onkyo TX-NR616 til rådighed for denne anmeldelse.

I samme kategori

Back to top button