Arkiverede Tests

Avanit CHD1

Efter de digitale signaler nu er blevet givet fri i flere kabel-tv net, så det blevet langt nemmere at benytte sig af alternative bokse, end dem blandt andet Stofa og YouSee tilbyder. Avanit CHD1 er et eksempel på en sådan boks, der udover at vise digitale kabel-tv kanaler, også er i stand til at optage programmer i samme billedkvalitet som de udsendes i. Avanit CHD1 distribueres i Danmark af Hinke. De har været så venlige at stille et eksemplar til rådighed i forbindelse med denne anmeldelse.

avanitchd1

Producent: Smart Electronics
Distributør: Hinke
Pris: 900-1200 kr. i butikkerne Sammenlign priser på Avanit CHD1

Hvem kan bruge Avanit CHD1, og hvilke forskelle er der fra officielle kabel-tv bokse?

Boksen egner sig både til Stofa og YouSee signaler og kan også benyttes i andre anlæg, hvor DVB-C teknikken benyttes. Specielt for Stofa kunder kan muligheden for at optage digitalt via boksen være interessant, eftersom Stofa jo ikke selv tilbyder en boks, der kan optage.

Køber du en Avanit CHD1 må du undvære de interaktive tjenester, såsom start forfra og leje af film som udbydes af f.eks. Stofa og YouSee.

Du kan, udover de almindelige digitale kanaler, også med boksen se DR HD og andre HDTV kanaler, der ikke måtte være kodet.

Set Top Box’en

Avanit CHD1 er en lille kompakt sag, der ikke fylder så meget. Designet er i sort plastik med rundet front, hvor du finder displayet med kanalnummer.

Avanit CHD1 har en kortlæser på fronten, men denne er til kodningssystemet Conax. Dermed kan den ikke benyttes til kodede kanaler hos hverken Stofa og YouSee.

Boksen kan, udover at stå på en hylde, også placeres på væggen med skruer. Der er også mulighed for en IR extender (ekstra udstyr), så selve boksen kan placeres diskret i et skab. Via IR øjet kan du så stadig betjene boksen med fjernbetjeningen. Tilslutning af IR kabel er placeret på venstre side af boksen, ligesom den optiske lydudgang.

På bagsiden af boksen tilbydes følgende tilslutninger:

  • Strømforsyning 12V
  • TV scart
  • HDMI udgang
  • USB tilslutning (USB 2.0, Maks strøm 500 mA, Maksimal harddisk kapacitet 500GB)
  • RF indgang til kabel-tv signal
  • RF udgang med gennemsløfning

Der er som udgangspunkt ikke aktiv forstærkning af gennemsløfningssignalet, hvilket kan give sne på analoge kanaler, når boksen er i standby. Slås energi spare standby indstillingen fra undgås dette. Boksen bruger i strømbesparende standby under 1 watt.

Det følger med i pakken:

  • 1 x Avanit CHD1
  • 1 x 12 v strømadapter
  • 1 x Fjernbetjening med batterier
  • 1 x opdateringskabel RS232 til RJ11 (opdatering skulle nu også kunne lade sig gøre via USB porten)
  • 1 x dansk manual
  • 1 x tysk manual

Ibrugtagning

Boksen er ganske enkel at tage i brug. Der vises en velkomstmenu med valg af sprog. Boksen har dansk sprogmulighed. Herefter skal landet boksen skal benyttes i vælges, og til sidst skal man vælge netværksindstilling. For Stofa, som er den udbyder jeg tester med i denne test, er det indstillingen SR: 6900 og QAM 64, der skal benyttes. Hos YouSee er det SR: 6875 og QAM 64.

Efter indstillingen af netværk går boksen i gang med at skanne kanaler ind. Det tager lidt tid, men alle tilgængelige kanaler kom frem i listen hos mig. Det havde været optimalt, såfremt boksen havde haft mulighed for kun at finde ukodede kanaler, men denne mulighed er desværre ikke tilstede.

Kanalerne gemmes i den rækkefølge, de bliver fundet. Der er mulighed for at lave en favoritliste, men desværre kun en enkelt. Ifølge manualen skulle det også være muligt at redigere i hovedlisten og her flytte og slette kanaler. Kanallisten kan sorteres som favorit, radio, tv og alfabetisk.

Skærmindstillinger er for HDMI udgangen som standard sat op til 1280×720 uanset kanalens opløsning. Der er mulighed for individuelt for henholdsvis 720×576, 1280×720 og 1920×1080 at opsætte output til de tre størrelser 576,720,1080. Bedst skarphed opnåes oftest med opskalering til 1920×1080 også for almindelig SD kanaler.

Betjening

Boksen virker hurtig og ubesværet. Selv om boksen er sat til strømbesparende standby mode, så skal du kun vente få sekunder på, at den er klar til brug. Det er flot og i skarp kontrast med f.eks. den tunge Zaptor boks fra Stofa, der bruger minutter på at blive klar, såfremt den har været afbrudt fra strømmen.

Brugerfladen er rent grafisk ikke just en skønhedsmæssig oplevelse. Det virker gammeldags i design og farver. Men betjeningen skal roses for hastigheden i menuerne. Jeg synes ikke betjeningen er 100% logisk. Af og til skal man trykke exit, uden at det giver mening. Specielt at man skal trykke list knappen på fjernbetjeningen og ikke ok knappen voldte mig lidt besvær i forhold til min almindelige betjenings logik.

EPG delen er med listeoversigt for den aktuelle kanal. Der er ikke mulighed for at se en tidslinie, og hvad der er mere irriterende synes jeg, så kan man ikke bladre EPG for forskellige kanaler, uden aktivt at skifte til den kanal man vil se EPG fra. Det besværliggør det lidt, når man f.eks. vil oprette timer optagelser, synes jeg. Jeg vil rose kanalskifte tiderne på boksen. Den er hurtig til at zappe.

Tekst-TV delen fungerer ikke uden ventetid, men der er fornuftig sidehukommelse ved bladring frem med piletasten af efterfølgende sider.

Både DVB undertekster og AC3 digital lyd understøttes på boksen. Og der er en fin informationsvisning, så mere teknisk interesserede kan se transmissionsparametre og opløsning.

Fjernbetjeningen

Fjernbetjeningen, der benytter AAA baterier, er ok. Placering af knapper er fornuftig og der er rigtigt fint med en swap knap, der hoppe til seneste sete kanal og aktuel kanal.

PVR funktion – optagelse på ekstern USB enhed

Et væsentligt plus ved Avanit CHD1 må siges at være muligheden for at optage på en ekstern USB enhed. I min test benyttede jeg mig af en Medion USB harddisk på 500 GB. 500 GB er ifølge manualen maks der understøttes.

Efter tilslutning af den eksterne hardisk til boksens USB port aktiveres menu punkt Mass Storage device. Herfra skal harddisken formateres inden brug. Det sker lynhurtigt, og herefter er boksen klar til både at pause live udsendelser eller optage programmer, manuelt via record knappen eller via timeren eller EPG’en. Der kan oprettes op til 30 timeroptagelser, og der er mulighed for at gentage ugentligt eller dagligt.

Boksen er kun udrustet med en enkelt tuner. Det betyder at du ikke kan optage 1 program og se et andet med mindre de udsendes på samme frekvens. Men Avanit CHD1 skal bestemt roses for at boksen kan skifte kanal indenfor dem der ligger på samme frekvens. Det er set på andre bokse at der er helt blokeret for alt når der optages. Benytter man kanallisten kan man se at kun de kanaler der kan ses mens en optagelse er i gang er skrevet med hvid tekst. Skifter man alligevel til en af de kanaler man ikke kan se under optagelsen, forbliver skærmen blot sort. Her kunne en skærmbesked være på sin plads eller helt at låse for skift til disse kanaler.

På Avanit CHD1 er der også ulighed for at se et tidligere optaget program, mens der optages.

Optagelser kan tilgås via Archive knappen på fjernbetjeningen. Optagelseslisten kan sorteres efter alfabetisk, dato, placering og længde. Desværre har boksen ikke hukommelse for hvortil man sidst kom i en afspilning så der startes altid forfra. Boksen tilbyder dog mulighed for at oprette markeringer i en optagelse, så man kan springe til et bestemt sted i en optagelse. Det er ganske fint med en sådan mulighed på en boks i denne prisklasse. Optagelser kan der også ændres navn på.

Jeg er usikker på hvilket format boksen benytter som filsystem. Harddiskens indhold kan dermed ikke umiddelbart læses på en PC desværre. Producenten tilbyder et program, der gør det muligt at læse harddisken. PC2Box. Det er værd at bemærke at programmet desværre ikke virker på Windows 7.

Med PC2Box kan man, ifølge den tyske anvisning der følger med programmet, overføre optagelser som enten som rec eller ts filer. Rec benyttes såfremt man vil kunne afspille optagelsen igen på boksen. TS såfremt man ønsker at se eller arkivere en optagelse ved hjælp af ens PC. Da jeg overførte som TS endte jeg imidlertid med en mpg fil. Det lykkedes ikke at afspille rec fil optaget med boksen med VLC player.

Det er lidt ærgeligt at Avanit CHD1 ikke kan læse TS filer fra USB disken, det havde være enklere. Man savner også muligheden for afspille mp3 og billeder via USB på boksen.

Konklusion

Til en pris fra omkring 1300 kr. byder Avanit CHD1 faktisk på en del. Betjeningen er måske ikke så grafisk pæn og heller ikke 100% logisk efter min smag. Men boksen virker generelt hurtig og ganske brugervenlig. Jeg synes dog, at EPG delen kunne forbedres.

Man skal naturligvis gøre sig klart at med denne boks afskriver sig fra interaktive tjenester og mulighed for betalingskanaler, men tilgengæld får man en velfungerende optagelsesmulighed af programmer og muligheden for at tidsforskyde tv. Det er et plus, at boksen ikke er helt låst, når der optages, og manges behov er nok heller ikke til mere, end hvad denne boks med sin ene tuner kan tilbyde.

Går du og savner muligheden for enkelt at optage tv-programmer, og ønsker du ikke at have den store tegnebog frem, så er Avanit CHD1 et godt bud. Det virker som et seriøst produkt, og der synes at være en meget aktiv support i forhold til produktet.

Er det et krav at boksen kan modtage kodede kanaler så er Smart MX 84 en mulighed. Denne har common interface. Dermed kan du modtage også kodede kanaler fra YouSee eller Stofa med et passende cam. MX84 har helt de samme funktioner som Avanit CHD1, blot med CI. Fysisk er den dog noget anderledes, så den fylder lidt mere end Avanit CHD1.

>> Sammenlign priser på Avanit CHD1

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard