Arkiverede Tests

Macab DIM-10 – DVB-T modulator

Med Macab DIM-10 er det muligt at lave en digital DVB-T kanal fra en analog signalkilde (enten s-video eller composite video). Det kan være oplagt til brug til en infokanal, i den lille antenneforening eller lign., der sender DVB-T signaler ud til et antal fladskærme og kunne have behov for en intern tv-kanal. [br] [br] Distributøren Max Nordic har lånt os et eksemplar af Macab DIM-10 Digital COFDM (DVB-T) modulator til en lille anmeldelse.

MACAB DIM-10 DIGITAL COFDM (DVB-T) MODULATOR

Macab DIM-10 – udpakning og installation

Selve Macab DIM-10 er, som man kan se på udseendet, beregnet til brug og montering i et teknikrum  eller lignende. Der medfølger en strømforsyning og en manual som fint angiver mulighederne med modulatoren. Macab DIM-10 måler jeg til at bruge 10,6W.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

MACAB DIM-10 DIGITAL COFDM (DVB-T) MODULATOR tilslutninger

Tilslutningsmæssigt har du mulighed for at benytte enten et analogt s-video eller composite videosignal og analog lyd. 

MACAB DIM-10 DIGITAL COFDM (DVB-T) MODULATOR frekvens

Selv om det måske umiddelbart lyder kompliceret sådan at lave sin egen digitale tv-kanal, så er Macab DIM-10 i sig selv faktisk ganske enkel at installere. Den tilsluttes strøm i tilslutningen på siden af modulatoren. På toppen af boksen er der et display og knapper til indstilling af modulatoren i forhold til en række parametre. Når den er tilsluttet starter den op og efter kort tid, skrives der så Running efterfulgt af frekvensen der udsendes på i displayet. I dette tilfælde altså 530.000 MHz (kanal 28). Er der ikke signaler i forvejen på den aktive frekvens der angives, så behøver du naturligvis ikke lave om på denne, men muligheden er der for frit at vælge udgangskanalen via menu indstillingerne i området 47-862MHz.

Via et enkelt menu system, som vises på det indbyggede display, kan udgangsfrekvens, forstærkning, kanalnavn, logisk kanalnummer og modulator-parametre indstilles. 

Der er ganske smart lavet en basic og avanceret udgave af denne, så man kan vælge mængden af indstillinger man kan redigere. Jeg vovede mig ud i den avancerede, og der er indstillingsmuligheder for det meste, jeg kan forestille mig er aktuelt i forbindelse med brug af en enhed som denne. Der er mulighed for at justere bitraten altså datamængden på det signal der udsendes både i forhold til både video og lyd. Videomæssigt sendes der som standard med 6 Mbit, men dette kan justeres helt op til 10. 

Modulatoren udsender MPEG-2 video/ MPEG-1 lyd ud, så der er altså ingen kompabilitetsproblemer i forhold til MPEG-4 osv. Modulatoren har et udgangsniveau på 85dB og kan bruges i hele frekvensområdet med både 7 & 8 MHz båndbredde.

MACAB DIM-10 DIGITAL COFDM (DVB-T) MODULATOR kanalnavn

En oplagt mulig er også muligheden for at ændre kanalnavnet, altså det navn der vises som navn på tv-kanalen, når den scannes ind på fladskærmen. Som standard er denne sat til CH A, men via menuen kan du frit ændre det til noget andet.

Macab DIM-10 – i praksis og vurdering

Jeg tester i denne anmeldelse helt simpelt med et composite signal fra min WDTV Live medieafspiller, som jeg har tilsluttet til indgangen på modulatoren.

MACAB DIM-10 DIGITAL COFDM (DVB-T) MODULATOR TV

Efter tilslutning af udgangssignalet fra modulatoren til min fladskærm er det så bare her at søge på frekvensen 530.000 MHz. Som forventet blev kanalen fundet, og jeg har således mulighed for at se indholdet som en DVB-T kanal på fladskærmen. Billedkvaliteten er naturligvis ikke helt i top, for vi tager jo et analogt standard opløsnings videosignal, og digitaliserer det i modulatoren, men til brug med f.eks. en infokanal er det naturligvis ganske udmærket.

Det skal bemærkes, at der ikke er mulighed for at sende tekst-tv via modulatoren, hvis f.eks. antenneforeningen skulle have dette behov. Til brug i praksis i et større net vil signalet fra modulatoren naturligvis skulle samles med de øvrige DVB-T signaler og leveres i det eksisterende fordelingsnet. 

Macab DIM-10 fungerer fint til at lave egen digital DVB-T kanal fra et composite eller s-video signal. Kvaliteten er så god, som den nu engang kan blive med analog SD opløsning som kilde, og opsætningsmæssigt er den ganske enkel, uden dog at afskære dig fra at tweake på det meste i den avanceredet opsætningsmulighed i modulatoren. 

Macab DIM-10 – specifikationer

 • Indgange: Video, RCA eller S-Video, Audio 2xRCA
 • Indgangsniveau: 0.5-2Vpp
 • Video: PAL/NTSC
 • Indgangsniveau, audio: 0.4-4.8 Vpp
 • Impedans 75 Ohm

Modulation:

 • PAL: 720×576@25 fps
 • Video: MPEG2 MP@ML
 • Audio: MPEG1 LAYER II
 • PSI/SI generator: PSI, PAT, PMT, SI, SDI, NIT
 • LCN: Ja
 • Standard: ESTI EN 300 744 V1.1.5.1
 • Mode: 2K
 • Udgangsfrekvens: 47-862MHz
 • Udgangsniveau 85 dBuV
 • Kanal båndbredde: 7-8MHz
 • Effektforbrug: 1,2A/7,5V

I samme kategori

Back to top button