Panasonic VT20
DIGITALT.TV plejer som regel ikke at anmelde fladskærme, men når nu muligheden er der så vil vi da også gerne kigge nærmere på Panasonic VT20, der er Panasonics topmodel med 3D support, indbygget DVB-S2, DVB-C og DVB-T tuner samt mulighed for optagelse på en ekstern USB harddisk.
Panasonic VT20 – Design og førstehåndsindtryk
Panasonic VT20 følger Panasonics generelle plasma stil med en en blank mørk blank ramme. Skærmen kan placeres på den medfølgende ganske diskrete fod eller monteres på væggen. Foden medfølger, mens du selv må investere i et vægbeslag. VT20 fåes i enten 42, 46, 50 eller 65 tommer. Det er 50 tommer modellen DIGITALT.TV anmelder i denne produkttest.
Der er ingen knapper på fronten er skærmen. En rød diode indikerer, når skærmen er i standby, eller blinker gult såfremt USB hardisken er tilsluttet og aktiv. Når der er tændt er dioden grøn eller gul såfremt USB hardisken er tilsluttet og aktiv. Jeg havde gerne set at dioden ikke blinkede, når USB harddisken er aktiv.
På bagsiden af skærmen finder du følgende tilslutninger:
- 2 x scart
- Komponent video + analog lyd ind
- 3 x HDMI (HDMI 2 er en HDMI 1.4 tilslutning)
- VGA tilslutning
- Optisk lyd ud
- Analog lyd ud
På venstre side af skærmen finde du afbryder knap, en HDMI-indgang (HDMI 2), composite video og analog lyd indgang, en hovedtelefonudgang, to USB-indgange og en SD kortlæser. Desuden knapper, så den mest basale betjening også kan gøres uden fjernbetjeningen.
Panasonic VT20 – Installation
Panasonic VT20 har som tidligere nævnt mulighed for at modtage signal fra kabel-tv (digitalt og analogt), antenne-tv (digitalt) og satellit-tv (digitalt). Rent fysisk så er der 2 tilslutningsstik / tunere; en kombineret DVB-T/DVB-C tuner og en DVB-S2 tuner.
Du skal altså benytte et almindeligt coax stik til signal fra enten kabel-tv eller egen tv-antenne, samt et f-stik type stik til signal fra parabolantenne. Du kan tilslutte antenne-tv eller kabel-tv + satellit-tv signal samtidigt til skærmen, men altså ikke både kabel-tv og antenne-tv samtidigt.
Efter at have valgt skærmsprog og land, så skal du vælge de signalkilder, du kan modtage.
Panasonic VT20 – Kabel TV
Installationen af Stofa kabel-tv sker enkelt ved at søge med udgangspunkt i hjemmefrekvensen
Frekvens: 346 Mhz (346000 kHz)
Symbolrate: 6900
QAM: 64
NetværksID: 0
Det finder alle kanaler lynhurtigt. Du kan vælge at søge kun efter de gratis DVB-C kanaler eller alle kanaler. De kodede kanaler kræver et Zaptor kort, og at du indsætter dette i en stofa digital kortlæser i common interface porten i siden af skærmen. Denne kortlæser medfølger ikke og er noget du skal købe hos Stofa. Har du YouSee tv, så er det naturligvis en digital kortlæser fra YouSee du skal investere i, såfremt du vil kodede YouSee kanaler.
Jeg har 3 gange oplevet at skærmen starter op med en besked om, der ingen kanaler er. Det er tilsyneladen et problem med software så den kan finde på at sige der ingen kanaler er så man er nød til at scanne dem ind igen.
Der er ikke problemer med at vise Stofa EPG.
Panasonic VT20 – Satellit TV
Panasonic understøtter modtagelse af satellit-tv fra op til 4 satellitpositioner via DiSEqC switch. Der er ikke mulighed for motorstyring eller mere end 4 positioner, men skærmen understøtter Unicable standarden.
Canal Digital
Alle kanaler kan uden problem scannes ind på fladskærmens DVB-S2 tuner. Panasonic VT20 virker med Canal Digital kanaler, men der problemer med HD kanalerne på transpondere med høj datatrafik. Det rammer kanalerne Eurosport HD, Kanal 5 HD med flere. Her kan der opleves frysninger uanset cam version selv om det åbenbart opleves mere af nogle end andre.
Der synes at være en svag tendens til, at det nederste af underteksterne på visse kanaler bliver klippet lidt, men det er kun en detajle, der næppe vil genere nogle.
EPG delen er på de fleste kanaler begrænset til nu og næste. På Canal Digital EPG transponderen, hvor blandt Discovery Science udsendes, så er der fuld EPG men kun på kanalerne på denne frekvens. Desværre lader det ikke til at fladskærmen fylder EPG op for de andre kanaler, mens man er på denne frekvens. En lidt ærgelig begrænsning, specielt for dem der gerne vil programmere optagelser fra EPG’en.
Freesat
Har du mulighed for at modtage gratis kanalerne fra 28,2 øst, så fungerer de også fint. Igen er det kun med nu og næste EPG. DVB-S2 tuneren synes dog at være knap så følsom, som de fleste bokse jeg har testet, så du skal have lidt ekstra signalmargin for at få billeder på skærmen på meget svage signaler.
Panasonic VT20 – Antenne TV
Panasonic VT20 virker naturligvis med de danske ikke kodede DVB-T kanaler. Betalings-tv kanalerne fra Boxer virker også, såfremt du har abonnement og investerer i en digital kortlæser til Boxer. Skærmen er Boxer godkendt men ikke til kommende HDTV kanaler fra Boxer.
Panasonic VT20 – Dagligt brug og betjening
Betjeningsmæssigt gør Panasonic det ganske godt, uden at være perfekt. Installtionen og det grundlæggende er som man kan forvente, men jeg synes at Panasonic har en tendes til at samle for meget i indstillingsmenuerne. Af og til er det ikke placeret helt logisk. Indstillingssmæssigt kunne jeg i hvert fald godt ønske mig en lidt mere logisk og segmenteret indstillingsmenu. Billedeindstillingselementer ses af og til ikke under billede menuen, men i indstillingsmenuen, og det kan generelt være lidt svært at finde rundt.
Tekst-TV fungerer bare, og her kan Canal Digital’s topboks da lære noget, når Canal Digital parabol signal på DVB-S2 tuneren faktisk kan gøre tekst-tv læsning til en fornøjelse med masser af sidehukommelse, fremfor den håbløse og endeløse ventetid man oplever på Canal Digital’s Sagem boks.
Når det kommer til funktioner som Billede i Billede, så skuffer Panasonic VT20 mig noget. Godt nok er det muligt at få billede i billede (PIP) og (PAP), men det har visse begrænsninger. For det første så skal man ind i menuen, og ind i billedeindstillinger for at aktivere funktionen. Der er ingen mulighed for at gøre det direkte fra fjernbetjeningen via en knap.
For det andet så virker PIP begrænset i forhold til signalkilder. Kører man med HDMI signal, så kan man kun vælge PIP signal fra enten komponent video, scart eller de indbyggede tunere. Der er ingen mulighed for at vælge en anden HDMI kilde. Såfremt du ser på en HDMI kilde som hovedbillede, så er der heller ikke mulighed for at skifte mellem de 2 billeder. Så får man blot beskeden at det ikke er muligt at skifte, når HDMI er valgt. Der er sikkert en teknisk grund til dette, men alligevel på en skræm til over 17.000,- så burde det kunne gøres bedre.
Indstillingsdelen og kanalredigering fungerer ok, men ikke prangende. Med f.eks. rigtig mange parabol-tv kanaler kunne det være rart med et webinterface eller kanalredigerings program til PC.
Fjernbetjeningen er klassisk Panasonic plastik, og man kan da godt sidde med en følelse af lidt skuffelse over at Panasonic ikke lige tager sig lidt sammen på en topmodel som denne. En mere eksklusiv fjernbetjening havde passet bedre til dette produkt.
Panasonic VT20 – Billedekvalitet
Jeg vil i denne anmeldelse angive almindelige betragtninger, for det mere billedemæssige tekniske henvises til flatpanels.dk’s anmeldelse af skærmen. Billedkvaliten er absolut i topklasse på Panasonic VT20. Som gammel plasma tilhænger, så er det de gode gamle dyder som sortniveau, man glæder sig over. Plasmaskærm-tendensen med reflektioner er betydeligt begrænset i forhold til ældre modeller. SD ser absolut flot ud, men naturligvis er det HD signalerne, der viser skærmens sande formåen, og den skuffer ikke.
Billedemenuen på skærmen tilbyder forskellige indstillingsmuligheder enten manuelt eller en række indstillingsprofiler afhængigt af, hvad du ser, og hvor lyst der er i rummet du ser tv i. THX profilen er et godt udgangspunkt. Denne indstilling er kalibreret. Slår du ISFccc til i menuen åbnes der op for endnu flere redigeringsmuligheder på gamma, RGB værdier med mere. Altså også noget ekstra for den lidt mere professionelle bruger.
Jeg vil dog komme med et par bemærkninger i forhold til billedekvaliteten. Skærmen kan have det lidt svært med farveovergange ved bevægelse. Det ses for mig tydeligst i hudfarver i ansigter, der bevæger sig hurtigt. Den anden observation jeg vil komme med er også i forhold til bevægelse. Ser jeg en fodbold kamp og panoreres der med kamera omkring midterlinien, så er der en klar tendens til, at der kommer en ekstra gennemsigtig aftegning af midtlerlinie striben lidt forskudt for den rigtige. Eneste løsning på dette jeg har kunnet finde, har været at aktivere Intelligent Frame Creation (IFC) systemet. Jeg er ikke den eneste med disse forbehold og flere enthusiaster på avforums.com har forsøgt at få Panasonic i tale om problemerne, der tydeligvis er forbundet til at skærmen ikke er optimeret til 50Hz. Læs mere i tråden på avforums.com
IFC systemets formål er at lave bløde bevægelser og reducere hak i billederne. Ligesom det kendes fra 100 Hz-systemer på LCD-TV. IFC systemet har dog skavanker med noget programindhold, der kommer til at virke unaturligt, så det er langt fra en funktion, jeg vil anbefale at slå til på det meste.
Selv om punktet hedder billedekvalitet, så lad mig lige tilføje at lydkvaliten er ganske god, dog uden at være prangende også skærmens pris taget i betragtning. Har du skruet ned for lyden og kommer der billeder på med meget lys, så summer skærmen svagt, men synes ikke det er til nogen gene. Jeg har endnu ikke oplevet at de indbyggede blæsere i skærmen har kørt, så støjniveauet af disse kender jeg ikke.
Panasonic VT20 – 3D
Jeg har testet 3D oplevelsen med de medfølgende briller og 3D demo signalet fra Astra på satellitpositionen 23,5 grader øst, der sendes som side by side signal. Der medfølger som standard to par 3D briller til VT20, det gælder også det til denne anmeldelse leverede fra www.crtv.dk. Bemærk dog at visse forhandlere sælger modellen uden 3D briller, så se dig for.
Jeg oplevede ikke, at skærmen selv skiftede til 3D selv om signalet fra satellit-tv boksen var 3D, men efter at have aktiveret det manuelt, så kunne jeg se tysk 3D fodbold i demoen fra Astra. Øjnene skal lige vende sig til oplevelsen, men der er helt klart momenter og vinkler af fodbold, der får en ekstra dimension med 3D. Dybdefornemmelsen er meget overbevisende i momenter.
Oplevelsen er dog klart bedst i et mørkt rum og de medfølgende briller fra Panasonic kunne også med fordel have været mere lukkede omkring øjnene. Dels er brillerne meget åbne og dels så reflekteres ting nemt i brillen. De åbne briller gør dog, at der er plads til at de fleste kan have briller indenunder,
3D teknikken er spændende men ikke fejlfri. Der kan opstå lidt situationer, hvor det billedmæssigt ser forkert ud, f.eks. når en fodboldtilskuer rækker en arm i luften meget tæt på kameraet. Det med kravet om briller sætter også en vis begrænsning, og indtil videre virker den bedre halvdel ikke så overbevist om, at det er det værd 🙂
Panasonic VT20 – Optagelse på ekstern harddisk
Panasonic følger den igangværende trend med at tilbyde mulighed for PVR optagelse på ekstern harddisk. Og det skal naturligvis også testes. Den tilsluttede harddisk formateres af fladskærmen, så husk at du mister, hvad der måtte være på den. Men ellers er det bare at tilslutte til en af de to USB porte på skærmen og formattere den fra menuen. Det forløb uden problem med min 500 GB Medion disk.
Med harddisken tilsluttet og formatteret så har du mulighed for:
- At optage manuelt
- At programmere optagelser via den elektroniske programguide, såfremt der er EPG data naturligvis
- At pause live tv
- At løbende gemme det du har set på en given kanal, så du kan spole tilbage
Der glæder følgende begrænsninger i forhold til optagefunktionen
- Det er ikke muligt at skifte kanal, mens der optages på DVB-C/DVB-T/DVB-S tuneren (du kan dog skifte til en ekstern signalkilde f.eks. HDMI)
- Du kan ikke benytte Viera Cast eller medieserver tjenesten, mens der optages
- Du kan ikke optage indhold fra den analoge tuner eller eksterne signalkilder
- Det er ikke muligt at oprette automatiske serieoptagelser
- Du kan ikke hente optagelser ud fra harddisken
- Maks optagetid pr. manuel optagelse er 180 minutter
Panasonics USB harddisk optagelsesfunktioner virker som den skal, i forhold til det den lover, men man skal være opmærksom på overnævnte begræsninger, hvis betydning afhænger af, hvilket behov man har. Som løsning til dem, der kan leve med ikke at kunne se andet mens der optages, er det fint, og generelt er det udmærket med mulighed for at kunne pause live tv og spole tilbage i det, man har set.
Betjeningen kunne være lidt mere logisk på fjernbetjeningen. Spole frem og tilbage sker ikke via knapperne, der indikerer dette men via højre og venstre på navigations cirklen på fjernbetjeningen. Der er ikke automatisk buffer indstilling, så du kan sætte den f.eks. til at optage alt med 5 minutter ekstra tid. Det skal du gøre redigere manuelt via timer menuen.
Panasonic VT20 – Netværktjenester og medieafspilning
Panasonics Viera cast giver dig adgang til populære webtjenester såsom YouTube, Picasa, Twitter med mere, såfremt du har internetsignal aktiveret enten via kabel eller den trådløse USB adapter, der medfølger.
Der er naturligvis også mulighed for at afspille dine egne mediefiler såsom musik, billeder og video. Det kan ske via USB porten eller via netværket via Mediaserver funktionen, for DNLA understøttes naturligvis.
Når der afspilles billeder, kører der musik til. Men desværre er der ikke mulighed for selv at vælge, hvad man vil høre. Videomæssigt understøttes formater som MPEG-2/MPEG-4, TS, VOB og gængse avi filer, men den æder ikke alt. F.eks. wmv eller mov formaterne kan den ikke klare og mkv er vist også begrænset. Standard mp3 er ikke noget problem på musiksiden, men igen forvent ikke afspilning af flac og andre mere specialiserede formater.
Panasonic VT20 – Konklusion
Er man til 3D så bliver det svært at komme udenom Panasonic som topkandidaten. 3D er en oplevelse, men det bliver kun når der er mørkt for ellers duer det ikke. På tilslutningssiden skuffer Panasonic VT20 ikke. Med 4 HDMI porte, ethernet og mulighed for at tilgå tjenester på nettet, er man godt i gang.
Billedekvaliteten er helt klart i topklasse, selv om jeg har fundet skavanker hist og pist. Er du meget aktiv fodboldkigger vil jeg faktisk ikke anbefale skærmen pga dens problem med dobbelt linjer. Jeg synes også man med rette kunne forvente sig mere i forhold til prisen.
På betjeningssiden synes jeg der plads til forbedring. Funktionalitet og navigering kunne være bedre som f.eks. den noget begrænsede PIP funktion. Også mulighed for at se kanaler fra samme frekvens, som den kanal der optages fra, kunne være en forbedring.
DVB-C tuneren fungerede uden problemer for mig og også DVB-S2 delen fungerer fint selv om der er plads til lidt forbedringer i forhold til Canal Digital understøttelse.
Alt i alt et godt bud på en moderne plasma skærm, der dog stadig rummer muligheder for forbedringer. Jeg vil derfor ikke som andre anmelder sites give skærmen her topkarakter. Det synes jeg der er for mange skavanker til.
Alsidig med både DVB-T, DVB-C og DVB-S2 tuner samt Common interface
Fornuftig integration med både nettjenester og medieafspilning via USB og netværk
Virker ikke optimalt med alle HD kanaler fra Canal Digital
PIP funktion noget begrænset
Visse billedemæssige farve/bevægelses problemer af og til