Kulturprogrammer om kunst, musik og arkitektur på DR i efteråret
DRTV, DR2 og DR1 præsenterer i efteråret flere nye kulturprogrammer, som både går i dybden, nørder og udfordrer – og åbner kulturen for de mange.
Der er både noget for kunstelskerne, musikentusiaster, de nysgerrige og de kulturkritiske, når det på tv pibler frem med specialiserede kulturprogrammer, der dykker ned i kunst, arkitektur og dansk rockmusik, og når kunsthistorien foldes ud og åbner kulturen med afsæt i store, danske malere.
Se de kommende programmer herunder. Premiere tidspunkt er angivet for DRTV streaming.
06:00
Læs omtale
Arkitektuddannede Ane Cortzen tager os med til Navitas i Aarhus, CabInn i København, Lily Gyldenkildes Torv i Horsens og 12 kæmpesommerhuse i Asserbo Plantage til et eftersyn og gennemgang af bygninger, der måske-måske ikke har haft arkitektkyndig rådgivning. Med udgangspunkt i de oprindelige planer for bygningerne ser Ane Cortzen nærmere på de færdige bygninger. Hun går nysgerrigt og kritisk til værks, når hun stiller beslutningstagerne bag bygningerne til ansvar for deres beslutninger. Hvorfor endte bygningerne med at se ud, som de gør, hvordan og hvorfor adskiller de sig fra planerne, og var der en arkitekt til stede?
– Jeg har i mange år undret mig over, at der dukker bygninger op rundt omkring, hvor det med arkitektbriller er tydeligt, at der er gået et eller andet galt. Det handler ikke om, om noget er grimt eller pænt, men om hvordan noget kan stå færdigt og afvige fra den oprindelige idé og lokalplan. Derfor optrevler vi bygningernes tilblivelse fra start til slut for at finde ud af, om der har været en arkitekt til stede, siger vært og arkitekt Ane Cortzen.
Se alle afsnit fra den 26. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
På DR1 er der mulighed for at blive klogere på nogle af de største danskere malere, der har sat deres penselstrøg og tydelige aftryk på dansk kunsthistorie, når Søs og Molly Egelind introducerer os for blandt andre J.F. Willumsen, Franciska Clausen, P.S. Krøyer og Asger Jorn.
Søs Egelind tager udgangspunkt i sin egen livlige fantasi og sanser, når hun møder kunstnerne, der i serien er bragt til live gennem en kombination af deres egne selvportrætter og kunstig intelligens. Rejsen går blandt andet til Skagen, Paris og tilbage i 1800-tallet i jagten på viden om, hvorfor kunsten, kunstnerne og deres liv formede sig, som de gjorde.
Med sig ved sin side har Søs Egelind datteren Molly Egelind, der gør os klogere på kunstnerne og deres samtid.
– Det har været utroligt spændende at rejse rundt i Danmark og dykke ned i de fantastiske og nye historier om seks af de største afdøde kunstnere, vi kan bryste os af herhjemme. I programmerne bliver kunstnerne bogstaveligt talt bragt til live gennem deres selvportrætter, og jeg håber virkelig, vi kan inspirere seerne til at opleve kunstnerne og deres værker på de mange fine museer her i landet. Kunst skal opleves i virkeligheden, siger vært og skuespiller Søs Egelind.
’Søs, Molly og malerne’ i seks afsnit har premiere 28. september på DRTV og samme dag klokken 20.30 på DR1.
06:00
Læs omtale
Rocklegenden Jesper Binzer fra D-A-D springer ud som vært, når han undersøger, hvordan dansk rock lyder netop nu og ikke mindst, hvad der har været med til at forme den. Binzer tager rock-connaisseurerne med under armen, når han besøger et væld af nye og etablerede navne som TV2, Kashmir, Iceage, Volbeat, Nephew, Steppeulvene, Jung, Sanne Salomonsen, The Raveonettes, Wili Jønsson, Mø, Michael Falch, Dizzy Mizz Lizzy i øvelokaler, baggårde, kolonihaver og kæmpevillaer, når de lytter til de ikoniske numre, der er blevet til hele Danmarks store rockhistorie og taler om, hvordan dansk rock lyder i dag.
– Jeg er nyforelsket i min metier og i menneskene i den. Alle møderne om den danske rock har været utroligt livsgivende – når Iceage viser, hvordan det skal gøres, når Sanne tænder sine øjne, når Steffen Brandt er uironisk, når Michael Poulsen inviterer indenfor, når Konvent spørger, hvordan man kan have familie og turnere verden rundt. Det er en af de fedeste ting, jeg nogensinde har været med til, og det var en dejlig udfordring at skulle holde kæft i 10 minutter og lade alle de andre fortælle. Det lykkedes også næsten, siger vært og forsanger i D-A-D Jesper Binzer.
Se alle seks afsnit fra den 3. oktober kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Hvem er 2020’ernes nye ‘kulturradikale’, hvad er deres agenda? I DR2-serien ’Oprør på Akademiet’ følger vi den nyudklækkede dokumentarist Anna Martensen, der selv kommer fra den kulturelle overklasse med en far, der er kunstmaler af den gamle skole, i hendes arbejde med at lave et portræt af en række af unge kunstnere, der har stærke holdninger til kunstens rolle i en tid, hvor det er umuligt at komme udenom spørgsmål om magt, privilegier og hvidhed i kunstens verden.
Dokumentarserien kommer i en tid, hvor begreber som ‘identitetspolitik’, ‘krænkelsesparathed’ og ‘wokeness’ fylder i debatterne. Også på Det Danske Kunstakademi er bølgerne gået højt, efter en række artikler beskrev et giftigt studiemiljø, og senest ved den aktivistiske aktion, hvor institutleder Katrine Dirckinck-Holmfeld blev bortvist, efter hun tog ansvar for, at en buste af Frederik V blev skubbet i havnen.
Se alle fire afsnit fra den 10. oktober kl 06:00 på DRTV.