Antenne-TVKabel-TVLinux TV BokseTV Bokse Boxer

DM 525 / DM 525 Combo boks test

Dreambox DM525 Test

Introduktion DM525

Dreambox mærket har været på markedet i en række år, og nu er der er kommet et par nye modeller, som vi lånt hos danske Tektronic.dk til anmeldelse her på siden. Vi lægger ud med DM525 modellen, der er en kompakt kombineret kabel/antenne-tv boks, der kan anvendes til de danske kabel-tv udbydere eller tv fra din egen antenne, som DR kanalerne og lokal-tv samt Boxer TV mulighed via et Boxer kortlæser modul. Man kan også få modellen til satellit-tv, den hedder DM525S.

DM525 har HEVC video support, og det betyder, at den også er brugbar til modtagelse af de tyske terrestriske signaler, hvilket kan være interessant for danskere i grænselandet. HEVC forventes også at blive aktuelt i Danmark i 2020.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Prisen her på testtidspunktet er 1495,- hos Tektronic.dk

Udover DM 525 modellen som vi tester i denne anmeldelse, så kan du også få en Combo DM 525 variant. Den kan modtage alle tre signaltyper, så udover Antenne og Kabel-tv kan Combo modellen også modtage satellit-tv.

Men lad os komme i gang med testen.

Udpakning

DM525 indhold i kassen

Med i kassen finder vi udover DM525 boksen også:

  • Strømforsyning
  • Fjernbetjening
  • Batterier
  • HDMI kabel
  • Quick Guide (Engelsk / Tysk)

Så det eneste, du selv skal stå for er ledning fra antenne/kabel-tv dåsen hen til modtageren.

Design og tilslutninger

Boksen er som tidligere nævnt kompakt. Det er lykkedes at samle det hele i en kasse, der kun måler 26 x 15 x 4.5 cm, og den er desuden let med sine kun 898 g. Du behøver ikke at bekymre dig om blæserstøj, der er nemlig ikke en sådan installeret, det virker heller ikke nødvendigt, for boksen bliver ikke ret varm.

DM525 front1Fronten er i det klassiske Dreambox design, med den skrå streg, der dog er lidt mere kantet end på de ældre modeller. Der er en touch standby knap indbygget på fronten, der lyser rødt i standby, og blåt når boksen er tændt. Fronten er designet i sort børstet aluminium look, uden noget display. Det gør os nu ikke noget.

På fronten finder vi også boksens indbyggede kortlæser. Som altid, ved Linux bokse som denne, er den reelt ikke aktiv, med mindre man installerer plugin fra 3. part. Kortlæseren er ikke relevant i vores test, hvor vi tester med Boxer kortlæsermodul, og generelt så tester vi ikke sådanne ulicenserede softcam plugins.

DM525 bagPå bagsiden finder vi CI slottet til kortlæser modul. Boxer har i flere år ikke krævet CI+ til deres kanaler, så Boxer kanaler kan fint modtages på denne boks.

Under CI slottet finder vi coax ind og gennemsløjfning. Der er også:

  • Service port
  • Optisk digital lyd ud
  • HDMI ud (maks opløsning 1080p)
  • On / Off kontakt
  • Netværksstik
  • USB x 2
  • Strømtilslutning

DM 525 combo bagside

Her bagsiden af DM 525 Combo modellen, hvor der altså også er satellit-tv indgang.

DM525 fjernbetjeningDer medfølger en god fjernbetjening med til boksen, der i øvrigt også kan betjene andre enheder. Fjernbetjeningen virker af god kvalitet med et fint udvalg af knapper, der er logisk placerede og i en fornuftig størrelse.

Som en lille design detalje så lyser Dreambox logoet op i enden på fjernbetjeningen, når du bruger den.

Installation

Dreambox installation opløsning

Dreambox installation sprogInstallationen sker via den klassiske guide på Enigma baserede bokse. Du vælger opløsning, sprog osv. I forhold til sprog er der dansk som valgmulighed. Bemærk dog, at der er noget, der ikke er oversat i nogle menuer, så det er en sammenblanding af Dansk og Engelsk. Synes man det er trættende, så kan man vælge engelsk i stedet.

Vi har testet Dreambox DM525 med YouSee kabel-tv signal samt tv-antenne signal med Boxer.

YouSee / kabel-tv installation

DM525 installation DVB C kanalsogningVed brug til kabel-tv, så vælger du under installationen at sætte tuneren til DVB-C mode.

DM525 kanalsogning kabeltv youseeI forhold til YouSee var det oplagt at vælge frekvensen 450000 Mhz, og symbol rate sættes til 06875. Det er hovedfrekvensen hos YouSee, som man kan finde andre kanaler ud fra. Du skal blot huske at aktivere netværks søgning. Dog fandt søgningen ikke alle kanaler på denne måde desværre.  Så du kan skulle igennem en komplet kanalsøgning for at finde alle kanalerne. Se evt. vores frekvensliste for YouSee her

DM525 kanalssogning i gang

Har du en anden kabel-tv udbyder end YouSee, kan du prøve at lave en manuel søgning på din udbyders hovedfrekvens og symbolrate med netværkssøgning slået til. Det kan være den finde alle kanaler og så er det hurtigere.

Antenne / Boxer-tv installation

DM525 kanalsogning antennetvMed en tv-antenne tilsluttet boksen, er det bare at indstille boksens tunerindstilling til at fungere som DVB-T/T2 tuner, og huske at sætte DVB T udbyder frekvens til Europe indstillingen. Den står i standardsoftwaren som udgangspunkt til Australien. Der er mulighed for at forsyne en aktiv DVB-T antenne med 5V, såfremt du måtte have behov for dette.

DM525 kanalssogning i gang dvbtEllers kører vi bare en automatisk søgning, som fint fandt alle kanaler på det terrestriske sendenet.

Har du DM 525 Combo modellen, så kan du naturligvis også scanne efter satellit-tv kanaler.

 

Daglig brug / Betjening

Dreambox hovedmenuKender du til Engima 2 baserede bokse, så kender du også til brugeroverfladen på DM525. Det er i standardsoftwaren helt klassisk.

Dreambox skin selectorMen der er naturligvis rig mulighed for at installere andre skins, og standard udseendet kan også skifte, såfremt du installerer anden software på boksen.

Dreambox OpenATV

Her er et eksempel på brugeroverfladen med OpenATV software image.

Ønsker du at installere anden software på boksen, gøres det ved at holde på standby knappen, lige efter der tændes for boksen på bagsiden. Så skulle standby lyset gerne blinke hurtigt mellem rød og blå kort, og når den lyser rødt konstant, kan du slippe fingeren fra standby.

dreambox firmware installNu er boksen i recovery mode, hvor du via din computer, og browseradressen sat til http://ip adressen på din dreambox, får en side frem til installation af software.

De officielle software images finder du på adressen dreamboxupdate.com.

Dreambox brugerindstillingerVed installationen gives der i øvrigt mulighed for at tilpasse brugeroplevelsen i forhold til antallet af indstillinger, der vises. Expert indstillingen giver dig alle mulighederne i menuerne, men kan måske også virke lidt overvældende for nogle.

Dreambox kanalinfoBetjeningen er generelt logisk og sker med fin hastighed. Også kanalskifte er en fornøjelse på boksen her. Hurtigst naturligvis på de ukodede kanaler.

Dreambox EPG graphicalscreenshot 15TV Guiden kan ses på flere måder, hvilket er et plus. Mange bokse tilbyder kun tidslinje guide, hvilket ikke altid er overskueligt, når man gerne vil se programmet for en specifik kanal. Her kan du heldigvis også se en sådan liste.

Dreambox DR hbbtvDet eneste vi oplevede lidt langsomt på boksen var Hbb TV DR tjenesten.

Dreambox Mediacenter

Der er naturligvis også rigeligt med muligheder for at afspille lyd, video og billederfiler på boksen fra USB eller via netværket.

Dreambox app og webinterface muligheder

Dreambox webinterfaceDer er et fint webinterface på DM525, som du kan benytte fra din webbrowser. Her kan du betjene, streame indhold fra boksen, sætte timere og meget mere.

Det er også værd at nævne, at der findes en række apps til dine mobile enheder, der kan benyttes til at fjernbetjene, se TV-Guide, streame indhold fra boksen med mere.

Dream EPG AppVores favorit er Dream EPG Premium, men der er mange muligheder, også en del der er gratis.

dreambox signalmeterDu kan også bruge en signalmeter funktion, så du f.eks. kan fintune din DVB-T antenne til bedste signal.

 

TV optagelser og medieafspiller

Dreambox USB harddisk mountDet er et pænt stykke tid siden, vi har kigget på Dreambox, og derfor var vi ikke lige klar over, at PVR funktionaliteten som standard er deaktiveret i standard softwaren.

Man kan godt tilslutte og opsætte en USB harddisk, men der skete ikke noget, da vi trykkede optag Så vi måtte lige vej af Google for at opklare, hvorfor det ikke virkede. Årsagen til at det er deaktiveret, er fordi den så kan sælges billigere, eftersom PVR bokse tillægges et gebyr.

Dreambox er således fortsat en boks, der kræver, at man er lidt teknisk funderet for at udnytte dens muligheder. Enten skal man installere et alternativt software image på boksen, eller også kan man aktivere PVR delen manuelt på standard softwaren.

Google gav os via et tysk forum følgende kommando, som skal sendes til boksen via Telnet:

systemctl stop enigma2
sed -i ‘s/config.misc.recording_allowed=false/config.misc.recording_allowed=true/g’ /etc/enigma2/settings
systemctl start enigma2

På Windows PC kan du anvende gratisprogrammet Putty til Telnet.

Så virkede det pludselig at pause live tv og sætte ting til at optage, såfremt du ellers har tilsluttet og opsat en USB lagringsenhed til formålet naturligvis.

Dreambox PVR timerDu kan lave manuelle optagelser, optagelser via TV-Guiden på boksen, og der er også en Autotimer funktion, hvor du ud fra en række parametre, kan automatisere boksen til at optage, det du ønsker f.eks. ud fra programtitel osv.

Der er tale om en single tuner enhed, så du kan altså ikke frit optage og se noget andet samtidigt på denne boks. Du kan dog se en anden kanal, end den der optages fra, så længe begge sendes på samme frekvens. Dog kan man ikke afkode 2 kanaler på samme tid med et Boxer kortlæsermodul.

En fordel ved Dreambox er at optagelserne gemmes, så de kan afspilles andre steder også. Man er således ikke låst til afspilning på den boks, det er optaget på, ligesom det typisk er tilfældet. Er du typen der optager for at aktivere ting, så er den således et oplagt valg.

Konklusion

DM525 er en velfungerende tv-boks, der understøtter både kabel-tv og antenne-tv. Med understøttelse af HEVC video, så er den også klar til at modtage de tyske DVB-T2 kanaler nu, og HEVC bliver formentlig også aktuel i 2020 i Danmark. Vi har som nævnt haft fine oplevelser med både Boxer TV og YouSee kabel-tv under vores test. DM 525 Combo modellen gør det muligt også at modtage satellit-tv, så har du behov for at modtage eksempelvis både antenne-tv og satellit-tv, f.eks. i sommerhuset, så er det en oplagt mulighed.

Generelt er betjeningen hurtig og velfungerende. Der er utroligt mange indstillingsmuligheder, for dem der godt kan lide at tweake, og i forhold til optagelsesmulighed på USB enhed, så er det altså nødvendigt aktivt at gå ind og gøre lidt arbejde, for at få det til at virke. Det er fortsat en fordel at være lidt teknisk orienteret for at investere i en boks som denne, der også på app fronten giver rigtig avancerede muligheder, man ikke ser på mange gængse tv-bokse.

Prisen her på testtidspunktet er 1495,- hos Tektronic.dk for modellen med antenne/kabel-tv tuner. Du skal kun betale 100,- ekstra for at få Combo modellen, der tilføjer satellit-tv tuner også.

I samme kategori

Back to top button