AV-Receiver

Yamaha RX-V773

yamaha rx-v773 anmeldelse

Yamaha RX-V773 er Yamaha’s bud på en 2012 Surround Receiver, der byder på 7 x 160 Watt (4 Ohm), 6 HDMI indgange,Netværk og Internet adgang med netradio og ikke mindst AirPlay.

Læs DIGITALT.TVs anmeldelse her.

Producent: Yamaha
Udlånt af: AV-Connection.dk
Pris:
Vejl. 5789,-
Teknik: Surround Receiver
Lancering: Juli 2012

 

yamaha rx-v773 anmeldelse top

Introduktion

Yamaha RX-V773 byder på en stærk kombination af gode HiFi dyder med moderne muligheder såsom dlna netværksmulighed, AirPlay, Netradio, HDMI med 4K Pass-Through + opskalering til 4K. Modellen er topmodellen i mellemklasse serien, inden high end AVENTAGE serien fra Yamaha.

Nyt på denne 2012 model er specielt AirPlay muligheden samt en ECO mode, der kan reducere dit strømforbrug.

Jeg har testet Yamaha RX-V773  i et setup med DALI ZENSOR 5 højttalersystem, LG Blu-Ray afspiller, Canal Digital HD Entertain Center boksViasat PlusHD PVR boks, Boxee Box

Design

Yamaha RX-V773  leveres enten i sort eller titanium kabinet. Frontpanelet er i aluminium, og der er naturligvis et tydeligt front display, hvor du kan følge den aktuelle status på receiveren, aktivt input osv. Yamaha RX-V773  er designmæssigt ganske klassisk Yamaha og surround receivere generelt.

Receiveren giver fysisk generelt et solidt indtryk med en god finish også på detaljerne. På fronten er der rigeligt med muligheder for at betjene receiveren også uden den medfølgende fjernbetjening, naturligt nok med input valg og volume justering som de fremtrædende betjeningsmuligheder.

Fjernbetjening

Den medfølgende fjernbetjening er lidt anderledes end de senere års modeller fra Yamaha. Scene knapperne og navigering er placeret lidt højere. Generelt er knapperne nu mere overskueligt placeret og desuden med lidt større knapper ved flere funktioner, hvilket jeg synes også er et plus.

Nogle vil sikkert savne baglys i knapperne på fjernbetjeningen, men som jeg senere vil komme ind på, så er det muligt at betjene receiveren via Android eller iOS enheder.

Tilslutninger

Yamaha er absolut pænt udrustet i forhold til tilslutningsmuligheder, men man kunne måske godt savne lidt udvikling i antallet af HDMI tilslutninger, som nu længe har ligget på maks 6 på de fleste Yamaha modeller. Konkurrenten Onkyo byder på 8.

 • 6 HDMI indgange (1 Front/5 Bag)
 • 2 HDMI udgange (Den ene med Audio Return Channel)
 • 2 USB Port (front)
 • 2 Komponent Video indgange
 • 1 Komponent Video udgang
 • 5 Composite Video indgange (1 Front/4 Bag)
 • 1 Composite udgang
 • 4 Digital Audio indgange (2 Optisk og 2 Coaxial)
 • 5 Analog Audio indgange / 1 ud
 • Ethernet
 • USB DC Out port (Mulighed for Wi-Fi via udvidelsen Yamaha YWA-10)

Det skarpe øje har måske noteret sig, at denne 2012 model, i modsætning til 2011 modellen, ikke har en S-Video tilslutning, men denne er nu nok næppe savnet af ret mange.

Installation og betjening

Der er ingen fuld fysisk manual medleveret, kun en quick guide, så du skal enten hente manualen som PDF online, eller læse den via den medfølgende CD-Rom. Først vælges sprog, hvor dansk ikke er imellem, så engelsk vil nok være det, man vælger her.

Inden du tilslutter højtalere, så husk at sætte impedans på disse, hvis det er mindre en de 8 Ohm som er stadard. Du kan se i den fulde manual, hvordan det gøres.

Opsætningen af højtalere er enklest via YPAO funktionen, hvor du opstiller den medfølgende mikrofon på din lytteposition, hvorefter receiveren selv måler sig frem til de optimale lydindstillinger i forhold til dine højttalere og lytteposition. YPAO er Yamaha’s egen rumkorrektion.

Opsætning af dine signalkilder er ganske ligetil, f.eks. aktivering af Audio Return Channel indstillinger med  videre, ud fra hvad du har i dit setup.

Softwareopdateringer er også aktuelt på Yamaha RX-V773. Du kan måske starte med at tjekke for softwareopdatering. Ifølge manualen skulle der blive indikeret på skærmgrafikken når der er ny software tilgængelig, men jeg oplevede at en manual tjek fandt en ny software, selv om der ikke blev vist noget på skærmen.

Yamaha har gemt det med software opdatering og andre mere avancerede indstilling i en speciel menu, der skal aktiveres ved en speciel knappekombination ved opstart af receiveren.  Selve software updaten tog ikke ret lang tid, i forhold til det jeg prøvede med den tidligere anmeldte Onkyo.

[Den generelle betjening er i den velkendte Yamaha stil med menu i den ene side. Der er ikke sket det store i forhold til design og skærmgrafik i flere år, men det virker også rigtigt  fornuftig. Det skal dog også siges, at jeg selv er mange årig Yamaha receiver ejer, og derfor er vant til deres on screen grafik.

ECO funktionen sænker ifølge Yamaha strømforbruget med ca. 20%. Den indstilles fra menuen, og desuden findes også en auto-sluk-funktion, som kan indstilles på 2, 4, 6 eller 12 timer.

USB tilslutningen på frontpanelet gør det muligt at at tilslutte en iPad i tillæg til iPod/iPhone. Via denne kan du også bruge fjernbetjeningen til at betjene iPod/iPhone/iPad.

Lyd og Video

Lydmæssigt så skuffer Yamaha bestemt ikke. Den leverer en meget klang neutral oplevelse. Dermed får man en meget autentisk musik og biografoplevelse, men lydkvaliteten afhænger naturligvis også af dine tilsluttede højttalere. DSP lydprogrammerne i Yamaha CINEMA DSP 3D har et godt ry og skuffer da heller ikke på RX-V773 modellen. Men disse kan du f.eks. skabe en lydmæssig live oplevelse, som om du var til stor koncert. Naturligvis ikke noget der kun findes hos Yamaha, men de er bedre til denne del end mange andre producenter.

Min sædvanlig test med  DTS Audio som Steve Lukather’s Candyman samt Bonnie Raitt’s live skive Road Tested,  var nok den bedste gengivelse, af de receivere jeg har testet hidtil. Også biografoplevelsen bliver lydmæssigt rigtig godt leveret Yamaha RX-V773.

Videomæssigt står Yamaha RX-V773 måske ikke helt så stærkt som flere af sine konkurrenter. Der tilbydes opskalering af analoge 576i videokilder til 1080p, men kvaliteten er set bedre.

Jeg har ikke haft mulighed for at afprøve opskalering til 4k, og for de fleste er denne mulighed nok også mere fremtidsmusik, end noget man lige står med et behov for pt.

Multimedia og Netværk

Yamaha RX-V773 tilbyder DLNA support, og med tilkoblet netværkskabel, så har du mulighed for at afspille lydformaterne WAV, MP3, WMA, MPEG-4 AAC  via f.eks. netværksharddisk eller bare din Windows 7 PC.

Du kan også fra Windows Media Player i Windows 7, sende ting den anden vej, altså blive afspillet på din Yamaha RX-V773, hvilket er ganske praktisk. Dog gælder dog kun, såfremt du har indstillet receiveren på Net/Server funktionen, den finder ikke selv ud af at skifte fra et andet signalinput, f.eks. hvis dette aktuelt er på HDMI1.

Jeg havde desværre ikke held med at afspille flac lydfiler via netværket, men det skyldes vist snarere en begrænsning i Windows 7 som medieserver. Jeg havde held til at afspille FLAC via Asset UPnP installeret på min PC.

Trådløst netværk er ikke indbygget, men skulle være muligt via ekstern USB WLAN adapter, men det er ikke noget, jeg har testet.

I forhold til den tidligere anmeldte Onkyo, så er der ikke så mange streaming tjenester tilgængelig på denne model fra Yamaha. Kun Netradio er en mulighed, man finder ikke f.eks. Spotify. Men oftest er interface og betjeningen i disse tjenester ikke ret god på receivere med disse indbygget, så det kan faktisk være at foretrække at køre AirPlay fra f.eks. Spotify, hvilket altså er muligt på denne RX-V773.

Den inkluderede netradio funktionen fungerer ganske fornuftigt og udover live radio også fra mange danske stationer, så er der også adgang til lyd podcasts.

Displayet på receiveren angiver også hvad du lytter til.

iPhone/iPod kan og tilsluttes via USB porten på fronten. Her kan du dog også afspille lydfiler fra f.eks. USB nøgle eller harddisk såfremt denne er formateret som FAT32. NTFS genkendes ikke.

Der er ikke mulighed for at afpille video eller se billeder på receiveren direkte, så man kan ikke sige det er en komplet receiver/medieafspiller sammensmeltning, men fint i forhold til at give flere muligheder i forhold til musikafspilning fra flere forskellige kilder.

Yamaha tilbyder en ganske fornuftig dedikeret iPad app til styring af din receiver

Også Android smartphones kan styre Yamaha receiveren

Der er fjernbetjening app til både Android og iOS, og positivt nok også en dedikeret iPad app, hvor flere andre ellers nøjes med iPhone udgaven. Android app’en virker og så fint, dog oplevede jeg her, at receiveren ikke blev fundet automatisk, men indtastning af ip adressen på receiveren hjalp.

Du kan tænde og slukke, vælge input-kilder, justere lydstyrken med videre. Music Play-funktionen sender musik som ligger gemt på din iOS enhed eller Android til receiveren. Du kan således her afspille musik fra din Android telefon via app’en.

På app delen synes jeg Yamaha står bedst i forhold til de tidligere testede fra Onkyo og Sony.

Det er i øvrigt også muligt at styre receiveren via web interface via webbrowser på din PC på hjemmenetværket, dette er dog ikke samme grafiske kvalitet som på f.eks. iPad. Det virker lidt gammeldags og primitivt.

For at kunne tænde for receiveren via remote app, så skal Net Standby aktiveres.

Yamaha RX-V773 Konklusion

Yamaha RX-V773 har sin klare styrke på det lydmæssige. Her får man en klar og detaljeret neutral musik gengivelse, der er i toppen af denne prisklasse.

Hvor man måske umiddelbart kunne savne flere muligheder i forhold til flere streaming musiktjenester end netradio, så er spørgsmålet, om det gør så meget. Nyheden med inkluderet AirPlay support er nok mere væsentlig, fordi man her får mulighed for meget af det samme, bare med et bedre interface og betjening via en smartphone eller tablet. Apropos disse så skal Yamaha også have ros for levere apps både til smartphones og tablets.

Et lille ønske til Yamaha kunne være at øge antallet af HDMI indgange, 6 styk er ok men ikke prangende. 4k opskaleringen er en mulighed på denne og lillebror RX-V673, men ikke noget jeg har ikke haft mulighed for at afprøve. Tilsluttede HDMI enheder kører fint igennem receiveren, mens opskalering af SD kilder måske kunne være lidt bedre.

Alt i alt er Yamaha RX-V773 en rigtig god oplevelse for dem med hang til både musik og biografoplevelser.

DIGITALT.TV takker AV-Connection.dk for at stille en Yamaha RX-V773 til rådighed for denne anmeldelse.

Video

YYamaha RX-V773 AirPlay

I samme kategori

Back to top button