Branche-NytStreamingnyt

TV og Streaming markedet flyder sammen

TV-udbyderne samarbejder i højere og højere grad med streamingtjenesterne. For globale streamingudbydere som Netflix, HBO, Amazon og Disney er de lokale distributører blevet en attraktiv vej til flere og mere trofaste kunder. Og også mobilabonnementer bliver mere end tidligere solgt sammen med streaming,

Senest så har WAOO indgået aftale med Amazon om deres Prime Video tjeneste og Telmore med Netflix.

Waoos adm. direktør Jørgen Stensgaard, der også er formand for Danske Mediedistributører, mener, at det er en naturlig udvikling.

”De har indholdet, og vi har kunderne og netværket. Det er ikke raketvidenskab, at streamingtjenesterne og mediedistributørerne har en fælles forretningsmæssig interesse,” siger han.

Streamingtjenester som f.eks. MinBio, Dansk Filmskat og C More går alle på to ben med eget abonnementssalg og salg gennem distributører som YouSee, Stofa, Waoo osv. Når TV 2s Play-tjeneste efter egne oplysninger har flere end 600.000 abonnenter, er det en kendsgerning, at en meget stor del er hentet gennem distributørerne.

TV-udbydere og broadcastere kan også anses som egne streamingtjenester, fordi deres indhold både leveres som tidsstyret flow-tv og on demand med mulighed for at se eller gense tv-indholdet på et andet tidspunkt. Eller, i enkelte tilfælde, med snigpremiere på nye serieafsnit op til en uge før udsendelse på flow-kanalen. Det gælder broadcastere som Discovery, NENT, TV 2 og DR, som alle har udviklet selvstændige kommercielle streamingtjenester, hhv. Dplay, Viaplay, TV 2 Play og DRTV, som spejler flowkanalernes indhold, og, i mindre omfang, også har eksklusivt on demand indhold.

”Som forbrugere har vores medievaner ændret sig, så vi både ønsker at se traditionelt flow-tv i form af fx live-sport og nyhedsudsendelser, når det sker. Og film og serier som on demand streaming, når det passer os. Det er den virkelighed, mediedistributørerne har tilpasset sig, så alle distributører nu i større eller mindre omfang tilbyder indhold fra både broadcastere og streamingtjenester,” siger Jørgen Stensgaard.

De hjemlige mediedistributører har alle fulgt en strategi, hvor første fase er gået med at opbygge streamingkapacitet til at producere on demand-tjenester som start-forfra og arkivadgang til indhold fra flow-tv. Der findes ikke en samlet opgørelse over investeringer, men selskaberne har tidligere talt om to- og trecifrede millionbeløb, der er investeret i opgradering af den tekniske infrastruktur.

I takt med investeringerne er driftsudgifterne til streaming vokset tilsvarende, og udgør i nogle tilfælde i omegnen af 60-70 pct. af mediedistributørernes driftsbudget.

Udviklingen er fortsat med at inkludere de rene streamingtjenester – dvs. tjenester som ikke har udspring i broadcastere – som Netflix, HBO Nordic, C-More osv. i produktkataloget. På få år har markedet for betalings-tv ændret sig fra alene at bygge på traditionelt flow-tv til, at samtlige danske mediedistributører i dag tilbyder kombinationer af flow-tv og streaming. Enten integreret som del af tv-pakker, i bland-selv kombinationer eller som tilkøb – og i de fleste tilfælde med en eller anden form for rabat i forhold til, hvis kunderne vil købe tjenesterne enkeltvis.

Landets største distributør, YouSee, skiller sig en smule ud ved også at satse på at udvikle eget streamingindhold. Fra begyndelsen af 2019 tog selskabet skridtet fuldt ud og lancerede en egentlig tv-kanal, Xee, med en sendeplan baseret på indholdet fra streaminguniverset og live sport, bl.a. med kampe fra Premier League og Bundesliga.

Kunderne vil gerne samle deres medieindkøb

Danske Mediedistributørers formand, Jørgen Stensgaard, ser ikke nogen større risiko for, at streamingtjenesterne vælger at gå solo frem for lokalt samarbejde. Alle undersøgelser peger på, at de fleste kunder foretrækker at samle deres medieindkøb ét sted frem for besværet med at holde styr på flere forskellige abonnementer.

”Streamingtjenesterne – og det gælder både de store internationale og de lokale i Norden og her i landet – er fuldt ud klar over, at de gennem distributørerne kan skyde genvej til et stort antal kunder. Og de ved, at distributørernes kunder er mere loyale end de kunder, som de selv skal bruge store markedsføringsudgifter på at skaffe sig. Alle aktører på dette marked har smertelige erfaringer med, hvor svært det i længden kan være at holde på kunderne, og det er sværere for den, hvis produkt lyser op på den månedlige betalingsservice-oversigt frem for den, der er del af en samlet regning for nyheder, sport og underholdning,” siger Jørgen Stensgaard.

Kilde: Via Danske Mediedistributører nyhedsbrev

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard