Lyd og andet tilbehør

Test: Hvilken Logitech universal fjernbetjening skal du vælge?

Det er efterhånden snart syv år siden vi sidst testede Logitech Harmony fjernbetjening. Det var Ultimate modellen, som nu er udgået, så nu må det være på tide til at kigge på Logitech Harmony igen. Konkret kigger vi på modellerne Harmony Elite, Harmony 950 og Companion. Altså tre forskellige universalfjernbetjeninger fra Logitech.

Produktet er stillet til rådighed af Logitech, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.

Logitech Harmony EliteHarmony Elite

Harmony Elite er fortsat topmodellen indenfor Logitechs universal fjernbetjeninger, hvor du får touch screen fjernbetjening, og en medfølgende styringsenhed Harmony Hub, der ikke kun henvender sig til tv og lyd, men også kan styre flere smart home produkter og forbindes med Google Home. Der medfølger desuden 2 x IR blaster enheder.

Op til 15 enheder kan styres med Elite.

 

Logitech Harmony 950Harmony 950

Selve Harmony 950 fjernbetjeningen er i praksis identisk med Elite fjernbetjeningen, blot får du ikke en Hub med, så den er som udgangspunkt kun til infrarøde signaler. Det er dog muligt at opgradere ved at tilkøbe en Hub, og så får du reelt en Harmony Elite fjernbetjening. Du kan også benytte Hub’en fra f.eks. din gamle Logitech Ultimate, hvis du vil opgradere fra denne.

Der er lidt visuelle forskelle på home control knapperne, hvor der på Elite modellen er pærer og stik symboler på disse, så er der på 950’eren prikker.

Du kan tilføje op til 15 enheder der skal styres med 950.

 

Logitech Harmony CompanionHarmony Companion

Er det ikke et must med touch skærm, og vil du gerne spare nogle penge, så er Logitech Harmony den oplagte mulighed. Her får du en fysisk fjernbetjening, minus touch skærmen, men stadigvæk med Hub, så du kan benytte styring via smartphone app eller Google Home samt styre smart home enheder. Du får 1 IR blaster enhed med til Companion modsat 2 til Elite modellen.

Er du typen der foretrækker fysiske tal knapper, så er også det Companion, du skal kigge på. Elite og 950’eren har kun talknapper som en del af touch display. Companion har dog ikke lys i knapperne ligesom på det dyrere modeller.

Logitech Harmony CompanionDet er værd at notere sig, at man maks kan have 8 enheder og 6 aktiviteter på den fysiske Companion fjernbetjening. Der er tre knapper til aktiviteter som kan sættes op til enkelt tryk eller langt tryk. Man skal også bemærke, at man ikke kan skifte til at styre enheder enkeltvis, ligesom det er muligt på Elite og 950’eren. Companion er fokuseret på aktiviteter, men du kan benytte din smartphone og harmony app’en, hvis du vil betjene f.eks. dit tv uden om aktiviteterne.

Ved mere komplekse systemer med mange enheder, så kan Elite modellen være mere oplagt, og i kraft af skærmen måske nemmere at forstå, hvis du har gæster i huset. På skærmen står, hvad aktiviteterne dækker over modsat ikoner på Companion, men for mange så vil Companion være rigeligt.

 

Hvad bruges Harmony Hub’en til?

Logitech Harmony Hub 1Alle tre enheder vi tester kan benyttes med Harmony Hub. Den medfølger til Companion og Elite modellerne.

Hub enheden fungerer som den centrale enhed, der kan tale med din fysiske Harmony fjernbetjening. Det er den, der rent faktisk sender sender kommandoer ud til dit udstyr (Infrarød, Bluetooth, WiFi), og det gør det muligt ikke kun at benytte den fysiske Harmony fjernbetjening, men også bruge din Smartphone eller tablet som fjernbetjening.

Logitech IR blaster
IR blaster følger med til Elite og Companion modellerne

Med den rette placering af Hub’en kan den måske dække alle dine enheder, men ellers kan du tilslutte IR blaster enhed, der har en god rækkevidde med en ganske lang ledning. Du kan godt placere alle dine enheder i et skab og have hub’en stående derinde sammen med enheder og betjene dem med den fysiske fjernbetjening, da kommunikationen mellem den og hub’en ikke sker med infrarøde signaler.

 

Hvad koster Logitech Harmony modellerne?

Companion modellen er klart den af de tre modeller, der rent prismæssigt synes mest attraktiv. Aktuelt så er prisforskellen så minimal mellem Elite og 950’eren, at det kan f.eks. ikke betale sig at købe en Harmony 950 og en Hub ved siden af.

  • Logitech Harmony Elite koster på testtidspunktet lige omkring 1400,-
  • Logitech Harmony 950 på testtidspunktet lige omkring 1200,-
  • Logitech Harmony Companion på testtidspunktet lige omkring 600,-
  • Logitech Harmony Hub alene lige omkring 500,-

Find bedste pris på Logitech Harmony fjernbetjeninger hos Pricerunner.dk.

 

Det får du med i kassen

Logitech Harmony Elite box contentMed i kassen til Harmony Elite er:

  • Harmony Ultimate fjernbetjening
  • Harmony Hub
  • Ladestation / holder til fjernbetjening
  • 2 x IR blastere
  • 1 x USB tilslutningskabel (ved opsætning på PC)
  • 2 x Strømforsyninger

Logitech Harmony 950 box content

Med i kassen til Harmony 950 er:

  • Harmony 950 fjernbetjening
  • Ladestation / holder til fjernbetjening
  • 1 x USB tilslutningskabel (ved opsætning på PC)
  • 1 x Strømforsyning til ladestation / holder

 

Logitech Harmony Companion box contentMed i kassen til Harmony Companion er:

  • Harmony Ultimate fjernbetjening
  • Harmony Hub
  • 1 x IR blaster
  • 1 x USB tilslutningskabel (ved opsætning på PC)
  • 1 x Strømforsyning til Hub’en

Installation

Harmony setup 1

I dag er det langt fra alle, der har en computer, så logisk nok så har Logitech lagt installation ud i deres smartphone app. Du kan dog fortsat godt sætte den op fra en Windows PC, men det er værd at bemærke, at Mac ikke længere understøttes, medmindre du kører en ældre version end macOS Catalina. Det på grund af softwaren er 32 bit, og det ikke længere understøttes med macOS Catalina.

 

Harmony setup 2

Har du allerede et Harmony produkt, så tilbydes du at kopiere opsætningen over.

Ganske praktisk så scanner Harmony ens netværk for produkter, det kan genkende, så du kan være heldig ikke at skulle sætte så meget op ved at indtaste produkt og modelnavn. De produkter den kunne genkende hos os var LifX smartpærer, Apple TV, Nvidia Shield TV og vores Denon AV-receiver. Selv om Harmony finder disse produkter via en netværk scanning, så skal man dog ikke forvente, at Harmony styrer alle disse produkter direkte over netværket. Det gjaldt f.eks. vores Denon AV-receiver, der står bag en skabslåge. Således opdagede vi, at den ikke skiftede input, medmindre vi benyttede en IR blaster.

Der er udover den gængse IR Apple TV-profil også en bluetooth Apple TV-profil på Harmony. Denne har lidt flere muligheder herunder at sætte Apple TV på standby. Bluetooth styring kræver, at man manuelt sætter den op som nyt device i app’en og vælger Harmony Pro BT Apple TV 4 og parrer den med sin Apple TV.

Harmony setup smart control buttons

Vores LifX smartpærer blev som sagt fundet automatisk, og dem kunne vi altså styre via fjernbetjening. Der er dedikerede knapper til styring af smartpærer på fjernbetjeningen. Du kan også forbinde med f.eks. Philips Hue lamper. Man kan dog ikke vide sig sikker på, at Home Control knapper virker med alle smart home enheder. Lifx og Philips Hue, Samsung SmartThings samt Sonos er de primære, der understøttes, direkte i hvert fald. Igen skal vi huske at nævne at Harmony 950 kun kan betjene smart home produkter, hvis du også køber en hub, mens både Elite og Companion kommer med den nødvendige hub enhed.

Harmony setup 3Efter du har sat dine enheder op, så bliver du guidet igennem at oprette Activities, altså f.eks. Se TV, Se Apple TV eller Se Netflix.  Mange der køber en Logitech Harmony fjernbetjening, vil formentlig have en del enheder og sikkert også en AV-Receiver og lignende. Således kan du med aktiviteterne håndtere hvad der skal styres og hvilke inputs der skal anvendes.

Aktiviteter kan endda kombineres med home control, så vi kunne med Se TV aktiviteten samtidigt dæmpe lyset i vores Lifx smartpære og på samme måde er der mulighed for at skrue op for lyset igen, når du slukker en aktivitet.

Det er måske værd at bemærke, at man ikke kan fjerne de grundlæggende kommandoer, der udsendes i aktiviteter, men kun tilføje nye. Det kunne vi faktisk godt have tænkt os var muligt, for at have fuld kontrol.

 

Harmony setup fav kanaler

I forhold til TV kanaler, så er der på Elite og 950’eren mulighed for at lave en visuel favoritkanalliste med kanalogoer. Du trykker ikke længere 1, 2, 3 osv. for at skifte kanal, i stedet trykker du på kanalikonet, for den kanal du vil skifte til. Som tilbage i 2013, så er det dog langt fra alle danske kanaler der er med på listen.

 

Daglig brug

Alle tre fjernbetjeninger ligger godt i hånden og er med en ru overflade bagpå så den ikke glider.

Ultimate vs Elite
Layoutet på Elite / 950 er bedre end på den gamle model Ultimate

I forhold til den Logitech Ultimate vi testede tilbage i 2013, så er knap / skærm layout’et en del bedre på Elite/950 modellen her. Touch skærmen på 2,4” er øverst og ikke som på Ultimate under afspil, spol knapperne som var ret ulogisk.  Personligt så er vi stadig fans af fysiske knapper, hvor du kan føle dig frem uden at kigge på fjernbetjeningen. Kombinationen med en touch skærm er dog god i forhold til at vælge aktiviteter med mere, så man ikke skal have en kæmpe fjernbetjening med vildt mange fysiske knapper, for at betjene det hele.

Ved aktiviteter og enheder kan man bladre igennem de forskellige kontrolskærme med visuelle knapper, som du kender det på din smartphone. Det er muligt at slå en vibrationseffekt ved tryk til og fra. Det er muligt at justere rækkefølgen med mere.

 

Logitech Harmony Elite i holder
Harmony Elite i holderen hvor du lader den op

Harmony Elite og 950 fjernbetjeningen er forholdsvis strømsulten, så du skal ikke regne med at du kan gemme lade holderen væk, for du får brug for den med jævne mellemrum. Den bruger indbygget genopladeligt batteri, så skulle du løbe tør, så er det altså ikke bare lige at skifte batterier, du skal have den over i laderen. Skulle den løbe tør midt i du skal bruge den, så kan du skifte over og bruge din smartphone, hvilket er positivt. Companion modellen har den fordel, at den holder batteri (CR2032) en del længere end de andre modeller. Helt op til et helt år faktisk, fordi der ikke er touch skærm på denne model.

Companion modeller er som nævnt uden skærm. Her får du altså ene af fysiske knapper og faktisk flere knapper end på Elite og 950 ‘eren. Der er numeriske taster og 2 taster yderligere i det område du kan tilpasse, f.eks. en dedikeret knap til tekst-tv eller lignende.

Når man kommer fra Elite/950’eren, så kan man savne lys i tasterne, fordi man har vænnet sig til det. I praksis så finder man hurtigt rundt efter at have brugt den i et stykke tid, så kan du huske og føle dig frem til de rigtige knapper.

IR styring via hub’en fra den fysiske fjernbetjening kan du måske fornemme en smule forsinkelse. Typisk er det ikke generende, men bevæger man sig rundt i skærmmenuer, så kan man af og til komme til at trykke en gang for meget i forhold til det er en smule forsinket hvis man er meget hurtig. Det lykkedes os at fjerne denne forsinkelse ved at ændre enhedsindstillingen command repeats i harmony app’en og sætte denne til nul.

Benytter du HDMI CEC styring på dit udstyr, så kan det anbefales at slå det fra. Ellers risikerer du at ting slukkes eller tændes via CEC og forvirrer Harmony’en, da den bliver ved med at huske hvad den har tændt og slukket.

Eneste aktivitet vi endte med at måtte tilpasse lidt var vores Vu+ Ultimo 4K tv-boks, der tænder automatisk, når den starter op. Eftersom der kun er en powertoggle knap, og ikke dedikerede power on / off kommandoer, så endte aktiviteten altid med at sætte den på standby, når vi startede aktiviteten. Den løste vi med at gå ind under enheden i harmony app’en, og sætte op til at den ikke har power knap. Så undlader aktiviteten at sende power kommando ud til den.

 

Stemmestyring

Harmony Google Stemmestyring

I forhold til da vi testede Harmony fjernbetjeningen sidst, så er der sket en del på Smart home fronten siden, ikke mindst i forhold til smarthøjtalere og i Danmark særligt Google Home. Logitech Elite og Companion understøtter stemmestyring via Google Home, fordi de kommer med Hub’en. På Harmony 950, så er det ikke muligt, med mindre du tilkøber en Hub.

Med stemmestyring kan du få Logitech Hub’en til at styre din aktiviteter og giver altså en alternativ måde at betjene dit tv med. I udgangspunkt understøttes der ikke dansk, men i praksis så virker det på dansk med en del.

F.eks. kunne vi sige Tænd TV, så startede vores tv-aktivitet oprettet i Harmony app’en.  Forvent dog ikke at alt virker på dansk. Man kan også skulle eksperimentere lidt med navne, og hvad man skal sige, for at det virker.

 

Konklusion – Hvilken Logitech universal fjernbetjening skal du vælge?

Harmony Logo anbefaling

Logitech Harmony serien byder på en del muligheder, også flere end de tre, vi har testet her. Men skal vi holde os til de tre, så er det alle tre velfungerende universalfjernbetjeninger. Særligt Elite og Companion modellerne er de umiddelbart mest interessante, fordi de inkluderer Harmony Hub enheden, der giver en del flere muligheder som smart home styring, stemmestyring og styring via app på din smartphone.

Har du en kompleks hjemmebiograf med en masse enheder, så er Elite det mest oplagte valg. Med styring af op til 15 enheder, lys i knapperne og touch display, så er det en fjernbetjening til entusiasten, der også vil betale for det.

Companion er for mange måske det mest oplagte valg, med et attraktivt prisniveau, så får man meget af det Elite modellen kan, og er man ikke til touch skærm, så er den måske endda at foretrække. Companion vinder også på langt bedre batteritid, så man ikke skal have en lader stående.

Vi håber du gennem denne test er blevet klogere på, hvad du kan med en Logitech Harmony fjernbetjening, og hvilken der passer bedst til dine behov. Herunder får du lige en sammenligningstabel, hvis du fortsat er i tvivl om forskellene.

 

Logitech Harmony sammenligningstabel

Elite 950 Companion
Hub inkluderet Ja Nej
kan tilkøbes
Ja
Touch skærm Ja Ja Nej
Antal enheder 15 15 8
Batteritid 2-7 dage 2-7 dage Op til 1 år
Lys i knapper Ja Ja Nej
Fysiske Nummeriske knapper Nej Nej Ja
Genopladeligt batteri Ja Ja Nej
IR blastere inkluderet 2 0 1

Find bedste pris på Logitech Harmony fjernbetjeninger hos Pricerunner.dk.

I samme kategori

Back to top button