Medieafspiller

Playon!HD

DIGITALT.TV tester en medieafspiller, der gør det nemt at høre musik, se billeder og video direkte på dit tv. Kan Playon!HD klare sig på et marked med hård konkurrence?

Producent: A.C. Ryan
Sælges hos: Komplett.dk
Pris: Playon!HD kan i Danmark købes hos Komplett.dk til 929,- uden harddisk og 1519,- med 1 TB harddisk.

Om producenten A.C. Ryan og medieafspiller markedet

A.C. Ryan er ikke helt nye, som flere andre producenter på medieafspiller markedet er. A.C. Ryan blev grundlagt i 1992 med et sortiment bestående af tilbehør og kabler. Først indenfor de seneste år har man etableret sig på markedet for medieafspillere. Her i sommeren 2009 kom så deres seneste produkt i denne del af sortimentet, nemlig modellen Playon!HD, der er baseret på multimediechipsettet fra producenten Realtek.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Markedet for medieafspillere er præget af stor konkurrence og prisen presses. Det væsentlige er ofte ikke så meget selve hardwaren i afspilleren, men mere hvor gode de enkelte producenter er til at få lavet den software, der skal gøre afspilleren brugervenlig og understøtte alle video og lyd formater, undertekster osv. Derfor var det også med en vis spændning, at vi modtog Playon!HD, der er den første medieafspiller der testes på DIGITALT.TV.

Teknologi og understøttelse

HDMI V1.3

1080p/24p

Video formater: AVI, MKV, TS, TP, TRP, M2TS, MPG, MP4, M4V, MOV, VOB, ISO, IFO, DAT, WMV, ASF, RM, RMVB, FLV

Musik formater: MP3, OGG, WMA, WAV, AAC

Billede formater: HD JPEG/BMP,GIF/TIF/PNG

Design og udpakning

Playon!HD kommer fint pakket i en papæske. I boksen finder vi: 1 stk. Playon!HD, 1 A/V kabel, Komponent video kabel, 1 HDMI kabel (2 meter), USB kabel, Fjernbetjening med batterier, Strømadapter, Manual. HDMI kablet virker til at være af en fin kvalitet, og det er godt at se, at man ikke har sparet på de medfølgende kabler.

Designet er ganske flot i sort metal chassis med en flot spejlfront. På fronten er der kun 1 knap til at tænde afspilleren, hvilket også gør at den beholder et simpelt og æstestisk udtryk.

På bagsiden finder vi et veludrustet panel med tilslutningsmuligheder:

  • Composite video
  • Component video
  • Analog lyd (phono)
  • Digital lyd (optisk og coaxial)
  • Ethernet 10M/100M)
  • HDMI udgang

På siden af boksen USB tilslutninger og mulighed for isættelse af memorykort. Placeringen med USB på siden kan diskuteres, mange ville nok have ønsket, der var én eller flere på bagpanelet.

Det er positivt at se de mange tilslutningsmuligheder. Selv om HDMI er nummer 1, så er der stadig enkelte, der gerne vil have component video, og dette kan denne afspiller altså tilbyde. Det er lidt ærgeligt, at der ikke er gigabit netværkstilslutning, men det ville også have været overraskende, såfremt der havde været.

Installation og opsætning

Installering af harddisk

Denne medieafspiller har mulighed for montering af en 3,5″ SATA harddisk, den skulle kunne håndtere selv de største diske. Vi monterede en 250 GB Samsung harddisk til denne test.

Monteringen sker enkelt ved at skrue to skruer af i bunden og afmontere bundpladen. På denne plade skrues harddisken fast med de medfølgende skruer. Når strøm og datakabel er sluttet til, så er det bare at skrue bundpladen fast igen, og harddisken er klar til formatering via menuen. Se evt. også videoen lidt længere nede på denne side.

Opsætning

Der er ikke den store opsætning ved første installation. Det er naturligvis logisk som det første at gå ind i setup menupunktet og kigge sig lidt omkring.

Der kan vælges mellem forskellige menusprog, dog ikke med dansk. Der kan vælges mellem en række indstillinger også i HDMI output. Se videoen nederst på siden for at overblik.

Afspilning af video

Som tidligere beskrevet, så klarer denne medieafspiller det meste, helt som man kan ønske sig. Vi har testet en række filer, og generelt bliver de alle afspillet fint og flydende. På lydsiden er der også fin understøttelse, dog er der rapporter om manglende DTS downmixing, for dem der måtte have behov for dette. Men også dette skulle være på vej.

Undertekster

Et af de områder, hvor der ofte er lidt problemer, er på understøttelsen af undertekster. I den medfølgende software var det begrænset med denne understøttelse. Eksterne undertekster kunne slet ikke vælges. Men i den seneste software er dette rettet, og der kan nu vælges eksterne undertekster, og denne kan tilpasses egne ønsker i forhold til størrelse og udseende. Det er et klart plus, at det er lykkedes at tilføje dette.

Afspilning af musik

Også på musiksiden er der ganske god understøttelse for de gængse formater. Dog er der problemer med enkelte. F.eks. Flac formatet. Der skulle dog være en løsning på vej. Vi havde lejlighed til at teste en DTS audio udgivelse, og også denne virkede helt uden problemer med afspilning via optisk lydudgang på vores Denon surroundreceiver. Vi savner muligheden for at afspille alle musikfiler i en given mappe og playliste delen kunne med fordel også udbygges.

Afspilning af billeder

Billedeafspilning fungerer fint nok, men man savner en oversigt med små billeder. Der er mulighed for baggrundsmusik, mens du ser et slideshow af dine billeder, og der er forskellige transitionseffekter at vælge mellem, når der skiftes billede.

På hjemmenetværket

Det er oplagt at tilslutte Playon!HD til dit hjemmenetværk og f.eks. få adgang til indhold på en netværksharddisk. Jeg havde ikke problemer med at finde vores Synology Diskstation, efter vi havde tilsluttet Playon!HD til hjemmenetværket med netværkskabel. Ønsker du at koble til trådløst, kræver det en ekstern USB WLAN adapter. Jeg har ikke testet WLAN i denne test.

Playon!HD skuffer en smule, når det kommer til afspilning via netværk. Endnu er der ikke understøttelse af playlister, og medie biblioteket er også kun for filer på den interne harddisk. Der skulle blive rettet op og lavet forbedringer i kommende software versioner, men pt. kan en intern harddisk næsten ikke undværes, for at få rigtig glæde af denne afspiller.

På Internetradio delen er du begrænset til de kanaler, der er registreret på forhånd. I øvrigt understøttes Picasa og RSS feeds, mens Youtube er forsvundet igen fra de nyere firmware udgaver, efter at der nu kræver penge fra YouTubes side for at inkludere det.

Generelt havde jeg ikke problemer med kvaliteten af streamede filer fra vores netværksharddisk. Dog var en MPEG-2 videooptagelser fra en satellit feed med meget høj bitrate, mere end netværksforbindelsen kunne følge med til, så igen et vink om at en intern harddisk er ønskværdigt. Efter filen blev kopiereret over of afspillet fra denne, så kørte den perfekt.

Det er selvfølgelig muligt at tilgå den interne harddisk på Playon!HD afspilleren via netværket, så du på din pc kan flytte, kopiere og slette filer. Vi var også ude for at det var eneste måde at slette visse filer på, for de kunne ikke slettes direkte fra Playon!HD afspilleren. Mon ikke der plads til at optimere netværksdelen på hastighedssiden? Kopiering til og fra afspilleren af filer fra netværket synes lidt langsom.

Menuer og betjening

Håber man på noget fancy visning af musik med album covers eller film med filmplakater og info fra Internet Movie Database på Playon!HD, så bliver man i første omgang skuffet. Indtil videre er det almindelig listevisning, men A.C Ryan har betasoftware ude med Yet Another Movie Jukebox interface.

Det kræver at du sætter lidt manuelt op via en computer og scanner indholdet derfra. Interfacet ser rigtigt godt ud med denne nye tilføjelse, men som sagt er det beta, så der kan være fejl.

I den almindelige software er der som sagt listevisning med titlerne og et preview vindue til video, hvilket er en god ting. Der er mulighed for at hoppe i afspilningen af en given video via Goto knappen, men kunne måske været lavet smartere. Der er også en jump funktion, der hopper lidt i en afspilning, f.eks. nyttig, hvis du ser en optagelse fra et tv kort med reklamer. Man savner dog en bogmærke funktion til manuelt at mærke specifikke steder.

I den beta software, der dukkede op under vores test, er der nu også et media library. Det er en slags indeks over mediefiler, men kun dem der på den interne harddisk. Via biblioteket kan du vælge mellem flere søge/sorteringsparametre og lave en manuel søgning. Igen kan man håbe på at biblioteksfunktionen også kan blive implementeret for netværksindhold. Gerne med manuelt valg af, hvilke mapper der skal indekseres.

Fjernbetjening

Fjernbetjeningen er der egentlig ikke så meget at sige om. Den er ikke high end men absolut hellere ikke helt discount. Nogle kunne sikkert have ønsket sig en fjernbetjening med lys i knapperne for betjening i den mørklagte hjemmebiograf.

Se video

  

Konklusion

Det har generelt været en fornøjelse at teste Playon!HD. Da vi modtog afspilleren, syntes vi at der var ting der manglede som trak væsentligt ned, men heldigvis viste A.C. Ryan sig hurtigt at løse flere af disse ting med ny software, der inkluderede mediebibliotek og forbedret undertekst support. Playon!HD er flot at se på og er veludrustet på tilslutningssiden, med ting som mangler hos flere af konkurrenterne. Også det faktum at der kan benyttes 3,5″ harddiske synes vi er et plus, og den er lige til at installere.

Playon!HD afspillede i vores test video uden problemer fra den interne harddisk. Billederne er flotte fra afspilleren og generelt uden ryk eller fejl. Kun en ekstrem fil kunne fremprovokere problemer via netværket. På lydsiden savnes enkelte lydformater og på fotodelen kunne vi have brugt en oversigt med småbilleder.

Der er mangler på netværksafspilningssiden med for mange begrænsninger. Pt. synes det at være helt nødvendigt med en intern harddisk for at få glæde af mange funktioner. Vi håber også at se forbedringer i brugerinterfacedelen.

A.C. Ryan har et velfungerende forum, hvor der aktivt ydes support, og hvor man løbende er i dialog med sine kunder. Det at kunne komme i kontakt med udviklerne, og endda have mulighed for at uploade specikke filer til udviklerne, er med til at gøre tiltroen til at eventuelle problemer bliver løst.

Kort sagt: En velfungerende medieafspiller, der også har udviklingspotentiale, såfremt der kommer flere funktioner og bedre interface i kommende software udgaver.

Velfungerende medieafspiller der afspiller video flot og flydende
Let at installere harddisk og understøttelse af 3,5″ diske
Medfølgende HDMI kabel og de mange tilslutningsmuligheder

Mange funktioner forbeholdt mediefiler på den interne harddisk
Kopiering via netværk er langsommere end forventet
Ingen YouTube support

Har du ikke behov for harddisk i din medieafspiller, så kunne WD TV Live være et alternativ. DIGITALT.TV har også testet den.

DIGITALT.TV takker A.C. Ryan for at stille en Playon!HD tilrådighed til denne test.

I samme kategori

Back to top button