Medieafspiller produktnytMedieafspiller

Test: Apple TV 4K – 2022 udgaven

Apple lancerede deres første 4K udgave af Apple TV i 2017. Der gik 4 år før den fik en opfølger i 2021, denne udmærkede sig mest ved en anderledes fjernbetjening. Nu her allerede året senere mener Apple så, at det er på tide med den tredje generation af Apple TV 4K.

DIGITALT.TV har kigget på den, så går du og overvejer et køb, så læs min test herunder.

Apple TV 4K 2022 – to modeller med forskelligheder

Apple har lanceret to forskellige udgave af deres nye Apple TV. Det er der ikke noget unormalt i, men i år har Apple valgt at adskille dem på mere end ren lagringskapacitet.

Den billigste model kommer med 64 GB, mens den dyrere model har 128 GB. Det er dobbelt op i forhold til seneste model.

Udover mængden af lagringskapacitet så er det værd at bemærke at kun den dyreste har tilslutningsport til netværkskabel. Desuden har 128 GB support for Thread der relevant i den nye fælles Smart Home standard Matter.

Lille prisforskel

Prisforskellen mellem de to er 200 kroner, de koster henholdsvis 1299,- og 1499,- og dermed synes 128 GB modellen at være klart det bedste køb.

Sammenligner vi med prisen på 2021 modellerne (32/64 GB) så lå de på 1299,- og 1699,-. Så du får faktisk mere for pengene med de nye udgaver her.   Find de bedste priser på de nye Apple TV 4K her

Apple TV 4K 2022 udgaven – det er nyt

Apple TV 4K 1gen 3gen

Den nye 2022 udgave af Apple TV lidt mindre end tidligere.

a15 bionic

Det er svært at opgradere en allerede meget velfungerende medieafspiller, men Apple har da smidt en ny processor i. Det er A15 Bionic, der lover op til 50 procent hurtigere CPU ydelse og op til 30 procent hurtigere GPU-ydeevnen. Desuden melder Apple, at den nye chip skulle benytte 30 procent mindre strøm end den forrige generation.

Fjernbetjeningen er identisk i forhold til seneste model, dog nu med USB-C til opladning i stedet for Lightning. Det gør bestemt ikke os noget.

HDR10+

Nyt er også HDR10+ understøttelse. HDR10+ er ligesom Dolby Vision varianten baseret på dynamiske metadata,  der optimerer HDR-billedet scene-for-scene.  HDR10+ er nok mest relevant på Samsung TV, der ikke har support for Dolby Vision. HDR10+ er også understøttet på f.eks. Panasonic TV, men disse har dog også Dolby Vision support. For mange er denne nyhed nok ikke så vigtig.

Hvor kan HDR10+ aktuelt bruges?

Jeg har Panasonic TV med HDR10+, og Prime Video tilbyder indhold i HDR10+. Det virkede ikke til at starte med og da jeg skrev denne anmeldelse, men her 17. november får jeg HDR10+ på Prime Video.

Kan man mærke den nye hurtigere A15 Bionic chip?

Jeg kommer fra en 1. gen. Apple TV 4K, som jeg ikke har tænkt på som langsom. Man kan dog godt mærke, at denne nye model har mere power til opgaverne. Jeg er ikke gamer, så har ikke testet den slags, men forventeligt så vil den nye model klare sig væsentligt bedre på dette punkt.

Apple TV 4K 2022 HBODen nye film Don’t Worry Darling kan ses i UHD Dolby Vision / Atmos lyd på Apple TV 4K.

Skal du købe / opgradere den nye Apple TV 4K eller hvad med  Chromecast 4K?

Det er ikke sådan, at jeg tænker det er et must at opgradere, hvis du har en 1. eller 2. gen Apple TV 4K, du er godt tilfreds med. Der er ikke afgørende nye features for dem, der bare bruger den til streaming apps.

Står du og skal købe ny medieafspiller, så mener jeg dog, at en Apple TV 4K 128 GB er det bedste bud på markedet. Den koster mere end en Google Chromecast med Google TV 4K, men du får altså også meget mere rå power og lagringskapacitet.

Som altid så har Apple TV også klart den bedste gengivelse af indhold, der skifter automatisk mellem 24, 30, 50 og 60 billeder pr. sekund. Automatisk skifte er ikke aktuelt rigtigt eksisterende på Chromecast’en.

Den nye Apple TV model her skulle også få understøttelse af Quick Media Switching (QMS), der skal eliminere sort skærm ved skifte mellem billedehastigheder. Det er dog en funktionalitet, der kræver at dit TV også understøtter det, og ingen TV har det endnu.

Skulle man pege på en mangel på den nye Apple TV 4K, så må det være, at der fortsat ikke er AV1 codec support, der benyttes af YouTube, men du kan naturligvis sagtens se YouTube på denne nye Apple TV 4K.

Guide: Tre ting du altid bør gennemgå ved opsætning af ny Apple TV

Jeg slutter af med lidt tips til optimal opsætning af din Apple TV 4K.

Apple TV 4K Match indhold indstillinger

For at få flydende billeder på videoindhold så bør du slå Match indhold til under Indstillinger > Video og Lyd.

Apple TV 4K Skaermformat

Som standard så vælger Apple TV at køre 4K 50 Hz HDR, hvis din skærm kan håndtere det naturligvis. Der er dog ingen grund til at have HDR slået til hele tiden. Så har du sat Match dynamisk område til i forrige trin, så sæt din Apple TV til 4K 50 Hz SDR. Så skal den nok automatisk skifte til HDR, hvis indholdet er i det.

Apple TV 4K opdatering

Endelig så er det altid en god idé at tjekke, om der er en opdatering. Det var der til mit eksemplar.

I samme kategori

Back to top button