Test: Roku medieafspiller – virker den i Danmark?
Roku er specielt i USA og Storbritannien kendt for sine medieafspillere og Roku har også vundet i indpas i nogle Smart TV. Roku er dog ikke lanceret i Danmark, men den dog godt kan købes i visse danske butikker fra under 500,- på testtidspunktet.
DIGITALT.TV kigger i denne test på, hvad en Roku kan bruges til i Danmark.
Roku i Danmark – hvad skal der bruges?
Det giver ikke mening at købe en Roku til brug i Danmark til danske tjeneste, da de generelt ikke er tilgængelige, så dit udgangspunkt skal være, at du vil bruge den sammen med udenlandske tjenester. Det kræver typisk en Smart DNS-tjeneste, der kan forbinde dig på trods af dansk ip-adresse.
Vores test tager derfor udgangspunkt i en Roku Streaming Stick 4K og opsætning med Smart DNS og fokus på adgang til britiske tjenester.
I denne test anvender vi konkret Smart DNS-tjenesten DNS4Me.net, der har device indstillinger til Roku for enten UK eller USA.
Bemærk at der ikke er nogen mulighed for at ændre DNS indstillinger på Roku, så du skal rette det direkte på din router for at benytte Roku’en med dansk ip-adresse.
Roku Streaming Stick 4K – det er får du
Medleveret er en fjernbetjening, batterier, strømforsyning og strømkabel og naturligvis selve HDMI stick’en. Der følger ikke noget HDMI tilslutningskabel med, så sticket skal umiddelbart direkte i tv’et’s HDMI port. Dermed kan man komme i problemer med vægmonteret tv med bag ud vendte HDMI porte.
Strømkablet er lidt specielt, i og med der også er form for stick ting på denne, det er en Wi-Fi forstærker.
Fjernbetjeningen er med Roku’s lilla farve på navigationsknapperne, og ellers finder vi de almindelige knapper til det basale samt genvejsknapper. På den europæiske udgave vi har indkøbt er: Netflix, Spotify, Apple TV+ og Rakuten TV. Der er også stemmestyring, der virker med Google, Apple og Amazon Alexa.
Installationsproces
Inden du går i gang, så skal du oprette en Roku bruger på https://my.roku.com/signup/nocc
Med det link bliver man vist nok ikke spurgt til kreditkort oplysninger. Til brug i Danmark skal man nok lade være med at registrere sit danske kreditkort antager vi, og til det vi tester, så er det ikke nødvendigt.
Selve installationen på Roku enheden er som vi kender den fra andre medieafspillere. Valg af sprog, parring af fjernbetjening og opsætning af Wi-Fi og software opdatering efterfølgende. Vi havde kun held med at forbinde til 2,4 GHz Wi-Fi og ikke 5 GHz.
Endelig skal du aktivere enheden med den e-mail adresse du oprettede dig med hos Roku.
Brugeroverfladen
Roku er til dels særligt populær på grund af sin simple brugeroverflade, om end den kan virke noget gammeldags i sit design. Men den er ret let at komme i gang med og overskue. Der er forudinstalleret en række apps, og derudover kan du finde yderligere apps, men altså ikke apps som f.eks. TV 2 Play og DRTV.
Som standard, så tilpasser Roku streaming Stick 4K sig dit TV automatisk, altså højeste opløsning og Dolby Vision HDR, hvis dit tv understøtter det. Det er muligt at deaktivere at HDR er på hele tiden, og det anbefaler vi. Så vil du få skift til HDR mode på dit TV ved afspilning af HDR indhold.
Der er også en indstilling til at tilpasse refresh rate, altså billeder pr. sekund efter indhold. Desværre så ser det ud til at være afhængigt af den enkelte app, om det sker. På BBC blev der skiftet til de korrekte 50 Hz automatisk, mens vi ikke oplevede refresh rate skifte på Netflix eller Disney, her blev alt som standard gengivet i 60 Hz.
Hvilke tjenester kunne vi benytte
Vores primære ønske var at benytte Roku Streaming Stick 4K med BBC iPlayer, specielt da Ultra HD indhold fra denne tjeneste er understøttet på enheden her. BBC iPlayer UHD er nemlig ikke tilgængelig på specielt mange enheder og virker f.eks. ikke på Android TV medieafspillere og Apple TV 4K.
BBC iPlayer fungerede fint for os i vores Roku test via DNS4Me. Både HD og Ultra HD indhold blev gengivet, som det skulle.
Der er stadig mere Ultra HD indhold på BBC iPlayer, selv om det officielt stadig anses som tests af BBC selv. Vi kunne i testperioden både se Wimbledon tennis, Glastonbury musikfestivalen og diverse BBC serier i Ultra HD.
Specielt på serieområdet er der kommet en del til i UHD kvalitet over de seneste par år.
BBC anvender HLG HDR varianten, og det fungerer også på Roku stick’en, ligeledes understøttes Dolby Vision og almindelig HDR.
Også andre britiske tv kanalers streamingtjenester som ITV hub, Channel 5 kunne vi få adgang til at se på enheden via Smart DNS. Disney+, Netflix, Prime Video og YouTube kunne vi fint anvende med dansk konto og uden noget ændret i Smart DNS. Vi antager at Apple TV+ også vil virke, men har ikke testet det.
Bemærk at YouTube 4K opløsning understøttes ikke på denne Roku Streaming Stick 4K.
Det virkede ikke for os på Roku
Discovery+ virkede ikke, ligesom vi heller ikke havde held med dansk adgang til Pluto TV eller Rakuten TV. HBO Max var ikke at finde til enheden via den britiske Roku app store på testtidspunktet. Viaplay er kommet til på Roku senere og vi kan logge ind med vores danske konto og se det danske udbud på tjenesten.
The Roku Channel
Du får med Roku også en Roku Channel, der byder på gratis film, reality, serier med mere, lidt ala Pluto TV. Det er naturligvis ikke med danske undertekster, og billedkvaliteten er noget svingende alt efter indholdet.
Der er i Roku Channel også nogle såkaldte Roku Originals. Indholdet på Roku Channel kræver naturligvis, at du har Smart DNS med dennes Roku indstillingen sat til enten USA eller UK.
Konklusion – Virker Roku i Danmark?
Roku Streaming Stick 4K er, som vi nævnte indledningsvis, ikke en enhed du skal investere i med henblik på at bruge med danske streamingtjenester. I vores test har vi anvendt den, som om vi var i England via Smart DNS tjeneste. Det har givet os mulighed for at se en række britiske tjenester, herunder måske vigtigst af alt BBC iPlayer, der virker med Ultra HD og HDR indhold.
Vi kunne med Roku også få adgang til Disney+, Netflix, YouTube og Prime Video uden at ændre Smart DNS lokation på disse tjenester.
Roku Streaming Stick 4K er ret hurtig til at starte op, fra at man tilslutter strøm til den, men skift mellem apps er lidt omstændig, da den lukker apps helt ned. Så hver gang skal de startes med den ventetid det medfølger. Vi savner også at funktionen til korrekt registrering og skift til den korrekte billedhastighed virkede i alle apps.