Arkiverede Tests

OPTICUM HD TS 9600 Prima

Danske lavprisparabol.dk leverer det tyske mærke Opticum. Denne anmeldelse fokuserer på OPTICUM HD TS 9600 Prima, der er en DVB-S/S2 & DVB-T HD modtager, altså en boks til modtagelse af sattv via parabolantenne og almindelig antenne-tv fra en stue- eller tagnatenne. Boksen er udrustet med 2 x Conax kortlæser / 2 x Common Interface, så du kan altså potentielt modtage gratis tv og betalings-tv med denne boks både via parabol eller almindelig tv-antenne. Oven i det har du mulighed for optage tv, såfremt du har en USB lagringsenhed og tilslutter denne. Prisen på boksen ligger lige under 1500,-

Udpakning og design

OPTICUM HD TS 9600 leveres med fjernbetjening med batterier, manual på engelsk og tysk.

Fronten af boksen er i sort spejllook, der brydes af den oplyste sølvfarvet betjeningsknap, samt knapper til standby, menu og ok. Boksen kan således godt betjenes i grundfunktionerne uden fjernbetjeningen. Bag frontklappen i den ene side af boksen finder du 2 conax kortlæsere og 2 comon interface porte samt en USB port. Displayet i fronten er et alfanumersik display, og angiver kanalnavn på den aktuelle kanal du ser.

På bagsiden af OPTICUM HD TS 9600 er der ikke sparet på tilslutningssiden. Der er alle de tilslutninger, man kunne ønske sig.

På bagsiden

  • LNB ind og LNB gennemsløfning
  • Antenne ind og gennemsløjfning  (signalet fra tv-antennen – ikke tv signalet fra boksen)
  • Support for eksternt IR øje
  • Både optisk og coaxial digital lyd ud
  • USB tilslutning
  • Analog video både komponent og composite samt lyd udgange
  • 12 volt tilslutning
  • Scart tilslutning
  • Netværkstilslutning
  • RS-232 tilslutning
  • HDMI
  • Fysisk strømafbryder

Strømmæssigt ligger OPTICUM HD TS 9600 fint med under 1 W i standby og 16 W i brug.

Installation

Installationen giver mulighed for opsætning af menusprog med dansk som mulighed. Ellers det obligatoriske i forhold til tidszone, og herefter opsætning af den eller de satellitter, du modtager parabol tv fra. OPTICUM HD TS 9600 Prima har fin support for DiSEqC standarderne, og også USALS motorstyring er en mulighed. Når du har valgt positioner og sat DiSEqC informationerne korrekt op, får du også visuelt vist på skærmen, at der er signal på transponderen, hvilket er praktisk til at få bekræftet at dine indstillinger i forhold til DiSEqC er de rigtige.

Vælger du manuel scanning, har du mulighed for at vælge, om du vil scanne efter alle kanaler, kun gratis eller kun tv. Vil du være helt sikker på at få alle med, så kan det anbefales at vælge ja tak til netværkssøgning. Det blev aktuelt i forhold til at få BBC HD kanalerne scannet ind, eftersom der netop er sket ændringer i transponderopsætningen for disse kanaler. Og også visse kanaler på 1 vest krævede en netværkssøgning for at blive fundet. Netværkssøgning tager dog noget længere tid end en almindelig kanalsøgning.

Førstegangsinstallationen indeholder ikke en søgning efter DVB-T kanaler, så det skal du ind og gøre manuelt bagefter. Boksen fandt uden problemer alle DVB-T kanalerne.

Daglig brug

Menuerne på OPTICUM HD TS 9600 virker ganske logisk opbygget, og med den funktionalitet man kan forvente. Menumæssigt minder den opbygningsmæssigt, om flere bokse jeg tidligere har anmeldt her på DIGITALT.TV, blandt andet Faval boksen.

Du har naturligvis mulighed for at oprette egne favoritlister op til 8, eller du kan vælge at sortere kanallisten efter en række parametre, eller du kan endda søge på kanalnavn for at finde den kanal, du måtte ønske at se. Boksen gemmer DVB-T kanalerne først på kanallisten med satellit-tv kanalerne derefter. Du kan frit flytte kanalerne rundt i kanallisten.

DRHD via DVB-T er altid en udfordring på grund af dens lydsystem og desværre så kan boksen ikke sende DRHD ud i Dolby 5.1. Faktisk så skal du have AC3 lyd slået helt fra i menuen på både DRHD, og andre kanaler der sender med AAC lyd såsom Boxers kanaler, ellers får du slet ingen lyd via HDMI udgangen. Det er lidt et minus, og noget Opticum skulle kigge på om hvad der kan gøres ved.

Boksens indbyggede Conax kortlæsere fungerede fint med et Canal Digital programkort, og generelt så er understøttelsen i forhold til at se Canal Digital kanaler ganske fornuftig. Ønsker du at se Boxer TV kanaler, skal du benytte en Boxer TV kortlæser modul i én af de indbyggede Common Interface porte.

Zapping hastigheden mellem kanaler er set hurtigere på kodede kanaler, men er til at leve med. Ved ukodede kanaler er den fint med i hastighed.

Undertekster skal du selv aktivere dem første gang, ved at kalde undertekst menuen frem og vælge tænd med piletasten.  Har du sat dansk som undersprogstekst i indstillingerne, så vælges de danske undertekster automatisk. Ikke helt uventet, så viste en test af underteksterne på TV 2 Film HD hos Canal Digital, det velkendte problem med timingen, altså at de bliver stående alt for længe. Det er et generelt for de fleste ikke godkendte Canal Digital bokse, og tilsyneladende noget man må leve med. På de fleste andre kanaler virker underteksterne dog bedre, men jeg oplevede dog problemer i forhold til at vise special-tegn som f.eks. é i tekst-tv undertekster.

I forhold til den elektronisk programguide, så skal du over på en kanal på EPG transponderen 10872 V, f.eks. Motors TV for at den fulde EPG bliver hentet ind for 1 grad vest kanalerne. Ellers får du kun nu og næste. Boxer / DVB-T EPG bliver hentet fint ind på boksen, men bemærk at du skal over på én af kanalerne på hver enkelt frekvens for at EPG data’ene hentes ind. Har du boksen stående på f.eks. DR1, så hentes der således ikke automatisk EPG ind for alle andre kanaler.

EPG kan vises på flerkanals tidslinje basis en for den enkelte kanal.

Tekst-tv fungerer fint på boksen. Hastigheden er med sidehukommelse, så du ikke skal vente på siderne.

PVR funktionalitet med mere

For at få glæde af muligheden for at pause eller optage live på boksen, skal du tilslutte en ekstern USB harddisk, som ikke medfølger med boksen. Jeg har i denne anmeldelse anvendt en 500 GB 2.5″ ekstern harddisk fra Iomega, som er uden selvstændig ekstern strømforsyning. Denne har fungeret uden problemer med boksen, der også har en funktion til at teste. at den USB enhed du tilslutter vil virke med boksen.

Du kan sætte optagelser til at optage manuelt, enten for det aktuelle program, tidsinterval eller timer med mulighed for ugentlig eller daglig gentagelse. Du kan naturligvis også tilføje optagelser via EPG’en. Det er positivt, at der er tidsmargin indstillinger til at tilføje ekstra optage tid til optagelser så du er bedre sikret i forhold til at få det hele med af et program.

Optagelser kan hurtigt hentes frem via et tryk på File List knappen. Optagelser gemmes med programtitel, hvilket gør det overskueligt, men man kunne savne en mulighed for at sortere i optagelserne f.eks. i forhold til kanal.

Ved et tryk på pause knappen kan du pause live tv og genoptage senere. Der kan spoles med op til x 16 normal hastighed. Man savner mulighed for at hoppe frem og tilbage endnu hurtigere, en funktion jeg i hvert fald ikke har kunnet finde.

Harddisken genkendes ikke såfremt den tilsluttes en windows computer, så tilsyneladende kan man ikke hente optagelser ud af harddisken.

Mens der optages har du mulighed for at se en anden kanal, såfremt denne sendes på den samme frekvens, som den kanal du optager fra, dog udelukkende ved ikke kodede kanaler. Det angives ganske praktisk i menuen, hvilke kanaler du kan skifte til, mens der optages. Dog savner man, at det var muligt at optage fra en DVB-T kanal og samtidigt kunne skifte til en satellit-tv kanal. Dette er desværre ikke muligt, og gør at man ikke helt udnytter potentialet i at have 2 tuner enheder i boksen.

Boksen har mulighed for at vise JPEG billeder fra USB enheder, men du kan ikke afspille musik eller se f.eks. mkv video fra USB enheder via boksen.

Selv om der er netværksadgang på boksen, så er der ikke megen funktionalitet af denne. Der er en twitter funktionalitet, som jeg dog ikke har afprøvet, men man savner mulighed for at afspille netværksindhold fra andre enheder på netværket.

Konklusion

OPTICUM HD TS 9600 Prima kan være en praktisk boks til f.eks. sommerhuset med mulighed for modtagelse af både satellit-tv og tv via almindelig antenne. F.eks. gratis tysk tv via satellit og dansk tv via almindelig tv-antenne. Men også for den lidt mere eventyrlystne satellit-tv interesserede er der understøttelse for både almindelig DiSEqC og motorstyring via USALS.

Boksen har et ganske logisk og velfungerende betjening, og dens indbyggede kortlæser fungerede fint med Canal Digital programkort, men forvent ikke at undertekster på alle kanaler virker 100%. Har du Boxer abonnement, er det også muligt at se på boksen ved hjælp af et Boxer TV kortlæser modul.

OPTICUM HD TS 9600 Prima virkede fint med min eksterne 2.5″ USB harddisk. Det er dog lidt et minus, at man ikke kan optage fra f.eks. DVB-T og se en satellit-tv kanal samtidigt.

Har du ikke brug for DVB-T tuneren, så har DIGITALT.TV også testet Opticum HD 9600 Mini.

I samme kategori

Back to top button