Medieafspiller

Chromecast Ultra – Test / Anmeldelse af den nyeste Chromecast

Chromecast Ultra testDen nye Chromecast Ultra har været til at få fat på siden midten af november, vi valgte imidlertid at afvente en anmeldelse, eftersom den har haft et 50 Hz problem, som dog nu er løst. Dermed kan vi nu teste den og danne os et fuldgyldigt indtryk af, hvad den kan og vurdere den.

 

Chromecast Ultra – Hvad er nyt?

Google opremser selv på kassen forskellene mellem den nye Ultra og den forrige Chromecast.

uhd hdrDen nye Chromecast Ultra tilføjer:

 • Ultra HD support
 • HDR support (Både HDR10 / Dolby Vision)
 • Hurtigere opstart af indhold
 • Kommer med indbygget mulighed for kablet netværkstilslutning

Det er vigtigt at bemærke, at selv om der er Ultra HD og HDR support, så kræver det naturligvis, at streamingtjenesterne tilbyder indhold i denne opløsning, og det er der ikke så mange der gør i Danmark

Du får primært glæde af det på YouTube og Netflix. Der er ingen danske tjenester, der endnu tilbyder indhold i Ultra HD / HDR, så du skal altså være rimelig meget fokuseret på disse to tjenester, for at det giver mening at betale ekstra for den nye Chromecast Ultra.

Google Film tjenesten er begyndt med Ultra HD indhold i USA, men det er endnu ikke lanceret her i Danmark her medio december 2016 , hvor vi tester, så det afventer vi altså. Ydermere så kommer filmleje/køb prisen her til at være dobbelt op på UHD indhold, så det er jo også et spørgsmål hvor meget man vil af med for at se indhold i denne opløsning. Så kan det måske bedre betale sig at købe Ultra HD blu-ray film/afspiller og få den absolutte bedste kvalitet, der kan købes lige nu.

Lad også også lige slå fast, at dit TV naturligvis skal være et Ultra HD TV for at få glæde af indhold i denne opløsning. HDR support på UHD fladskærmen er naturligvis også en betingelse, såfremt du vil udnytte denne mulighed.

 

Chromecast Ultra – Pris og tilgængelighed

Chromecast Ultra koster omtrent dobbelt så meget som en Chromecast med HD opløsning. Prisen er 630,- Den kan pt. udelukkende købes hos Elgiganten og direkte hos Google selv.

Det er altså ikke en helt billig enhed længere med den nye hardware.

 

Chromecast Ultra – Udpakning og opsætning

Chromecast Ultra udpakket

Chromecast Ultra kommer pakket med følgende:

 • Chromecast Ultra med HDMI kabel monteret
 • Strømforsyning med netværkstilslutning
 • En simpel illustration i forhold til tilslutning

Chromecast 2 Chromecast UltraDen er fortsat rund som forgængeren dog lidt større.

Tilslutningen skal naturligvis optimalt ske til et TV eller Surround Receiver med HDMI 4K port. Har du ikke det, så kan du ligeså godt nøjes med den billigere ikke UHD udgave.

Du sætter Chromecast Ultra til dit TV og strømforsyningen til naturligvis. Såfremt dit TV ikke af sig selv skifter til den HDMI indgang, du har tilsluttet din Ultra til, så gør det manuelt.

Chromecast setup screenDer skulle nu gerne komme en skærmgrafik frem, der opfordrer dig til at gå på nettet og opsætte din Chromecast Ultra.

Chromecast Ultra setup homeVi valgte at gøre det via Home app’en fra Google på vores Android telefon, denne finder automatisk din Chromecast og guider dig igennem opsætningen. Det fungerede upåklageligt.

Chromecast Ultra stroemforsyningSom nævnt så er kablet netværk muligt via netværks-stikket på den medfølgende strømforsyning.

Chromecast setup wifiVi valgte dog i første omgang at køre via WiFi, og opsætningen krævede her ikke engang, at vi skulle skrive vores password ind, det kunne app’en selv skaffe via vores Android smartphone. Ultra modellen her understøtter 802.11ac (2,4 GHz/5 GHz) Wi-Fi.

Der blev fundet en opdatering med det samme til enheden, og den valgte vi naturligvis at installere. Det er vigtigt også i forhold til 50 Hz problematikken, som er løst i denne opdatering.

Efter en automatisk genstart var Chromecast Ultra’en herefter klar til brug. Der var ikke noget bøvl med noget. ligesom vi lidt havde med både den oprindelige Chromecast og Chromecast 2, men det tilskriver vi nu nok bare, at Google har fået bedre styr på opsætnings-processen.

Sådan fungerer Chromecast

Cast illustrationFor de som ikke måtte kende Chromecast endnu, så er det naturligvis værd lige at nævne, at Chromecast er en ren streamingenhed, som du primært betjener via din Android eller iOS Smartphone / Tablet. Visse tjenester tillader også cast fra Googles webbrowser på computer.

Du skal altså opfatte din Smartphone / Tablet som fjernbetjening. Du finder indhold her, og så sender du en besked til din Chromecast, om at den skal vise det. Ønsker du at hoppe i indhold, så skal du også gøre det på din Smartphone / Tablet.

 

Chromecast Ultra – Test af apps – Netflix og YouTube

Netflix chromecast ultra uhd hdrEfter du har aktiveret cast ikonet i Netflix app’en, så kan du se, at der dukker Ultra HD og eller HDR ikoner op på en del indhold. Husk at det kræver, at dit Netflix abonnement indholder UHD delen.

Indhold blev afspillet hurtigt og fungerede udmærket.

YouTube 4K samt HDR er noget, der ikke er på alle Ultra HD fladskærme, de har ofte ikke den codec support (VP9) som er påkrævet. Vi kunne fint afspille YouTube 4K indhold.

Udover ovennævnte apps, så har vi også testet Chromecast Ultra med en række andre tjenester som Viaplay, Telia TV med flere og alle har virket fint. Her får du dog ingen fordel rent kvalitetsmæssigt i forhold til med den gamle Chromecast.

50 Hz indhold kræver fortsat ekstra arbejde

Chromecast 50hzChromecast Ultra ændrer ikke på at du fortsat skal huske at aktivere 50 Hz indstillingen i Home app’en, såfremt du ser tv fra danske tjenester som Viaplay, TV 2 Play, DR TV osv. Gør du ikke dette, så vil billedet have en tendes til at hakke. Omvendt bør du slå det fra på Netflix og YouTube f.eks.

Du kan skifte mens der afspilles, men det er da lidt ærgerligt, at Google ikke kan finde ud af at gøre det automatisk, baseret på det indhold der afspilles.

 

Chromecast Ultra – Vores vurdering

chromecast ultraChromecast Ultra er en opgradering i forhold til tidligere versioner, men endnu er vi på et tidligt stadie, hvor spørgsmålet er, hvor mange der egentlig kan få glæde af de ekstra muligheder, den tilbyder.

Med kun 2 Ultra HD kilder til indhold her ultimo 2016, så er det altså lidt begrænset, hvor meget man kan udnytte den.

Er UHD et must, og skulle du måske have et 2015 TV, der forstår HDR signaler, men som måske ikke har Netflix HDR opdateret app, så kan du altså få dette via Chromecast Ultra.

Det samme gælder naturligvis for YouTube, såfremt du bare vil se UHD indhold på YouTube, og du ikke har et TV, der tilbyder det allerede. Det er således positivt, at man via Chromecast Ultra ikke er låst til indbygget Netflix eller YouTube Smart TV apps for at få den bedste oplevelse rent kvalitetsmæssigt. 630,- er trods alt billigere end et helt nyt tv.

Der var oprindeligt problemer med 50 Hz indhold, men det er nu løst her godt en måned efter lanceringen.

Alt i alt er Chromecast Ultra altså et positivt bekendtskab, som godt kan anbefales, såfremt du ellers har tænkt dig, at gøre brug af det ekstra den kan.

Chromecast Ultra
89.5 / 100 DIGITALT.TV Score
Positivt
 • 4K/UHD support
 • HDR support
 • Negativt
 • Meget få tjenester kan udnytte UHD/HDR
 • Væsentlig dyrere end den gamle Chromecast
 • Opsummering
  Chromecast Ultra er en opgradering i forhold til tidligere versioner, men endnu er vi på et tidligt stadie, hvor spørgsmålet er, hvor mange der egentlig kan få glæde af de ekstra muligheder, den tilbyder.
  Brugervenlighed90
  Teknik98
  Apps95
  Pris75

  I samme kategori

  Back to top button