BKOOL Pro Smart hometrainer Test
I vinterhalvåret kan det være lidt svært at holde formen, hvis du er cykelmotionist. Et muligt alternativ til en cykeltur udendørs kunne være en cykeltræner. Jeg har testen BKOOL Pro Smart hometrainer, der giver dig mulighed mod at køre mod andre og køre videoruter en masse spændende steder rundt om i verden, hjemme på din computer.
Prisen er omkring 3200,- for enheden. Tjek dagpriser på Pricerunner.dk her
BKOOL Pro Smart hometrainer udpakning og samling
BKOOL Pro Smart hometrainer består af en motordel, et stativ, en holder til fordækket, aksel til baghujlet, strømforsyning og en trådløs USB sender.
Det er nemt at samle enheden. Det er bare montere motoren på stativet, hvilket er klik montering, der kan gøres uden værktøj. Efter du har skiftet aksel i bagdækket på din cykel, så er du klar til montering på stativet. Du skal låse den via håndtaget, så du skal justere skruen, så du opnår en god fastgørelse af din cykel. Når du først har indstillet det, så er det således ikke svært at på og afmontere din cykel, når du eventuelt vil ud på landevejen og køre.
Stativet har to udtagelige fødder for øget stabilitet, og bag på selve motordelen tilsluttes stikket fra den medfølgende strømforsyning. Benytter du i længere tid ikke traineren, så kan du slå den sammen, så den ikke fylder så meget.
BKOOL Pro Smart hometrainer fungerer både med og uden specielle hometrainer dæk. Jeg har kørt på en Cross cykel med bredere og mere mønstret dæk end racer, og det fungerer faktisk udmærket, der er dog lidt slid på dæk (gummirester) som kan ses på gulv og væg. Formentlig kunne man få mindre støj med decideret hometrainer dæk, men jeg nyder muligheden for at hurtigt kunne afmontere og køre udendørs.
Bkool software
Bkool softwaren findes til både Windows og Mac computere, desuden er der mulighed for app på Android og iOS. Jeg har prøvet både computer og Android.
Kommunikationen mellem Bkool og computeren fungerer trådløst via det medfølgende USB ANT+ stik. Rækkevidden er ikke imponerende, max 2 meter så kan det give udfald, så enten skal du have computeren tæt på din BKOOL Pro Smart hometrainer, eller også kan du købe et USB forlænger kabel. På Android og iOS fungerer kommunikation gennem bluetooth, og det var ikke super stabilt, i det jeg kort har prøvet.
Der medfulgte en kode til 3 måneders gratis brug af Bkool softwaren, ellers er første måned gratis. For brug af softwaren uden begrænsninger så er prisen $9,99 / måned eller $96 pr. år.
Jeg har valgt at køre HDMI ud fra min computer til et TV, for at få den mest realistiske oplevelse på videoruterne på en stor skærm. Videoruter har min Android smartphone ikke kunne afvikle flydende, måske kan en meget stærk tablet håndtere det, men optimalt er det nok med en rimelig god computer.
Softwaren er hurtig installeret, og så er det ellers bare at gå i gang. Da jeg startede min test, fungerede valg af ruter på den måde, at man enten valgte én af de ruter andre aktivt kørte på. Ellers skulle man ind på bkool.com og logge ind og finde en rute og planlægge den, før den dukkede op i softwaren. Med seneste softwareopdatering ultimo januar 2017, så er det nu muligt at søge alle ruter inde fra softwaren.
Du kan afgrænse din søgning efter ruter i forhold til forskellige parametre såsom rutelængde, om der er video på ruten (ellers er der kun 3D eller 2D mulighed), sværhedsgrad med mere.
På Bkool.com kan du se ruternes placering på et kort, så du hurtigt kan finde en rute eksempelvis i Danmark, Spanien, USA eller hvor du nu måtte have ønske om at køre. Det har jeg brugt ganske meget.
Jeg har primært kørt videoruterne, det er de mest realistiske, og dermed synes jeg også de sjoveste at køre. Man kan faktisk godt lige få lyst til at dreje forhjulet i sving til at starte med 🙂
Der er forholdsvis mange videoruter synes jeg faktisk, også flere danske. Generelt så er videoruterne dog af varierende kvalitet, eftersom de er brugergenererede. Det vil sige, at brugere har optaget en rute enten på cykel eller i bil via et actioncam og GPS, og så lavet en videorute i Bkool’s gratis videorute software. De knap så gode videoruter kan have ukorrekt GPS info i forhold til stigninger, så der pludselig optræder en urealistisk stejl stigning, som ikke passer til videoen, eller måske har kameraet peget for meget op i himlen under optagelsen af ruten, så du ikke rigtig kan se vejen. Nederst i skærmen skal der nemlig også vises info omkring gennemsnitlig kadence, watt, hastighed osv. Puls er også muligt men kræver ekstra udstyr.
En vigtig oplysning på skærmen er stigningsprofilen, som du løbende får vist % på og længde af. Det hjælper dig med at planlægge valg af gear. En stejl stigning gør naturligvis at moteren på Bkool giver dig tilsvarende modstand og mit første forsøg op af Alpe d’Huez blev ikke så langt, for formen var ganske enkelt ikke til det 🙂 Man kan bestemt godt mærke både når det går op og ned, og der kommer hurtigt sved på panden. Derfor er det en god idé at placere træneren på en måtte f.eks. såfremt du har den stående på et trægulv.
Er du konkurrencemenneske, så byder Bkool også på en masse. Du kører aktivt mod andres eller såkaldte bots tider på samme rute, og er en medrytter enten tæt foran eller bagved dig, så dukker der grafikinfo op i toppen, og på skærmen vises der på videoruter en indikator for rytteren. Du kan også ligge i læ bag ved en konkurrent, så justerer motoren lidt på sværheden til din fordel i mens.
På 3D ruter ser du rytteren computergenereret på cykel. Så kan man hurtigt blive bidt af at holde sig til eller forsøge at overhale en anden. 3D delen har også en sjov real weather funktion, som prøver at give et aktuelt vejr ud fra de faktiske forhold i den virkelige verden 🙂
Du kan opleve at få en besked om, at du er blevet udfordret af en anden rytter, der har kørt hurtigere på en rute du har kørt. Så kan man jo prøve at slå denne, tilføje venner inde på din Bkool profil med mere. Der findes desuden vist flere grupper på Facebook, hvor der planlægges forskellige løb på BKOOL, hvis du er virkelig seriøs.
Udover ruter og træningspas, så er det også muligt at køre på cykelbaner (velodromer)
Støjmæssigt så er træneren ikke lydløs, men som tidligere nævnt, kan det også afhænge af dækvalg. Benytter du et egentligt hometrainer dæk, så er det nok bedre end mit setup. Jeg har kørt på trægulv, og der har jeg oplevet, at der ved høje hastigheder kan forplante sig støj til gulvet og den larmer en del. Tog jeg den ud på et klinkegulv var den kraftige støj væk.
Med de to stabilseringsrør trukket ud så står traineren ganske stabilt. Står du op i pedalerne så kan den dog godt gynge lidt.
Lav dine egne videoruter
En af mine grunde til at investere i en Bkool Pro hometrainer er muligheden for videoruter, og ikke mindst også det selv at kunne tilføje egne ruter tiltaler mig.
Jeg har indtil videre optaget 2 ruter via GoPro Hero 5 og lagt dem ind i Bkool. Softwaren der er gratis fungerer ganske godt.
Du skal vælge en video og en GPX fil som så synkroniseres. GoPro Hero 5 har GPX mulighed, men desværre er der mig bekendt, endnu ikke nogen måde at få GPX filen ud af kameraet, så jeg har benyttet min smartphone med Endomondo til GPS delen. Bemærk at der er størrelsesbegrænsninger på filstørrelsen, så det kan ofte ikke betale sig at optage i den højeste kvalitet på dit kamera.
Det kan være lidt tricky, at synkronisere GPS data og Video data, så de passer sammen.
Det andet væsentlige, der kræver opmærksomhed ved oprettelse af egne videoruter, er GPX elevationsdata, der kan have store unøjagtigheder. Der er advarselses tekst i softwaren, der oplyser om sådanne steder, her kan man så gå ind og manuelt sætte stigningsdata på det givne stykke af ruten. Det kan betale sig at give sig god tid til at kigge ruten igennem i editoren, inden man udgiver den på Bkool. Når først den er udgivet, så er det ikke muligt at rette i den længere, og du kan mig bekendt heller ikke slette den igen.
Fra du udgiver din rute, kan der gå et par dage inden Bkool har godkendt den, og den aktivt kan findes og køres i softwaren. Du kan læse mere om Bkools anbefalinger i forhold til optagelse af ruter med mere på linket her
Her er en video fra producenten om montering og installering
https://youtu.be/UmM5_BdgR6Q
BKOOL Pro Smart hometrainer Test konklusion
BKOOL Pro Smart hometrainer er en velfungerende cykeltræner, der åbner op for en verden af cykelruter både i videoform og 3D.
Du kan køre steder du måske bare havde drømt om at køre i, og samtidig få dit konkurrencegen udfordret ved at køre mod andre.
Træneren er enkel at komme i gang med og velfungerende, og så er det et plus, at man også kan lave sine egne ruter derinde også med videomulighed. Bemærk at rækkevidden på senderen ikke er super god og afhængigt af dine boligforhold, så kan det måske også være en god idé at overveje støjgener ved træneren.