Linux TV Bokse

VU+ Uno

VU+ Duo overbeviste, da DIGITALT.TV testede den for omkring et år siden. Nu er der så kommet en ny model på markedet fra VU+ ved navn VU+ Uno. Læs mere om denne nye model, der blandt andet byder på udskiftbart tunermodul.

Producent: VU+
Model: VU+ Uno

 

VU+ Uno – En præsentation

VU+ Uno er, i den anmelderudgave jeg har fået tilsendt, udrustet med DVB-S2 tuner til modtagelse af både almindelige og high definition kanaler fra parabol, men tunerenheden i boksen kan skiftes til et kombineret DVB-C/T tuner modul, der gør boksen i stand til at modtage digital tv fra kabel-tv eller via almindelig tv-antenne.

Dette DVB-C/T tunermodul ventes først engang klart engang i august, og denne anmeldelse går derfor udelukkende på VU+ Uno som DVB-S2 modtager.

Teknik, design og tilslutningsmuligheder

VU+ har allerede sin Solo model, så hvorfor egentlig en ny single tuner modtager i form af VU+ Uno modellen? Jo Uno’en kan mere ses som en reel lillebror til VU+ Duo, hvor Solo modellen var mere skrabet.

I forhold til VU+ Solo så byder VU+ Uno på:

 • Udskiftbar tunermodul enten DVB-S2 DVB-C/T hybrid
 • Front Display
 • Mulighed for at montere en intern 2.5″ eller 3.5″ harddisk
 • Mere kraftfuld CPU Broadcom BM7413
 • Mere Ram (512 MB)
 • 2 interne kortlæsere (kun 1 på Solo)
 • 3 USB porte (kun 2 på Solo)
 • eSata port
 • Gennemsløjfning (loop through)

VU+ Uuo er i sort design med knapper til kanalskift og lydstyrke kontrol samt en standby knap. I midten et meget tydeligt 12 karakters alphanumerisk display, der viser hvilken kanal du ser, filnavn på det medie du afspiller, eller ur og dato i standby.

Bag frontklappen til højre finder du 2 indbyggede kortlæsere samt 2 common interface porte. Desuden en USB tilslutning, der kan være praktisk ved software opdatering, eller hvis du f.eks. lige vil have flyttet lidt billeder over fra en USB nøgle.

DIGITALT.TV har ikke testet de indbyggede kortlæsere, da denne kræver installation af ikke licenseret software.

På bagsiden finder vi en del tilslutningsmuligheder:

 • 1 LNB indgange
 • 1 LNB gennemsløjfning
 • Optisk digital lydudgang
 • Analog video og lyd udgange
 • 1x scart udgange
 • HDMI udgang
 • e-Sata tilslutning
 • Ethernet tilslutning
 • 2 USB tilslutninger
 • Seriel RS-232 port
 • Strømkabel stik og afbryder

Nogle vil måske savne komponent video udgang, som faktisk var med på VU+ Solo boksen, men det har VU+ altså valgt at droppe på denne nye model.

Det medfølger

 • En fjernbetjening med batterier
 • HDMI kabel
 • Manual på engelsk

 Strømforbrug og boottid

Strømforbrug ved brug 28 W

Strømforbrug almindelig standby 18 W (Boksen er klar til brug med det samme)

Strømforbrug deep standby under 0.8 W
(Der går et stykke tid inden boksen er klar til at vise tv. Virker også med timeroptagelser) 

Opstartstiden, altså tiden fra der tændes for strøm til, at der er billede på skærmen, er hurtig på VU+ Uno’en. Bemærk dog at det angivede er for fabriksfirmwaren. Alternativ firmware tager længere tid. ViX Team er omkring 80 sekunder om at starte op.

Installation

Vu+ Uno leveres med Linux software installeret, som du kender det fra Dreambox og andre Linux bokse. Efter som boksen er meget ny, her hvor jeg tester den, så er der ikke så mange 3. parts udgaver endnu, men kendte firmwaregrupper såsom VTi, og Vix er klar med modificerede images. Til at starte med testede jeg dog den medfølgende original firmware.

Fra du tænder for strømmen, til at boksen er klar til brug, går der et stykke tid. En installationsguide hjælper dig i gang. Der kan vælges dansk som menusprog.

Der kan vælges mellem en række parabolkonfigurationer. I den avancerede menu har du kontrol over det hele, men den er kun relevant såfremt du har brug for DiSEqC 1.1 eller motorstyring. Der tilbydes prækonfigurerede kanallister for 19,2 og 28,2 øst positionerne, men generelt vil jeg anbefale at lave en ny søgning for at være mest muligt opdateret.

Der kan søges på alle installerede satelitter, en enkelt satellit, eller en enkelt frekvens, og der er mulighed for kun at søge ukodede kanaler.En søgning på 1 grad vest fandt de fleste af Canal Digital kanalerne, dog manglede kanaler på frekvenser med SR 30000 i første omgang. En opdatering af chip firmwaren via boksens FPGA Upgrade plugin menu løste dog dette problem, så alle kanaler blev fundet. FPGA opdateringen kan gennemføres online, hvis du har din VU+ Uno tilkoblet Internettet eller via USB. Se mere på denne side hos VU+.

Det er muligt at lave en blindscan, altså en søgning velegnet til at finde satellitfeeds, men jeg dog ikke sikker på at denne funktion virker 100% endnu, det virkede ikke som den fandt så meget.

Via PC er det ganske enkelt at opdatere og redigere sin kanalliste, og eftersom boksen her er oplagt at tilslutte til ens hjemmenetværk, så kan det anbefales at gøre det den vej.

Jeg fik udover opdateringen via FPGA Upgrade plugin også installeret en opdatering af den officielle firmware via USB uden problemer. Der leveres løbende opdateringer med fejlrettelser og nye funktioner, og skal man have fuldt udbytte af boksen, så skal man nok være af typen, der er interesseret i at opdatere løbende, specielt her i starten medio 2011, hvor den lige er lanceret.

usbopdateringSoftware opdatering sker enkelt via USB nøgle

 • Hent den VU+ Uno software du ønsker at installere og gem den på din computer
 • Kopier vuplus mappen over på en USB nøgle
 • Sluk VU+ Uno boksen på bagsiden
 • Sæt USB nøglen i på fronten af boksen
 • Tænd VU+ Uno boksen igen
 • Følg anvisningerne i front displayet på boksen.
 • Tryk CH- knappen indenfor 10 sekunder for at opdatere (ellers starter boksen op som normalt)
 • Efter endt opdatering, der angives i displayet på fronten, så fjernes USB nøglen. Der slukkes og tændes boksen for at genstarte med den nye software installeret

Manualen der medfølger er på engelsk og giver fint svar på det basale omkring boksen. Inkluderet i softwaren er også fin hjælpefunktion, der kan guide dig rundt til forskellige handlinger.

Installation af harddisk

Installationen af en intern harddisk i VU+ UNO er ganske lige til. Der medfølger de nødvendige skruer og kabler. Der kan monteres enten en 2.5″ eller en 3.5″ sata harddisk.

De 7 trin for harddisk installation i VU+ UNO er som følger:

 1. Installationen kræver, at du skruer skruerne ud af metalcoveret på boksen og tager dette af.
 2. Inde i boksen afmonteres harddiskrammen ved at skrue skruerne i denne ud.
 3. De 4 gummiringe placeres i skruehullerne i harddiskrammen.
 4. Harddisken placeres på holderen og skrues fast med de medfølgende skruer.
 5. Harddiskrammen skrues igen fast i boksen
 6. Strøm og data kablerne tilsluttes til harddisken
 7. Metalcoveret monteres igen og skrues fast.

Daglig brug

Standardfirmwaren  er noget begrænset i sine muligheder. Jeg kunne ikke finde mulighed for at skifte skærmopløsning, mounte netværksdrev osv. Efter indstallation af ViX Team firmware, så blev alle de disse indstillingsmuligheder og en række flere tilgængelige. Mon ikke også de fleste vælge en alternativ firmware, end den VU+ selv medleverer. Det skal dog siges, at at blindscan plugin’et, som var med i original firmwaren, ikke var at finde i ViX Team, men mon ikke det kommer senere.

Menustrukturen er forholdsvis simpel, men der er ofte en del valgmuligheder under de enkelte punkter, som kan være lidt svære at finde rundt i. Samlet set så synes jeg dog det er positivt, at der er så mange indstillingsmuligheder, så man har friheden i forhold til at sætte boksen op, præcist som man ønsker det.

De mest oplagte ting er at tjekke til at starte med er AV indstillingerne og sprogindstillingerne i forhold til valg af lydkanal og undertekst sprog.

 Hovedkanallisten byder på sorteringsmuligheder efter satellit, udbyder osv. Kanalliste og favoritredigering er noget nemmere via PC og Dreamedit programmet end via boksen. Kanal plus og minus på fjernbetjeningen viser kanallisten og skifter ikke kanal. Det skal man lige vende sig til, når man er vant til noget andet, men man kan godt skifte på almindeligvis med højre og venstre pile tasterne på fjernbetjeningen.

Kanallisten viser, udover kanalernes navn, også EPG informationer, så du kan se hvad de sender lige nu, hvilket er ganske praktisk. Afhængigt af det skin du har valgt, kan du stadig se billede af den aktuelle kanal, du ser på.

Kanalskifte og betjening generelt sker med flot hastighed. Ved kanalskifte kommer der en informationsbjælke frem med kanalnavn, nu og næste programinformation, samt yderligere detaljer som billedeopløsning, lydtyper med mere. Udseendet af dette og mængden af information, afhænger af det skin du har valgt.

VU+ Uno har mulighed for billede i billede visning, men er naturligvis begrænset af, at der er tale om en single tuner boks. Så du har kun mulighed for at se billede i billede fra en anden kanal på samme frekvens. HDTV kanaler bliver kun vist med stillbillede der opdateres med jævne mellemrum, de såkaldte I-frames.

I forhold til brug med Canal Digital kanalerne på 1 grad vest, så tilbyder denne boks god support som Enigma2 styrede bokse generelt. Der er mulighed for at få fuld EPG på en række kanaler ved at hente EPG data online via et plugin. Der er også indbygget support i de fleste 3. parts firmware images for at hente Freesat EPG.

Et klik på EPG knappen bringer informationer om det aktuelle program. Klikker du videre med gul knap, får du en oversigt på listeform for den aktuelle kanal. Klikker du i stedet blå knap, kan du få den på listeform med flere kanaler. EPG’en kan med andre ord vises på en række forskellige måder, hvilket må siges at være praktisk. Funktionaliteten afhænger igen af det Image du installerer på boksen. ViX Team imaget er lidt anderledes i forhold til EPG.

Undertekster fungerer fint, hvordan de vises kan dog afhænge af det firmware image du installerer.  Generelt kan man sige at både EPG og undertekster kan kræve lidt arbejde i forhold til opsætning, for at det spiller optimalt.

ViX Team imaget er fra starten udrustet med billedeoptimeringsplugin, så du har mulighed for at optimere billedkvaliteten. Som standard synes jeg VU+ Uno leverer et ganske godt billede, men der er mulighed for at justere på en række filtre, så du kan fintune det yderligere.

Fjernbetjeningen

Fjernbetjeningen er i flot sort glans, der du er rimeligt afslørende for støv og fedtede fingre. Den ligger ganske fint i hånden med knapperne fornuftigt placeret. Der er dedikerede knapper til de ting, man kan ønske sig. Der er tale om en universial fjernbetjening, der også kan benyttes til en række fladskærme, så du kan betjene tv funktioner uden at skulle have fat på en anden fjernbetjening. Der er kodetabel med over understøttede tv i manualen.

PVR funktioner

Jeg har tidligere omtalt installationen af en intern harddisk, så du kan pause og optage live tv. Du kan naturligvis også vælge at benytte en ekstern harddisk i stedet. Med kun den ene tuner i boksen, kan du ikke frit optage og se noget andet samtidigt. Du kan dog se kanaler, der sendes på sammen frekvens som den der optages fra. Bemærk dog at almindelige Conax cams kun kan dekode 1 kanal. Så vil du optage en kodet kanaler, samtidigt med du ser en anden, så kræver det at kortet er i den interne kortlæser, og at der er installeret softcam.

Optagelser programmeres enkelt via EPG, eller kan også oprettes manuelt, enten som timer optagelse eller via optageknappen på fjernbetjeningen. Du bliver ved sidstnævnte spurgt om optagelsen skal stoppes ved den i gangværende udsendelses slutning, efter et specificeret stykke tid, eller bare indtil du selv stopper den. Der er mulighed for at indstille tidsbuffer for optagelser, så du kan starte lidt før og slutte lidt efter de i EPG’en angivede tidspunkt.

Listen med optagelser kan enkelt ses via tryk på knap på fjernbetjeningen, og der er hukommelse for, hvortil du kom sidst, såfremt du vil se videre på et optaget program senere. Der kan spoles med op til x128 hastighed. Der er dog også mulighed for at hoppe med intervaller via 1-3, 4-6,7-9 på fjernbetjeningen med 15 sekunder, 60 sekunder eller 5 minutters hop.

Optagelser gemmes i .ts format og kan enkelt hentes ud fra boksen via FTP.  Det er også muligt at hente optagelserne via webinterface.

Netværk og medieafspiller

Mulighederne med en VU+ Uno på dit hjemmenetværk er mange. Som nævnt kan du tilgå boksen, og den evt. installerede harddisk via FTP, og der er også et webinterface på boksen, som du kan få frem ved at skrive ip adressen på boksen i din webbrowser.

I webinterfacet kan du:

 • Skifte kanal og betjene boksen via virtuel fjernbetjening på skærmen
 • Se tv fra boksen i din webbrowser
 • Sætte en optagelse i gang
 • Se EPG og oprette optagelser via EPG eller manuelt.
 • Redigere din kanalliste
 • Der er mulighed for at gå direkte til Internet Movie Database for at søge på filmtitler i EPG’en.
 • Du kan streame optagelser, så du kan se dem på din computer direkte fra harddisken i boksen.
 • Du kan gemme optagelser fra harddisken i VU+ Uno boksen på din computer

Med boksen kan du via medieafspilleren i boksen afspille video og musik, der ligger på boksens harddisk eller dit hjemmenetværk. Den klarer de fleste almindelige avi, mpg og mkv filer, og du kan lave en playliste, hvilket er praktisk ved musikafspilning.

Udover dette, er der en mængde plugins med mere, der kan hentes og installeres på boksen.

Konklusion

VU+ Uno skuffer på ingen måde. Der er tale om en vellykket Linux modtager, der bygger videre på VU+ Duo boksens stabilitet tilsat nyere processor, som gør den super hurtig. Med sin mulighed for at skifte tuner, så er boksen meget alsidig, og perfekt såfremt du skulle have behov for at skifte signaltype, f.eks. ved flytning. Som nævnt har jeg dog ikke haft mulighed for at afprøve andet end satellit-tv på boksen.

Boksen imponerer både med sin hurtige boottid samt super hurtige kanalskifte. Det kan dog anbefales at installere et alternativ firmware image på boksen, da den medfølgende fabriksfirmware er noget begrænset. VU+ virker meget aktive når det kommer til support. Mit kanalsøgningsproblem blev fikset dagen efter jeg modtog boksen og support er absolut et aktiv på en boks som denne.

Er du ude efter en single tuner Linux boks, så er VU+ Uno absolut en overvejelse værd.  Den fungerer fint med betalings-tv fra 1 grad vest eller gratis tv f.eks. fra 28 øst. Har du behov for en tuner mere, så er VU+ Duo eller den kommende VU+ Ultimo måske værd at overveje i stedet.

Velfungerende og hurtig Linux PVR boks
Webinterface og netværksintergration gør den meget alsidig
Mange udvidelsesmuligheder og tilpasningsmuligheder via plugins
Ingen Canal Digital kort understøttelse via intern kortlæser uden installation af softcam
En del indstillinger ikke tilgængelig med fabriksfirmware

 

I samme kategori

Back to top button