[responsive_menu_pro]

Træt af at tjekke en tom postkasse? – Byg din egen postmelder med bevægelsessensor

| fredag 08. mar, 2019 10:35 | opdateret 24. apr, 2019 kl. 10:04 | 2 Kommentarer
Postmelder Sonoff PIR2 RF Bridge

Vi får mindre og mindre fysisk post, så oftest går man forgæves, når man tjekker om der er post i postkassen. Det gælder også undertegnet, så jeg har kigget lidt på mulighederne. Jeg fandt et kombineret dørklokke og postmelder produkt, men eftersom jeg har en Ring Doorbell siddende, så har jeg egentlig ikke behovet for begge dele.

I stedet tænkte jeg på at lave én selv. I december 2018 anmeldte jeg Sonoff RF Bridge, der kan bringe 433 MHz produkter på nettet, og eftersom Sonoff også har 433 MHz bevægelsessensor og alarm produkter, så var det oplagt at kigge på mulighederne for at lave noget ud fra disse.

Første idé var Sonoff’s magnetalarm, som så skulle registrere såfremt brevsprækken blev åbnet. Sonoff’s magnetalarm ville dog nok kræve noget tilpasning af postkassen for at virke.

Sonoff Pir2

Sonoff Pir2

En noget nemmere løsning ville være bevægelsessensoren Pir2 fra Sonoff, som så bare kunne lægges i bunden af postkassen. Spørgsmålet var bare, om den ville virke til formålet? Registrerer den overhovedet noget, når det er post og ikke menneskelig bevægelse? Jeg var ikke alt for optimistisk, også eftersom, der stod på kassen den kom i, at den kan ignorere kæledyr.

I praksis har det dog vist sig at fungere ret fint. Jeg har naturligvis selv testet den til at starte med, og efterfølgende har den også registeret, de gange jeg har fået post, henover de par uger jeg har testet den. Enkelte har den dog også misset.

Herunder går jeg lidt mere i dybden med, hvad jeg har gjort. Du kan også scrolle ned i bunden af artiklen og se en video.

Overblik – Det har jeg brugt

For at lave mig den fysiske postmelder, har jeg brugt følgende:

  • Sonoff RF Bridge (2,4 GHz Wi-Fi / 433 MHz)
  • Sonoff PIR2 bevægelsessensor (433 MHz)
  • Sonoff S26 Smart Plug (2,4 GHz Wi-Fi)

Sonoff RF Bridgen er nødvendig for at omsætte 433 MHz signalet fra Pir2 enheden, så den kan sendes ud på Internettet og give dig notifikationer på din smartphone. Kræver strøm via USB-stik. Der medfølger ikke strømadapter, men du har sikkert en mobillader eller noget, jeg havde stikdåse med USB strømudgang.

Sonoff Pir2 i postkassen

Sonoff Pir2 bevægelsessensoren ligger i bunden af postkassen og drives med 2 x AA batterier. Siden jeg skrev anmeldelsen har jeg flyttet sensoren så det sidder oppe ved indkastet. Placeringen i bunden viste sig ikke altid at registrere noget.

Sonoff S26 Stikdåse WifiSonoff S26 WiFi Smart Plug er en WiFi stikdåse. Den er som sådan ikke nødvendig for setup’et men giver en ekstra funktionalitet, og i mit tilfælde løste den en udfordring med manglende notifikation til min OnePlus telefon.

Opsætning

I forhold til den fysiske del, så skal der ikke være for langt mellem Sonoff PIR2 bevægelsessensoren og Sonoff RF Bridge enheden. Jeg placerede RF Bridgen ved vindueskarmen nærmest til postkassen, vel en 3-4 meters afstand. Sonoff angiver vist selv op til 30 meter, men det er måske ikke helt realistisk.

Sonoff RF Bridge enheden skal naturligvis også kunne komme på dit Wi-Fi, så signalet fra din router skal række hen til den. Det er værd at bemærke, at Sonoff RF Bridge enheden kræver 2,4 GHz netværk, så det er nemmest, hvis du har forskelligt navn på dine Wi-Fi bånd, såfremt du kører både 2,4 og 5 GHz. Ellers kan du evt. måske deaktivere 5 GHz båndet på routeren under opsætningen.

For at installere Sonoff RF Bridge installeres app’en eWelink, der findes gratis på Google Play butikken og Apple App store. Her skal jeg så oprette en brugerkonto.

Sonoff RF Bridge 433 MHz parringsknap

Når det er gjort, skal Sonoff RF Bridge enheden parres med app’en. Der skal den lille knap ind på enheden trykkes ind med en meget lille skruetrækker, en nål eller lignende. Skulle drille lidt så prøv kompabilitets måden, det hjalp for mig.

Med RF Bridge delen registeret, så er jeg klar til at lære kommandoer i app’en fra Pir2 enheden. Så jeg trykker + i app’en og aktiverer PIR2 sensorenheden med en håndbevægelse. Det giver en bekræftelse i app’en på, at den er registreret, og der er så skabt forbindelse mellem de to enheder. eWelink app’en vil herefter reagere på aktivitet og kan sende en notifikation til din smartphone.

Her stødte jeg dog på en forhindring, selv om eWelink app’en registrerede signalet fra Pir2 sensoren og skrev det i sin log, så fik jeg ikke nogen push besked på min OnePlus. Det lykkedes mig, trods jeg var alle mulige indstillinger igennem både i eWelink (der er en indstilling til Alarm besked under RF bridge indstillingerne i app’en) og Android generelt i forhold til batterioptimering, aldrig at få det til at virke på denne, selv om det virkede fint på min iPad med notifikationer. Af en eWelink Facebook gruppe kan jeg se, at jeg ikke er den eneste. Tilsyneladende er Android 8 problematisk i forhold til notifikationerne i hvert fald på OnePlus.

Jeg gider naturligvis ikke at gå ind i eWelink app’en hele tiden for at tjekke. Jeg kom dog på en anden vej, at løse det på, ved at tilføje en Sonoff S26 WiFi Smart stikdåse til setup’et.

Ewelink sceneI eWelink app’en kan man nemlig opsætte en såkaldt Scene, hvor en hændelse kan kobles sammen med andre Sonoff enheder. På den måde kan jeg få stikdåsen til at tænde, når sensoren registrerer aktivitet.

Postmelder Sonoff S26 natlys

Så med denne placeret i entréen med et natlys fra LIDL, kan jeg se om den er tændt, og der dermed er post i postkassen, når jeg kommer hjem eller bare kommer forbi den generelt. Når postkassen er tømt, så slukker jeg den naturligvis igen.

Umiddelbart så havde jeg også tænkt, at Sonoff stikdåsen ville have den bonus, at denne, i modsætning til Sonoff RF Bridge enheden, også kan tale sammen med If This Then That tjenesten, og jeg af denne vej kunne sende push notifikation af andre veje, f.eks. via IFTTT app’en. I praksis så har det dog vist sig, at IFTTT tilsyneladende ikke bliver notificeret, når stikdåsen tænder via Scene (RF Bridge) begivenhed i eWelink. Det virker helt fint, såfremt jeg tænder for stikdåsen manuelt uden om scene begivenheden, så er der notifikation med det samme.

Hvad har postmelderen kostet?

Jeg fået mig en fysisk postmelder til ret billig penge synes jeg. Alle tre Sonoff dele er købt på Aliexpress. Jeg gav omkring 55,- for sensor’en, 75,- for RF Bridge delen, og så havde jeg tidligere købt 5 stk. Sonoff S26 WiFi stik til omkring 325,-. Sidstnævnte ordrer blev leveret via Frankrig, så det var uden ekstra afgifter, grænsen går jo ved 80 kroner uden for EU. Jeg gav 20,- for natlys stikket i den lokale LIDL. Så alt i alt omkring 200,- for mit konkrete setup, og stikdåsen/natlyset kan jo faktisk undlades, hvis man ikke har problemer med notifikationer. Delene kan også købes i danske butikker, så behøver du ikke at vente en måned eller mere på de dukker op fra Kina. RF bridge delen er set fra omkring 185,-, Pir2 sensor og S26 stik kan fås fra omkring 130 – 150,-. Tjek danske Sonoff priser hos Pricerunner.dk her

Største udfordring har været, at det altså ikke er lykkedes at få push notifikation på min Android enhed, og jeg ikke kunne få PIR2 sensoren til at kommunikere med IFTTT, selv via omvej med stikdåsen som mellemled. Man kan håbe, at det kan ændre sig ved en opdatering måske. De har på et tidspunkt annonceret IFTTT support for RF Bridge enheden med lancering i oktober 2018, men vi venter stadig her flere måneder senere.

Video udgave af denne artikel

Video Thumbnail

Postmelder – Sonoff løsning til at slippe for at gå forgæves i postkassen

 

Del på:

Gemt under:: Smart Home

2
Kommentarer

Please Login to comment
1 Kommentar tråde
1 Tråd svar
0 Følgere
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Kommentar forfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Giv mig besked

Kan den godt tåle frost?