Smart HomeSmart Home produktnyt

Ikea Åskväder Test: Fleksible stikdåser til dit smarte hjem

Ikea bringer flere og flere smart home produkter på markedet. I denne Ikea Åskväder Test ser jeg på deres smart stikkontakt løsning, der er et fleksibel og smart alternativ til den almindelige stikdåse.

Åskväder fra Ikea er nemlig et modulært system af stikkontakter og kabelføring, der tilbyder en fleksibel og æstetisk løsning til at strømforsyne dine apparater.

Ikea Åskväder serien – produkter og priser

I min Ikea Åskväder Test benytter jeg Åskväder produkterne: 

 • ÅSKVÄDER Startsæt, 4 dele (2 vejs udtag + 1-vejs udtag og ledninger) 169.-
 • ÅSKVÄDER Tænd-/slukkontakt (Zigbee)  79.-

I serien kan du desuden få:

 • ÅSKVÄDER USB-oplader modul 79,-
 • ÅSKVÄDER Hyldeknægt til ophængning 15,-
 • ÅSKVÄDER 1-vejsudtag 49.-
 • ÅSKVÄDER 2-vejsudtag 59.-

Ikea Åskväder med eller uden smart home

Ikea Åskväder fleksibel

ÅSKVÄDER startsættet er ikke inklusiv smart homefunktionalitet. Her får du blot 2 moduler med henholdsvis 1 og 2 udtag. Desuden er der to ledninger med. Den ene skal naturligvis i din stikkontakt, mens den anden kan benyttes til at lave afstand mellem de to moduler.

Ikea Åskväder slukkontakt

Først hvis du køber modulet ÅSKVÄDER Tænd-/slukkontakt, så bliver det muligt at styre kontakterne via app eller automatisering i dit smart home. Det kræver enten Ikea’s DIRIGERA hub eller kompatibelt smart home hub i dit hjem. I min test har jeg anvendt en Homey Pro.

Eksempel på en Ikea Åskväder løsning til dit smart home

Skal vi komme med et konkret eksempel på en oplagt brugssituation for Ikea Åskväder, så kunne det være som følger:

 • Du har en Internet Router, der altid skal være tændt
 • Du har f.eks. TV og HiFi udstyr, du gerne vil slukke og tænde for via app eller stemmestyring

Med den fleksible Åskväder modul løsning, så kan du bygge en fælles stikdåse, der netop er beregnet til dette formål:

 1. ÅSKVÄDER 1-vejsudtag som første modul
 2. ÅSKVÄDER Tænd-/slukkontakt som andet modul
 3. ÅSKVÄDER 2-vejsudtag som tredje modul

Aaskvader modul opbygning

Med tilslutningskabel fra stikkontakt til første dåse, så vil der nu altid være strøm på første udtag i kæden, mens Tænd-/slukkontakten styrer de 2 udtag i tredje modul. Du kan nu altså styre disse uafhængigt af det første led i kæden.

Du kan tilføje flere moduler i enden og dermed udvide med flere udtag og bruge tilslutningskabel mellem modulerne.

Ikea Åskväder 10 udtag

Ikea oplyser, at du maks kan have 10 x 1-vejs eller 5 x 2-vejs udtag på. Altså 10 udtag i alt i et miks mellem de to typer.

Tænd/sluk modulet har en specificeret maks. udgangseffekt på 2300 W.

Som du kan se, så er udtagene beregnet til Schukostik. Hvis du har danske runde stik uden indhak, så kan de ikke gå direkte i.

Ikea Åskväder USB modul

Ikea Åskväder USB modul

Du kan også putte et ÅSKVÄDER USB-oplader modul med to udtag ind i din Åskväder løsning, så du kan sætte noget til opladning via USB strøm. Desværre er output’et på modulet ikke til hurtigopladning, så det er måske ikke så attraktivt. Der er kun 5W pr. port hvis begge er i brug og 10W hvis kun én er tilkoblet.

Det er også en skam, at der ikke er USB-C udtag på den. Man kan måske håbe Ikea kunne komme med et opdateret modul senere. Idéen er god nok i hvert fald.

Ikea Åskväder Hyldeknægt

Ikea Åskväder hyldeknægt

Som tilkøb så tilbyder Ikea et Hyldeknægt produkt, der gør det muligt f.eks. at vægmontere dine moduler. Det giver en mere æstetisk og praktisk løsning, så det ikke ligger og roder på gulvet.

Ikea Åskväder vægmonteret

Hyldeknægten koster 15,- pr. stk. Det er ikke noget, jeg endnu har prøvet i praksis, men fint at de har tænkt det ind også.

Ikea Åskväder installation i Homey

Ikea Åskväder Homey

På min Homey Pro var det bare at installere Ikea app’en og tilføje Åskväder on/off switch derinde. Så skal selve modulet bare parres, og det gør du ved at holde den lille parringsknap inde indtil led indikatoren på enheden blinker.

Så tilføjes Åskväder switch’en til din Homey, og du kan nu bruge den både manuelt og i automatiseringer.

Hvis ikke du har en kompatibel smart home hub, der kan benytte Åskväder direkte, så skal du have fat i en Ikea Dirigera hub for at bruge den i et smart home miljø.

Ikea Åskväder Test: Konklusion

Ikea Åskväder er en godt tænkt fleksibel løsning og alternativ til den traditionelle stikdåse. Det betaler du dog så også lidt for. Skal du f.eks. bruge 10 udtag, så løber prisen op, sammenlignet med en traditionel stikdåse med udtag, der kan fås fra under 100,- med en fysisk afbryder.

USB modulet burde være mere kraftfuldt for at give mening. For danske forhold, så kan man ærgre sig lidt over, at der er ikke traditionelle trebenet jord udtag. Den er beregnet til Schukostik med sidejords mulighed. Og som en kommentar til denne test skriver, så kunne man også have ønsket sig forbrugsmåling var en mulighed.

Læs også testen af Ikea smart home produkterne Vallhorn og Parasoll

I samme kategori

Back to top button