Streamingtjeneste TestsStreamingnyt

Test: TV-udbydernes Streaming WebTV-udbud

– Er kvaliteten god nok til bare at streame tv-signalet?

Udover at levere tv-signaler via tv-kabel til dit fjernsyn, så har de traditionelle tv-udbydere også et såkaldt Web TV-tilbud, hvor du kan streame de tv-kanaler, du har i din tv-pakke. Men hvor god er kvaliteten egentlig, og er der forskelle på det de forskellige tv-udbydere leverer på streaming? Kort sagt, kan du bare helt droppe at koble et tv-signal kabel til dit fjernsyn og bare streame i stedet? Det har vi testet her på DIGITALT.TV, hvor vi også kigger på brugervenlighed, platforme med mere.

De udbydere vi har kunnet teste er:

  • YouSee
  • Stofa / Boxer TV (samme ejer og platform)
  • Canal Digital der efterfølgende er skiftet navn til Allente
  • Altibox

Billedkvalitet på Web-TV

Lad os starte med det vigtigste nemlig billedkvaliteten. Denne behandler vi i to afsnit: Bitrate og Billeder pr. sekund. Begge dele har vi målt via en Apple TV, hvor vi har sammenlignet udvalgte kanaler, der fås hos alle udbydere.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Mere om Bitrate

bitrate face

Bitrate definerer, hvor meget data der streames med i enheden Mbit/s. Umiddelbart er jo højere jo bedre, da videosignalet så indeholder flere informationer, og dermed har mere klare detaljer. Hos de fleste udbydere er der tale om en ret fast værdi uanset indhold, mens Altibox har en mere dynamisk bitrate, hvor den kan variere løbende, alt efter hvor krævende indholdet er.

Kvaliteten afhænger dog også af, hvor god hardwaren hos tv-udbyderen er til at pakke signalet ned, så man kan ikke 100% bare gå efter bitrate tallet.

Mere om Billeder pr. sekund

Framerate 25 50

Danske tv-kanaler streames med enten 25 eller 50 billeder pr. sekund. Sidstnævnte er også det der bruges ved tv-kanalerne, der leveres via kabel til dit tv’s tuner. 50 billeder er vigtigt særligt ved sport, der jo typisk er med megen bevægelse, så her vil 50 billeder pr. sekund gøre at det opleves meget mere flydende, end hvis det er med det halve. Man kan også se forskellen på 25 versus 50 billeder ret tydeligt på TV 2 News nyhedsbånd i bunden af skærmen. Det virker ikke flydende, men hakkende ved 25 billeder pr. sekund.

Bitrate målinger

Vi har som sammenligningsgrundlag også inkluderet DRTV og TV 2 Play. Bemærk at Altibox benytter dynamisk bitrate som afhænger af det aktuelle indholds kompleksitet, så vores måling her er et øjebliksbillede (vi har målt fra 2,5 op til 11 Mbit/s på forskellige tidspunkter på de forskellige kanaler hos Altibox).

Generelt er det altså Stofa/Boxer, der ligger i front på bitraten. Her er vi faktisk oppe i værdier, der matcher bitraten eller i visse tilfælde er højere end på et traditionelt tv-signal. De højeste målinger fik vi ved Altibox, der benytter dynamisk bitrate, der svinger efter indholdet. En krævende billedsekvens på et program på DR2 fik bitraten helt op over 10. Men der var dog også af og til, hvor bitraten på f.eks. en TV 2 Sport X Serie A kamp lå ret fast omkring de 4,5, og hvor vi gerne have set den lidt højere.

Til sammenligning kan det nævnes, at TV 2 Play streamer med beskedne 3,3 Mbit/s, og DRTV ligger på 5,5.

Billeder pr. sekund målinger

Sådan har vi målt. Vi har som sammenligningsgrundlag også inkluderet DRTV og TV 2 Play.

Generelt er det altså noget svingende i forhold til at tilbyde 50 billeder pr. sekund. Ud af de vi har testet, så er det kun Altibox, der har det på alle kanaler. Hos de andre udbydere virker det lidt tilfældigt, hvilke kanaler der streames med 50 billeder pr. sekund. F.eks. streames TV 2 Sport kun i 25 hos Canal Digital og YouSee, mens TV 2 Sport X begge steder er med 50 fps.

Både DR TV og TV 2 Play kører i øvrigt med 50 billeder pr. sekund på alle live kanaler.

Vores anbefaling til tv-udbyderne må være, i det mindste at streame med 50 billeder pr. sekund på alle kanaler, hvor der kan forekomme sport

Vores førstevalg på billedkvalitet

Som samlet vinder på billedkvalitet i vores test, har vi valgt Altibox. Det at de som den eneste udbyder streamer alle kanaler med 50 billeder pr. sekund, vægter vi så højt, at vi vurderer dem til at have det bedste billedkvalitets tilbud, såfremt man kun vil streame sit tv.

Hvad kan du se Web TV på?

Konkret så har vi testet på en Apple TV, mest fordi det her er muligt for os at aflæse bitrate / billeder pr. sekund. Men web tv streaming tilbuddet er også tilgængelig på andre platforme.

Tjek nedenstående tabel for at se mere for den enkelte udbyder.

YouSee Stofa/Boxer Canal Digital Altibox
Computer Ja Ja Ja Ja
Smartphone / Tablet Ja Ja Ja Ja
LG Smart TV Ja Nej Nej Nej
Samsung Smart TV Ja Nej Ja Nej
Android TV Ja Nej Nej Ja
Apple TV Ja Ja Ja Ja
Chromecast Ja Ja Ja Ja
AirPlay Ja Ja Ja Ja

YouSee er førende når det kommer til tilgængelighed på flest platforme, da man er ude på flere tv smart tv platforme.

Brugervenlighed

Lad os også kigge på brugervenligheden i tv-udbydernes WebTV udbud i forhold specifikt at se live tv.

Zapping

Apple TV Zap

Er du vant til hurtigt at zappe mellem kanaler, så er Canal Digitals Apple TV app den nemmeste at gøre det på. Her er det bare at swipe til højre eller venstre på touch delen på Apple TV fjernbetjeningen. Her er kanalskifte faktisk hurtigere end på ens TV tuner eller tv-boks.

På de andre apps kræver det et par tryk eller flere at skifte kanal.

TV-Guide

Alle udbydere undtagen Canal Digital tilbyder en TV-Guide i deres Apple TV app med mulighed for at finde programoversigter.

TV Guide altibox webtvSom den eneste så har Altibox en vertikal kolonne baseret TV-Guide, hvor hver kanal har sin egen kolonne.

Hos de øvrige udbydere er der tale om en rækkebaseret horisontalliste. Hvad man bedst kan lide er nok en smagssag. Ulempen ved den vertikale hos Altibox er, at man skal bladre en del eftersom kun 1 time ad gangen er synligt.

TV-Arkiv

Alle udbydere undtagen Boxer tilbyder en form for arkiv med programmer, der har været sendt for nyligt.

Eftersom Stofa og Boxer reelt bruger samme platform, så er det lidt sjovt, at Boxer slet ikke har arkiv.

YouSee’s arkiv er nok det mest udbyggede, men Altibox programarkiv fungerer også ret godt og overskueligt, og så er det et plus, at Altibox også streamer arkiv indhold med 50 billeder pr. sekund.

Konklusion

Når det kommer til at streame live tv til dit tv, så har vores test vist, at der er forskelle på kvalitet og brugervenlighed, på de tjenester vi har testet på vores Apple TV.

Generelt så er vores største anke ved at droppe det traditionelle tv-signal direkte til tv’ets tuner eller tv-boks som tidligere nævnt at der ofte streames med det halve antal billeder pr. sekund, sammenlignet med hvis du ser det via et signalkabel til dit tv eller tv-boks. Det synes vi tæller højt for at få en kvalitetsoplevelse. Her er det udbyderen Altibox, der skiller sig ud, ved at tilbyde streaming med fuldt antal billeder pr. sekund. I forhold til den del, så skuffer Stofa / Boxer, der nok har god bitrate, men hvor alt streames kun med 25 billeder pr. sekund.

Canal Digital vinder på zapping venligheden, mens YouSee samlet set nok har det bedste arkiv tilbud.


SkyShowtime 39 kr Annonce

I samme kategori

Back to top button