Streamingnyt

Skam nu også for blinde og svagsynede på DR.DK

skam dr3De blinde og svagsynede får nu også ”en dritkul” mulighed for at ride med på den ’Skam’-bølge, der har redet over landet de seneste måneder.

Norges svar på DR – radio- og TV-stationen NRK – har tilbudt DR at stille sin synstolkede version af ’Skam’ til rådighed. Konkret betyder det, at blinde og svagsynede fra fredag kan finde den populære norske ungdomsserie på dr.dk med norsk synstolkning.

Synstolkningen beskriver, hvad der sker i programmet – nærmest som en lydbog, der særligt er målrettet blinde og svagsynede. Tolken, der står for det, beskriver for eksempel det vrede blik mellem to personer, en biljagt, en dør, der smækker eller en smuk solnedgang. På den måde kan de blinde og svagtseende følge med i programmet, selvom de ikke kan se billederne.

Norsk er nærmest

DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk glæder sig over nordmændenes tilbud og over, at DR dermed kan tilbyde ’Skam’ med synstolkning. I første omgang er det sæson 1 og 2, der bliver lagt på dr.dk med norsk synstolkning, og senere kommer sæson 3.

”Norsk er nok det fremmedsprog, som mange danskere har nemmest ved at forstå. Derfor synes vi, det er oplagt at sige ja tak, når ’Skam’ nu er blevet så populær og har fået kultstatus – både hos unge, men også dem, der nok ikke helt kan kalde sig det længere,” siger Heidi Sivebæk.

NRK i Norge har gjort lidt af det samme, som DR nu gør, idet de har vist DRs dramaserie ’Arvingerne’ med dansk synstolkning.

45 timer med synstolkning sidste år

DR sendte sidste år 45 timers nyproduceret fjernsyn med synstolkning. Men efterhånden som tolkningen har eksisteret i en årrække, bliver der stillet flere timer til rådighed – for eksempel når dramaserier er på skærmen igen eller lægges på dr.dk/tv.

”Normalt siger vi, at det især er stærkt fællesskabsdannende programmer, der bliver synstolket, så som DRs dramaserier, centrale dokumentarer og vigtige faktaprogrammer, der skaber debat, og mange taler om. Man må også sige, der er blevet sagt rigtig meget om ’Skam’, og det glæder mig, at vi nu også kan tilbyde synstolkning på serien,” siger Heidi Sivebæk.

Første afsnit af Skam med synstolkning kan findes via dette link.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button