Børsen – Danmarkshistorie i flammer
DokumentarI den nye dokumentar ’Børsen – Danmarkshistorie i flammer’ ser værten, DR’s historie- og kongehuskorrespondent Cecilie Nielsen, nærmere på historien bag den ikoniske bygning og de dramatiske dage, der indhyllede København i røg og hele Danmark i sorg.
Vi kommer helt tæt på forløbet på dagen for branden, hvor administrerende direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen og flere andre frivilligt kastede, hvad de havde i hænderne for at redde flere hundrede kunstværker og historiske papirer ud af den brændende børs.
Derudover møder vi konservatorerne og ser deres arbejde med at redde de mange kunstgenstande, imens flammerne stadig havde fat i bygningen, og nationen holdt vejret.
– Der er store følelser på spil, når dele af den nationale kulturarv forsvinder eller bliver ødelagt. Med denne nyproducerede dokumentar samler vi alle brikkerne og giver det store perspektiv på Børsens tilblivelse og 400 års historie, arkitektur og kunst, siger Lisbeth Langwadt, chef for DR Bred kultur og fakta og fortsætter:
– Via DR’s store arkiv og de vigtigste eksperter tager vi danskerne med ind i det Børsen, der ikke er længere. Programmet undersøger, hvilken betydning Børsen har og har haft for Danmark, og hvad der kan reddes – og måske genopbygges – af dette nationalklenodie.
En bygning med betydning
I dokumentaren tager Cecilie Nielsen seerne med tilbage i tiden og fortæller om bygningens historie – fra da initiativet til bygningen blev taget af Christian den 4., da den fungerede som varehus, over tiden som fondsbørs til nutiden, hvor den har fungeret som hovedsæde for Dansk Erhverv. Derudover taler hun med arkitekter, historikere, kunstnere og kunstkritikere, der alle fortæller om det unikke ved Børsens historie, arkitektur og kunst.
Dokumentaren er blevet til i løbet af kort tid via et samarbejde mellem de to DR-afdelinger Bred kultur og Fakta og Specialiseret kultur og tro.
– Den forfærdelige brand på Børsen er en anledning for os til at dykke ned i, hvad kunsten og arkitekturen betyder for et land som Danmark. Bygningen og den kulturarv, den rummede, fortæller en historie om, hvem vi er og har været igennem flere hundrede år, blandt andet under enevælden, industrialiseringen og ungdomsoprøret. Den værdi mærkes pludselig meget tydeligt, når vi ser P.S. Krøyers maleri ’Fra Københavns Børs’ blive båret ud af flammerne, siger Ida Holten Ebbesen, der er chef for DR Specialiseret kultur og tro.
I programmet deltager udover Brian Mikkelsen, Anders Ravn Sørensen, historiker og forfatter til kommende bog om Børsen, Bente Scavenius, kunstkritiker, Ulla Tofte, direktør, Nationalhistorisk Museum, Jørgen Mikkelsen, seniorforsker og arkivar, Rigsarkivet, Johanne Bornemann Mogensen, konservator, Nationalmuseet, Bjørn Nørgaard, kunstner, og Leif Hansen, restaureringsarkitekt på Børsen.