Fladskærme

Panasonic AX900 TX-65AX900 Ultra HD TV

Panasonic er nu klar med den længe ventede topmodel for 2014, AX900, hvor der for alvor sættes fokus på at matche Panasonics plasma model VT på billedkvalitet. DIGITALT.TV har som nogle af de allerførste haft AX900 på tæstbænken, og vi kan allerede godt sige at det var en fornøjelse.

Læs mere i vores anmeldelse nedenfor.

 

Panasonic AX900 billedekvalitet

I stedet for at gøre som vi plejer og starter med at kigge på design, tilslutninger og så videre først, så indleder vi denne anmeldelse med det absolut mest interessante ved AX900, nemlig billedkvaliteten.

Panasonic har aldrig brillieret på billedkvalitet på deres LCD skærme, så det er måske også derfor, at man først nu her sidst på året er klar, med det der kaldes et fuldgyldigt Plasma alternativ. AX900 skal for alvor gøre op med Panasonics LCD ry med fokus på Plasma dyder som sortniveau, kontrast, farvetone og farvemætning.

AX900 er resultatet af et samarbejde mellem Ingeniører fra Panasonics pro-video division og de ingeniører, der skabte Pioneer Kuro og ZT60 plasma. På papiret lyder det jo rigtig godt, og efter at have oplevet det både på IFA messen i Berlin tilbage i september, og nu her mere intensivt i et par uger så er vi også ganske imponerede.

Vores betragtninger omkring billedkvalitet er primært sket ud fra almindelige visuelle observationer med baggrund i almindelig tv-kigning og brug af forskellige testmønstre/billeder på skærmen.

Indstillinger

Som standard er 16:9 overscan aktiveret på skærmen, så det startede vi med at slå fra, og det kan naturligvis klart anbefales, at man gør dette. Vi kunne ønske os, at tv producenterne snart begyndte at slå overscan fra som standard.

De forskellige billedindstillingerne der tilbydes på AX900 er:

  • Dynamisk
  • Normal
  • Biograf
  • THX Cinema
  • THX Bright Room
  • True Cinema
  • Brugerdefineret
  • Professionel 1
  • Professionel 2

Ud af de prædefinerede, så er de Professionelle og THX indstillinger de mest troværdige, hvorimod Dynamisk naturligvis ser meget unaturlig ud.

Betragtningsvinkler og reflektioner

Gode betragtningsvinkler er også i fokus, og AX900 adskiller sig fra den tidligere anmeldte AX800 model ved at være udrustet med IPS panel, der netop har en klar fordel i forhold til VA paneler på denne front. Er du ikke typen, der altid sidder lige midt for skærmen, eller er i en større familie, der nyder at se tv sammen, så skuffer AX900 bestemt ikke. Selv om man er placeret meget skråt for skærmen, så bevares billedkvaliteten rigtig flot. Vi har ikke set det bedre i hvert fald, på de skærme vi har testet i år.

Skærmen er forholdvis reflekterende (spejleffekt). Har du lamper tændt eller sollys fra vinduer foran skærmen, så kan det ses specielt i de mørke områder af indhold på skærmen. Det kan være irriterende, men er et generelt problem på de fleste skærme.

Ensartet lys

Der en god ensartethed i lyset på skærmen, den varierer ikke synligt i hjørner eller i siderne.

Den såkaldte Dirty Screen effekt, vi har set på flere IPS skærme vi har testet, så vi ikke noget til på AX900.

Sortniveau

Et IPS panel kan umiddelbart lyde som et farligt valg i forhold til sortniveau, men her har Panasonic arbejdet med at optimere LED-bagbelysning med såkaldt lokal dimming teknologi.

Det er set før på andre modeller, men Panasonic skulle på AX900 arbejde med hele 128 Local Dimming Backlight zoner også for at undgå glorie-effekt rundt om lysende objekter i billedet.

Vi har tidligere på IFA messen i Berlin oplevet AX900 side om side med Panasonics AX800 model. Her var AX900 absolut foran AX800, og det gode sortniveau er vi fortsat imponeret over under vores testperiode.

Generelt vil vi anbefale Local Dimming sat til den indstilling der hedder Lav. Her får du fordelene af teknologien uden at miste korrekt gamma ifølge BT.1886 standarden. BT.1886 standarden er den standard, der anbefales af International Telecommunications Union (ITU) for fladskærme. AX 900 skulle i øvrigt være den eneste LCD skærm på markedet lige nu, der opfylder BT.1886 med Local dimming aktiveret.

På trods af at der er tale om et IPS panel, så har Panasonic virkelig formået at lave et tv, der leverer på sortniveau fronten. Vi følte ikke vi blev generet af glorie-effekt eller at vi mistede detaljer mørke områder.  Det kunne på denne front have været spændende at sammenligne med et OLED, men det havde vi desværre ikke lige mulighed for.

Bevælgelse

Skærmen tilbyder bevægelsesoptimering (Intelligent Frame Creation / IFC) i forskellige grader. Minimumsindstillingen er brugbar, men højere indstillinger får film og tv-serier til at se forkerte ud. IFC minimum indstillingen kan hjælpe lidt ved f.eks. sport.

Generelt fungerer AX900 godt ved billeder med bevægelse, men vi oplevede enkelte få gange små ryk i billedet ved bestemte bevælgelsesbetingelser i billedet, uden vi dog helt kan sige hvad der gjorde det.

Farvegengivelse og lys

Et af AX900 stærke punkter er også farvegengivelsen. Panasonic har samarbejdet tæt med datterselskabet Panasonic Hollywood Labs for at ramme farverne, præcis som filminstruktøren har tænkt dem. Det sker ved at inkorporere teknologi fra professionelle monitorer. Der er specielt fokus på optimering af farvegengivelse ved meget små lysstyrke intervaller, så de gengives uanset det aktuelle lysstyrke niveau, det er den teknologi Panasonic kalder Studio Master Drive.

Man lægger bestemt mærke til AX900’s evne til at levere meget lys, og gengive et meget højt dynamikområde, med rigere mere nuancerede farver i både mørke og lyse scener. Det er ifølge Panasonic gjort muligt ved at anvende deres Ultra Bright Panel teknologi.

AX900 serien tilbyder auto kalibrering via Calman’s kalibreringssoftware, hvilket er en hurtig måde for installatører at køre en kalibrering af skærmen på. Det er dog primært målrettet professionelle installatører, for udstyret koster en del. Alene en god signal generator ligger på omkring 9500,- danske kroner, dertil kommer omkostninger til måler og Calman software…

Vi har for første gang i forbindelse med vores tv anmeldelser haft lejlighed til at teste lidt med et X-Rite i1 Display Pro måler og Calman Control software og manuel test billeder fra AVSHD test Blu-ray. Det tager noget længere tid end med en rigtig test signal generator, og resultatet er heller ikke så præcist.

Eftersom hvert enkelt tv der komme ud fra fabrikken er lidt forskellige, så kan man ikke pr. automatik sige, at man kan måle sig frem til korrekte værdier, der gælder alle eksemplarer af en given skærm. Det er noget, der skal gøres på den individuelle enhed.

Vi tog udgangspunkt i Professionel 1, så virkede meget tro i forhold til at gengive de mest realistiske billeder. Calman softwaren lægger op til at man laver Pro 1 til dagslys og Pro 2 til tv kigning i mørke.

Processen på Panasonic skærme kalibrering med Calman er at lave en 2-punkts gråskala justering, efterfulgt af en flerpunkts gråskala/gamma justering og endelig en farvekalibrering.

Både gråskala og farveskal fik vi finjusteret ind med Calman. Ovenfor ses hvor præcist farverne ramte plet på farveskalaen før og efter justering.

Herunder en video fra en ældre Panasonic skærmmodel omkring den automatisk billedkalibreringsproces.

Panasonic VT Calibration.wmv

Panasonic VT Calibration.wmv

Konsolspil fans kan her måske savne en Spil indstilling, den er gemt under Indstillingsmuligheder / Spil indstilling.

Panasonic videoer om de nye skærmteknologier

Studio Master Drive

https://youtu.be/-a1_diBpt5Q

Ultra Bright Panel

https://youtu.be/aW9uLw9GCsw

Panasonic AX900 priser

AX900 Serien fra Panasonic er på markedet fra oktober 2014 og kan købes i størrelserne 55 og 65″. Vi anmelder 65″ udgaven i denne test.

Prismæssigt er vi i de højere luftlag.

55″ AX900 koster kr. 34.999,-
65″ AX900 koster kr. 49.999,-

Panasonic AX900 design og tilslutninger

Panasonic TX-65AX900 er en kæmpe og fylder naturligt nok en del, men skærmen fremstår enkel og elegant i sit udtryk.

Der er en tynd sort ramme omkring selve panelet, og selve kanten er med en flot alu finish.

I modsætningen til AX800 modellen, vi tidligere har testet, så har AX900 ingen bøjle i bunden, men hviler direkte på skærmen. Det ser vi egentlig som et plus.

I bunden er der et blå LED lys som du kan slå til og fra i menuen.

Her skærmen fra bagsiden.

Bemærk at der er fire kølerblæsere monteret på bagsiden. De er ikke helt lydløse desværre, ikke at man lægger mærke til dem hele tiden, men er man sart overfor den slags, så er det værd at notere.

Der medfølger en ekstrem tung fod til tv’et, foden har faktisk 2 håndtag at løfte den i, så tung er den. Monteringen af skærmen på foden er forholdvis enkel, når bare man rammer rigtigt, og så kan den enkelt fastgøres ved hjælp af de medfølgende skruer.

Foden tilbyder ingen justeringsmuligheder i forhold til at dreje eller vippe skærmen. Skærmen læner sig i øvrigt en smule bag over, når den er monteret  på foden.

På foden er der ledningsguides indbygget, så du kan trække kabler på en pæn måde.

På fronten af skærmen er der indikator for strøm tilstand (Rød: standby, Grøn: tændt, Orange: Standby med Optager/timer aktiveret. Der er desuden ved siden af denne en rumsensor, der kan justere billedet, i forhold til mængden af lys i det rum du ser tv i. Vi foretrækker dog ikke at have den slags slået til.

Alle tilslutninger er placeret på bagsiden. Tunerindgange, HDMI og USB tilslutningerne sidder samlet og er placeret, så de peger ned af eller til siden. Det er optimalt i forhold til at sikre, at der ikke er noget der stikker bagud ved vægmontering.

Tilslutning af signalkabler til de 2 DVB-S2 tunere sidder lidt tæt, så det kræver lidt fingerfærdighed at skrue dem på.

Rent tilslutningsmæssigt byder Panasonic TX-65AX900 på følgende tilslutninger:

  • DVB-T2/C tunerindgang (dobbelt tuner)
  • 2 x DVB-S2 tuner undgange
  • 4 x HDMI (Alle med HDCP 2.2)
  • 1 x Display Port
  • 1 x Component Video ind (via adapterkabel)
  • 1 x Phono lyd ind (via adapterkabel)
  • 1 x Optisk digital lyd ud
  • 3 x USB
  • 1 x LAN port til kablet netværk
  • 1 x SD kort læser

Et rigtigt godt udvalg. Har du brug for scart, så medfølger der et adapterkabel.

Det er positivt, at der er på denne model er 4 HDMI porte med 4K support, på den tidligere anmeldte AX800 var det kun en enkelt af de fire, der havde det. HDMI 2 porten har understøttelse af Audio Return Channel, så du kan sende tv lyd til din av-receiver via HDMI.

Displayporten kan også benyttes til 4K opløsning. Vi havde held til at forbinde vores Macbook Pro med denne opløsning.

Der er 2 porte til kortlæsermoduler, der på denne model monteres lidt på skrå. For at få fuld glæde at tv’et med kodede kanaler, så kan det klart anbefales at benytte begge. Ellers får du ikke fuld glæde af den dobbelte tuner, og du kan ikke optage fra én kodet kanal, mens du ser en anden kodet kanal samtidigt.

På bagsiden finder vi også basale knapper til at betjene skærmen uden fjernbetjening.

Fjernbetjeninger

Som det ofte ses på de dyrere modeller, så leveres Panasonic TX-65AX900 med 2 fjernbetjeninger.

Med rette kan man forvente lidt ekstra på en High End model som denne, og her skuffer Panasonic da heller ikke. Der er tale om en solid og veldesignet fjernbetjening med børstet sølv metal overflade. Den er forholdsvis tung men ligger godt i hånden.  Der er et rigt udvalg af knapper i fornuftige størrelser, og der er mulighed for lys i disse, hvilket er et plus for hjemmebio fans.

Udover den store fjernbetjening i sølv, så får du også en mindre mere moderne model, der dog virker mere plastikagtig. Touch Pad remoten udmærker sig ved at have en berøringsområde, som du måske kender det fra f.eks. en bærbar computer.

Touch pad fjernbetjeningen forbindes via Bluetooth og er mere begrænset i antallet af knapper. Hovedknapperne som standby, kanal og lydstyrke får du naturligvis. Der er også knapper til hovedmenu og gå tilbage samt Apps, men derudover foregår navigeringen via Touch Pad cirklen i midten. OK knappen er i øvrigt placeret på bagsiden til enkelt brug med pegefingeren.

Du kan med touch remoten betjene alle funktioner bortset fra standby funktionen, uden at du behøver at pege den mod tv’et.

På Touch Pad remoten finder vi også en mikrofon knap. Med den kan du altså via stemmekommandoer styre visse funktioner på tv’et.

Vi vil komme nærmere ind på betjening og vores indtryk af touch fjernbetjeningen i afsnittet Betjening lidt senere.

Installation / TV-Tuner opsætning

Installationen foregår naturligvis via en guide, hvor du vælger sprog/land, opsætter netværksforbindelse trådløst eller kablet, og vælger den eller de tv-tuner signaltyper, du ønsker at anvende. Som tidligere nævnt, så understøtter skærmen her både antenne (DVB-T2), kabel-tv (DVB-C) samt satellit-tv (DVB-S2) og alle typer med twin tuner mulighed.

Rent fysisk så er der 1 tuner indgang for tilslutning af enten kabel-tv eller alm. tv-antenne signal, dette gøres så internt i tuneren til twin tuner signaler.

Der er 2 tuner indgange til satellit-tv signaler. Du kan således tilslutte signaler fra twin tuner LNB, men der er også mulighed for at nøjes med et kabel, såfremt du benytter en SatCR LNB, hvilket skærmen også understøtter. Du kan således f.eks. forsyne tv’et med twin tuner signaler fra eksempelvis Canal Digital, uden at skulle trække 2 kabler fra parabolen ind til fladskærmen.

På satellit-tv siden så understøttes desuden DiSEqC 1.0, så du via en DiSEqC switch kan modtage op til 4 forskellige satellitpositioner.

Vi tester Panasonic TX-65AX900 med Kabel-TV signal fra Stofa, Antenne signal med DR og Boxer TV kanaler samt Satellit-tv signaler (Canal Digital).

Der er ikke nogen automatisk kanalsøgningsoptimering i forhold til Stofa. Det kan som Stofa kunde anbefales at vælge 346.00 Mhz, som start frekvens for kanalsøgning for en hurtigere kanalsøgning. Kanalsøgning tog dog trods dette egentligt længere tid, end vi havde forventet. Vi undlod at scanne efter analoge kanaler, men det er naturligvis også en mulighed på kabel-tv net, der fortsat tilbyder sådanne.

Efter endt kanalscanning og førstegangsindstillinger, så præsenterer Panasonic dig for en dansk stemmebaseret betjeningsguide, i forhold til de startskærmsfunktioner dette tv tilbyder. Det lyder lidt sjovt, fordi ordene tydeligvis er klippet sammen. Ser man bort fra det, så er guiden dog egentlig ganske fornuftig til at lige at komme i gang på.

Panasonic Startskærm

I stedet for bare at starte dit tv op på en tv-kanal, tilbyder Panasonic en funktion, de kalder Startskærm. Det blev allerede introduceret på sidste års modeller.

Med startskærm kan du vælge den opstartsskærm, du ønsker at få vist som standard, både når du tænder dit tv, eller når du trykker på home knappen på fjernbetjeningen.

Du kan vælge mellem:

  • TV Fuldskærm (hvis du bare vil starte tv’et på en tv-kanal)
  • TV Startskærm (med fokus på dine tv-kanaler, optagelser)
  • Livsstils-skærm (Med ur, kalender, begivenheder, nyhed/vejr apps)
  • Info-skærm ( Sociale netværk, Skype, Bogmærker)

Du kan både rette i de eksisterende startskærme eller lave din helt egen nye startskærm samt hente yderligere.

Den eneste interessante af sådanne var dog Eurosport startskærmen.

Vi synes at TV Startskærmen var den mest naturlige, i forhold til den måde vi bruger vores tv på.

På TV-startskærmen får du både live tv, kanalliste og adgang til optaget tv. Alle aktive signaltyper vises på hvert sit faneblad (DVB-C / DVB-S / DVB-T).

Det er også her man første gang opdager, at der er tale om et twin tuner tv. Udover live tv i hovedbilledet, så er der nemlig også live tv, når du bladrer i kanallisten til højre, i hvert fald sålænge der er tale om ukodede kanaler. Såfremt du ser kodet tv både i hovedvinduet og har kodede kanaler i kanallisten, skal du have 2 x kortlæser moduler + kort, ellers vises bare et sort vindue i kanallisten.

Udover at vise kanalnavne i kanallisten, kan du også se programtitel og indikation på, hvor lang tid der er tilbage af de enkelte programmer.

I forhold til kanalliste så er de enkelte signaltyper adskilt, du kan ikke blande f.eks. antenne og satellitkanaler på en kanalliste. Du kan enten skifte mellem signaltyper via tv-startskærmen eller ved at skifte på tv input knappen, hver signaltype har sin egen kanalliste/favoritlister.

Betjening og brugeroverflade

Man må rose Panasonic for at have gjort en del for at optimere brugeroplevelsen med dette tv. Der er tænkt mange gode tanker omkring at tilpasse brugeroverfalden til ens behov. Det er smart, at man på dansk kan få hjælp på skærmen i det der kaldes ehjælp. Her kan du slå en masse ting op omkring funktioner, uden at skulle sidde med en manual samtidigt. Ulempen er dog, at man så skal huske det man læste i ehjælp, når man går ud igen og skal bruge det man læste.

Generelt er brugeroverfladen lidt delt imellem det klassiske Panasonic menulayout, og det nyere moderne udtryk på startskærme og i apps. Det fungerer ganske godt, omend man måske kunne ønske sig et mere konsekvent gennemgående design på alle brugeroverflader. Panasonic og mange andre producenter har det med at bygge nye ting til det eksisterende, og ikke lave et samlet ensartet styresystem, og det går ud over helhedsindtrykket af og til.

Panasonics vision for sine topmodeller i 2014 er begrebet Life+ Screen. Altså at ens liv afspejles i det man ser og bruger skærmen til.

Startskærmene er en ganske fin måde, at give hurtig adgang til de ting man bruger mest, og det er et plus, at man kan redigere og tilpasse dem efter ens egne behov.

Ligesom på AX800, så har AX900 funktionen Min Stream der skal give et samlet overblik med anbefalinger af både indhold på traditionelle tv-kanaler og fra nettet. Her glider favoritprogrammer og andet personligt indhold forbi i en strøm af miniaturebilleder.

Du kan via favoritknappen på touch remoten oplære tv’et i, hvad du synes om og derved få bedre anbefalinger. Tanken om en optimeret forslagsfunktion, der er tilpasset den enkeltes interesser er ikke ny, og Panasonic forsøger også at brede den ud ved inkludere både tv-kanaler, ting du har optaget, musik, fotos og apps som f.eks. YouTube, samt hvad du måtte afspille af lokalt indhold over netværket.

Det vil dog nok være individuelt, hvor meget glæde og brug man vil gøre af denne funktion.

Vi inkluderer herunder en videogennemgang fra Panasonic omkring Min Stream funktionen.

https://youtu.be/UMY5zELBiGo

Er man flere i husstanden, kan man naturligvis oprette flere brugerkontoer på tv’et.

Panasonic AX900 har indbygget kamera, som giver mulighed for automatisk genkendelse af den der ser tv. Panasonic har også lavet en bevægelsessensorfunktion, der sammen med det indbyggede kamera med ansigtsgenkendelse registrerer, hvem der befinder sig i nærheden af skærmen og viser informationsbar på skærmen som vejrudsigter, meddelelser, påmindelser og tid.

Rent hastighedsmæssigt så virker betjeningen med rimelig hastighed, men vi kunne godt ønske også lidt nytænkning fra Panasonic på betjeningssiden.

De to fjernbetjeninger komplimenterer hinanden. Til almindelig tv-kigning foretrak vi den store traditionelle, men skal man benytte talekommandoer skal man have fat i touch pad udgaven.

Så for de der ikke kan lide at have to fjernbetjeninger liggende fremme, er det måske et minus, at den ene ikke altid er nok. Vi kunne godt have tænkt os mulighed for stemmestyring også i den store traditionelle fjernbetjening.

Styr dit Panasonic TX-65AX900 med stemmen

På touch pad remoten er der som tidligere nævnt indbygget mikrofon til stemmestyring af tv’et. Det kræver, at du benytter dig af de prædefinerede kommandoer, for at det virker. Mange vil nok synes, det er lidt fjollet at tale til sit tv, men af og til syntes vi faktisk, at det gav mening. En af de situationer, hvor vi faldt mest for funktionen var muligheden for at søge efter programmer i TV guiden via stemmestyring. Skal man sætte, lad os bare sige, Hammerslag til at optage, så er det hurtigere bare at sige det, end at give sig til at bladre eller søge ved at bogstavere. Og det virkede faktisk rimeligt godt, naturligvis er det dog ikke 100%.

Stemmestyringen kunne godt forbedres. Ofte skal man sige funktionknappers farve som f.eks. Grøn Knap for at gennemføre en kommando, og ikke bare det man ønsker skal ske, og det virker ulogisk. Desuden virker stemmestyring ikke i apps, så du kan ikke søge efter noget med stemmen i Netflix app’en.

TV-Guiden kan ses enten som stående eller liggende og ligner sig selv fra tidligere års Panasonic modeller.

Billede i billede funktionerne er godt hjulpet af twin tuner muligheden. Du kan se 2 kanaler samtidigt på skærmen og tv-guide samtidigt. Eller to kanaler side om side.

Stofa TV på Panasonic TX-65AX900

Vi har udelukkende testet med ukodede tv-kanaler hos Stofa. Der har vi ikke observeret problemer.

Alle kanaler blev fundet ved kanalscanning. Vi kunne dog godt have ønsket os en mulighed for kun at søge efter ukodede kanaler ved førstegangsinstalltionen. Det er muligt efterfølgende at begrænse til disse ved nye kanalsøgninger.

Kanalskifte sker hurtigt på Panasonic TX-65AX900 både ved ukodede og kodede kanaler.

Boxer TV på Panasonic TX-65AX900

Alle kanaler blev fundet uden problemer ved kanalsøgning. Undertekster og EPG fungerede fint i det omfang vi har testet. Boxer TV’s CI+ kodning kræver en anelse mere tålmodighed for en aktiv kanalzapper, men absolut med fin hastighed, i forhold til hvad vi har set på flere CI+ tv bokse.

Canal Digital TV på Panasonic TX-65AX900

Vi har testet Canal Digital med 2 kortlæsermoduler/kort monteret, og det har fungeret fint. Alle kanaler blev fundet ved scanning og lagt i dansk prioriteret rækkefølge.

Vi oplevede lidt problemer med den elektroniske programguide, i forhold til hvor meget information der var tilgængelig og hvor hurtig. På nogle kanaler var der af og til huller eller kun nu og næste informationen omkring programmer i programguiden.

Der er flot hurtig zappetid mellem kanalerne med Canal Digital signal.

Ultra HD på TX-65AX900

Panasonic AX900 serien er en Ultra HD serie og dermed i stand til at håndtere og vise de nye Ultra HD / 4K signaler med en opløsning på hele 3840×2160. For at få maksimal glæde af dette, så skal videomaterialet naturligvis også være i denne høje opløsning.

Endnu er Netflix ene om at levere indhold til danske husstande i 4K, og det endda endnu i en meget begrænset mængde. Reelt er det kun Breaking Bad og House of Cards du kan se i 4K. Man kan godt se forskel på Netflix HD og Netflix 4K, men forskellen er ikke dramatisk stor. Vi kan håbe på 4K Blu-ray til for alvor at vise, hvad en skærm som denne kan levere i forhold til 4K oplevelsen

Pansonic tilbyder en 4K demo app, som du kan hente med noget Internet leveret indhold, men igen i en lavere kvalitet end 4K fortjener.

Optag dit eget 4K indhold

I forbindelse med vores anmeldelse havde vi også lejlighed til at afprøve hjemmevideo i 4K på skærmen. Vi var nemlig så heldige, at Panasonic havde et eksemplar ledigt af deres DMC-FZ1000, der kan optage både 4K video og skyde almindelig fotos i rigtig god kvalitet. Det er jo en alternativ måde at få glæde af den fulde Ultra HD opløsning på skærmen på. Når der ikke er så meget indhold, så må man selv skyde det 🙂

Der kræves et SD kort af UHS Speed Class 3 typen, for at kunne optage 4K video, og så skal det noteres af kameraet maks kan optages 30 fps, så det er ikke optimalt til video med megen bevægelse, men kameraet leverede bestemt meget detaljerede optagelser i 4K, synes vi.

Du kan se et eksempel på YouTube i 4K herunder, originalen er dog bedre kvalitet, end efter den har været igennem komprimering hos YouTube.

4K Videodemo Panasonic Lumix DMC-FZ1000

4K Videodemo Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Panasonic DMC-FZ1000 kameraet koster fra omkring 7000,- her hvor vi tester. Du kan tjekke dagsprisen på Pricerunner.dk

Lyd

De indbyggede højtalere i TX-65AX900 leverer en brugbar lyd, men føles i forhold til et rigtigt anlæg eller soundbar løsning klart mere indelukket og tam. Det er på ingen måde her Panasonic har lagt energien og det er generelt ikke let at få lyd med god dybde i en fladskærm.

Hvis du investerer i et dyrt tv som dette, bør der også være råd til et rigtigt surroundanlæg eller en topklasse soundbar som minimum.

Optag TV med Panasonic TX-65AX900

Panasonic_USB_HDD_recordingAt optage tv er oplagt på denne fladskærm, faktisk kan skæmen med sine to tunere erstatte behovet for en ekstern harddiskoptager for de fleste.

Ved at tilslutte en USB harddisk, og formatere denne til brug med tv’et, får du mulighed for at optage op til 2 ting samtidigt.

Som nævnt skal der 2 kortlæsermoduler + kort til, for optimalt at kunne udnytte optage funktionen ved kodede kanaler. Vi har testet både med 2 Canal Digital og Boxer TV kortlæsermoduler + kort.

Optagelser er låst, til det tv du optager det på, du kan således ikke afspille det på et andet tv eller en computer. Her har Panasonics harddiskoptagere en fordel, eftersom de kan arkivere tv optagelser mere permanent på DVD eller Blu-ray skiver.

Udover at optage tv enten manuelt eller via TV-Guiden, så kan du også aktivere mulighed for hele tiden at gemme live tv. Det giver mulig for at spole tilbage, i det du har set.

Forsøger du at optage flere end 2 ting samtidigt, bliver du gjort opmærksom på det, og du kan ikke skifte kanal, mens der optages 2 ting samtidigt, uden du annullerer en optagelse.

Smart TV apps

Panasonic er ikke blandt de allerforreste, når det gælder tilgængelige Smart TV apps til danske tjenester. Både Netflix, Viaplay, Eurosport og SF Anytime er tilgængelige og fungerer på denne skærm med ganske fornuftig opstartstid, men vi kunne godt tænke os at det var endnu hurtigere.

Efter at have afprøvet LG’s webOS, så kan vi dog ikke lade være med at håbe, at Panasonic kigger lidt den vej i forhold til at gøre det mere brugervenligt og integreret. Vi savnede muligheden for at hoppe fra Smart TV app til live tv og tilbage uden at man så starter app’en forfra.

Panasonic kræver registrering af brugerkonto for at hente apps, en lidt omstændig proces, men det skal heldigvis kun gøres 1 gang.

YouTube kan naturligvis parres med din YouTube konto og andre enheder. Så du enkelt kan se YouTube indhold fra dine øvrige enheder og styre afspilningen derfra. Du kan også, uden at have parret, afspille direkte på skærmen fra en computer ved at vælge den som afspilningsenhed.

Ellers er det i høj grad Panasonics egne Smart TV applikationer, der præger udbudet. Der er fin support for netværksafspilning/DLNA fra delte drev på din computer.

Har du flere Smart Viera tv i husstanden, kan du også se både live tv og optagelser fra Panasonic AX900 over dit hjemmmenetværk.

Udover de tilgængelige Smart TV apps, har vi også haft lejlighed til afprøve HBB-TV fra DR, som tv’et understøtter uden problemer. Det giver dig adgang til DR’s HBB TV indhold streamet via nettet.

TV Anywhere

TV Anywhere er én af de større nyheder fra Panasonic her i 2014. Som navnet antyder, så er det en funktion, som gør det muligt at streame dine tv-kanaler eller optagelser fra dit tv over Internettet til din Smartphone eller Tablet. Det virker med Android og iOS.

Du skal dog være opmærksom på, at TV Anywhere funktionen kun tilbydes med ukodede kanaler, altså kanaler der ikke kræver kortlæsermodul og kort.

TV Anywhere indgår som en del af Panasonics Remote app (TV Remote 2), hvor du kan tilgå den med dit Panasonic login og adgangskode.

Det tager noget tid at få forbindelse. Til at starte med logges man ind, så man kan se kanalliste, tv-guide med videre.

Ønsker man aktivt at streame tv, skal man klikke på det grønne play ikon.

Man skal dog vente på, at der kommer en grøn forbindelsescirkel i forbindelsesikonet i app’en, og det kunne tage temmelig lang tid for os af og til.

Som standard er streamingkvaliteten sat til QVGA 400kbps, og det ser naturligt nok ikke ret godt ud. Du kan gå ind og sætte den til VGA 1.5Mbps, men det er også maks. VGA kvaliteten er brugbar på en Smartphone skærm, men vi synes ikke kvaliteten var god nok til at se fodbold på vores iPad. Vi havde gerne set en bedre kvalitetsmulighed end de 1.5Mbps.

Du kan ikke streame live tv via TV Anywhere app’en, såfremt alle tunere er optaget af optagelse eller live tv visning på selve tv-skærmen.

Udover at streame live tv, så kan du også streame de optagelser, du måtte have liggende på den USB harddisk, du har tilsluttet til fladskærmen derhjemme.

Streaming af tv er ikke det eneste interessante i app’en. Der er også TV-Guide, så du kan sætte ting til at optage, uanset hvor du måtte være, bare du har Internetforbindelse.

Når du har fundet et program i tv-guiden i app’en, kan du klikke på det og sætte det til at optage. Det er også muligt at oprette en manuel timeroptagelser i app’en.

Du kan få et visuelt indtryk af TV Anywhere i videoen herunder. Bemærk den er lavet i forbindelse med vores test af Panasonic AS750 modellen, men AX900 fungerer på samme måde. App’en virker mere stabil end da vi testede AS750 modellen.

Panasonic TV Remote TV Anywhere app

Panasonic TV Remote TV Anywhere app

TV Remote App

Som nævnt så indgår TV Anywhere, som vi netop har omtalt, i Panasonic mobilapp TV Remote 2, som kan hentes til Android og iOS enheder. Når du er derhjemme på hjemmenetværket, kan du benytte denne app til at styre dit TX-65AX900 med.

Der er både pad kontrol skærm, alm. fjernbetjening samt tastatur, der kan hjælpe ved indtastning af f.eks. loginoplysninger på skærmen. Problemet med tastaturdelen er imidlertid, at den ikke virker overalt. Søgning i Netflix er ikke muligt på denne måde, her skal man bogstavere med fjernbetjeningen.

En anden mulighed er at vise indhold fra dine mobile enheder på Panasonic skærmen. Du finder det billede, video eller musik, du gerne vil have afspillet, og swiper det så op på tv-skærmen i app’en.

I samme sektion kan du også vælge dit Panasonic TX-65AX900 som kilde og se tv eller optagelser. Det er hurtigere og bedre billedkvalitet at gøre det denne vej, end via TV Anywhere, men altså kun muligt når du er på hjemmenetværket med din mobile enhed.

En lækker funktion er muligheden for at kontrollere og justere dine billedindstilinger via app’en.

App’en indholder også en webbrowser, hvor du kan dele websider og få dem vist på fladskærmen.

Billeder i dette afsnit er fra tidligere anmelderser, men identiske på denne model, hvorfor vi har valgt at genbruge disse.

Konklusion

[rwp-review id=”0″]

Panasonic TX-65AX900 er blevet præsenteret som det Panasonic TV, der skal matche billedkvaliteten fra deres sidste Plasma modeller og på den front virker den overbevisende.

Billedkvaliteten er det hidtil bedste, vi har oplevet på et LCD TV, både hvad angår almindelig HDTV og Ultra HD materiale. Både sort, lys nuancer og farvegengivelsen står rigtig flot.

Vi har testet 65″ modellen, og Ultra HD indhold har her potentiale til at give en imponerende klarhed og detaljerigdom i billederne, så det er bare rigtigt ærgerligt, at der ikke er mere tilgængeligt af det, end tilfældet er. Netflix 4K er tilgængeligt på skærmen, hvilket naturligvis er positivt, men som sagt, så føler vi ikke at indholdet her, er på niveau med hvad 4K kan levere i mere ukomprimeret form.

Efter at have testet 3 Panasonic modeller her i 2014, så er vi stadig fans af Panasonics fokus på at tilbyde og udvikle ny funktionalitet. Panasonic leverer ikke bare et tv, men en samlet løsning med en række nyttige funktioner til den moderne tv-forbruger.

TV Anywhere funktion er interessant, specielt på et twin tuner tv som dette, der lægger op til, at man skal bruge det både til live tv og optagelser. Med TV Anywhere kan sætte ting til at optage, hvor du end måtte være med en internet forbindelse. Desuden kan du streame tv til dine mobile enheder. Selv om billedkvaliteten kunne være bedre, så er det fint med muligheden.

Stemmestyringen er nyttig i visse situationer og dermed et fint supplement. Den kunne sagtens blive endnu mere nyttig, såfremt den også virkede i apps som Netflix og Viaplay.

Vi synes godt om funktionen Startskærm, hvor man kan tilpasse de funktioner, man bruger mest, så de er lige ved hånden.

Panasonic har fortsat noget arbejde, når det gælder at matche LG webOS på brugervenlighed i forhold til Smart TV apps. Det føles tungt at skulle starte Netflix fra bunden, hvis man hopper til og fra live tv.

Har du tegnebogen i orden, og er du bare mest til Panasonic TV, så skuffer AX900 bestemt ikke. Skærmen er målrettet som fuldgyldig afløser for Plasma. Vi føler dog ikke at VT60/ZT60 Plasma ejere endnu behøver at opgradere. Endnu er der ganske enkelt ikke nok Ultra HD indhold, til at vi vurderer, at det er 50.000,- værd.

DIGITALT.TV takker Panasonic Danmark for at låne os produktet til denne anmeldelse.

[rwp-table id=”0″]

Pristjek Panasonic AX900

Klik her for dagspriser på Pricerunner.dk

Specifikationer Panasonic TX-65AX800

OVERBLIK
Modelnavn TX-65AX900
Produkttype Ultra HD IPS LED Fladskærm
Trådløs WiFi + Bluetooth
Streamingtjenester Netflix 4K, Viaplay, SF Anytime, Eurosport Player, YouTube m.fl.
Indhold i kassen 2 x Fjernbetjening, Batterier, Brugervejledning, 2 x 3D briller,Scart-adapterkabel, fodsokkel
TEKNIK
Paneltype IPS
Bagbelysningsteknologi Backlight
Mikropixelstyring (Local Dimming) Ja Full Array Local Dimming
Video/audio HEVC/H.264/AVCHD 3D/Progressive, SD-VIDEO/AVI/MKV/WMV/MP4/M4v/FLV/3GPP/VRO/VOB/TS/PS, MP3/AAC/WMA Pro/FLAC/Apple Lossless/WAV, JPEG/MPO
Strømforbrug standby 0,1 W
TILSLUTNINGER
HDMI ind 4 (alle med 4K support)
Digital lyd ud 1 Optisk
Display port 1
Ethernet / Netværk Ja
USB 3
DIVERSE
HbbTV Ja
Remote App Android / iOS
Lydsupport Dolby Digital, DTS 2.0

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard