Fladskærme

LG OLED E8 – Test af 2018 LG design OLED TV

Selv om der efterhånden er mange producenter med OLED TV-modeller på markedet, så er LG markedsleder i denne klasse og har her i 2018 naturligvis lanceret en række nye modeller. Blandt andet deres designmodel E8, der er med LG’s Picture on Glass design.  Vi har haft 65” varianten til test i 14 dage, for at se hvad der er nyt på 2018 modellerne, og tjekke om den holder samme høje niveau, som modellerne fra de seneste år.

Vi er med E8 modellen her i den højere prisklasse for fladskærme. Prisen er her ultimo juni 2018 på 30.000 og 40.000,- for henholdsvis 55 og 65” modellerne.

Tjek dagspriser på Pricerunner.dk her

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Produktet er stillet til rådighed af LG, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.

Design og teknik

LG har i 2018 differenceret lidt på deres OLED TV-modeller. Hvor paneler og processorer tidligere har været stort set ens, så er den nyeste billedchip teknologi her i 2018 kun at finde på C8, E8 og W8 modellerne, mens B8 modellen kører med en knap så avanceret processor.

LG E8 OLED fod glas designE8 modellen vi tester, skiller sig således kun på designet ud fra den billigere C8 model. På E8 har LG, det design de kalder for Picture on Glass, og i år må man sige, at de har gået linen ud på den front. Skærmens bund er nemlig i glas, og det giver ved montering i den medfølgende fod et svævende udtryk.

LG E8 OLED fod tilslutningDet er et visuelt spændende design, om end man lige tænker sig en ekstra gang i forhold til skrøbelighed ved montering og opstilling af tv’et.  Der er en plastik skinne på glasset i bunden og denne monteres ned i foden, og så skrues der 4 skruer i til at fastholde skærmen. Det virker jo ikke af meget i forhold til en stor 65” skærm som vi tester, men det virker nu stabilt nok.

LG har tidligere rent designmæssigt også haft fokus på lyd delen, men på denne nye 2018 model er man altså gået all glass, hvilket visuelt giver et mere minimalistisk design. Man kan dog sige, at Picture on Glass designet primært nu er i bunden, hvor det på E7’eren var et stiludtryk, hvor glasset gik ud over selve skærmpaneldelen.

LG E8 OLED side designSkærmen er, som på OLED generelt, ret tynd, om end vores egen LG C7 OLED model fra 2017 faktisk virker en anelse tyndere. Det skyldes nok også, at LG’s picture on glass design fortsætter på bagsiden af skærmen, der er kælet for det hele rent designmæssigt på denne model.

Tilslutninger

LG E8 OLED tilslutningLG tilbyder på tilslutningsfronten naturligvis 4 HDMI tilslutninger, alle klar til 4K/UHD, her af er de tre sidevendte, mens port 4 vender bagud. Man kunne ved vægmontering ønske sig, at de alle 4 vendte til siden. Derudover finder vi:

  • Optisk digital lyd ud
  • 3 USB-porte (2 bagud vendte)
  • 1 port til kortlæsermodul
  • Der er 1 satellit-tv tuner og 1 kabel/antenne-tv tuner

Fjernbetjening

LG E8 fjernbetjeningDen medfølgende fjernbetjening er igen i år LG’s Magic Remote, der fungerer ved at pege og bevæge pilen rundt på skærmen. Det er nok lidt en smagssag, om man kan lide det eller ej. Personligt foretrækker vi faktisk en mere traditionel klikbetjening, men det er jo også muligt uden problemer f.eks. med en universal fjernbetjening.

Knapperne er ret logisk placeret, og der er dedikerede knapper til Netflix og Amazon streamingtjenesterne.

Betjening og Smart TV

LG’s webOS Smart TV brugeroverflade er nu på version 4 i denne 2018 model. Den er fortsat overbevisende, men måske derfor, så synes LG ikke at udvikle sig meget på denne del mere.

LG E8 OLED galleri menuNyhederne på denne 2018 model er i forhold til brug i Danmark primært en ny Galleri funktion, hvor du kan vise kunstværker og andet flot indhold. Den anden nyhed, nemlig ThinQ talestyring, er endnu i hvert fald ikke er så relevant i Danmark. Eftersom der ikke er de store nyheder i webOS 4, så gør det også, at det bliver knap så kritisk, at LG ikke opdaterer webOS på deres modeller fra årene før.

LG E8 OLED webosDe fleste bliver nok glade for betjeningen og brugervenligheden på denne skærm, der også har et bredt udvalg af Smart TV-apps, hvor man på streamingfronten primært savner HBO Nordic.

Streamingapps på LG OLED E8 på testtidspunktet

  • Blockbuster
  • Britbox
  • Dansk Filmskat
  • DAZN
  • Disney+
  • DR TV
  • Lionsgate+
  • Min Bio
  • Netflix
  • Pluto TV
  • Prime Video
  • SF Anytime
  • TV 2 Play
  • Viaplay
  • YouSee TV & Film
  • YouTube
  • YouTube Premium

 

LG E8 OLED rec menuMed kun 1 tuner, så er LG E8 ikke optimal til tv-optagelse, såfremt du gerne samtidigt vil se noget andet. Men derudover fungerer den fint nok, også med mulighed for at sætte ting på pause og spole tilbage. Man kunne dog godt ønske sig, at en så dyr model som denne havde twin tuner.

Billedkvalitet

lg alpha 9Selv om OLED på papiret ikke har samme lys niveau som de dyreste LCD TV-modeller, så skal det ikke være nogen hemmelighed, at vi er store fans af OLED på grund af det fantastiske sortniveau, der styres ned på hvert enkelt pixelniveau. I praksis, trods den knap så lysstærke teknik, så gør sortnivauet lys kontrasten meget overbevisende. Desuden er OLED også god, når man ikke sidder lige midt for. De dyder besidder E8 modellen her naturligvis også.  I forhold til LG’s OLED TV-modellerne, så tilføjer LG’s nye Alpha 9 billedprocessor forbedringer i detaljerne, kan man sige. Der er mere power til at køre billedoptimering, men i forhold til HD og Ultra HD indhold, så er det dog knap så vigtigt og oftest at foretrække slået fra.

Noget man kan eksperimentere med, er bevægelsesoptimering. Typisk foretrækker vi dette slået fra, men f.eks. ved sport kan man eksperimentere med, om man synes det giver forbedringer. Med eller uden det slået til, så synes vi at kunne ane en forbedring på bevægelsesgengivelse på denne nye 2018 model, når vi sammenlignede med C7 modellen fra 2017.

LG E8 OLED motion proDer er på 2018 modellen her også en godt gemt indstilling (Motion Pro), der muliggør bevægelsesoptimering ved den såkaldte Black Frame insertion teknologi, der principielt kan forbedre skarpheden i bevægelse. Det gør det som sådan også, men teknikken gør dels billedet mørkere og dels mere flimrende, så i praksis tvivler vi på nogen vil gøre brug af det. Måske derfor LG har gemt den af vejen.

I forhold til ovenstående så taler vi traditionel tv-gengivelse af indhold med 50/60 billeder per sekund, men den nye Alpha 9 billedprocessor tilbyder også understøttelse af High Frame Rate (HFR) indhold i op til 100/120 billeder per sekund. Det er dog værd at bemærke, at HFR ikke understøttes via HDMI på 2018 modellerne herunder denne E8. HFR indhold ser vi bestemt en fremtid i forhold til sport, men det har nok lange udsigter, før det kommer, eftersom det nok vil kræve kæmpe produktionsmæssige investeringer.

På billedfronten så er det måske i forhold til gamere, der er mest at hente på denne 2018 model kontra 2017, hvor du på HDR gaming indstillingen får en mere lysstærk oplevelse med under 20ms lag. Vi kunne også generelt fornemme forbedringer i mørke scener på Dolby Vision indhold de to årgange i mellem, og på LG’s dynamiske tone mapping funktion i forhold til HDR10 indhold. Der er fortsat support for HDR10, Dolby Vision, HLG og Technicolor varianterne, så den eneste du må undvære er HDR10+, men bortset fra Amazon, så er der ikke rigtigt nogen, der bruger denne endnu.

Lysmæssigt så er der en anelse mere power på lyset på 2018 modellen her. Vi målte 100-150 flere nits end på 2017 C8’eren.

Tre ting du bør indstille på dit LG OLED TV for en optimal billedoplevelse

1.

LG OLED Billedetilstand menu7LG’s OLED TV kommer som standard med billedetilstanden Eco mode aktiveret, altså en indstilling, der skal gøre at skærmen bruger mindre strøm. Indstil i stedet billedprofilen i menuen til ISF lys/mørkt rum eller Technicolor indstillingen. Disse tre er de mest korrekte billedtilstande i forhold til farvegengivelse med mere.

2.

LG OLED Energibesparelse menuUdover billedetilstanden Eco, så er der også en energibesparelsesfunktion, der som standard er sat til automatisk. Også denne anbefaler vi at du slår fra for at få mest muligt ud af dit tv.

3.

LG OLED Kun scanne indstilling menuFor at undgå det såkaldte overscan og få vist alle pixels i billedet, så skal du under skærmformat vælge Kun scanne indstillingen og sætte denne til ja. Så undgår du at billedet bliver beskåret.

LG OLED Ultra HD deep color indstilling menuTil sidst lige en ekstra anbefaling for dig, der har tilsluttet en Chromecast Ultra, Apple TV 4K, Ultra HD blu-ray afspiller eller en anden Ultra HD enhed via HDMI. Her er det vigtigt, at du går ind i billedmenuen under Yderligere indstillinger og aktiverer HDMI Ultra HD Deep Colour indstillingen for den aktuelle HDMI port, du har enheden på. Bemærk at du skal være på den aktuelle HDMI input på tv’et for at rette indstillingen.

Med disse ting ændret så er du på rette spor til at nyde dit LG OLED TV fuldt ud. Vi har også lavet en videogennemgang af indstillingerne herunder, så du måske bedre kan finde indstillingerne i menuerne.



LG TV indstillinger guide Danish
LG TV indstillinger guide Danish


LG E8’s ISF og Technicolor billedprofiler er ret præcise og korrekte fra fabrikken, så selv om skærmen her tilbyder auto kalibrering, hvis man har det rette udstyr og software, så er det ikke strengt nødvendigt.

Lyd

Lydmæssigt så har LG’s E OLED model serie tidligere været en opgradering på lydfronten i forhold til de billigere OLED modeller. Det er ikke tilfældet på denne E8 model. Her finder vi kun en gennemsnitlig lyd uden en specielt overbevisende fylde og dybde. Her tror vi faktisk, at C8 modellen kunne have bedre lyd, uden vi dog at haft mulighed for at sammenligne direkte.

Der er indbygget support for Dolby Atmos lyd, men har du råd til dette tv, så har det også råd til noget bedre end den indbyggede tv-lyd.

Konklusion

LG E8 OLED TestLG’s E8 er et supergodt TV, der leverer den fantastiske billedkvalitet LG er kendt for på deres OLED modeller. Den tilføjer, i forhold til den billigere C8 model, ikke som sådan noget. Derfor kan man sige, at du primært skal gå efter E8 modellen her, såfremt du finder at glasdesignet, er værd at betale ekstra for. Det også fordi E serien nu ikke længere byder på en lydmæssig opgradering, hvilket vi synes lidt er en skam.

Sammenlignet med 2017 LG OLED tv, så er der billedforbedringer på LG’s 2018 OLED modeller (C8, E8 og W8), om end det ikke er dramatiske forbedringer, så har du allerede et LG OLED TV, så ville vi ikke som sådan sige, at det er en opgradering værd. Kan man vente et år måske, så kunne man være bedre fremtidssikret med High Frame Rate support på HDMI tilslutninger, hvis det rent teknisk, når at komme med på 2019 modellerne. Går du fra et kantbelyst LCD TV til et OLED som denne E8 model, så vil du dog naturligvis klart kunne se forskel.

LG OLED E8 Logo anbefalinger 2018.fw

LG OLED65E8
91.3 / 100 DIGITALT.TV Score
Positivt
  • Fantastisk billedkvalitet
  • Brugervenligt
  • Negativt
  • Lydkvaliteten kunne have været bedre
  • Høj merpris for glasdesign
  • Billedkvalitet96
    Funktioner88
    Betjening90

    Specifikationer LG OLED E8V

    OVERBLIK
    Modelnavne

    LG OLED55E8V, LG OLED65E8V

    Skærmstørrelser 55, 65
    Det følger med
    TEKNIK
    Paneltype OLED
    Panelopløsnning 4K
    Panel Design Flad
    HDR typer HDR10
    Dolby Vision
    HLG
    Videodekodning HEVC
    VP9 4K YouTube
    HDMI 2.0 support Ja
    TILSLUTNINGER
    Twin tuner Ja
    HDMI ind 4
    Ethernet / Kablet Netværk Ja
    Wi-Fi trådlåst netværk Ja
    USB 3
    Kortlæser modul port antal 1
    SMART TV
    Smart TV Platform LG webOS
    Smart TV Tjenester (apps)
  • Blockbuster
  • Britbox
  • Dansk Filmskat
  • DAZN
  • Disney+
  • DR TV
  • Lionsgate+
  • Min Bio
  • Netflix
  • Pluto TV
  • Prime Video
  • SF Anytime
  • TV 2 Play
  • Viaplay
  • YouSee TV & Film
  • YouTube
  • YouTube Premium
  • I samme kategori

    Back to top button