Fladskærme

Sony XE90 – KD-55XE9005 Test

Test Sony KD-55XE9005
Introduktionspris: 17.000,-
Tjek dagspris – klik her

Findes i: 49″, 55″, 65″, 75″

2017 er på vej på markedet her marts 2017, og årets første vi har fået til anmeldelse er Sony’s XE90 model.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Det er en fladskærm, der ligger lige under High End modellerne fra Sony. XE90 byder ikke på den allernyeste billedprocessor med Dolby Vision mulighed, men du får et bagbelyst LED TV (Direct LED backlight), og naturligvis igen i år er det med Android TV som Smart TV platform.

Læs nærmere om vores oplevelser i vores anmeldelse af Sony KD-55XE9005.

Anmeldelse

Design

Sony XE9005 sideSony XE9005 design kantSony XE9005 falder bestemt i vores smag, rent designmæssigt. Der er tale om en ganske minimalistisk skærm med en elegant yderkant i metal, mens der en sort smal kant på fronten omkring skærmen.

Sony XE9005 design fod profil

Sony XE90 kabelstyringFoden er med børstet aluminium overflade, og montering er forholdsvis enkel. Der er to beslag, der monteres på foden og skærmen med 4 skruer. De to fodbeslag på skærmen kan samtidigt anvendes til at styre kabelføring.

Eftersom der er tale om en bagbelyst skærm, så er skærmen ikke ligeså flad som kantbelyste skærme, men det er ikke noget, der på nogen måde generer os.

Sony XE9005 strømforsyningDet er værd at notere, at skærmen leveres med en stor ekstern strømforsyning. Den er dog indbygget på 75″ udgaven, oplyser Sony. På Sony XE93 serien er der i øvrigt fra 65″, at strømforsyningen er indbygget.

 

Fjernbetjening

Sony 2017 TV remote

Der er direkte knapper til Netflix og Google Play samt knap til aktivering af mikrofon i forhold til stemmestyring.

 

Teknik

Edge Direct LEDSom nævnt i introduktionen, så er Sony XE9005 bagbelyst, hvilket ofte ellers er forbeholdt de allerdyreste LED TV. Direct LED backlight teknologien er ofte lig med en en god ensartet billedegengivelse på hele skærmen. Desuden er der local dimming, dog kun med 20 zoner, i forhold til det vi kunne tælle os frem tid.

Sony billedeprocessor 2017

Imodsætning til de dyre 2017 modelserier fra Sony, så har XE90 modellen ikke support for Dolby Vision. XE benytter nemlig Sony’s 4K HDR Processor X1 og ikke X1 Extreme. Man må således nøjes med HDR10, senere kommer der en softwareopgradering i forhold til HLG HDR broadcast standarden. Hvornår sidstnævnte bliver relevant i Danmark er dog uvist.

Sony’s 4K HDR Processor X1 tilbyder mulighed for at lave HDR remastering af almindeligt ikke HDR indhold. Sony’s X-tended Dynamic Range Pro,Motionflow XR og 4K X-Reality PRO teknologier er også indbygget.

For en god orden skyld nævner vi lige, at der ikke er 3D support på denne og Sony’s øvrige 2017 TV.

Tilslutninger

Sony XE9005 stik sideSony XE90 byder på 4 HDMI porte, alle naturligvis med 4K HDCP 2.2 support og 3 USB porte (1 af disse UDB 3.0) samt netvækstilslutning.

Sony XE9005 stik bagHar man ældre udstyr med komponent video, så er det også en mulighed. Der er også mulighed for adapter for analoge indput via mini jack stik samt IR blaster. Dette er dog ekstra udstyr.

3 HDMI port vender praktisk ud til siden, mens den ene vender bagud. Også analog video og optisk digital lyd er bagudvendt. Sony har således valgt de rigtige stik i forhold til de bagudvendte, altså dem man anvender mindst, bortset fra dem der har behov for alle 4 HDMI porte naturligvis.

Sony XE9005 stik tunerDer er 2 fysiske twin tuner tilslutninger til satellit-tv, og en enkelt fysisk tilslutning til twin tuner antenne/kabel-tv.

Sony XE9005 CI slotBag en sort dækplade finde vi skærmens ene plads til et kortlæsermodul. Det betyder således, at du ikke en en kodet kanal, mens der optages fra en anden kodet kanal på dette tv.

 

Installation

Har du en Android smartphone, så er der mulighed for at logge ind og automatisk opsætte din Google konto på skærmen. Du kan også få installeret en simpel fjernbetjeningsapp i samme ombæring på din Andriod enhed.

Kanalsøgning – Boxer / Canal Digital / Viasat

Sony XE9005 TV Tuner indstillingEllers så er installationen som man kunne forvente med valg af sprog, kanalsøgning. Vi har testet med egen tv-antenne og Boxer kortlæser modul. Her fandt skærmen alle kanaler uden problemer.

Sony XE9005 TV Tuner indstilling satI forhold satellit-tv understøttes både DiSEqC og Unicable.

Sony XE9005 sat Thor 1 vestVi har testet med Canal Digital, her fandt skærmen kanalerne fint.

Sony skærme er ikke med på Viasat’s liste over godkendte skærme til brug med deres kortlæsermodul. Det betyder, at Viasat ikke kan garantere for funktionalitet. Vi har dog testet alligevel og kan konstatere at Sony skærmen virker med Viasat omend ikke optimalt.

Sony XE9005 sat 5 østSony har besværligt nok ikke en satellitprofil for 5 grader øst, så man skal ind og vælge manuel søgning på en brugerdefineret satellit og lave en netværkssøgning på en aktiv frekvens på 5 grader øst. Så fik vi scannet 5 grader øst kanalerne ind, og de virkede også via den generelle satellit kanalliste, mens Viasat modulet forsøg på at lave en Viasat separat liste ikke fungerede, sidstnævnte er årsagen til, at den ikke er Viasat godkendt. Så der ligger en del arbejde i at sortere kanaler efter de danske Viasat kanaler.

Sony XE9005 installation placering lydSony spørger også til, om du har monteret dit TV på væggen eller på fod i forhold til at optimere lydgengivelsen.

 

Betjening

Android TV er kommet et pænt stykke, i forhold til da det blev introduceret. Oplevelsen er klart mere stabil og flydende, når man bevæger sig rundt i menuerne. Af og til kan man dog fortsat opleve, at den lige skal tænke over tingene. Vi havde også en enkelt fejlbesked på skærmen på et tidspunkt, så helt fejlfrit er det ikke endnu.

Sony XE9005 Home menuBetjeningen er delt op i en hovedmenu (Home knappen), der er inddelt i apps, indgange, spil og nederst indstillinger.

Sony KD-55XE9005 Action menuDerudover er der fra Action Menu knap adgang til billed/lydindstillinger med mere.

Sony XE9005 Discover Menu TVVia Discover funktionen får du i bunden af skærmen et umiddelbart mere TV orienteret overblik over dine tv-kanaler.

Sony XE9005 Discover NetflixScroller du ned finder du også optagelser, Netflix og YouTube. Det fungerer ganske glimrende.

Sony XE9005 TV GuideDer er også mulighed for at tilgå en egentlig TV Guide med tidslinje overblik. Ved klik på programmer, så er der også her ved visse et programbillede, som gør TV Guiden lidt mere grafisk end den rent tekst baserede vi ser hos konkurrenterne.

Det er muligt at hoppe frem og tilbage 24 timer i Guiden med gul og blå knap på den traditionelle fjernbetjening. Vi kunne godt have brugt mulighed for mindre interval også, og da også gerne en mulighed for at se en horisonten liste pr. kanal.

Sony Sideview app notitsSony’s Sideview app kan endnu anvendes og har en fin programguide, men Sony har meldt ud, at guiden med mere, forsvinder fra app’en 24. maj, hvilket er synd. Så imodsætning til sidste års Sony anmeldelser vælger vi ikke at gøre noget ud af at teste den app.

Smart TV apps

Sony XE9005 Home appsSony XE9005 Viaplay installSony XE90 kommer med Netflix, Amazon og DR TV installeret, mens du også kan finde Viaplay via Google Play butikken. Derimod kunne vi ikke finde TV 2 Play eller Blockbuster derinde, selv om de plejer at være tilgængelige på Android TV.

Sony XE9005 CastEftersom der indbygget Cast mulighed på skærmen, så er det en oplagt mulighed via din Apple eller Android enhed. Det er dog værd at bemærke, at der imodsætning til Chromecast HDMI enheden ikke er nogen funktion for at skifte til 50 Hz, så det er ikke optimalt i forhold til Viaplay, TV 2 Play f.eks.

Sony XE9005 Google PlayEt tryk på Google Play knappen giver dig adgang til Google Film og TV leje tjeneste.

Optag TV

Sony XE9005 optag tvTilslutter du en USB harddisk/lagringsenhed (over 32 GB), så er der mulighed for at optage tv på Sony XE90. Det giver dig mulighed for at sætte timeroptagelser fra TV Guiden eller manuelt at starte en tv-optagelse.

Sony XE9005 OptagelesindstillingerlGanske praktisk så gives der mulighed for automatisk at tilføje optagelsestid både i slutning og starten af optagelsen, så man er bedre sikret i forhold til at få det hele med. Op til 60 minutter kan man f.eks. lægge til sluttiden.

Sony XE9005 Optaget TV listeDu kan få adgang til listen med optagelser via Title List knappen på fjernbetjeningen eller via Guide menuen.

Selv om der er 2 tunere, så kan der maksimalt optages 1 program af gangen. Du har ved ukodede kanaler mulighed for at se en anden kanal samtidigt, men det er med Boxer kortlæsermodul altså ikke muligt eksempelvis at se TV 2, mens man samtidigt optager noget på TV 2 Zulu. Modulet kan kun afkode en ting af gangen.

Vi bemærkede i øvrigt også, at DR TV app/HbbTV ikke kunne benyttes, mens der blev optaget. Netflix er dog muligt, også mens der optages.

 

Billedkvalitet og lyd

Valg af billedeindstilling

Sony XE9005 Biograf Prof1Sony XE90 kommer med et rigt udvalg af forskellige billedefunktioner. Som så ofte er det Biograf indstillingen der bedst rammer det mest korrekte billede, når vi sigter efter det mest naturlige, der holder sig til den korrekte farvetemperatur og gammaniveau.

Der er to Biograf indstillinger: Biograf Prof og Biograf Hjem. Førstnævnte var den vi gik ud fra i målinger af skærmen. Ønsker man to forskellige indstillinger f.eks. til daglys og aften, så kan Hjem og Prof fint anvendes til dette formål.

Der er HDR effekt på ikke HDR indhold som standard ved alle billedefunktioner undtagen Biograf Prof. Det gør den faktisk ganske godt, og igen noget der kan give en bedre oplevelse i rum med meget dagslys.

Slå overscan fra

Sony XE9005 Blledeindstilling overscanUdover at vælge en biograf indstilling, så anbefaler vi også i forhold til tv-tuner kanaler, at man går ind under Home / indstillinger / skærm og justerer skærmområde til +1 for at undgå overscan zoom på indhold. Der er ikke overscan aktiveret på HDMI inputs heldigvis.

Slå HDMI Enhanced til

Benytter du en HDR kompatibel enhed via HDMI på skærmen, eksempelvis en Ultra HD Blu-ray afspiller eller Chromcast Ultra, så skal du slå HDMI Enhanced funktionen til på skærmen.

Sony XE9005 HDMI signalformat indstilling

Det gør du via Indstillinger / Eksterne enheder. Bemærk også at det kun er på HDMI indgangene 2 og 3, at det virker.

Målinger / kalibrering

Sony XE9005 graaskala Biograf Prof prekalibration
Gråskala Biograf Prof før kalibrering

Vores out of the box måling på Sony XE90 (Biograf Prof) viste et overskud af blå på gråtone skalaen. Det gælder både Ekspert 1 og Ekspert 2 farvetemperatur indstillingerne. Specielt i det højere område er den så høj, at det er udover den værdi, man siger man skal justere for ved en kalibrering.

De grundlæggende elementer som kontrast og lys (som Sony kalder sortniveau) ligger fint på Biograf Prof indstillingen. Man kan ændre Lys (bag lysindstillingen) ned fra 40 til et mindre niveau, specielt såfremt man er i et mørkt rum. Gamma er som standard ved Biograf Prof sat til -2 (2.4).

Der er mulighed for en 10 punkts kalibrering af gråtone skalaen, men den opførte sig lidt spøjst specielt i første omgang, hvor nogle trin ingen effekt havde og nogle trin påvirkede andre trin end de burde. Efter en opdatering, så syntes det at være blevet lidt bedre, omend vi stadig var lidt forvirret i forhold til skalaen.

Sony XE9005 graaskala Biograf Prof kalibreret
Efter kalibration

Det lykkedes dog at få en fin justeret skala, med værdier godt under det man plejer at kalde for fejl, man rent faktisk kan se.

Husk at hvert eksemplar af en skærm, også selv om det er samme model er forskellige. Derfor kræver det måleudstyr/software, at få de helt korrekte værdier for gråtone skalaen på netop din skærm. Af samme grund deler vi heller ikke vores indstillinger, da de så potentielt kunne gøre mere skade end gavn.

Farver

Sony XE9005 farver Biograf Prof kalibreretDer er som tidligere fortsat ikke noget farvekontrol system i forhold til at styre de enkelte farver på Sony TV, men heldigvis lå alle værdier da også under det acceptable fejlniveau efter vores gråtone kalibrering, så det ikke var nødvendigt.

Sony XE9005 DCIP3 skalaSony XE90 dækker ikke et helt så bredt farvespektrum, som på nogle af de skærme vi anmeldte i 2016. Vi måler DCI/P3 87,5 % og 66% af BT.2020 skalaen.

Sortniveau og local dimming

Generelt leverer skærmen en flot billedekvalitet og et godt sortniveau, der dog er lidt hæmmet af de kun 20 local dimming zoner. Således slipper man ikke for glorier i visse tilfælde på lyse objekter på mørk beggrund, her er OLED skærme naturligvis klart overlegne.

I forhold til Local dimming anbefaler vi Medium eller Lav indstillingen.

Betragningsvinkel

Der er tale om et VA panel, så går det ud over billedekvaliteten, når man kommer ud til siderne, dog er det set værre en på denne skærm, så det er absolut til at leve med. Vi foretrækker et VA panel med denne begrænsning, end et IPS panel der i stedet har dårligt sortniveau.

Ensartet lysniveau

Generelt leverer skærmen godt på denne front. Der er ikke noget med problemer i hjørnerne. Eneste vi kunne finde i småtingsafdelingen, var et lille område lidt under midten til venstre, der måske virkede en anelse lysere i visse tilfælde, men så er vi også helt nede i detaljen.

I forhold til nits målte vi et maks på 928 nits ved en 10% hvid skærm. Så skærmen er pænt lysstærk, uden at måle sige med de allerbedste.

Vi oplevede ingen dirty screen effekt på skærmen.

Bevægelse

Sony plejer at overbevise i forhold til håndtering af video med bevælgelse, og her skuffer XE90 heller ikke. Det er et af de bedre TV f.eks. såfremt man er til sport. Som standard ved Biograf Prof så anvendes indstilingen True Cinema i forhold til bevælgelsesoptimering, og den fungerer glimrende som all round indstilling i forhold til film og serier, så man undgår den såkaldte sæbeopera effekt.

Ved sport kan man prøve at eksperimentere med nogle af de andre Motionflow indstillinger. Tydelig funktionen skal man dog huske tager noget af lyset, men det kan man så justere op i forhold til.

Lydkvalitet

Det kunne tyde på, at det faktum, at Sony XE90 er tykkere på grund af backlight teknologien, har gjort det muligt for Sony at tilføje bedre højtalere i skærmen. Vi synes i hvert fald, at lyden fra de indbyggede højtalere er bedre end gennemsnittet på denne skærm. Vi vil dog som altid fortsat anbefale en god soundbar eller en AV-Reveiver/højtaler setup for bedre lyd.

Konklusion

Såfremt XE90 modelserien får et hak med prisøksen i løbet af 2017, så kan den bestemt blive et interessant bud på et godt 2017 LED TV køb med meget billedekvalitet for pengene. Modellen er siden denne anmeldelse set ned til 10.444,- hvilket absolut kan betegnes som meget for pengene.

Specielt i forhold til videoindhold med megen bevægelse, så står Sony stærkt, så er man TV sportsfan, så er det ikke et dumt valg.  Du får også et godt sortniveau og på skærmen, der dog mangler Dolby Vision support. Det kan man sige ikke har den store betydning her og nu, men er man Ultra HD Blu-ray film fan, så ser det jo ud til, at 2017 kunne blive året, hvor der sker noget på den front, og så er XE93 modellen nok et bedre valg.

Local Dimming funktionen er hæmmet af, at der ikke er så mange zoner og på farvesiden kunne man måske godt have ønsket sig en lidt bredere dækning af skalalen.

Betjeningen er ganske god og logisk, men der er nu stadig plads til lidt forbedringer på Android TV platformen også i forhold til at tilbyde Cast funktion i 50 hz.

Sony XE90
83.3 / 100 DIGITALT.TV Score
Positivt
 • Stærk i forhold til bevægelse
 • God ensartet billedegengivelse på hele skærmen
 • Negativt
 • Ikke så mange local dimming zoner
 • Cast funktion låst til 60 Hz
 • Billedkvalitet85
  Funktioner80
  Betjening85

  Specifikationer

  Specifikationer Sony XE90

  OVERBLIK
  Modelnavne

  KD-49XE9005, KD-55XE9005, KD-65XE9005. KD-75XE9005

  Skærmstørrelser 49, 55, 65, 75
  Det følger med

  AC-strømadapter (ikke på 75" her indbygget)
  Batterier
  Betjeningsvejledning
  Bordstativ
  Fjernbetjening med stemmefunktion
  Hurtig opsætningsvejledning
  Vekselstrømsledning

  TEKNIK
  Paneltype VA Direct-LED
  Panelopløsnning 4K
  Panel Design Flad
  HDR typer HDR10
  HLG
  Videodekodning HEVC
  VP9 4K YouTube
  HDMI 2.0 support Ja
  TILSLUTNINGER
  Twin tuner Ja
  HDMI ind 4
  Ethernet / Kablet Netværk Ja
  Wi-Fi trådlåst netværk Ja
  USB 3
  Kortlæser modul port antal 1
  SMART TV
  Smart TV Platform Android TV
  Smart TV Tjenester (apps)
 • Blockbuster
 • Britbox
 • C More
 • Discovery+
 • Disney+
 • Google Play Film
 • HBO Max
 • Netflix
 • Pluto TV
 • Prime Video
 • TV 2 Play
 • Viaplay
 • YouSee TV & Film
 • YouTube
 • YouTube Premium
 • I samme kategori

  Back to top button