Fladskærme

Philips 55POS901F OLED TV Test / Anmeldelse

Test Philips 55POS901F
Pris på testtidspunkt: 20.000,-
Tjek dagspris – klik her

Findes i: 55″

Skaren af OLED tv muligheder er i stadig vækst, hvilket jo kun er positivt. Philips har lånt os deres bud på en OLED TV, Philips 55POS901F, som blev lanceret i slutningen af 2016. 

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Philips 55POS901F byder udover OLED skærmen på både Android TV platformen samt både Twin Tuner og plads til 2 kortlæser moduler, hvilket gør den særligt interessant for de som modtager betalings-tv og ønsker at kunne optage og se tv på skærmen samtidigt.

DIGITALT.TV har haft Philips 55POS901F stående et par uger og vi bringer i denne anmeldelse vores oplevelser. 

Anmeldelse

Design

Philips 55POS901F ambilightSkærmen er i elegant sølvfront med 1 cm sort kant omkring selve panelet og med indbygget soundbar enhed i bunden. Den findes pt. kun i en størrelse nemlig 55″.

Philips 55POS901F soundbar closeupDer er markerede sølvringe omkring højtalerenhederne, som kan ses igennem frontgitteret, hvilket vi nok hellere have set mere anonymt, men det er jo en smagssag.

Philips 55POS901F profilSom det oftest er tilfældet på OLED TV, så er Philips 55POS901F tyndt i toppen af skærmen med sine kun 5 mm. For at få plads til teknikken, tilslutninger og lyd, så er den tykkere længere nede.

I midten under skærmen er der et lysende Philips Logo, som kan ændres i styrke eller helt slås fra i menuen.

Philips 55POS901F ambilight bagsidePå bagsiden finder vi Philips Ambilight, der er med 3 sider på dette TV. Det giver et ekstra pift til designudtrykket, når du har tv’et tændt specielt om aftenen, men vi anbefaler nu, at du benytter det primært som statisk baglys, men mere om det senere.

Philips 55POS901F fødderDe medfølgende 2 fødder til tv’et er i højglans sølv og skal monteres i den yderste del af skærmen, således skal man have et tv-møbel i samme bredde som skærmen ellers er væg montering naturligvis også muligt.

Målene på 55POS901F er 1229 x 818 x 233mm.

Fjernbetjening

Philips 55POS901F fjernbetjeningDer medfølger en stor meget omfangsrig bluetooth baseret fjernbetjening med til 55POS901F. På forsiden er der knapper som på en traditionel fjernbetjening, og på bagsiden får du et QWERTY tastatur, der gør det let at skrive f.eks. koder eller søge efter indhold på YouTube, Netflix osv.

Fjernbetjeningen, der også har indbygget mikrofon til stemmestyring, ligger godt i hånden, omend den måske føles lidt i den tunge ende for nogen. Navigationsfeltet på fronten er som standard også udrustet med touch funktion. Det virker bare ikke optimalt i praksis, man kommer nemt til at gøre det forkerte, så det er heldigt, at funktionen kan deaktiveres/aktiveres ved at trykke tasterne 8687 Mute lige efter hinanden.

Der er derudover en fin smartphone fjernbetjeningsapp som vi behandler i et senere afsnit i denne anmeldelse.

Teknik

OLED panelet stammer naturligt nok fra LG, der jo reelt er eneste producent af OLED paneler på konsumentmarkedet. Som altid så er OLED teknologien klart overlegen på at gengive sort og lysende objekter på en mørk baggrund uden glorieeffekt. Dette eftersom hver enkelt pixel på skærmen er individuelt styret.

På HDR delen så håndterer Philips 55POS901F HDR 10 standarden, men ikke Dolby Vision. Der skulle komme en opdatering, der tilføjer support for HDR formatet HLG, der er HDR broadcast standarden. Skærmen opfylder kravene til Ultra HD Premium certificering.

Skærmen har ikke 3D support og brugeroverfladen er Android TV version 6.0.

Tilslutninger

Philips side 55POS901F tilslutningerPhilips 55POS901F byder på et godt udvalg af tilslutningsmuligheder, og disse er optimalt placeret, så ingen vender bagud. Der er 4 HDMI tilslutninger, fordelt med 2 pegende ned af og 2 til siden. Der er Audio Return Channel til forstærker mulighed på alle 4 i øvrigt.

Der er i alt 3 USB tilslutninger, hvoraf nummer 3 er USB 3.0, og er den der anvendes til lagringsenhed til tv-optagelser.

Derudover så er der WiFi mulighed samt naturligvis også en kablet netværkstilslutning, optisk digital lyd ud og en hovedtelefontilslutning.

Tunermæssigt så er der Twin tuner til alle 3 signaltyper: Kabel, antenne og satellit. Sidstnævnte har 2 fysiske tilslutninger.

Philips 55POS901F common interface x 2Særligt positivt er det, at der er to pladser til kortlæsermoduler. Det gør det muligt med 2 moduler/kort, at udnytte twin tuner i forbindelse med optagelse også ved betalings-tv. De fleste producenter nøjes med en port til kortlæser modul, og så kan man ikke optage og se noget andet samtidigt ved betalings-tv kanaler, der kræver kort.

Bemærk at tv’et ved brug af to moduler kræver at disse er ens. Du kan således ikke f.eks. montere et Boxer og et Canal Digital kortlæser modul samtidigt.

Installation

Philips 55POS901F installation Android konfigInstallation er ret enkel på dette tv, specielt såfremt du har en Android enhed i forvejen, så kan du hurtigt kopiere end række indstillinger fra din Google konto. Ellers så er det som vanlig med valg af sprog, land osv.

Kanalsøgning – Boxer / Canal Digital / Viasat

Vi har testet med egen tv-antenne og Boxer kortlæser modul. Her fandt skærmen alle kanaler uden problemer. Skærmen kan naturligvis også anvendes til kabel-tv.


Philips 55POS901F twin tuner satindstilling

Satellit kanalsøgning er lidt anderledes end vi ellers kender det. TV’et finder selv ud af, hvilken satellit der er tilsluttet ved at søge, man skal således ikke konfigurere manuelt. Derefter søges der efter kanalerne på denne satellit. Benytter man Unicable LNB skal man konfigurere denne til ønskede User band.

Canal Digital kanaler blev scannet ind som de skulle, og her er der mulighed for at hurtig installation med de danske kanaler i prioriteret rækkefølge. Det kan naturligvis anbefales at montere 2 kortlæsermoduler, for at benytte skærmen med optagelsesmulighed.

TV’et er ikke på Viasats godkendte liste, og du får derfor ikke en automatisk installeret dansk Viasat kanalliste, men vi kunne godt modtage Viasat kanalerne med Viasat kortlæsermodul. Ulempen er så, at man skal lave en favoritliste med de danske Viasat kanaler man abonnerer på manuelt. Det tager noget tid.

Betjening

Betjeningen af Philips 55POS901F er generel fornuftig. Brugeroverfladen er delt i Android TV’s menuer og Philips eget, der er koblet på. Betjeningen sker med en ganske fin hastighed i menuerne, men føles lidt af og til lidt mere kompleks og knap så brugervenlig som på visse andre producenter.

I forhold til stabilitet, så havde vi nogle fejloplevelser i løbet af vores to ugers test. Det var et par skærmprompts med info om app ting var stoppet med at fungere. Et par genstarter i forbindelse med Cast af indhold, blev det også til. Her virker Android softwaren fortsat ikke helt optimalt, men det oplevede vi også på det Sony TV vi testede for nogle uger tilbage. Vi kan godt lide Android TV’s mange potentielle muligheder på app fronten, men lad os håbe de kan optimere på stabiliteten fremover.

Philips 55POS901F home indstillinger

Betjeningen er delt op i en Android TV’s hovedmenu (Home knappen), der er inddelt i anbefalinger,apps, indgange, spil og nederst indstillinger.

Philips 55POS901F tvmenu

Derudover er det en aktivitetsmenu, hvor vi blandt andet finder Multiview funktion, adgang til Philips Smart TV app galleri med mere.

Philips 55POS901F kanaloversigt

Der er kanalliste mulighed, der deler faneblade med signalkilder og TV-Guide, så du hurtigt kan bladre mellem disse muligheder.

Philips 55POS901F kanaloversigt1

Der er også mulighed for at se kanalliste med nu og næste information.

Philips 55POS901F EPG genre

TV-Guide delen er på tidslinjebasis, visse kanaler vises med kanallogo, men det er er ikke altid det korrekte, f.eks i forhold til TV3. Guiden tilbyder også mulighed for at genre søge, hvilket er fint.

Philips 55POS901F EPG info

Der kan naturligvis læses mere omkring et aktuelt program, og det kan sættes til at blive optaget, såfremt du har tilsluttet USB optageenhed.

Philips 55POS901F EPG datakildeDer er en funktion til at skifte mellem data leveret fra tv-udbyderen og TV-Guide data leveret fra nettet (Via Gracenote). En kort test med Internet data gav dog ikke helt præcise oversigter, så vi holdt fast ved den oprindelige.

Philips 55POS901F kilder

Du kan hurtigt skifte mellem signalkilder via kildelisten, der også omfatter adgang til optagelser.

Philips 55POS901F HDMI input customizeDet er ydermere muligt at omdøbe HDMI kilder og skifte logo.

Philips 55POS901F multiview

Der er Multiview funktion, der gør det muligt at se to tv-programmer samtidigt.

Fjernbetjenings app Android / iOS

Phiips TV remote app1

Med den gratis app Philips TV Remote, så er der mulighed for at betjene skærmen fra ens smartphone men positivt nok også en masse andet.

Phiips TV remote appepgPhilips TV Remote’en er faktisk noget at det bedste på markedet blandt alle producenterne på denne front. Der er nemlig både mulighed for at se TV-Guide, live tv og optagelser via app’en.

Phiips TV remote appplaySåledes kan du f.eks. sætte ting til at optage uden at skulle tænde for dit TV eller se live tv eller optagelser fra din mobile enhed, så længe du er på samme WiFi netværk.

 

Smart TV apps

Philips 55POS901F Smart TV apps

Android TV byder naturligvis på Netflix og Viaplay, sidstnævnte skal dog installeres først. Derudover finder vi SF Anytime og TV 2 Play præinstalleret.

Philips 55POS901F Smart TV apps philips sektion

Via Philips eget app galleri finder vi også Blockbuster og Dansk Filmskat.

Udover apps så er der naturligvis,også, når vi taler Android TV platformen, mulighed for at caste indhold direkte til skærmen. Desværre er det fortsat udelukkende med mulighed for at køre 60 billeder pr. sekund, så det virker ikke optimalt med de nordiske streamingtjenester.

Optag TV

Philips 55POS901F USB PVR infoVia en USB harddisk kan du optage og pause live tv. Lagringsenheden skal være på mindst 32 GB. Som tidligere nævnt så fungerer det fint, også ved optagelse af en kodet kanal, mens du ser en anden kodet kanal, såfremt du ellers har 2 kortlæsermoduler installeret og to kort i disse naturligvis.

Philips 55POS901F pvr timerOptagelser kan oprettes via TV-Guiden eller manuelt.

Philips 55POS901F pvr timer bufferDer er også mulighed for at sætte en slutmargen på op til 45 minutter.

Der kan ikke optages 2 ting op samme tid, og optagelser er naturligvis af rettighedsmæssige årsager låst til det tv, de blev optaget på.

Billedkvalitet og lyd

Valg af billedeindstilling

Philips byder i forbindelse med førstegangsinstallationen mulighed for at lave en personlig billedetilpasning. Gør man ikke det benyttes billedeindstillingen Standard, der som det jo er typisk for TV er alt for blå og overbelyst.

Billedeindstilingen Film er en langt bedre indstilling, der rammer farvetemperaturen ret præcist.

Philips 55POS901F billede indstillingerVil man kalibrere med udstyr vælges ISF Dag og Nat indstillingerne.  Her er de for det meste unødvendige funktioner som støjreducering og diverse også slået fra.

I forhold til kontrast justering, så er det hver at bemærke, at den indstilling der ligger i hovedoversigten for billedeindstillingen er en baglys kontrol. Den mange producenter normalt benævner Kontrast er navngivet Video kontrast og ligger under avancerede indstillinger > Kontrast.

Overscan

Philips skal roses for ikke at aktivere noget overscan, ligesom langt de fleste øvrige producenter. Så ikke noget du behøver at rette i forhold til dette.

Slå HDMI Enhanced til

Philips 55POS901F HDMI UHD HDRBenytter du en HDR kompatibel enhed via HDMI på skærmen, eksempelvis en Ultra HD Blu-ray afspiller eller Chromcast Ultra, så skal du slå HDMI Enhanced funktionen til på skærmen. Ellers får du ikke HDR mulighed. Det gør du fra menuen generelle indstillinger > HDMI Ultra HD.

 

Billede Målinger – Out of the box

Philips 55POS901F precalibration

Vores out of the box måling med måleudstyr på Philips 55POS901F viste et overskud af grøn / underskud af blå på gråtonerne i ISF Nat profilen

Kalibrering – Gråskala

Philips 55POS901F gråtone kalibreretDesværre har Philips 55POS901F kun mulighed for en to punkts gråtone justering, det kræver lidt ekstra arbejde at optimere til dette, men det lykkedes at lave en fornuftig kalibrering, der ligger under den fejlmargin øjet kan se.

 

Kalibrering – Farver

Philips 55POS901F farver kalibreretPhilips tilbyder i forhold til farvejustering ikke nogen luminans justering, så det er svært helt at justere alle farver optimalt. Men de ligger nu generelt pænt nok i forhold til Rec709 skalaen.

I forhold til de udvidede farveskalaer D3 og Rec 2020, så målte vi henholdsvis 97% og 70% dækning.

 

Sortniveau

Philips 55POS901F logo sort baggrundHelt som forventet ved OLED, så er sortniveauet naturligvis helt i top. Så ingen lysende glorie om objekter på sort baggrund. Også i det meget mørke område lige over sort klarer Philips OLED skærmen sig godt, men der kan fortsat anes det der kaldes banding ved meget mørke gråtoner på testbilleder. I praksis så bemærkede vi dog ikke noget der generede ved almindelig tv-kigning.

 

Betragningsvinkel

OLED teknologien er LCD overlegen også når det kommer til betragtningsvinkler. Du kan sagtens sidde skråt for skærmen og fortsat nyde et flot billede.

 

Bevægelse

Philips 55POS901F menu billede motion clear motionPhilips tilbyder to former for bevægelsesoptimering nemlig Natual Motion og Clear Motion. Sidstnævnte er at foretrække til det meste, mens Natual Motion, selv ved mindste indstilling, giver den såkaldte sæbeopera effekt på film og serier.

Ser du meget sport, så kan du dog opleve at Clear Motion giver lidt ryk, såfremt der flyver noget skærmgrafik henover skærmen, som f.eks. ved Superliga fodbold, hvor der skiftes fra slow motion highlights til live signalet. Generer det dig, kan du aktivere Clear Motion og måske afprøve en af Natual Motion indstillingerne.

Lydkvalitet

Philips 55POS901F’s indbyggede højttaler leverer bestemt en lydkvalitet over middel. Men i denne prisklasse, så fortjener den sublime billedeoplevelse noget bedre, specielt såfremt du er til film naturligvis.

Philips Ambilight

Philips Ambilight omtales af og til som en gimmick. Holder man fest med musikvideoer så kan det være festligt med de mange farvemuligheder Ambilight tilbyder, men til mere seriøst brug, så er der heldigvis også mulighed for at køre et statisk baggrundslys.

Det giver god mening at benytte Ambilight med fast hvidt lys, såfremt du se TV i en mørk stue, da det gør at øjnene bliver mindre trætte.

Philips 55POS901F menu ambilightPhilips har en optimeret ISF indstilling også til Ambilight, så den indstilling kan anbefales, så du får den rigtige farvetemperatur som baggrundslys.

Konklusion

Philips 55POS901F er absolut billedemæssigt et af de bedste TV vi har testet, og når helt op på siden af LG’s 2016 OLED. Her får du alle fordelene ved OLED teknologien der giver er flot billede med dybdefornemmelse der særligt er gældende ved Ultra HD og HDR indhold.

Det er positivt, at skærmen tilbyder både Twin Tuner og plads til 2 CI moduler. Så er det og OLED et behov for dig, så kan det bestemt være en grund til at kigge Philips vej.

Android TV platformen har stort potentiale, men stabiliteten er fortsat lidt et issue. Ikke dog i sådan en grad, at det ikke er til at leve med. Betjeningen er generelt god og det samme gælder hastigheden, når man bevæger sig rundt i menuerne osv.

Skærmens design falder i vores smag, og selv om vi ikke anbefaler Ambilight baggrundslyssystemet standard indstilling med skiftende farver, så er det en rigtig god idé, at sætte den til den til den faste ISF indstilling, specielt såfremt du sidder i en mørk stue og kigger på skærmen.

Prisen på Philips 55POS901F er ret høj, men det har nu nogle argumenter på sin side i forhold til LG’s billigste OLED. Philips har f.eks. både Twin Tuner, 2 X CI porte og en glimrende app til smartphones.

Philips 55POS901F
90.3 / 100 DIGITALT.TV Score
Positivt
 • Fantastisk billedkvalitet
 • Perfekt sortniveau
 • Gode betragtningsvinkler
 • Ambilight giver mulighed for statisk baglys
 • Negativt
 • Android TV stabilitet kan forbedres
 • Ingen Dolby Vision
 • Billedkvalitet97
  Funktioner90
  Betjening84
  OLED TV Tests
  A Billedkvalitet
  B Funktioner
  C Betjening
  90.3 DIGITALT.TV Score
  97
  90
  84
  ABC
  89.8 DIGITALT.TV Score
  96.5
  83
  90
  ABC
  91 DIGITALT.TV Score
  97
  86
  90
  ABC

  Specifikationer

  Specifikationer Philips 55POS901F

  OVERBLIK
  Modelnavne

  55POS901F

  Skærmstørrelser 55
  Det følger med

  Fjernbetjening
  2 x AA batterier
  Bordstand
  Netledning
  Lynhåndbog
  Brochure med oplysninger om juridiske forhold og sikkerhed

  TEKNIK
  Paneltype OLED
  Panelopløsnning 4K
  Panel Design Flad
  HDR typer HDR10
  HLG
  Videodekodning HEVC
  VP9 4K YouTube
  HDMI 2.0 support Ja
  TILSLUTNINGER
  Twin tuner Ja
  HDMI ind 4
  Ethernet / Kablet Netværk Ja
  Wi-Fi trådlåst netværk Ja
  USB 3
  Kortlæser modul port antal 2
  SMART TV
  Smart TV Platform
  Smart TV Tjenester (apps)
 • Blockbuster
 • Britbox
 • C More
 • Discovery+
 • Disney+
 • Google Play Film
 • HBO Max
 • Netflix
 • Pluto TV
 • Prime Video
 • TV 2 Play
 • Viaplay
 • YouTube
 • YouTube Premium
 •  

  I samme kategori

  Back to top button