TV-Nyt

Mai Brostrøm og Peter Thorsboe om deres nye serie ‘Oxen’ på TV 2

Den nye TV 2 thriller serie i seks afsnit, ‘Oxen‘, er skabt af forfatterparret og tredobbelte EMMY-vindere Mai Brostrøm og Peter Thorsboe på baggrund af Jens Henrik Jensens bestseller-bogserie. I denne artikel kan du læse mere om deres tanker om at lave serien, og de ændringer de har lavet i forhold til bøgerne.

‘Oxen’ er en konspirationsthriller. I har tidligere skrevet prisbelønnede krimidramaserier som ‘Rejseholdet’, ‘Ørnen’ og ‘Livvagterne’. Hvordan har det været at skrive i denne (nye) genre?

I virkeligheden har vi det begge lidt stramt med konspirationer, fordi de kan destabilisere fællesskabet. Men her handler det ikke om en konspiration, men om nogen, der forsøger at forhindre, at en konspiration bliver til virkelighed.

Det, der er den største forskel på måden at arbejde på mellem denne serie og de tre af vores tidligere serier, er, at der er en bog som forlæg. Ellers har det ikke været så meget anderledes end de øvrige serier, vi har skrevet. Der er de samme krav som i anden dramatik – at leve sig ind i de enkelte karakterers tanker, følelser og historie og forstå deres handlinger, vide at aktion giver reaktion, forstå den naturlige historie, skabe relevans, fremdrift og spænding.

I har fået kreativ frihed til at skrive serien, som er baseret på Jens Henrik Jensens bestsellerbøger. Hvilke valg og fravalg har I taget og hvorfor?

Først og fremmest har vi fra start ønsket, at romanen og tv-serien skulle være to forskellige værker. Selvfølgelig er serien baseret på og inspireret af romanen, men ligesom når man fortolker et teaterstykke, hver gang det sættes op, havde vi også lyst til at lave en fortolkning af ‘Oxen’-romanerne. Og se romanen i lyset af nogle af de udfordringer verden står overfor lige nu.

Vi har også valgt at ændre en af hovedpersonernes køn og generelt skrevet flere kvinderoller ind i serien, så det nu er jævnbyrdigt.

Vi lader som sagt hele handlingen foregå i nutiden. En af forskellene på romanens og tv-seriens fortællegreb er romanens ubesværede spring i erindring og indre handling sat overfor seriens krav om visualitet. I romanen har flere af karaktererne indre monologer, som blotlægger traumer, lyster, fortid osv. Vi kan sagtens fortælle de samme ting på tv, men der er hele tiden spørgsmålet om hvordan vi viser det. Så vi har valgt, at vi altid vil være til stede, når noget sker, fremfor at få det refereret gennem en karakter.

Derfor har vi stort set fravalgt flashbacks og flyttet de forskellige hovedkarakterers forhistorie ind i handlingen nu og her.

De tre hovedpersoner, jægersoldaten, PET-agenten og spionchefen, gennemgår alle en livskrise. Hvad har de til fælles, som I har kunnet bruge i manuskriptskrivningen?

Niels Oxen, Margrethe Franck og Frigg Mossman har ensomheden til fælles. Oxen mister kontakten til sin søn, Frigg har lige begravet sin mand, og Margrethe har hverken familie eller venner omkring sig, da hun kommer ud for en livsændrende ulykke. Så ensomheden får de tre til at søge mod hinanden trods de store forskelle, der er mellem dem. Deres arbejdsfællesskab bliver det sted, de får et tilhørsforhold til. Sårbart, skrøbeligt og til tider konfrontatorisk.

Danskerne er kendt for at være verdensmestre i tillid. Og netop tillid eller mangel på samme er et gennemgående tema i serien. Har det været et omdrejningspunkt i jeres arbejde?

Lysten til at bruge tillid som et tema mellem vores hovedkarakterer opstod, mens vi skrev de første afsnit og lærte Oxen, Margrethe og Mossman bedre at kende. Tillid er noget, de alle tre både søger hen mod og er afhængige af. Men kan de overhovedet have tillid til hinanden? Efterretningsarbejde går hånd i hånd med paranoia og kræver åbenbart en vis portion mistillid for at vurdere, om man kan have tillid til det menneske, man står overfor.

Vi har ikke, i forhold til serien, overvejet Danmarks placering på tillidslisten aktivt. Men vi er helt opmærksomme på, at vi har en høj grad af tillid i Danmark, men at den desværre også er dalende. Det afspejler konspirationen i serien.

Hvad har været det mest spændende/udfordrende i arbejdet med at skabe tv-serien?

Det er jo selvfølgelig lidt skræmmende at gå ind i et univers, som så mange læsere har så stor kærlighed til. De har deres egne billeder og oplevelser af historien. Så en stor udfordring har været at stå fast ved, at publikum ikke får Oxen 1:1, men at det som tidligere nævnt er en fortolkning.

Så er der økonomien, som jo selvfølgelig sætter grænser for, hvor vildt det hele kan blive. Der er store, fantastiske scener i bogen, hvor for eksempel en skovningsmaskine fælder en række træer i jagten på Oxen og Margrethe – det koster slid, fantasi og forfatterens indlevelse at skrive i romanen, men en formue (og klimaskam), hvis vi, i serien, skulle fælde en hel lille skov i en sådan jagt.

Kilde: TV 2 presse

Læs også

I samme kategori

Back to top button