Branche-Nyt

IFA 2013 indtryk

DIGITALT.TV var for første gang til den store IFA udstilling i Berlin, der bød på flere nyheder fra de store producenter. Udstillingen åbnede fredag den 6. september for offentligheden, men i dagene op til har de store producenter flere presseevents. Messen har åben til og med 11. september.

ifa_berlin

Som ny på IFA kan man ikke andet end være imponeret over størrelsen på denne begivenhed. Der skal virkelig tilbagelægges mange kilometer for at komme hele vejen rundt, og man kan godt af og til miste orienteringen.

ifa_sommergarten

Når man har fået nok af messehallerne og lige skal slappe lidt af, så er der i midten af messecentret den såkaldte Sommergarten, der fra fredag bød på livemusik.

Ultra HD i fokus

Generelt var temaet på messen Ultra HD, som vi bemærkede, at de fleste nu har valgt at kalde det frem for 4k. 

samsung_event_ifa

Vi ankom onsdag eftermiddag i Berlin, så vi nåede ikke den første dag med pressekonferencer og events, men var på plads til Samsungs pressekonference om torsdagen, der efter de sædvanlige indledende salgstaler bød på præsentationen af verdens største Ultra HD skærm på 110″ som den største nyhed.

samsung_ifa

samsung55_uhd_oled1

Det virkede lidt som om Samsung ikke helt var forberedt på at konkurrenterne havde Ultra HD OLED skærme med.  Selv om man på presseeventen omtalte sit Ultra HD OLED, så var det først i Samsungs udstillingshal, vi fik lov at se skærmen på 55″. Der er tale om en prototype, og altså ikke en model der lige er på vej i butikkerne.

Hvad der er på vej i danske butikker er Samsungs 55″ buede OLED skærm, der dog altså ikke er i Ultra HD opløsning. Man kan dog nok tvivle på, hvor mange der åbner den meget store tegnebog (Over 60.000,-) for denne, når der er Ultra HD OLED modeller lige om hjørnet… 

LG 77" UHD OLED

Selv om Samsung måske nok vandt på størrelsen i forhold til Ultra HD skærme med sin kæmpe 110″ model, så var det alligevel LG, der trak det længste strå i forhold til at vise den største Ultra HD OLED skærm. Samsungs 55″ UHD OLED så temmelig lille ud, efter vi havde set LG’s 77″ model.

Igen er LGs model en prototype, LG oplyser dog, at de vil lancere deres første Ultra HD OLED-TV i butikkerne til næste år. Så Samsung får i hvert fald kamp til stregen eller må måske se sig slået i forhold til UHD OLED.

lg_ifa

LG satser i hvert fald hårdt på at vinde markedsandele og være først på Ultra HD bølgen, og fremhæver også at de er først i verden med indbygget HEVC (High Efficiency Video Coding) dekodere i Ultra HD skærme, hvor man således undgår en ekstern boks og kan afspille indhold direkte på skærmen f.eks. fra en tilsluttet USB enhed.

panasonic_ifa

panasonic-wt600

Generelt er der jo altid konkurrence mellem de forskellige producenter om at komme først eller være størst, og det lykkes altid, at finde en eller anden finurlig detalje at hænge den påstand op på. Panasonic lancerede det første Ultra HD TV med HDMI 2.0, Panasonic WT600 på IFA. HDMI standarden har ligesom været akilleshælen i forhold til Ultra HD indtil videre, fordi den gamle 1.4 version ikke tillod mere end 30 billeder i sekundet ved Ultra HD, hvilket ikke gjorde den egnet til f.eks. sport.

sony_wimbledon_uhd

At sport virkede med HDMI 2.0 fik vi syn for på Sony’s stand, der viste Ultra HD demo (60p) med Wimbledon tennis. Det virkede utroligt tydeligt og uden problemer i forhold til bevægelser.  Sony holder fast i 4k og viste også hvad de kaldte verdens største 4k OLED, men det var nu altså kun på 56″.

Der var stadig lidt 3D fremvisning på messen, også den sædvanlige 3D uden briller fra Toshiba som bare ikke ser godt nok ud til at det er brugbart. Brilleidéen er dog ikke helt død endnu, nu er det bare det, at 2 personer med briller kan se 2 ting samtidigt på Ultra HD skærme, man promoverer.

Nostalgi på Technisat standen

technisat_gammelttv_ifa

Det var ikke alt der var nyt på IFA. På den tyske producent Technisats stand havde man hentet sit IFA highlight fra 1997 frem, et godt gammeldags billedrørs-tv.

Branchen gjorde status

BFE Direktør Laila Kelp Rasmussen
BFE Direktør Laila Kelp Rasmussen fremlagde skøn for forbrugerelektronik salget i 2013

BranchenForbrugerelektronik holdt pressemøde på IFA messen fredag, hvilket vi har skrevet om tidligere. Klik på links for at læse mere. Branchen fremlagde sit skøn for salget i 2013. Stofa var også blandt indlægsholderne og bød på flere nyheder som analogt sluk for 68.000 kunder og fritvalgskanaler.

Generelt var temaet også hvor hurtigt vi kan vente Ultra HD indhold fra tv-udbyderne. Vi er meget tidligt endnu i Ultra HD udviklingen. Først her under den kommende IBC messe i Amsterdam demonstreres der for første gang live sport med en Rugby kamp, så der er endnu et stykke vej til at vi får Ultra HD på de danske tv-skærme. Måske bliver det Netflix og streaming filmtjenesterne der kommer først, eftersom de kan bruge lang tid på at komprimere og optimere så filstørrelserne bliver overkommelige. Live sport har man jo ikke lige en uge til at komprimere.

I samme kategori

Back to top button