Smart HomeSmart Home produktnyt

Home Assistant på Raspberry Pi med SkyConnect

- En billig vej til at styre dit Smart Home

Her på DIGITALT.TV har jeg tidligere kigget på Smart Home med Homey Pro som din centrale server til at styre det hele. Homey Pro er imidlertid ikke helt billig med sine 3200 kroner, og samtidigt, så er det ikke alle enheder, der er understøttet eller virker lige godt på den.

Der findes et billigere og mere alsidigt alternativ, nemlig Home Assistant platformen, der er gratis software til at styre dit smart home. Home Assistant har været i gang i 10 år og er blevet mere og mere brugervenlig, så flere nu kan være med.

Jeg er derfor hoppet på Home Assistant vognen, og i denne artikel kigger jeg nærmere på Home Assistant på en Raspberry Pi 4, og kigger også på hvordan du med fordel kan bruge Home Assistant sammen med en Homey Pro, hvis du allerede måtte have sådan en.

Home Assistant på Raspberry Pi  – Det skal du bruge

Jeg har tidligere testet Raspberry Pi 4 starter kit, der kommer med strømforsyning og kabinet til selve kortet, så det var oplagt at finde det frem fra skabet.

Derudover havde jeg et 128 GB Micro SD kort liggende, der anbefales minimum 32 GB.

Du skal også huske at have kablet netværk tilgængelig til din Raspberry Pi i hvert fald under installationen.

Home Assistant SkyConnect
Home Assistant SkyConnect

For at styre Zigbee enheder skal du også have en Zigbee kommunikationsenhed. Et oplagt valg kunne være Home Assistant SkyConnect, som er den jeg anvender.

Home Assistant på Raspberry Pi  – Hvad koster det

Alt i alt omkring de 1000,- (750-800 for Raspberry pi kit + 269 kr. for SkyConnect, med mindre du har noget af det selv i forvejen naturligvis.

Home Assistant på Raspberry Pi – installation

Raspberry Pi imager

Du skal have en enhed at installere Home Assistant operativ systemet på Micro SD kortet med. Jeg havde en Windows PC med en USB Micro SD kortlæser. Med softwaren Raspberry Pi Imager er det nemt at installere Home Assistant på kortet.

Du vælger ved Choose OS:  Other specific-purpose OS > Home Assistants and home automation > Home Assistant og skriver det til Micro SD kortet. Når det er afsluttet kan du flytte kortet over i Raspberry Pi og gennemfør følgende trin.

  1. Indsæt SD-kortet i din Raspberry Pi.
  2. Tilslut et Ethernet-kabel, der er tilsluttet netværket.
  3. Tilslut strømforsyningen for at starte enheden.
  4. Vent nogle minutter.
  5. På din computer eller anden enhed med webbrowser gå da ind på din nye Home Assistant på homeassistant.local:8123

homeassistant rasp pi4

Så bliver du forhåbentligt mødt af en installationsskærm som denne. Du kan klikke Skab mit smarte hjem knappen og oprette en brugerkonto, sætte sprog op med videre, og så er du klar til at bruge Home Assistant.

Home Assistant user interface

Du kan nu også installere en Home Assistant app på din Smartphone, og styre det der.

Eksempler på enheder der virker bedre i Home Assistant end i Homey

 

Lidl Silvercrest mellemstik smart zigbee stikkontakt

Jeg har tidligere omtalt Lidl’s smart strømstik, der udmærker sig ved at have jord og fungere med danske runde strømstik uden indhak. De nyere udgaver, som Lidl har solgt af disse, er også med energimåling, men installerer du den i Homey via Tuya Zigbee app’en, så virker denne del ikke.

Lidl strømstik med energimåling i Home Assistant

Det gør de derimod i Home Assistant, hvor du kan aflæse strømforbruget samt styre dem naturligvis.

Tuya LCD Temp Luftfugtigheds sensor

Et andet eksempel på en enhed, der slet ikke er understøttelse for i Homey Pro via Tuya Zigbee app’en er denne billige Tuya LCD temperatur / luftfugtighedsmåler, som jeg havde liggende.

Tuya LCD Temp Luftfugtigheds sensor i home assistant

Den bliver fundet som en ukendt enhed på Homey, mens den kan tilføjes på Home Assistant. Den bruger jeg som temperaturmåler i køleskabet. Du kan læse mere om det i min artikel her

Brug Home Assistant enheder på din Homey Pro

Home Assistant på Homey app

Er du allerede ejer af en Homey Pro, så kan du sagtens benytte Home Assistant enheder på den. Via Home Assistant app’en kan du importerer enheder der er installeret på din Home Assistant og bruge dem i flows f.eks.

Så har du enheder, der ikke virker på Homey, eller måske kun delvist, så kan det være en idé at flytte dem over i Home Assistant og bruge dem i Homey af den vej.

Konklusion

Home Assistant på en Raspberry Pi kan være en billigere vej til at styre dit smart home end at hoppe på Homey vognen. Det er værd at nævne at Home Assistant er tilgængelig til flere enheder, så har du f.eks. Windows PC, Mac eller Linux computer med flere, så kan det også være en mulighed for at teste af. Husk dog også på at kigge på strømforbruget, hvis du skal have den kørende 24/7.

Det er mit første forsøg med Home Assistant, og jeg syntes det var meget nemt at komme i gang med, så selv om det måske er lidt mere teknisk end Homey, så bør det ikke afskrække.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard