Smart Home produktnytSmart Home

Test: Athom Human Presence Sensor

- bevægelsessensor med radar

At tænde for lyset via en bevægelsessensor er noget vi har kendt i årevis. Her er der mange muligheder, også på smart home markedet.

Dog fungerer de ikke altid optimalt, især i situationer, hvor man ønsker at holde lyset tændt, mens man opholder sig i rummet, uden at man bevæger sig meget. Til det formål, så er der nu for alvor ved at komme nye produkter på markedet, der har radar funktion, der opfanger tilstedeværelse på en bedre og mere sikker måde.

Her i denne artikel kigger jeg på et sådant produkt, nemlig Human Presence Sensor fra Athom. Athom navnet kan lyde bekendt, for dem der står bag smart home enheden Homey hedder også dette, men her er det altså ikke samme firma. Dette produkt her er fra ATHOM Technology Co., Ltd der er oprettet i 2020.

Athom Human Presence Sensor – det koster den

Athom Human Presence Sensor sælges på athom.tech til omkring de 200,- (29,40$). Du kan vælge at få den sendt fra Tyskland, og det tager så kun få dage, fra bestilling til at du modtager den.

Jeg bestilte 2 styk og betalte i alt 486,- inklusive forsendelse.

Denne test som video

Hvis du foretrækker at se video på min test, så kan du se den herunder.

Athom Human Presence Sensor Test (Danish)

Athom Human Presence Sensor Test (Danish)

Det er med i kassen

athom Human Presence sensor indhold i kassenAthom Human Presence Sensor er i modsætning til almindelig bevægelsessensorer ikke med batteri, den kører på 5 volt USB-C strøm. Der er således en strømforsyning og ledning med i kassen.

Desuden medfølger en lille manual, klæbepude og ophængnings beslag og skruer samt en reset pin.

Home Assistant Presence Sensor bagside

Du kan have beslaget til montering i bunden så den kan stå f.eks. på en hylde eller væg montering.  Strømstikket sidder på bagsiden, så du kan altså ikke have den siddende helt tæt på væggen. Her kunne man måske godt have ønsket sig en placering i bunden i stedet.

Home Assistant Presence Sensor tegning

Enheden har altså både lyssensor, bevægelsessensor og mmWave Radar tilstedeværelsessensor. Det betyder, at du f.eks. kan benytte bevægelsessensor (PIR) til at aktivere, om der skal tændes for lyset, måske afhængigt af lyssensor værdien. mmWave radaren sørger for at det først slukkes, når der ikke er nogen tilstede længere. Dermed er der altså 3 sensorer i én enhed, og det til en rigtig fornuftig pris må man sige.

I forhold til mmWave radar delen, så angiver Athom selv disse tekniske data i forhold til rækkevidde loft / væg montering.

Home Assistant Presence Sensor radar loftHome Assistant Presence Sensor radar væg

Athom Human Presence Sensor – opsætning

Athom Human Presence Sensor er en WiFi enhed, og du opsætter den ved at forbinde til dens WiFi hotspot på din smartphone. Så åbnes der automatisk en webside, hvor du kan vælge dit hjemme WiFi netværk og indtaste adgangskoden til dette.

Athom Presence sensor opsætningHerefter kobler Athom Human Presence Sensor sig på, og du burde nu kunne finde den inde i Home Assistant.

Athom Human Presence Sensor i Home Assistant

Der er i Home Assistant nogle justeringsmuligheder på f.eks. følsomhed og forsinkelse. Jeg har ikke fundet det nødvendigt at rode med dem, da det har virket fint, men det kan selvfølgelig være nødvendigt, alt efter det konkrete rum, den befinder sig i måske.

Home Assistant Presence Sensor indstillinger

Her lidt teknisk forklaring på nogle af indstillingerne fra Athom:

mmWave Subdivision Sensitivity and Trigger Sensitivity: Trigger sensitivity refers to the ease of triggering the sensor when entering the sensing area; maintenance sensitivity refers to the sensitivity level at which the sensor continuously detects the target after being triggered. Both trigger and maintenance sensitivities have 10 levels, with higher numbers indicating higher sensitivity and lower numbers indicating lower sensitivity. 9 is the most sensitive level, and the default sensitivity value of the module is 7.

After mmWave detects the target, the detection function is blocked for 1 second by default, and the OUT pin outputs the control signal at the same time. After the duration of the control signal expires, the detection function will be blocked by default for 1 second before the target can be detected again. During the blocking time, the target will not be detected to avoid sudden interference.

Detection Delay is used to configure the confirmation time when “target is detected”

Usually, only the farthest detection, fading time, and maintenance sensitivity need to be adjusted.

Followed by the value range and default value

Jeg havde egentlig forventet, at PIR delen ville være hurtigere til at opfange bevægelse end mmWave delen, men det er nærmest omvendt, så mmWave kan også godt benyttes som trigger til at tænde lyset faktisk.

Jeg har også testet den under lidt mere udfordrende forhold, konkret på et badeværelse, hvor der er halvmur ved brusenichen.

Athom Presence sensor badeværelse illustration

Athom Human Presence Sensoren er placeret på lyset oven over spejlet. Her kunne radar delen fortsat godt se, at jeg var inde bag halvmuren i brusenichen, selv om jeg ikke var direkte synlig for enheden. Så her vil den også kunne bruges, og man kan gå bad uden at lyset slukker.

Virker Athom Human Presence Sensor i Homey?

Jeg kunne naturligvis ikke lige dy mig for at teste om Athom Human Presence Sensor virker i Homey via Home Assistant integration app’en.

Home Assistant Presence Sensor Homey

Det eneste der rapporteres i Homey via Home Assistant er luminans data, mens bevægelse og tilstedeværelse ikke har nogen data.

Bedre gik det med Home Assistant Community app’en.

Homey Home Assistant community app athom Human Presence sensor

Her kunne jeg tilføje sensorer og få Pir, Tilstedeværelse, Luminans og mmWave måling ind under enheder og dermed benytte dem i flows på Homey.

Så hvis du, lige som jeg, er mere dus med flows på Homey end i Home Assistant, så kan du måske som jeg have en Home Assistant kørende på en Raspberry Pi,  som bare er til de enheder der ikke går direkte ind i Homey og så bruge dem af den vej.

Hvis du gerne vil i gang med Home Assistant, så læs min artikel om Home Assistant på Raspberry Pi her.

For at få dine Home Assistant ind i Homey med Community app’en skal du indtaste din url til Homeassistant: Kunne være http://homeassistant.local:8123 og et access token. Det opretter du under din profil i Home Assistant i Long-lived access tokens sektionen.

Konklusion

Athom Human Presence Sensor er med en pris på lidt over 200 kroner en glimrende bevægelse/tilstedeværelsessensor, hvis du bruger Home Assistant i hvert fald. Som jeg lige har beskrevet er den også brugbar i et Homey setup, hvis du har både Home Assistant og Homey kørende.

Athom Human Presence Sensor er nem at koble på Home Assistant, men kræver naturligvis dog lige, at du har mulighed for 5 V USB strøm, der hvor den skal placeres. Den har virket hurtigt og pålideligt under min test og leveringen fra tysk lager tog kun 3-4 dage.

Der er ikke mere avancerede funktioner som zone inddeling og mere præcis placeringsdata på hvor i mmWave feltet man befinder sig, som f.eks. på Aqara FP2, men den koster jo også noget mere, end denne jeg tester her.

Athom Human Presence Sensor anbefaling digitalttv

Stor gennemgang af Human Presence Sensorer – Tjek videoen

Best mmWave Presence Sensors for Home Assistant! (WATCH before you BUY!)

Best mmWave Presence Sensors for Home Assistant! (WATCH before you BUY!)

Læs også

I samme kategori

Back to top button