Re:Sverige stopper DAB+ udbygningen, FM fortsætter efter 2024.
Peter i Lund sagde
- Underlägsen kundupplevelse (dålig hantering av svag signal, försämrad ljudkvalitet
- Mitt råd till Danmark är att medan tid är följa Finland, Sverige, Portugal, Irland, Kanada, Singapore, Sydafrika m.fl. och lägga ner eller säga nej till det föråldrade DAB!
Behåll FM, det är bättre och billigare!
Man frestas att jämföra med vad som hände med mobil-TV-standarden DVB-H och återupplivningssförsöket DVB-NGH. Vi vet hur det gick…
Peter Körner
Lund
Det er meget svært at vide noget om DAB/DAB+ uden at være meget enig med dine betragtninger.
Det er med bare ringe teknisk indsigt indlysende, at DAB/DAB+ broadcast er en meget tidlig og helt out-dated teknologi.
DAB/DAB+ giver bl.a. en meget dårlig og usikker dækning, hvor man oprindeligt troede at SFN net løste alle problemer og støj var simpel ‘white noise’ – helt forskellig fra den virkelige verden i VHF bånd III området og en helt ringe beskrivelse for mobile enheder.
Længe var der fokus på den ringe lydkvalitet som var mulig. Det skyldes at den mulige totale bitrate nødvendigvis skulle deles med mange kanaler for at skaffe bare lidt økonomi i DAB. Men selv med den lave bitrate (1152 kbit/s for DAB og 1056 kbit/s for DAB+) er det ikke muligt at sende et rigtigt robust DAB/DAB+ signal.
Men langt mere alvorligt er det at DAB/DAB+ er specialbygget til lyd, i stedet for som man gør med 4G mobiler og ander nyere systemer – man bygger til standard IP (som i TCP/IP) trafik – samme grundmetode og pakning ved overførsel af lyd, billede, film og alt andet.
DAB svarer til i en container-alder at fortsætte med at bygge gammeldag fragtbåde.
FM kan fint levere de store udbredte radiokanaler overalt.
Så kan de få enkelte, der ikke lytter til de 7-9 største og mest aflyttede radio-stationer, bare streame deres specialkanal på mobile.
Men dine bemærkninger omkring DVB-NGH kan jeg imidlertid ikke genkende det rigtige i. DVB-NGH (eller bare den lidt simplere DVB-T2Lite) er helt anderledes fremragende end lappeløsningen DVB-H og er meget tæt på de teoretiske grænser for kapacitet og dækning. Der er ganske mange features i disse DVB teknologier, fx til at sikre ubrudt lytning ved kørsel under broer eller forbi forhindringer. Også muligheden for at sende et antal programmer med et ‘helt ned i kælderen’ robust signal, medens de mange kanaler kan sende billigere med en bedre end DAB robusthed.
Her er det langt mere et spørgsmål om værdien af rigtig broadcast overfor mange mere ‘en-til-en’ mobil-transmissioner af det samme program til mange lyttere.
Lars