Estonia Dokumentarserie på DPlay
Den 28. september 1994 synker passagerfærgen M/S Estonia på vej fra Tallinn til Stockholm. 852 mennesker mister livet i det værste skibbrud i Europa siden 2. Verdenskrig. 26 år senere søger pårørende og overlevende stadig svar på, hvad der skete den skæbnesvangre nat i september. I Dplay-dokumentarserien ’Estonia – opdagelsen, der ændrer alt’, afsløres et aldrig tidligere dokumenteret hul i vraget, og fundet stiller spørgsmål ved Havarikommissionens officielle rapport. Dokumentarseriens fem afsnit kan ses på Dplay nu.
I dag er det årsdagen for det mest dødelige og kontroversielle skibbrud i Europa i moderne tid. M/S Estonia sank den 28. september for 26 år siden. 852 mennesker mistede livet, og de fleste af dem blev begravet med vraget på havbunden. Pårørende og overlevende leder stadig efter svar på, hvordan det kunne ske, og hvorfor vraget blev efterladt på bunden af havet. I Dplay-dokumentarserien ’Estonia – fundet, der ændrer alt’, afsløres nu et hidtil ukendt hul i skibsvraget, som sætter spørgsmålstegn ved Havarikommissionens officielle rapport om, hvad der forårsagede forliset.
Der er mange spekulationer om, hvad der skete med M/S Estonia, og det er af stor offentlig interesse at finde svar. Derfor besluttede produktionen bag dokumentarserien at gennemføre et dyk for at tage billeder af vraget, som både kunne nye give svar og dokumentere de dele af vraget, der ikke er beskrevet i tidligere officielle rapporter. For først derefter er det muligt at afgøre, om Havarikommissionens officielle rapport er fyldestgørende.
Overlevende fortalte om brag
I dokumentarserien følger vi med under dykket, hvor man opdager et stort og tydeligt hul i skibsvraget. Et hul som ifølge eksperter kan være forårsaget af en enorm udefrakommende kraft.
– Tidligere er der fremsat teorier om, at der er et hul på skibets styrbordsside, hvilket kan forklare, hvorfor færgen sank så hurtigt. Men hullet er aldrig nogensinde blevet dokumenteret. Det var absolut nødvendigt og journalistisk motiveret at sende en undervandsrobot ned med et kamera for at finde detaljeret dokumentation om vragets tilstand. Under dykket bemærkede vi en betydelig skade på styrbordssiden af Estonia. En skade, der aldrig er blevet rapporteret eller dokumenteret i offentlige rapporter, siger direktør Henrik Evertsson fra produktionsselskabet Monster.
I dokumentarserien hører vi også nye kilder berette om, hvad der skete den skæbnesvangre september-nat. Beretninger, som kan forklare de nye fund, der står i kontrast til den officielle årsagsforklaring, om bovporten ved skibets bildæk, der gik op og dermed forårsagede forliset.
– Flere overlevende fortæller om et kraftigt brag og kradselignende lyde mod skroget, mens skibet synker, og flere af dem bemærker også, at vand vælter ind fra under bildækket og dermed ikke kommer ovenfra, fortsætter Evertsson.
Foreningen af ofre og pårørende til Estonia-forliset (SEA – Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga) har igennem årerne vedholdende opfordret myndighederne til en gennemgang og yderligere undersøgelse af vraget for dermed at få svar på, hvad der faktisk skete den aften i september for 26 år siden.
– De nye fund, som bliver præsenteret i dokumentarserien, er af stor offentlig interesse og kan forhåbentlig give mere klarhed over, hvorfor Estonia sank. På den måde får pårørende og overlevende mulighed for at få flere svar på mysteriet om Estonia og forhåbentlig også en konklusion, siger Hanne McBride, Director, Communications, Discovery Networks Norge, og tilføjer:
– Produktionsselskabet har gjort et fantastisk stykke arbejde med at dokumentere hullet i vraget, og beslutningen om at gøre det var journalistisk motiveret og har naturligvis været overvejet nøje både juridisk og etisk. Det har været en af hensigterne med dokumentaren at få efterprøvet den officielle forklaring på, hvorfor skibet sank. Det mener vi at kunne gøre med de nye opdagelser, der er gjort.
’Estonia – opdagelsen, der ændrer alt’ er en dokumentarserie i fem afsnit produceret af Monster. Alle afsnit kan ses på Dplay nu.
Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag