Parabol/antenne kombi

Dreambox DM900 – High End tv-boks test

Dreambox DM900 test anmeldelseIntroduktion DM900

Dreambox mærket har fået en ny topmodel, Ultra HD boksen DM900, som vi lånt hos danske Tektronic.dk til anmeldelse her på siden.

Boksen understøtter også montering af 2.5″ harddisk i en skuffe bag på boksen, som gør den super enkel at opgradere til at kunne optage tv på.

DM900 har naturligvis HEVC video support, og det betyder, at den også er brugbar til modtagelse af Ultra HD tv generelt, samt de tyske terrestriske signaler, hvilket kan være interessant for danskere i grænselandet. HEVC forventes også at blive aktuelt i Danmark i 2020.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Prisen her på testtidspunktet er 2695,- hos Tektronic.dk og altså ikke så højt prissat, som Dreambox topmodeller tidligere har været.

DM 900 tuner muligheder

DM 900 tuner mulighederDreambox DM 900 kan bestilles med enten dobbelt DVB-S2 satellit-tv tuner eller dobbelt DVB-C/T2 tuner (kabel-tv eller tv fra egen antenne).

Der er også mulighed for at kombinere satellit og kabel/terrestrisk tv med et nyt Triple Hybrid Tuner (DVB-S2X og DVB-C/T2) tunermodul. Her får du 2 tunere, der frit kan benyttes til satellit-tv, kabel-tv eller egen tv-antenne.

Dreambox Triple tuner screenshotBemærk at der kun kan være 2 aktive tunere på samme tid med Triple Tuner modulet, selv om der er tre fysiske tuner inputs. Læs vores uddybende anmeldelse af Triple Tuner modulet her.

Vi har testet DM900 som satellit-tv/antenne-tv boks i denne anmeldelse.

Men lad os komme i gang med testen.

Udpakning

DM900 indhold i boksenMed i kassen finder vi udover DM900 boksen også:

 • Strømforsyning
 • Fjernbetjening
 • Batterier
 • HDMI kabel
 • Skruer (til montering af harddisk)
 • Quick Guide (Engelsk / Tysk)

Design,teknik og tilslutninger

dm900ultrahd frontDM900 er en topmodel med flere muligheder end DM525, som vi anmeldte for kort tid siden, men boksen er nu fortsat ret kompakt. DM900 måler 270 x 187 x 60 cm, og er passiv kølet. Processoren er super hurtige Dual-Core 12K DMIPS, og der er heller ikke sparet på hukommelsen med 2 GB RAM og 4 GB Flash (EMMC).

Fronten er i det klassiske Dreambox design, med den skrå streg, der dog er lidt mere kantet end på de ældre modeller. Der er en touch standby knap indbygget på fronten, der lyser rødt i standby, og blåt når boksen er tændt.

DM 900 osdFronten er designet i sort børstet aluminium look og med et 3″ stort farve display. Det viser kanalnavn og tid som standard, men du kan tilpasse dette med f.eks. kanallogoer anden info osv.

DM900 front openBag frontklappen finder vi boksens indbyggede kortlæser samt en plads til et kortlæser modul. Som altid, ved Linux bokse som denne, er den reelt ikke aktiv, med mindre man installerer plugin fra 3. part. Kortlæseren er ikke relevant i vores test, hvor vi tester med Conax kortlæsermodul, og generelt så tester vi ikke sådanne ulicenserede softcam plugins.

Der er også en USB tilslutning på fronten og en SD-kortlæser.

dm900ultrahd backPå bagsiden finder vi:

 • To satellit-tv tuner indgange (på den udgave vi tester / fås også med 2 x kabel/antenne tuner)
 • Service port
 • Optisk digital lyd ud
 • HDMI ud
 • HDMI ind
 • On / Off kontakt
 • Netværksstik
 • USB 3.0 tilslutning
 • Skuffe til harddisk
 • Strømtilslutning (via medfølgende adapter)

Der er tale om twin tuner satellit-tv indgange på denne model. Det er ikke den såkaldte Full Bandwidth Tuner model, som f.eks. på Vu+ modellerne, så der kan maksimalt modtages to signaler af gangen.

Med HDMI indgangen kan du spare en HDMI indgang på dit tv og have to enheder, der kan ses gennem din DM900. Det ser dog ud til at funktionen kan kræve et plugin, alt afhængigt af den software du har installeret, for at få det til at virke. Vi kunne ikke finde nogen option til HDMI ind på originalsoftwaren.

DM525 fjernbetjeningDer medfølger en god fjernbetjening med til boksen, der i øvrigt også kan betjene andre enheder. Fjernbetjeningen virker af god kvalitet med et fint udvalg af knapper, der er logisk placerede og i en fornuftig størrelse.

Som en lille designdetalje, så lyser Dreambox logoet op i enden på fjernbetjeningen, når du bruger den.

Opsætning af DM900

Dreambox installation opløsning

Dreambox installation sprogInstallationen sker via den klassiske guide på Enigma baserede bokse. Du vælger opløsning, sprog osv. I forhold til sprog er der dansk som valgmulighed. Bemærk dog, at der er noget, der ikke er oversat i nogle menuer, så det er en sammenblanding af Dansk og Engelsk. Synes man det er trættende, så kan man vælge engelsk i stedet.

Vi har testet Dreambox DM900 med parabolantenne på positionerne 1 grad vest og 19,2 øst.

Satellit installation

DM900 setup searchDu opsætter LNB indstillingerne efter dit udstyr. I vores tilfælde benytter SatCR lnb, men det virker naturligvis også med single eller twin tuner lnb.

Som sædvanlig for Enigma baserede bokse, så frekvenslisten for f.eks 1 grad vest meget omfattende, og det betyder, at det tager noget tid at lave en komplet søgning på en hel satellit. I forhold til 19,2 øst er det praktisk at søge kun efter de ukodede kanaler.

Fashion 4KDer er flere Ultra HD kanaler på 19,2 øst, men desværre, er den nok mest interessante, Insight TV ikke længere ukodet, så det Fashion TV og nogle demo og shoppingkanaler, der er tilgængelige i Ultra HD.

Der skulle også være mulighed for at lægge IPTV kanaler ind som kanaler på kanallisten. Se f.eks. nederste indlæg på dette tyske forum

 

Daglig brug / Betjening

Dreambox hovedmenuKender du til Engima 2 baserede bokse, så kender du også til brugeroverfladen på DM900. Det er i standardsoftwaren helt klassisk.Dreambox DM 900 boot speed
Dreambox DM 900 boot speed


Man bemærker straks ved opstart og generel brug af DM900, at det er en lynhurtig tv-boks. Kun 16 sekunder fra helt slukket til billede på skærmen.

Det hele går lynhurtigt, når man bevæger sig i menuerne, og opstarten af boksen er også det hurtigste vi har set på Enigma baserede bokse.

DM900 download skinDer er naturligvis rig mulighed for at installere andre skins, og standard udseendet kan også skifte, såfremt du installerer anden software på boksen.

Ønsker du at installere anden software på boksen, gøres det ved at holde på standby knappen, lige efter der tændes for boksen på bagsiden. Så skulle standby lyset gerne blinke hurtigt mellem rød og blå kort, og når den lyser rødt konstant, kan du slippe fingeren fra standby.

DM900 image installNu er boksen i recovery mode, hvor du via din computer, og browseradressen sat til http://ip adressen på din dreambox, får en side frem til installation af software.

De officielle software images finder du på adressen dreamboxupdate.com.

Dreambox brugerindstillingerVed installationen gives der i øvrigt mulighed for at tilpasse brugeroplevelsen i forhold til antallet af indstillinger, der vises. Expert indstillingen giver dig alle mulighederne i menuerne, men kan måske også virke lidt overvældende for nogle.

Dreambox kanalinfoBetjeningen er generelt logisk og sker med fin hastighed. Også kanalskifte er en fornøjelse på boksen her.

Dreambox EPG graphicalscreenshot 15TV Guiden kan ses på flere måder, hvilket er et plus. Mange bokse tilbyder kun tidslinje guide, hvilket ikke altid er overskueligt, når man gerne vil se programmet for en specifik kanal. Her kan du heldigvis også se en sådan liste.

Dreambox DR hbbtvHbb TV DR tjenesten fungerer på DM900 boksen her, såfremt du har den tilsluttet nettet naturligvis. Det kører langt hurtigere, end på den DM525 vi testede for nylig.

Dreambox Mediacenter

Der er naturligvis også rigeligt med muligheder for at afspille lyd, video og billederfiler på boksen fra harddisken, USB eller via netværket.

Harddisk installation og TV optagelse

DM900 hdd montering 1Tektronic.dk sælger DM900 med eller uden harddisk.

Såfremt du allerede måtte have en 2.5″ harddisk liggende der kan bruges, så er det ikke noget med kompliceret afmontering af kabinet for at sætte den i. Det er nemlig super enkelt at installere en harddisk i DM900. Det er blot at trække skuffen ud på bagsiden og montere din 2.5″ harddisk med de medfølgende skruer.

DM900 hdd montering 2Når du har gjort det så skubber du bare disken ind i boksen og tænder den.

DM900 setup hddSå kommer den formentlig op med en menu i forhold til at initialisere harddisken, så du kan optage og benytte timeshift på boksen.

Der skal ikke nogle tricks til for at aktivere PVR funktionerne på denne boks, i modsætning til den DM525 vi testede fornylig.

Du kan lave manuelle optagelser, optagelser via TV-Guiden på boksen, og der er også en Autotimer funktion, hvor du ud fra en række parametre, kan automatisere boksen til at optage, det du ønsker f.eks. ud fra programtitel osv.

Vi har testet Canal Digital med et ældre Alphacrypt kortlæser modul, som understøtter Conax og Multcas, det vil sige, at man kan afkode flere kanaler samtidigt. Således kunne vi fint optage og se noget andet samtidigt, også uden at benytte den indbyggede kortlæser og softcam software. Du kan optage 2 ting samtidigt eller optage et program mens du ser et andet samtidigt. Teoretisk kan du optage endnu flere ting samtidigt, men så er du begrænset til, at det skal være fra en allerede aktiv frekvens på de to tunere.

En fordel ved Dreambox er, at optagelserne gemmes, så de kan afspilles andre steder også. Man er således ikke låst til afspilning på den boks, det er optaget på, ligesom det typisk er tilfældet. Er du typen, der optager for at aktivere ting, så er den således et oplagt valg.

Dreambox app og webinterface muligheder

Dreambox webinterfaceDer er et fint webinterface på DM900, som du kan benytte fra din webbrowser. Her kan du betjene, streame indhold fra boksen, sætte timere og meget mere.

Det er også værd at nævne, at der findes en række apps til dine mobile enheder, der kan benyttes til at fjernbetjene, se TV-Guide, streame indhold fra boksen med mere.

Dream EPG AppVores favorit er Dream EPG Premium, men der er mange muligheder, også en del der er gratis.

dreambox signalmeterDu kan også bruge en signalmeter funktion, så du f.eks. kan fintune din parabolantenne til bedste signal.

Konklusion

DM900 er en lynhurtig Ultra HD tv-boks. Her er der et overskud af processorkraft, som kan føles i betjeningen på boksen.

Vi har testet med Ultra HD kanaler på 19,2 øst, og de vises alle glimrende på boksen her, der også vil virke fint med både de danske og tyske terrestriske tv-signaler, såfremt du får boksen med DVB-C/T2 tunere. Med en sådan vil også kabel-tv kunne modtages, og skulle din kabel-tv udbyder have Viasat Ultra HD kanalen, så burde det heller ikke været et problem at se denne på denne boks.

Der er utroligt mange indstillingsmuligheder, for dem der godt kan lide at tweake, der er rigtig mange avancerede muligheder, man ikke ser på mange gængse tv-bokse.

Prisen her på testtidspunktet er 2695,- hos Tektronic.dk. For kun 1200,- mere får man altså dobbelt tuner, Ultra HD mulighed, mulighed for indbygget PVR og en meget hurtigere boks. Så til den pris er den et super godt køb.

I samme kategori

Back to top button