Parabol-TVParabol/antenne kombiAntenne-TVTV Bokse StofaTV Bokse YouSeeTV Bokse Boxer

MAXIMUM XO-4100 Combo

Med MAXIMUM XO-4100 Combo kan du modtage digital-tv, uanset om du har kabel, antenne eller parabol. Læs anmeldesen af den alsidige boks, der også byder på mulighed for at optage tv.

Producent: Kjaerulff1

Udlånt af: Kjaerulff1

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Distributør: Kjaerulff1

Pris: Vejl. 1999,-

Teknik: TV boks (DVB-C/T2/S2)

Lancering: Juni 2012

Strøm: 17,8W / 0,5W standby

Introduktion

Tilbage i oktober 2011 så var danske Kjaerulff1 blandt de allerførste med en kombineret satellit/terrestrisk tv boks, Maximum TS 4000. Det var en fremtidssikret boks med den nye DVB-T2 tuner, hvilket gav mulighed for også for Boxer HDTV modtagelse.

Nu tager Kjaerulff1 så skridtet videre med den nye model, MAXIMUM XO-4100 Combo, der tilføjer kabel-tv mulighed, udover modtagelse via antenne eller parabol. Dermed har vi altså en meget komplet boks, der kan benyttes til alle gængse signaltyper inklusive Boxer HDTV. Naturligvis er det nok de færreste, der har behov for alle 3 signaltyper på samme tid, men det giver mere frihed til at vælge tv-udbyder og beholde boksen også i forbindelse med en eventuel flytning.

Men lad os se nærmere på, hvad du får for de godt 2000,- boksen sælges til.

Design og tilslutninger

MAXIMUM XO-4100 Combo er i det efterhånden klassiske Maximum design, helt i sort, der brydes af en bølget sølv stribe på fronten af boksen. I midten af denne er der de mest nødvendige knapper til betjening uden fjernbetjeningen, kanal op/ned. Derudover er der en standby knap på fronten, og i midten et alphanumerisk display på 8 tegn, der viser aktuelt kanalnavn.

Kodet tv intet problem

Bag frontklappen på boksen finder du en indbygget Conax kortlæser, der mest oplagt kan benyttes med Canal Digital programkort, der virker selv om boksen ikke er officielt Canal Digital godkendt. Desuden finder vi en CI+ port, der kan tage både almindelige digitale kortlæser moduler og CI+ kortlæser moduler. Her er det oplagt at montere et Boxer kortlæser modul, der gør det muligt at modtage de Boxer tv kanaler, du abonnerer på. Netop på grund af CI+ samt DVB-T2 understøttelsen, så kan MAXIMUM XO-4100 Combo også modtage HDTV (herunder TV 2 HD)  fra Boxer.

Også kortlæser moduler fra YouSee og Stofa er en mulighed, men dog ikke noget jeg har afprøvet i denne anmeldelse.

På bagsiden af MAXIMUM XO-4100 Combo finder vi et fint udvalg af tilslutningsmuligheder.

  • LNB ind og gennemsløfning
  • Antenne ind og gennemsløjfning (Indgang kan benyttes til både antenne eller kabel-tv signal)
  • 1 x HDMI
  • 1 x Scart
  • Komponent video
  • Composite video
  • Optisk digital lyd ud
  • Analog lyd ud
  • USB tilslutning til ekstern PVR funktionalitet
  • Mulighed for ekstern IR øje

Alt i alt mere på tilslutningsfronten end man egentlig umiddelbart kunne forvente sig. Bagsiden af boksen tilbyder desuden en fysisk afbryderknap, så du kan slukke helt for strømmen til boksen uden at skulle hive stikket ud af stikkontakten.

Der er, som det kan ses, ikke separate tuner-indgange til henholdvis terrestrisk og kabel-tv. Skulle du have behov for at modtage begge dele samtidigt, kan det dog godt lade sig gøre via et SPAUN TAR 5 relæ, der gør det muligt at skifte input via 5 volt forstærker signalering på boksen.

MAXIMUM XO-4100 Combo leveres med: Fjernbetjening, 2 x AAA batterier, manual på dansk, engelsk og svensk.

Installation

Naturligvis er der en installationsguide på MAXIMUM XO-4100 Combo. Her kan du vælge dansk eller en lang række andre sprog som menusprog, sætte tidsindstillinger og scanne efter kanaler.

Du vælger også her hvilke signaltyper, altså satellit, kabel eller antenne.

I forhold til satellit, så vælger du de satellitter, du kan modtage med din parabol. Både DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 og USALS er understøttet.  Boksen har en forprogrammeret Astra 19,2 øst kanalliste som mulighed, mens en scanning uden problemer fandt alle kanaler på 1 grad vest og 28 øst. Det kan være en fordel at vælge ja til at lave en netværkssøgning. Husk også at tilpasse DiSEqC indstillinger i satellit søgningsmenuen, såfremt du benytter DiSEqC.

Der er mulighed for at levere 5 volt til aktive DVB-T antenner, og scanningen er som udgangspunkt meget grundig. Det tager derfor noget tid at søge alle frekvenser igennem.

I forhold til kabel-tv så er der fin support for de danske kabel-tv udbyder i forhold til kanalsøgning. Der er autosetup til YouSee, Stofa, Bredbånd Nord og Glenten, men du kan også søge manuelt, også hvis du f.eks. gerne vil kunne vælge kun at scanne efter ukodede kanaler.

Daglig brug

ts-4000-remote

Der medfølger en fornuftig fjernbetjening, med de knapper man kan ønske sig. Der er mulighed for at skifte til sidst sete kanaler, skifte opløsning og billedformat med mere direkte.

Betjeningen på MAXIMUM XO-4100 Combo er forholdvis simpel, men ikke altid helt logisk. Man støder på steder, hvor man f.eks. skal trykke rød knap for exit kommando, mens det normale er exit knappen på fjernbetjeningen. For at bevæge sig rundt i kanallisten skal man benytte prev/next knapperne og ikke bare venstre/højre pile taster, som ellers efter min mening havde været nemmere.

Man kan også diskutere, om det ikke ville have været mere optimalt med knap så mange valgmuligheder som udgangspunkt ved kanalsøgning i hovedmenuen, så man ikke bliver overvældet over de mange punkter på én gang.

Boksen er som standard opsat til 720p som billedopløsning, men denne kan ændres i menuen efter førstegangsinstallationen til 576p, 1080i,1080p eller automatisk.

EPG visning kan ske på tidslinje eller listebasis. Sidstnævnte er for én kanal af gangen og den mest overskuelig.

I forhold til EPG så tilbyder MAXIMUM XO-4100 Combo automatisk hentning af fuld EPG data for Canal Digital kanaler, hvilket er et plus og ikke noget man typisk ser på ikke Canal Digital godkendte bokse. Dog tager det lidt tid at hente EPG’en første gang.

Undertekster synes at fungere ok både for terrestrisk, kabel-tv samt parabol-tv fra Canal Digital, og også de gratis britiske kanaler på 28 øst. Dog synes jeg, at der af og til kan være en anelse timing problemer f.eks. på History HD.

Med et Boxer kortlæser modul afkodes Boxer kanalerne fint, der kan være lidt ventetid, når der zappes. Årsagen til dette er at CI+ kommunikationen gør at det tager længere tid end det kendes med almindelig CI. Boxers HD kanaler afkodes fint med et Boxer CI+ korlæser modul.

Kanallisten kan frit redigeres og sorteres efter en række parametre, f.eks. udelukkende satellit tv eller terrestrisk tv. Du har desuden mulighed for at oprette dine egne favoritlister, op til 8 stk.

Tekst-TV fungerer med sidehukommelse, men kan tage lidt tid om at vise den første side, du vælger.

Et klik på status knappen på fjernbetjeningen giver i øvrigt et fint overblik for de mere teknisk interesserede, i forhold til tekniske parametre, aktuel kanalstyrke osv. for den aktuelle kanal du kigger på.

PVR

MAXIMUM XO-4100 Combo er PVR ready, altså er der mulighed for at optage tv, såfremt du selv tilslutter en ekstern USB lagringsenhed. Det kunne f.eks. være en lille handy 2.5″ usb harddisk. Efter dette er det bare at formatere USB enheden via menuen på boksen, og så er der mulighed for at optage eller pause live tv. Du kan optage enkelt via den elektroniske programguide eller manuelt via timer eller tryk på optag knappen på fjernbetjeningen. Optagelser kan afspilles på PC med KMPlayer.

Via menuen kan du opsætte buffer optagelsestid både før og efter det i EPG’en angivet, så du er bedre sikret i forhold til at få hele udsendelsen optaget.

Du kan optage 1 ting af gangen. Det er ikke muligt optage satellit-tv, og samtidigt se terrestrisk tv eller omvendt. Endnu kan der heller ikke optages tv fra en kanal, mens du ser på en anden på samme frekvens, men det skulle formentlig komme i en kommende opdatering.

Du kan spole med op til x16 hastighed.

Optagelser vises i en ganske overskuelig liste med titel og dato information. Positionen i de afspilningen huskes, så du kan afbryde en afspilning og genoptage senere fra samme sted du kom til.

Timeshift er ren manual ved tryk på pause, der er ikke mulighed for permanent timeshift eller at gemme timeshifted indhold.

Der er ikke mulighed for afspilning af musik og visning af billeder via USB på boksen, og desværre kan man heller ikke afspille optagelser, mens der optages.

På History HD kanalen hos Canal Digital har jeg oplevet problemer ved optagelse, her hakkede billedet på live tv signalet mens der blev optaget og optagelser var asynkrone i forhold til lyd, billede og undertekster.

Konklusion MAXIMUM XO-4100 Combo

MAXIMUM XO-4100 Combo er en meget alsidig modtager med sin mulighed for både at modtage antenne, kabel og satellit-tv. Der er fuld support for den seneste teknologi i forhold til også at kunne modtage Boxer’s HDTV kanaler via et kortlæsermodul og desuden er der indbygget kortlæser til afkodning af Canal Digital satellit-tv. Både ukodede og kodede kabel-tv kanaler er desuden en mulighed.

MAXIMUM XO-4100 Combo har en fornuftig betjening, men kunne dog godt optimeres lidt. Der er ting der ikke er helt logiske, men generelt virker boksen ganske fornuftig betjeningsmæssigt.

PVR delen giver mulighed for optagelser på ekstern USB enhed, men det er dog lidt ærgerligt, at man ikke samtidigt kan se noget andet samtidigt og derved bedre udnytte at der er mere end 1 tuner i boksen.

Tripple Tuner support både for kabel, antenne og satellit
Fuld support både for DVB-T2 og CI+ til Boxer HDTV

Boks er låst når der optages – ingen mulighed for at se noget andet samtidigt
Ingen Ethernet port/Netværksadgang

I samme kategori

Back to top button