Parabol-TVKabel-TVAntenne-TV

Dreambox Triple Hybrid Tuner modul – Test

Dreambox Triple Hybrid Tuner modul2Dream Multimedia har her maj 2017 sendt et helt nyt tunermodul på markedet. Dreambox Triple Hybrid Tuner enheden kan levere alle tre signaltyper:

  1. DVB-S2 (satellit-tv / understøtter også DVB-S2X standarden)
  2. DVB-C (kabel-tv)
  3. DVB-T2 (terrestrisk tv)

Vi har lånt eksemplar hos danske Tektronic.dk, der forhandler modellen til en pris på 829,- . Vi bringer her en kort test af tunermodulet foretaget på en Dreambox DM900. Modulet kan anvendes til følgende Dreambox modeller:

  • DM900
  • DM820
  • DM7080

Montering

Kabinettet skal afmonteres for at sætte tunerenheden i boksen og den lille dækplade ved siden af tunerhullet afmonteres. Herefter skal printkortet skubbes i tunerslotten. Det voldte også umiddelbart lidt problemer at få tunermodulet sat i. Det vidste sig nemlig, at der var en tap på printkortet, der gik i mod en af de metalarme, hvor tunermodulet guides på plads i kabinettet.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

trippeltuner monteringDet lykkedes at bøje armen på kabinettet en anelse ned af, så kunne den monteres. Det kan være et tilfælde lige netop med vores boks/modul, men opstår samme problem for dig, så ved du, hvad der kan være årsagen. Dream Multimedia oplyser, at det ikke skulle være et generelt problem.

Dreambox Triple Hybrid Tuner monteretMed tuneren sat i, så er det bare at montere dækpladen og kabinettet igen og sætte strøm til boksen.

Opsætning

Dreambox Triple tuner screenshotEfter opstart af boksen, så kan du gå ind i tuneropsætningsmenuen. Her finder du 2 tunerangivelser (A1 og A2), hvilket måske umiddelbart kan forvirre nogle, når den omtales som et triple tuner modul. Så vi bringer lige en forklaring, så du forhåbentlig bliver klogere.

Triple tuner

Opfat begrebet Triple Tuner i forhold til at kan håndtere 3 signaltyper, altså satellit, kabel og terrrestisk tv / der er tre fysiske tuner tilslutninger.

Twin tuner i praksis

Rent teknisk fungerer enheden her som en twin tuner med mulighed for at sætte signaltype på hver af disse. Du kan således valgfrit aktivere DVB-S2, T2, C på hver af de to tunere. Har du f.eks. parabol og egen tv-antenne, så aktiverer du DVB-S2 og DVB-T2 på hver af de to tunere.

Muligheder med Triple tuner modulet

Man kan altid maks have 2 tunere i brug af gangen. Du kan naturligvis se et program, mens du optager et andet. Men optager man f.eks. to ting på forskellige frekvenser på DVB-T, så kan man ikke samtidigt se/optage noget på DVB-S2 tuneren.

Når det gælder mulige samtidige optagelser, så er begrænsningen umiddelbart 2 ting, men rent teknisk så kan man godt optage endnu flere ting samtidigt. Det kan måske være lidt svært at forstå og forklare. Men vi prøver:

De to tunere kan modtage hver sin frekvens, men med den digitale sendeteknologi, så sendes der jo mere end 1 kanal på hver frekvens. Så i praksis kan du på en Dreambox optage flere end 2 ting samtidigt, bare de andre kanaler, du vil optage fra, ligger på samme to frekvenser, som er aktive allerede på de to tunere.

På samme måde vil du kunne se noget tredje, mens der optages 2 ting samtidigt, så længe det du vil se sendes på én af de to frekvenser, som er aktive allerede på de to tunere. I praksis vil det fremgå, hvilke kanaler du kan se på boksens kanalliste. Dem der ikke er tilgængelige at zappe over på, mens der optages 2 ting samtidigt, vil være vist med gråt kanalnavn skrift.

Bemærk at samtidige optagelser / se et og optage noget andet kan kompliceres yderligere, såfremt du modtager kodede kanaler. F.eks. Boxers kortlæser modul kan kun afkode én kanal af gangen, så du kan ikke se en kodet Boxer TV kanal, mens der optages fra en anden kodet Boxer TV kanal.

Vi har også haft lejlighed til at teste tuneren på en transponder med den nyeste DVB-S2 transmissionsstandard DVB-S2X. Det fungerede også og dermed er man også fremtidssikret på den front. Endnu er DVB-S2X dog ikke særligt udbredt, men kan blive aktuel med nye Ultra HD kanaler i fremtiden.

Konklusion

Dreambox Triple Hybrid Tuner er en glimrende udvidelse, der giver Dreambox modellerne DM900, DM820 og DM7080 mulighed for at modtage alle tre signaltyper. I vores test på en DM900 fungerede tunermodulet glimrende med hurtige kanalskift, hvor vi testede på den lynhurtige DM900 modtager.

Vi har ikke udstyr til at lave nogen præcis måling eller sammenligning af tunerfølsomhed, men vi havde ikke problemer med modtagelse af signaler, ej heller på DVB-T som ikke er super stærkt her, hvor vi tester.

Opsætningen af de forskellige signaltyper sker i boksens tunermenu, og så er det bare at søge kanalerne ind via en kanalsøgning.

Det er værd at notere sig, at selv om der er tre fysiske tunerindgange på tunermodulet, så er den i brug en twin tuner enhed, med adgang til alle tre signaltyper.

Kan købes hos danske Tektronic.dk, der venligst har udlånt eksemplaret til vores test.

I samme kategori

Back to top button