Arkiverede Tests

Canal Digital HD PVR 101-ST

Canal Digital var først med High Definition TV i Norden. Fra starten var det med en noget skrabet HDTV modtager boks, der ærligt talt ikke formidlede den høje kvalitet HDTV ellers signalerer på design eller funktionssiden. Canal Digital tilbyder pt. en boks med dobbelt satellit tuner til modtagelse fra parabolen og desuden en terrestrisk tuner til de digitale signaler fra de landsdækkende mastebaserede sendere, altså fra almindelig tv-antenne. DIGITALT.TV har haft lejlighed til at prøve Canal Digital HD PVR 101-ST, der er produceret af franske Sagem for Canal Digital. DIGITALT.TV takker Canal Digital for lån af boks til denne test.

Læs anmeldelsen af den nye og bedre Canal Digital boks fra 2012 her

CDHDPVRHEADER

Udpakning

CDHDPVRKablermanu

Canal Digital HD PVR 101-ST leveres med følgende:

• 1 stk. fjernbetjening med batterier
• 1 stk. manual
• 1 stk. HDMI kabel
• 1 stk. Scart kabel
• 1 stk. Netværkskabel
• 1 stk. strømforsyning

CDHDPVRFront

Designet på boksen er ganske kompakt og stilfuld, og falder i min smag. Fronten er med spejleffekt og sølvkant om denne. Selve boksen er lidt bred fysisk, men der skal jo også være plads til 3 tunere og harddisk. Et display fronten angiver kanalnummer eller ur, såfremt modtageren er i standby. Du finder 3 knapper på fronten – skift af kanal og standy. Desuden naturligvis en kortlæser til ens Canal Digital abonnementskort.

CDHDPVRBack

På bagsiden finder du:

• 2 LNB indgange
• DTT coaxial ind og udgang
• Ethernet stik
• Component video udgang
• Coaxial digital lydudgang
• Analog lydudgange
• 2 Scart udgange

Man kunne måske have ønsket sig, at man, udover den coaxiale digitale lydudgang, også havde tilføjet en optisk. Der er ingen praktisk udnyttelse af hverken USB eller Ethernet portene endnu.

Installation og opsætning

CDHDPVRInst2

Fordelen ved modtagerspecifikke bokse, der er godkendt og udviklet af betalings-tv udbyderen selv, er blandt andet, at opsætningen som regel er ligetil. Dette var også tilfældet med Canal Digital HD PVR 101-ST. Efter tilslutning af 2 LNB kabler fra min 1 grad vest Quad LNB HDMI kabel til fladskærmen og digital lyd til Surround anlægget, var det bare at tænde modtageren. Her hjalp installationsguiden os igennem menusprog og landevalg. Man må sige, at også LNB indstillingen og kanalsøgningen er hurtigt overstået. Få sekunder tager det at indlæse kanallisten, og man er dermed hurtigt i gang og klar til at se de kanaler, der udbydes.

Også på denne Canal Digital boks leder man forgæves efter mulighed for at søge andre kanaler ind end dem, der udbydes af Canal Digital. Der er mulighed for at søge DTT kanaler ind, såfremt man har tilsluttet boksen til en almindelig tv-antenne. Det er kun ukodede kanaler der kan modtages. Boxer’s betalingskanaler kan ikke modtages med denne boks.

Daglig brug

CDHDPVRMENUny

Modtageren er letbetjent med et overskuelig menusystem. Det er i et ganske stilrent design, der tager sig godt ud. Kanalskifte sker med en ok hastighed både mellem standardopløsningskanaler og HDTV kanaler, men den er ikke på højde med de hurtigste, jeg har prøvet. Der er en kanalliste, der giver et hurtigt overblik. Også en knap til skift mellem nuværende og sidst sete kanal, er der at finde på fjernbetjeningen, hvilket er rart.

CDHDPVRTTV

Der er implementeret tekst-tv på boksen, hvilket også er en nødvendighed, når man benytter HDMI udgangen. Dog må jeg konstatere at tekst-tv er med en del vente tid ved sideskift.

CDHDPVREPGny1

CDHDPVREPGny2

Tilbage da jeg testede boksen oprindeligt var et af mine ankepunkter en langsom EPG. Dette er der rettet noget op på med den nye software (marts 2009). Nu hentes der EPG via tuner 2 og dermed kan denne hentes i baggrunden, uden man skal vente. Har du kun forsynet tuner 1 på boksen med signal, får du dog kun EPG med nu og næste information.

Der kan nu vises EPG på to måder. Oversigt over flere kanaler og ved tryk på blå knap kun for 1 kanal.

CDHDPVRINFONY

Skærmdisplayet omkring detalje information om et program, og infobjælken kommer frem ved tryk på fjernbetjeningens info knap. Det er overskueligt, men indikatoren for Dolby 5.1 ser dog ikke ud til at være implementeret korrekt. Der er i hvert fald ikke lys i indikatoren selv på kanaler med 5.1 lyd.

EPG betjeningen er dog stadig lidt for meget Sagem. Det er ikke helt logisk. Funktioner man skulle mene hørte under ok knappen er flyttet til farveknapper ,der gør det unødvendigt kompliceret. Der kan f.eks. ikke skiftes kanal ved f.eks at trykke OK inde fra standard EPG skemavinduet. Kun i den gamle listevisning er det muligt..

CDHDPVRRemote

Fjernbetjeningen føles let, ikke mindst også, fordi man benytter knapbatterier frem for standard AAA batterier. Knapperne er ikke helt logisk placeret eller navngivet. Der er f.eks. en knap med navnet on demand, der skifter mellem billedformater. Det irriterede mig en smule med en back knap, der ikke fungerede som exit knap, hvor der ellers ville have været logisk. I stedet skal man trykke på TV knappen, der også fungerer som exit knap og denne er ikke placeret lige der, hvor man ville ønske den.

Der er mulighed for at oprette op til 7 egne favoritlister. Her kan du selv bestemme kanalrækkefølgen. F.eks. en ren HDTV kanalliste, eller dele kanaler op i forskellige genrelister.

DTT

Canal Digital leverer TV2 Danmark og DR’s nye kanaler via satellit, og derfor er det ikke nødvendigt at benytte den indbyggede DVB-T tuner. Dog giver det lidt mere fleksibilitet såfremt du optager flere ting på samme tid. Via DVB-T tuneren kan du modtage DR1, DR2 og TV2 Danmark samt DR Update/tegnsprogskanalen via din almindelige tag-antenne. Du kan isom tidligere nævnt kke modtage Boxer’s betalings-tv kanaler.

Canal Digital HD

CDHDIntro

Boksen leverer et fint High Definition billede via HDMI udgangen. Man kan i menuen enten vælge 720p eller 1080i som udgangssignal. Ifølge beskrivelsen i forbindelse med de nyeste software udgaver, så skulle der være en bedre billedkvalitet. Det synes også klart at være tilfældet. SD kanaler ser bedre ud. Jeg fandt, at jeg fik det bedste billede ved at justere den nye HDMI Color Space indstilling til YPbPr.

Jeg finder det positivt, at Canal Digital har valgt at promovere HDTV og lægge sine HDTV kanaler ind som en standard del af Family pakken. Det vidner om et reelt ønske om at tiltrække HDTV abonnenter og give eksisterende et godt argument for at skifte en evt. standard boks ud.

PVR

CDHDPVRDRIVE

Såfremt du har tilsluttet LNB signal til begge inputs, kan du få rigtig glæde af PVR delen. Der er en indbygget harddisk på 250 GB, hvilket må siges at være en ganske fornuftig størrelse selv med HDTV som optagelseskilde. Der skulle være plads for op til en 120 timer i standard opløsning, mens det kan blive til op til 50 timer i HD.

Med en harddisk, så er der også potentielt støjgener og behov for køling. Det skal bemærkes at Canal Digital på den seneste udgave melder, at man har forbedret harddisk dæmningen og formindsket støjniveauet fra blæseren. Fortsat så kan blæseren dog høres og kører op og ned i hastighed alt efter temperaturforholdene, hvilket nok vil genere nogle. Den støjer mere end jeg synes om men er man ikke for sart så er det til at leve med. Canal Digital har valgt at harddisken skal stå og gemme den aktuelle udsendelse hele tiden, og derfor kobler harddisken ikke fra. Det betyder også, at man kan spole tilbage i den aktuelle udsendelse, man ser. F.eks. gense et mål i en fodboldkamp eller lignende, men det kunne nu have været rart med manuel styring så den larmede mindre sålænge man ikke optagede.

CDHDPVRRECNY

Du får ved et tryk på “my tv” knappen på fjernbetjeningen en liste over dine optagelser. Optagelser kan programmeres via EPG eller manuelt. En serieoptagelses-funktion gør, at du kan optage en hel tv-serie uden selv at huske på, hvornår de enkelte afsnit kommer. Du kan med blot to klik på optageknappen optage en hel tv-serie og dermed se samtlige afsnit, præcis når det passer dig.

Det er muligt at optage 2 programmer på samme tid. I dette tilfælde er du så begrænset til se enten den eller den anden kanal, såfremt du optager 2 programmer fra parabolen. Det er ikke, som på visse twin tuner modeller, muligt at se andre kanaler, der sendes på samme transponder. Men du kan se en DTT kanal, mens du optager 2 satellitkanaler. Der kan ifølge flere være knas med optagelser af og til. Desuden insisterer boksen på at afbryde et tidsforskudt program, såfremt der skal laves en timer optagelse. Der er altså flere ting der fortsat skal rettes.

Også på redigeringssiden gør Canal Digital’s PVR positivt bemærket. Der er mulighed for at slå optagelser sammen til 1 fil på harddisken. Der er også mulighed for at klippe i optagelserne enten i starten, i slutningen, men også hvor som helst via indeks mærker. På redigeringssiden er manualen dog lidt uklar og henviser til en knap på fjernbetjeningen, der ikke eksisterer.

Konklusion

Med denne nye boks, må man sige at Canal Digital leverer en boks, der af udseende giver indtryk af at være noget særligt. Med muligheden for at i én og samme boks se HDTV, almindeligt TV fra parabol med dobbelt tuner, samt digitale kanaler fra sin egen tv-antenne og optage alle disse, så er man rigtigt godt dækket ind. Det er uundværligt, når man først har prøvet at kunne spole, pause og gense udsendelser. Det er smart med serieoptagelsesfunktionen der automatisk optager alle afsnit at din favoritserier.

Skal man efterlyse noget, må det blive indenfor tekst-tv delen, der begge kunne have gavn af forbedringer. Strømforbruget i standby trækker ned og opdateringer af softwaren har vist sig særdeles langsommelig, hvilket også trækker ned. Den larmer mere end jeg synes er godt, men det er selvfølgelig forskelligt, hvor meget det generer den enkelte. Men Canal Digital HD PVR 101-ST er generelt et ganske fornuftigt bud på en HDTV PVR, selv om det havde været rart med et alternativ.

I samme kategori

Back to top button