Triax C-HD 237 DVB-C Twin
Introduktion
Udvalget af DVB-C bokse til kabel-tv med 2 tunere har ikke været specielt bredt, men nu er der en ny model fra Triax på markedet. I denne anmeldelse kigger vi nærmere på Triax C-HD 237 DVB-C Twin.
Boksen er testet med signal fra Stofa, men virker også til YouSee.
Triax C-HD 237 kan tage de frie kabel-tv kanaler men også kodede kanaler, såfremt du monterer et kortlæser modul.
Med en tilsluttet USB harddisk kan du optage og pause live tv.
Udlånt af: TV Radio Shoppen
Pris: Mellem 1300-1500,-. (28/9/2012)
Teknik: Digital Kabel-TV – 2 x DVB-C
PVR: Ekstern USB
CI+: Ja
Lancering: August 2012
Det får du:
– 1 x Triax C-HD 237 DVB-C Twin
– Fjernbetjening
– Batterier 2 x AAA
– Strømadapter
– Manual
Design og tilslutninger
Triax C-HD 237 DVB-C Twin er en lidt sjov størrelse rent fysisk. Den er forholdsvis bred men ikke ret dyb. B X H X D 370 x 59 x 160 Design er jo en smagssag, men personligt synes jeg, at den virker meget gammeldags. I midten af boksen finder vi et 4 karakters display, der er bag en meget stor sølvramme.
Indbygget på fronten finder vi knapper til at skifte kanal og en standby knap.
På bagsiden finder vi følgende tilslutninger:
- 2 x Scart
- HDMI tilslutning
- USB til PVR funktionalitet
- CI+ Slot til Kortlæser modul
- 1 x Kabel-TV signal indgang (til twin tuner)
- 1 x Kabel-TV signal gennemsløfning (det rå kabel-tv signal – ikke signalet fra boksen)
- Coaxial digital lydudgang
- Optisk digital lydudgang
- RJ-11 stik
- Strømtilslutning
Optimalt billede/HD kvalitet på HD kanaler opnår du naturligvis ved at bruge HDMI som tilslutning til din fladskærm.
Det er et klart plus at der er mulighed for at montere kortlæser modul i boksen, så du ikke er begrænset til kun at modtage ukodede kabel-tv kanaler. Og jeg kan også godt lide, at man ikke skal have en løs strømadapter liggende, på Triax C-HD 237 DVB-C Twin er det bare i med strømstikket direkte fra stikkontakten.
Fjernbetjeningen der medfølger ligger ganske ok i hånden og har et fornuftigt knap layout.
Strømforbrug ved drift: 8,9W
Strømforbrug stand-by: 0,9W
Installation
Førstegangsinstallation er som man kender den slags, med indstilling af menusprog. Dansk er en mulighed blandt de i alt 14 forskellige sprog der tilbydes. Dernæst vælges hvilket land boksen skal benyttes i, igen naturligvis med Danmark som mulighed. Ud fra dette valg tilbyder boksen så, at du kan vælge mellem YouSee, Stofa eller en generel DK mulighed i forhold til kanalscanning.
Boksen understøtter logical channel number (LCN), så kanaler gemmes automatisk i en prioriteret rækkefølge med DR1, TV2 osv. på de første kanalpladser. Det kan du selv vælge, om skal denne funktion skal være aktiveret, inden du foretager en kanalscanning. Herefter går boksen i gang med at scanne efter kanaler. I forhold i hvert til Stofa, så tager det dog noget tid. Umiddelbart havde jeg forventet, at man skulle indtaste hovedfrekvensen 346 MHz, men i stedet går boksen i gang med en omfattende scanning af hele frekvensbåndet. Scanningen fandt alle kanaler, men det tog altså lidt tid.
Afslutter man scanningen i forbindelse med førstegangsinstallationen og laver en scanning via kanalsøgning i menuen, kan man vælge netværkssøgning, og så går scanningen i forhold til Stofa kanaler hurtigere, for så scannes udelukkende de frekvenser, hvor der reelt er kanaler at finde. Ved at lave kanalsøgning via menuen og ikke førstegangsinstallationen, er det også muligt at begrænse kanalsøgningen til kun at omfatte ukodede kanaler.
Efter kanalsøgningen er afsluttet, er du klar til at se tv på boksen.
Daglig brug
Ligesom det fysiske design, så er brugeroverfladen på Triax C-HD 237 DVB-C Twin heller ikke noget, der virker moderne. Der er ikke gjort noget ud af at gøre tingene smarte, hverken menu eller skærmdesign er noget særligt, og det er sikkert et bevist valg.
Skærmopløsningsmæssigt kan du sætte boksen til 576i, 720p, 1080i, og positivt nok kan du individuelt styre, hvordan SD 720p og 1080i signaler skal håndteres af boksen. Du kan lade den oprindelige opløsning være som den er, eller vælge at få boksen til at opskalere op til 1080i.
Det er muligt at redigere kanalrækkefølgen efter eget ønske, både hovedlisten og favoritliste. Det skal også roses, at du kan flytte mere end én kanal af gangen.
EPG visning sker på kanalbasis med programmerne for den enkelte kanal på listeform, hvor du kan få yderlige oplysninger om det enkelte program. Der er ikke mulighed for at se en en tidslinje visning af EPG’en. Du kan navigere i EPG’en med piletasterne.
Tekst-TV er naturligvis også muligt på boksen, den er dog ikke helt uden ventetid.
Undertekster synes at fungere, som de skal og vises automatisk.
Boksen har en strømsparefunktion i standby, så boksen bruger lige under 1W, denne sparefunktion gør at det tager lidt tid at starte boksen, men det er nu ikke slemt. Det er muligt at slå sparefunktionen fra i menuen. Der er også auto standby funktion, der automatisk sætter boksen i standby efter 3 timers inaktivitet.
Tjenester som start forfra og filmleje on demand har du ikke mulighed for at benytte med denne boks.
PVR funktionalitet
For at benytte PVR funktionaliteten, altså mulighed for at pause eller optage tv, så skal du have en USB lagringsenhed. Jeg har i denne anmeldelse testet med en ekstern Iomega USB harddisk. Triax angiver at USB enheden maks må have et strømforbrug på 700 mA og en maks lagerkapacitet på 1 TB.
Du kan sætte optagelser til via EPG eller manuelt via Timer menu. Der er desværre ingen mulighed for at sætte buffer på optagelser automatisk, så man f.eks. altid optager 5 min. ekstra.
Optagelser kan du tilgå via et tryk på Archive knappen på fjernbetjeningen. De listes med programtitel og kan sorteres. Det er muligt at omdøbe optagelser, såfremt du skulle have behov for dette. Man savner mulighed for at genoptage visning af en optagelse derfra man kom til, såfremt man stopper en afspilning. Der er ikke mulighed for at springe i store hop i optagelser, desværre er der kun hurtig fastforward, der ikke er specielt hurtig, såfremt man f.eks. skal et stykke ind i en film.
Eftersom der er tale om en boks med 2 tunere, har du, mens du optager, mulighed for at se en anden kanal samtidigt. Desværre har Triax C-HD 237 DVB-C Twin ikke mulighed for at optage 2 ting på samme tid, og det er faktisk ærgeligt. Mange har nok efterhånden en fladskærm med DVB-C tuner, og derfor er det primært optagelsesmuligheden, der er interessant. Som PVR boks havde Triax C-HD 237 DVB-C Twin fremstået mere attraktiv med mulighed for at optage 2 ting på samme tid. Du kan heller ikke optage 1 ting og timeshifte noget andet samtidigt.
Der er en bogmærke funktion i optagelser eller timeshiftet indhold, så du kan markere bestemte steder, du så efterfølgende kan hoppe til hurtigt.
Der er ingen mulighed for afspilning af musik, video og billeder via ekstern harddisk eller USB. Jeg havde ikke held til at se indhold af PVR harddisken på Windows 7 PC.
Konklusion
Med Triax C-HD 237 DVB-C Twin får du en PVR kabel-tv boks, der kan fungerer som familiens moderne videomaskine med i princippet ubegrænset plads, såfremt man investerer i flere harddiske. Lidt ærgerligt så er de 2 tunere i boksen dog begrænset til at optage 1 ting, mens man ser noget andet.
Prisen er rimelig, også selv om det nok er en medvirkende årsag til, at boksen på mange måder virker lidt gammeldags i sit visuelle design både fysisk og grafisk. Det er dog et plus til prisen, at man har mulighed for at modtage betalings-tv kanaler, der kræver et Stofa eller YouSee programkort. Det kræver dog, at du køber et kortlæser modul ved siden af.
PVR delen er enkel at tage i brug, blot man tilslutter en USB harddisk og formaterer denne via menuen, så er man klar. Dog er det et minus, at man ikke kan opsætte optagelsesbuffer, så man f.eks. automatisk kan optage 5 minutter ekstra, og generelt virker PVR delen lidt skrabet rent betjeningskomfort mæssigt.
DIGITALT.TV takker TV Radio Shoppen for lån af produktet til denne anmeldelse.