YouSeeTV Bokse YouSee

Vi har testet den nye YouSee 4K / Ultra HD boks – Læs anmeldelsen her

Tilbage i april 2016 lancerede YouSee deres seneste tv-boks, nu er der allerede en ny af slagsen på markedet. Nemlig en 4K / Ultra HD boks, der, udover højere opløsning, nu også fungerer med tv-optagelser i skyen og ikke længere på en indbygget harddisk

DIGITALT.TV har haft den nye YouSee boks, Humax YS-4000, til test i 3 uger her op til lanceringen. Læs mere herunder om den nye boks, der kan lejes fra 9. januar til samme pris som den forrige model.

I første omgang er det udelukkende YouSee kunder på kabelnettet, der kan bruge den nye tv-boks. DSL- og fiberkunder vil kunne bestille den nye tv-boks i løbet af sommeren 2018.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Produktet er stillet til rådighed af YouSee, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.

Udpakning, design og installation

YouTube udpakning - klik her for at se video

YouSee 4K boks frontDen nye YouSee 4K boks har et lidt andet design end forgængeren. Den minder med sine runde kanter lidt om en Apple TV bare noget større.

Der er på fronten en standby knap og en indikator til netforbindelse.

YouSee 4K boks fjernbetjening

Boksen styres naturligvis via den medfølgende fjernbetjening, der er magen til den, der var med til den seneste YouSee boks.

YouSee 4K boks bagsidePå tilslutningsfronten så er der ikke længere en Scart tilslutning, hvilket heller ikke giver så megen mening på en Ultra HD boks, og som en anden bonus, så er det også pladsbesparende ikke længere at have et stort scartstik monteret.

Udover scart så er også den analoge lydudgang droppet, så dermed finder vi på bagsiden:

 • En coax signal indgang til YouSee signal
 • Optisk digital lydudgang
 • HDMI udgang (4K/Ultra HD/HDR HDCP 2.2)
 • Kablet netværkstilslutning
 • USB
 • IR port
 • Strømtilslutning / afbryder

Boksen kan godt benyttes med ikke Ultra HD TV med HDMI indgang, men så vil boksen maks levere 1080p i opløsning.

Udover kablet netværk, så er der naturligvis også indbygget trådløst netværk. Det skulle være forbedret på denne nye boks, men YouSee anbefaler, at man bruger kablet netværk, hvor det er praktisk muligt, for den bedste oplevelse. Det er også det, vi har testet boksen med.

YouSee 4K boks indholdMed i kassen er udover boksen:

 • Fjernbetjening
 • HDMI kabel
 • Koax tilslutningskabel
 • Netværkskabel
 • Kvikguide

Internt styres det hele af en processor, som YouSee fortæller er 4 gange hurtigere end på forgængeren Humax YS-2000.

Strømforbrugmæssigt så måler vi 10,5 Watt i brug og 0,5 W i standby ved høj strømbesparelse indstilling.

Brugeroverflade

Se en videogennemgang af brugeroverfladen - klik her

YouSee 4K boks installation

Brugeroverfladen er fortsat den samme på denne nye 4K boks. Der er bestemt også en velfungerende brugeroverfalde, hvor der er tænkt på brugervenlig og en logisk opbygning, der gør det nemt at betjene boksen, selv om den kan en masse.

YouSee 4K boks kanalinfoVed kanalskifte får du vist nu og næste info i bunden, som du kan bladre i både frem og tilbage i tid. Du kan også her bladre ned og se, hvad der sendes på andre kanaler, uden at du behøver at gå ind i den egentlige TV Guide menu.

YouSee 4K boks menu

Hovedmenuen giver dig adgang til en række temasektioner som TV, Film, Serier, Børn, Lejefilm, Apps, Min side og Indstillinger. Øverst oppe er der en søgefunktion.

YouSee 4K boks TV sektion

I TV menuen får du et overblik over aktuelle og populære programmer lige nu, hvor du også kan grave dybere ned og finde ting i arkivet.

YouSee Film sektionI filmsektionen bemærker vi boksens indbyggede Netflix mulighed, som altså indgår i menuen her med aktuelle film. Du skal naturligvis have et aktivt Netflix abonnement for at se Netflix indhold via boksen. Netflix indgår også som en kanal på kanallisten på boksen og i seriemenuen, ligesom den også naturligvis er tilgængelig i Apps menuen.

YouSee 4K boks leje sektion

I lejefilm sektionen finder du også YouSee’s månedlige premierefilm.


YouSee 4K boks boern
Børnesektionen samler børnevenligt indhold fra en række kilder.

YouSee 4K boks indstillingsmenuI boksens indstillingsmenu er der også en fin overskuelighed, og typisk behøver du egentlig ikke gøre så meget her.

YouSee 4K boks opløsningSom det kan ses på skærmindstillingsmenuen, så kan man naturligvis vælge 2160p opløsning på HDMI udgangen, såfremt du altså har et Ultra HD TV.

YouSee 4K boks kanalsorteringDer er mulighed for at sortere kanaler i en valgfri rækkefølge, såfremt du ikke synes standard rækkefølgen er efter din smag.

YouSee 4K boks tv-guide nu og næste

TV-Guiden kan tilgås via et tryk på TV-Guide knappen på fjernbetjeningen. Du kan få nu og næste information for 7 kanal af gangen, mens endnu et tryk giver dig en tidslinjeoversigt, du kan bladre i.

YouSee 4K boks TV Guide tidslinje

YouSee 4K boks programinfoDu kan naturligvis også læse mere om et givent program med et tryk på OK knappen. Her listes også eventuelle fremtidige episoder af programmet.

YouSee 4K boks originalindhold

Der er naturligvis også adgang til YouSee’s originalindhold på boksen.

Med den indbyggede søgefunktion kan du søge indhold på tværs af de forskellige indholdstyper, altså tv, arkiv, optagelser, film og serier.

Cloud recording / Optag YouSee TV I skyen

Selv om man kan sige, at YouSee har ”optaget” det meste for dig automatisk med deres TV arkiv, så er der jo fortsat enkelte ting, typisk film, hvor rettighederne ikke tillader YouSee, at gemme indholdet i deres arkiv. Indholdet i arkivet er der også kun i en kortere periode, så derfor er det at kunne optage fortsat relevant.

Et andet plus ved at optage frem for at bruge arkiv er, at du kan spole frit i optagelser. På en række kanaler kan der nemlig ikke spoles frem i arkiv indhold, og dermed kan du ikke spole forbi reklamepauserne f.eks.

YouSee YS-4000 cloud rec illustrationI modsætning til tidligere, så optages der dog ikke længere lokalt på en indbygget harddisk i YouSee boksen. I stedet har du 250 timers optagelsesplads på YouSee’s servere. Du sender således nu besked til YouSee om, hvad du ønsker optaget, og så sørger de for at gemme det for dig.  Når du så vil se dine optagelser, så streames disse.

Den nye måde med optagelser i skyen har både fordele og ulemper. Vi har listet nogle herunder.

Fordele

 • Ikke begrænset af antal ledige tunere i forhold til samtidige optagelser. Du kan optage, så meget du vil samtidigt.
 • Optagelser sker uanset om boksen er tændt er ej, så vil du gerne optage noget om natten, eller mens du er på ferie, så behøver du ikke bruge strøm på at have boksen tændt.
 • Du kan se dine optagelser og markere ting til optagelse på Computer, Tablet og Smartphone via YouSee’s TV app / tv.yousee.dk
 • Ingen harddisk støj fra boksen

Ulemper

 • Optagelserne gemmes hos YouSee i et år* – så ikke så permanent som på en intern harddisk
 • Du skal have fungerende bredbåndsforbindelse for at se optagelser.
 • Spoling i indhold kan være langsommere end på en indbygget harddisk

* Enkelte kanaler kan have specielle rettigheder og kræver, at optagelserne slettes tidligere. Udløbsdato fremgår af optagelsesoversigten. Der er dog ikke nogen fælles oversigt over udløbsdato, så man skal ind under hvert enkelt optagelse for at se datoen. Der kommer pt. ikke en advarsel om udløb af optagelser, men det er en af de ting, YouSee kommer til at udvikle på, oplyser de til DIGITALT.TV.

Der er ikke nogen mulighed for at tilkøbe ekstra optagelsesplads udover de inkluderede 250 timer. YouSee fortæller til DIGITALT.TV, at man dog vil vurdere en eventuel efterspørgsel på dette efter lanceringen.

I vores testperiode har optagelser været streamet til boksen med 4.57 Mbps, ifølge boksens indbyggede kvalitetsinfo. Noget lavere end hvad HDTV live tv kanaler sendes med typisk. YouSee oplyste  til os, at der i ville ske en ændring, så bitraten på streamet indhold (arkiv, start forfra og optagelser) forhøjes til 8 Mbps på indhold fra de mest populære kanaler. Det er dog endnu ikke sket ser det ud til.

Al programmering af optagelser sker via TV-Guiden, der er ikke nogen mulighed for at sætte manuelle timer optagelser op med brugerdefineret start / slut tidspunkt. Ved sport, der kan gå ud i forlænget tid med kort varsel, kan det derfor anbefales, at sætte det/de efterfølgende program/programmer til at optage også.

Vi har testet en masse optagelser, og det har fungeret fornuftigt under vores test periode, dog har vi haft lidt pauser i afspilningen nogle gange, på trods af en meget hurtig forbindelse, og selv om vi har brugt kablet netværk.

Udover at optage tv, så kan du naturligvis også pause live tv på denne nye boks. Det sker i første omgang på internt i hukommelsen på boksen, pauser du længe sker det i stedet som streaming.

YouSee havde et længerevarende nedbrud i vores testperiode som fik en del medieomtale. Her kunne man således heller ikke se optagelser eller andet på boksen. Så man må sige, at boksen her er helt afhængig af at have netforbindelse, og at YouSee’s teknik virker.

 

Styr og stream dine optagelser mere frit

YouSee 4K boks app optagelser
Du kan se og styre optagelser også fra YouSee’s TV og Film app

Det er positivt, at man nu endelig kan se og styre optagelser på tværs af platformene, altså kan du gå ind i YouSee TV Film app’en eksempelvis på din smartphone og finde noget, du allerede har optaget eller ønsker at optage, uden at du behøver at sidde ved tv-boksen.

YouSee 4K boks computer
Du kan også gå ind i din webbrowser og se dine optagelser eller sætte ting til at optage

Du skal fortsat huske, at sætte ting du ønsker optaget til, inden det bliver sendt. Der er ikke mulighed for at gå tilbage i tid i TV-Guiden og markere indhold, der har været sendt til optagelse. Så har du misset noget, så skal du altså håbe på, at det er tilgængeligt i YouSee’s tv-arkiv.

YouSee 4K boks optagelsesmenuFra Min side menuen på boksen, kan du få et overblik over dine nuværende og planlagte optagelser. Du kan sortere og vise dem på andre måder, såfremt du ønsker det.

4K / Ultra HD og HDR kun i Netflix

YouSee 4K boks apps NetflixVil du have glæde af Ultra HD opløsning på den nye YouSee boks, så skal du benytte den med Netflix. Det er nemlig endnu eneste indholdskilde, der tilbyder Ultra HD indhold. Det er i den forbindelse værd at nævne, at du skal have Netflix Premium abonnementet for at have adgang til Netflix Ultra HD 4K indhold.

YouSee 4K boks NetflixNetflix app’en fungerer helt, som du kender den fra f.eks. Smart TV, og der er også HDR support på de Netflix titler, der er med HDR. På serien Marco Polo blev der vist HDR logo i Netflix og vores tv skiftede til HDR mode ved afspilning. Desuden understøttes 5.1 Surround lyd fra Netflix.

Mere 4K indhold på vej?

YouSee oplyser, at man vurderer 4K content muligheder generelt. Vi vil løbende udvide med andet 4K-indhold, oplyser Jacob Mortensen, tv-direktør i YouSee.

Med lanceringen af boksen sikres det, at der er en kundebase med tv-boks, der teknisk understøtter 4K, når man lancerer flere muligheder for 4K-tv. Men der er altså pt. ikke nogen glæde af 4K / Ultra HD muligheden på boksen, med mindre du har et Netflix Premium abonnement til 129,- / måned.

Måske den danske deltagelse ved Fodbold VM i 2018 kan rumme nogle Ultra HD muligheder, nu hvor Danmarks største tv-leverandør også har boks hardwaren til at vise det?

Vores konklusion på den nye YouSee 4K / Ultra HD boks

Med den nye tv-boks så går YouSee ind i en ny tidsalder på tv-fronten med både Ultra HD og optagelser i skyen.

Mens vi må vente på Ultra HD indhold direkte gennem YouSee, så er det naturligvis et plus for de YouSee kunder, der har Netflix Premium abonnement. Her er der nu ingen kvalitetsproblematik ved at se Netflix gennem denne nye boks. Man må dog sige, at vi savner f.eks. adgang til Viasat Ultra HD sportskanal, der ganske vist ikke sender så meget endnu. Mon ikke der er YouSee kunder med denne boks, der godt kunne tænke sig at se f.eks. Formel 1 i Ultra HD?

Optagelser i skyen giver nogle fordele, specielt i forhold til den moderne verden, hvor vi bruger, det at se tv på flere forskellige platforme. Således kan du nu sætte ting til at optage eller streame optagelser, bare du har en netforbindelse. Dermed er tv-boksen nu mere blevet den enhed, der leverer den Smart TV brugeroverflade, YouSee gerne vil have at du anvender på dit TV, fremfor en nødvendighed som sådan. Det optages jo ikke på boksen mere, og optagelser kan også ses uafhængigt af boksen. Eftersom boksleje er et krav for at benytte sig af YouSee 250 timers tv-optagelse, så kan man sige at du betaler 30,- / måned, for de muligheder det giver.

Til live tv så er boksen ligesom sin forgænger med lynhurtigt kanalskifte, og der er som vi nævnte tidligere generelt en glimrende brugervenlighed på boksen, der også virker hurtig.

De par ting vi har observeret på negativ siden har været lidt buffering i streamet indhold lejefilm/optaget tv af og til, og så har vi af og til observeret en periodisk fejl i menuerne, hvor der har manglet tekst. Skulle vi have ønsket os endnu mere funktionalitet i boksen, så kunne det have været mulighed for stemmestyring.

Pris, tilgængelighed, teknik med mere

Den nye 4K YouSee boks udlejes til samme pris som forgængeren, det vil sige typisk 30,- / måned fra 9. januar 2018.

Har du allerede den seneste Humax YouSee boks, så koster det 399,- såfremt du ønsker at skifte fra den gamle til denne nye boks.

Understøtter ved lancering følgende 4K / Ultra HD indhold:

 • Netflix (kræver Netflix Premium abonnement)

Optagelser i skyen (nPVR)

 • Man kan optage op til 250 timer i skyen
 • Der er ingen begrænsning på, hvor mange optagelser der kan være i gang samtidig
 • Optagelser kan tilgås, planlægges og ændres fra YouSee boksen, YouSee Tv & Film app’en og web
 • Optagelser er tilgængelige på næsten alle tv-kanaler. Alle optagelser vil blive gemt i op til 1 år med undtagelse af enkelte kanaler, som har specielle rettigheder og derfor kræver, at optagelserne slettes tidligere. Kunderne vil selv kunne se, hvornår optagelserne udløber.
 • Der kan ikke optages fra C More-kanalerne, da alt indholdet allerede ligger tilgængeligt under Film, Serier og Børn.
 • Alt indhold på nPVR-tilgængelige kanaler kan optages og afspilles frit på tværs af YouSee Tv & Film apps.

Der blev under vores testperiode streamet med følgende kvaliteter:

 • 8.45 Mbps på lejefilm
 • 4.57 Mbps på optagelser og arkiv (Forhøjes til 8 for de mest populære kanaler i uge 2)

Features og specifikationer

 • Broadcom 7252s SoC (4x hurtigere end YSR-2000)
 • 2GB RAM
 • On-board 4×4 802.11ac WiFi
 • Ingen harddisk – alle optagelser foretages over nPVR
 • 4K/UHD/HDR ready

YouSee DSL- og fiberkunder vil kunne bestille den nye tv-boks i løbet af sommeren 2018.

 


I samme kategori

Back to top button