Parabol-TV

SkyTec HD anmeldelse af 3 modtagerbokse

Præsentation SkyTec HD

DIGITALT.TV har kigget på hele 3 tv bokse fra SkyTec HD, som i Danmark forhandles af Tektronic. Vi tester 2 rene satellit-tv bokse, SkyTec HD Jobi / Nerine, og en enkelt Twin Tuner boks med udskiftbare tunere nemlig SkyTec HD BlackBox. Prisen på de tre bokse ligger fra 1.495,- til 2.495,-.

SkyTec HD mærket blev grundlagt tilbage i 2011 og SkyTec sælger til mere end 50 lande.

De modeller vi her tester er baseret på producenten Fortis modeller, ligesom de tidligere anmeldte Miraclebox og Tiviar bokse. Vi tester primært med fabrikssoftwaren, men der er også mulighed for at benytte Enigma 2 software på boksene.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Teknik, tilslutninger og design

SkyTec HD Jobi

Jobi modellen er den lille kompakte boks, der med ekstern 12 volts strømforsyning også egner sig til mobilt brug.

På fronten er der et 4 cifret display til kanalnumre , en standby knap samt knapper til kanalskifte. Der er også en diode, så du kan se om boksen er tændt eller i standby.

Bagsiden af den kompakte SkyTec HD Jobi er tæt pakket med tilslutninger, og her finder du også en indbygget kortlæser og en CI port til kortlæser modul.

Af tilslutninger finder vi:

  • LNB indq
  • LNB gennemsløjfning
  • RS-232 port
  • LAN
  • 1 x USB
  • HDMI
  • AV ud analog (kræver adapter kabel)
  • IR link
  • Optisk digital lyd ud
  • 12 v stik

Du kan montere en ekstern USB harddisk og derved optage tv på boksen.

Ønsker du at gemme boksen af vejen, så er det muligt at placere den bag fladskærmen, hvis du har lidt plads deromme. Der kan også tilsluttes et IR øje, så du stadig kan fjernbetjene den. Bemærk dog at det ikke følger med som standard, men er noget der kan tilkøbes og koster 199,- hos Tektronic

Af ekstraudstyr kan desuden tilkøbes: Trådløs WiFI USB adapter, USB HubMini Keyboard

SkyTec HD Nerine

På den fysisk noget større Nerine boks, så er der blevet plads til et 8 karakters alphanumerisk display. I midten af boksen er der standby og kanalskift knapper.

Bag frontklappen finder vi 2 x kortlæsere og 2 x CI modul pladser samt en USB port.

På bagsiden af Nerine har vi følgende tilslutningsmuligheder:

  • LNB ind
  • LNB gennemsløjfning
  • Analog lyd og video ud composite
  • 1 x Scart
  • LAN
  • 2 x USB (1 på fronten)
  • RS 232 port
  • HDMI
  • Optisk digital lyd ud
  • Strømstik

Du kan montere en ekstern USB harddisk og derved optage tv på boksen.

Af ekstraudstyr kan desuden tilkøbes: Trådløs WiFI USB adapterUSB HubMini Keyboard

SkyTec HD BlackBox

Af de 3 bokse vi her anmelder, så har BlackBox det mest eksklusive design. På fronten er der et 12 karakters Alphanumerisk display, 5 knapper til styring af standby, kanalskifte og lydstyrke uden du behøver at benytte fjernbetjeningen.

På topmodellen BlackBox får du også twin tunere som er udskiftbare. Du kan således her valgfrit skifte imellem både satellit, kabel og antenne-tv tunere, og på antenne siden er det altså inklusiv DVB-T2, som i Danmark anvendes af Boxer TV på flere og flere kanaler. Der findes både software med og uden CI+ understøttelse på denne model, så du kan altså godt modtage Boxer HDTV med et Boxer CI+ kortlæser modul og CI+ softwaren installeret.

Der er på SkyTec HD BlackBox 2 indbyggede kortlæsere og 2 slots til kortlæser moduler.

På bagsiden af Blackbox har vi følgende tilslutningsmuligheder:

  • Tuner 1 ind/gennemsløjfning
  • Tuner 2 ind/gennemsløjfning
  • Analog lyd og video ud composite
  • 2 x Scart
  • Optisk lyd ud
  • Komponent video ud
  • LAN
  • 2 x USB
  • RS 232 port
  • HDMI
  • eSata
  • Strømstik

Indvendigt kan du, som på den eneste af de her testede modeller, montere en intern 2.5″ harddisk til optagelse af tv. Desuden er der mulighed for ekstern USB enhed eller tilslutning af ekstern Sata enhed via eSata porten.

Af ekstraudstyr kan tilkøbes blandt andet: DVB-S2/T2/C tuner moduler, Trådløs WiFI USB adapterUSB HubMini Keyboard

Boksene bruger under 1W i strømbesparende standby, som der slukkes til, når du trykker dobbelt på standby knappen.

Installation

Installationen ligner meget andre bokse, vi har testet. Først vælges menusprog, hvor dansk er en mulighed blandt mange andre. Bemærk at ikke alt i menuerne dog er oversat, hvorfor du stadig finder noget på engelsk. Personligt ville vi nok vælge engelsk for at undgå blandingen. Derefter skal du bare godkende netværksindstilling, sætte tidszone og så scanne efter kanaler.

I forhold til satellit-tv, så er det vigtigste her at få opsat korrekt DiSEqC indgang, såfremt du modtager flere positioner via en DiSEqC switch. Alle SkyTec bokse vi her tester understøtter både DiSEqC 1.0, 1.1 og motorstyring. Du opsætter DiSEqC under menupunktet parabolindstillinger.

Efter opsætning scannede boksen fint, og med fornuftig hastighed, alle relevante kanaler ind. Der kan valgfrit scannes kun efter tv eller ukodede kanaler, hvilket kan være praktisk i forhold til f.eks. at begrænse uinteressante betalingskanaler på f.eks. 19,2 øst. Også en blindscan funktion er tilgængelig.

DVB-T scanning på SkyTec BlackBox modtageren forløb uden problemer. Der support for 5 volt aktiv antenne forstærkning, og som nævnt så har boksen support for DVB-T2. Boksen her kan således godt modtage Boxer HDTV, men bemærk dog at det nødvendigt at installere CI+ udgaven af bokssoftwaren for at åbne for Boxer HDTV kanaler via et CI+ modul.

DVB-C har vi også testet med et Stofa kabel-tv signal. Vi savner en netværkssøgning på kabel-tv signal, men en fuld scanning fandt dog alle Stofa kabel-tv kanaler.

Skærmopløsning kan vælges mellem 576i > 576p > 720p > 1080i > 1080p enten direkte på fjernbetjeningen eller via menuopsætningen.

På SkyTec BlackBox har du som tidligere nævnt mulighed for at montere en 2.5″ harddisk. Installationen af denne er forholdsvis enkel.

Daglig brug

Som tidligere nævnt, så kan den grafiske brugeroverfalde virke bekendt. SkyTec er da også produceret af samme koreanske producent Fortis, som flere andre bokse vi har testet tidligere. Der er 2 forskellige menu indstillinger, én for standard menuer, og så er der ikon menu som hovedmenu. Denne er mere visuelt orienteret i modsætning til standard menuen, der er tekst baseret. Det kan umiddelbart synes lidt dumt med 2 forskellige menu layouts, men i praksis fungerer det ganske fint.

Det er under UI indstillinger også muligt at sætte den menutype, du ønsker vist som standard ved tryk på menuknappen. Opsætning og kanalsøgning skal du ind i standard menuen for at opsætte.

Menuerne virker ganske logiske inddelt, omend du kan skulle lede efter visse indstillinger, for der er tale om en boks, der kan en del.

Der er nogle lidt sjove oversættelser, f.eks. er der en favoritliste kategori med den danske titel “Kogning”. Mon ikke den er frit oversat fra det engelske Cooking, altså madlavning. Men det er dog muligt at omdøbe kategorierne og også at lave egne nye.

Du styre kanaler via kanalliste manager’en, hvor du også kan sortere kanaler ud fra en ganske imponerende række parametre. Eftersom vinduet med kanallisten ikke er så bredt, så er det ikke altid til at læse kanalnavne, der er bare forholdsvis lange, hvilket er lidt irriterende.

Kanallisten kan blande signaltyper på BlackBox modtageren, hvis du har 2 tunertyper installeret . Det er et plus, og du kan også lave favoritlister med blandet signaltyper.

Du kan også få en mere simpel kanalliste frem med pil op og ned

Billedkvaliteten er god på boksen, bedre end set på visse Enigma2 bokse. Boksene er ikke de hurtigste vi har teste til at starte op fra at have være helt slukket, men det er til at leve med.

Fjernbetjeningen til Jobi boksen er kompakt ligesom boksen, mens den der medfølger Nerine og Blackbox er meget stor, næsten for stor måske.

Der er direkte knapper til det hele, og den store fjernbetjening er også til at betjene med store fingre. Man kan på denne model også høre, når man klikker på knapperne imodsætning til Jobi remoten. Klik lyden er ikke noget vi egentlig synes om, men det er jo nok individuelt.

Du har mulighed for at redigere din kanalliste på en Windows PC via programmet PolarEditOctagon10X8

Software opdatering er muligt både direkte på boksen og via USB. På Nerine boksen blev f.eks informeret om ny software og kunne opdatere med et enkelt klik på fjernbetjeningen.

Elektronisk Program Guide

EPG kan vises både som tidslinje eller enkeltkanal liste, sidstnævnte er klart den mest overskuelige for ting længere ud i fremtiden. Vi kunne dog godt have tænkt os at EPG visning bedre udnyttede hele skærmen og ikke kun en midten af den.

Billede i Billede – se to ting på samme tid

Alle de 3 SkyTec byder på  Picture in Picture funktion. Du er på Jobi og Nerine modellerne her begrænset til billede i billede indhold fra samme frekvens, mens du på BlackBox modellen med 2 tunere kan vælge mere frit. Du kan vælge mellem et lille billede eller side om side visning, og du kan styre PiP enkelt direkte via fjernbetjeningen, hvilket er positivt.

HD i det ene og SD kanal i det andet vindue kører fint, mens pip med 2 HDTV kanaler kan gøre at video i det lille vindue hakker lidt af og til. Men samlet set er billede i billede funktionen rigtig fin på disse bokse, også fordi der er direkte knapper på fjernbetjeningen til at styre det, hvilket f.eks. sjældent er tilfældet på Enigma 2 baserede bokse.

Der er også et kanal mosaikvindue med et overblik med stillbilleder over flere kanaler med stillbilleder.

Tekst-tv kører fint og er lynhurtigt med sidehukommelse.

Støjmæssigt er alle 3 bokse lydløse,  der er ingen blæser støj, det eneste du evt. vil kunne høre er en eventuel tilsluttet harddisk.

Canal Digital modtagelse på SkyTec Jobi, Nerine og Blackbox

Vi kunne benytte et Canal Digital kort i de indbyggede kortlæsere på Nerine og Blackbox boksene uden videre, mens det ikke virkede med på Jobi boksen. Her måtte vi bruge et almindeligt Conax kortlæser modul. Der er også såkaldt softcam mulighed at finde på nettet til boksene, men som altid er det ikke noget vi tester.

Du har mulighed for fuld EPG fra Canal Digital, såfremt du går ind på en kanal på 10934 V frekvensen f.eks. Motors TV. Det kan du f.eks. automatisere ved at lave en timer, der stiller boksen ind på kanal et par minutter hver dag.

Undertekster på Canal Digital kanaler virker fint. Selv TV 2 Film HD undertekster, som normalt kan driller på mange bokse, kører som de skal.

Boxer og antenne TV modtagelse på SkyTec Blackbox

Med et Boxer kortlæser modul kan du modtage dine Boxer betalings-tv kanaler på på boksen. EPG kan kræve en tur på diverse kanaler på alle frekvenser for at blive helt fyldt op, så det er lidt et minus.

Kanalskifte ved kodede Boxer kanaler tager lidt tid, men er i den hurtige ende, i forhold til andre vi har testet. Som tidligere nævnt kan du med installeret CI+ software og et Boxer CI+ kortlæser modul godt se HDTV fra Boxer på denne boks. Og det er et stort plus.

Desværre kan boksen ikke levere 5.1 digital lyd ud fra terrestriske kanaler, der er ikke understøttelse for at konvertere HE-AAC til Dolby Digital.

Stofa kabel-tv på SkyTec Blackbox

Vi har udelukkende testet boksen med de ukodede Stofa kabel-tv kanaler, men disse fungerer fint på boksen. Vi savner lidt mulighed for at lave en netværkssøgning ved kanalsøgning, men fik dog alle kanaler ind på Stofa. EPG indlæses efter et stykke tid for langt de fleste kanaler men virkede lidt langsomt og som om man skulle rundt på forskellige kanaler for at den blev fyldt op.

PVR

Alle 3 bokse har mulighed for at optage tv. På Jobi og Nerine boksene skal du tilslutte en ekstern USB enhed for at kunne optage, mens du på BlackBox modelen har mulighed for at optage på både ekstern og intern harddisk.

Bemærk at vi skulle sætte indstilling SATA til Internal under Optage muligheder menuen for at den interne harddisk blev fundet, du kan således ikke køre både med intern og ekstern SATA harddisk samtidigt.

Ser på den kanal der optages fra er der et blinkende rødt R logo, som vi egentlig gerne havde set man kunne slukke for. Men en sådan funktion kunne vi ikke lige finde.

Boksen står som udgangspunkt og gemmer, det du ser op til 2 timer tilbage på en given kanal. Du kan slå det fra i menuen og også justere på længden af timeshiftbufferen.

Det kan du gøre under menupunktet Optage muligheder, hvor der også er indstillinger til en række andre ting, såsom optagelsesbuffer ved timeroptagelser både før og efter med flere mulige intervaller. Det er også her, du kan opsætte, om der skal optages på en intern eller ekstern harddisk.

Optagelser kan du opsætte direkte fra EPG naturligvis, dog synes det kun at være muligt for programmer, der ikke allerede er gået i gang. Der er også selvfølgelig også mulighed for manuelt at oprette optagelser via timer eller bare et tryk på optag knappen.  

Med sine 2 tunere, så har du mest frihed på Blackbox modellen, i forhold til at optage et og se noget andet samtidigt. På Nerine og Jobi modellerne, med kun 1 tuner, er du begrænset til kanaler, der sender på samme frekvens, som den du optager fra. Vi havde held til på Blackbox modtageren at optage 3 ting på samme tid. 2 af disse skal så være fra samme frekvens.

Optagelser fungerer fint ved ukodede kanaler, og ved Canal Digital med kort i den interne kortlæser. Ved Boxer TV derimod kunne vi kun optage 1 kanal og ikke samtidigt se noget andet samtidigt, det er en begrænsning i kortlæser modulet fra Boxer generelt.

Der angives ikke spole hastighed med de vanlige x2, x4 osv. men med pile. Desto flere pile, desto hurtige spoles der. Holder du pileknapperne inde, så springes der hurtigt frem og tilbage, så det er hurtigt at finde det sted, du ønsker at afspille fra. Det kan sættes i intervaller fra 10 sek til 10 miunutter. Der er også mulighed for at sætte bogmærker i optagelser. Dog må du undvære redigeringsværktøj. I menuen omtales også mulighed for at bruge tal knapperne til at hoppe procentvis frem i en optagelse, det kunne vi dog ikke få til at virke.

Boksen spørger til, om du vil fortsætte fra der du kom til sidst, hvis du genoptager en afspilning.

Optagelser gemmes med EPG programtitel, og listen med optagelser kan ses ved tryk på den rigtige knap på fjernbetjeningen.

Du kan ved modellerne med ekstern harddisk optagelse forbinde disse til computer og læse filerne frit. På Blackbox med intern harddisk installeret kan du også hente indhold fra boksen via netværket ved i Windows blot at skrive ipadressen på boksen, så får du 2 mappe vist root og storage. Det er i sidstnævnte optagelserne ligger gemt i undermappen HDD/Recordings.

Optagelserne gemmes i ts format og kan generelt godt afspilles på din computer. Bemærk dog at du kan ikke se optagelser fra Boxer TV kanaler i hvert fald ikke med CI+ softwaren.

Multimedia og netværk

Alle de 3 SkyTec bokse tilbyder en række muligheder, som gør boksen til mere end bare en almindelig tv boks. Der er naturligvis mulighed for at afspille musik, video og se billeder på boksen enten lokalt, eller du kan få glæde af netværksrelaterede multimedia muligheder via DNLA.

Boksen kan både fungerer som medieserver og medieklient. Mange formater understøttes, men forvent bestemt ikke at den tager alle filformater.

Se tv fra boksen på din iPhone eller iPad

Du kan også streame tv fra alle 3 SkyTec bokse til iPhone eller iPad via app’en AIR TIVI+. Denne app kan også benyttes til at fjernbetjene din SkyTec receiver og sætte ting til at optage. Det kræver dog, at du er derhjemme på dit lokale WiFi netværk.

App’en kunne ikke selv finde SkyTec modtageren på vores netværk, men efter vi havde indtastet boksens ip adresse (kan aflæses i menuen på boksen), så var den fundet med det samme. Streaming af tv fungere fint på SD kanaler, mens vi ikke kunne få det til at køre stabilt med HD kanaler på vores iPad.

Fjernbetjeningsdelen er i flot design og virker upåklageligt. Skulle vi savne noget, så ville det være at kunne streame optagelser fra boksen via app’en.

Der er endnu ikke en Android eller PC udgave af app’en desværre, Fortis der laver app’en havde ellers lovet af de skulle komme i september.

YouTube, Webbrowser og Internetradio

Der er YouTube på boksene, endda med mulighed for at downloade videoer. Der er også flere muligheder via Internet-tv plugins, hvor nogle virker bedre end andre.

Internet browser (WebZeal) er der også på boksen, men den bliver nok aldrig noget, du bruger specielt tit, for hastigheden er meget ringe.

Internet Radio er en anden mulighed på boksene. her kan du få hurtig adgang til en række netbaserede radiokanaler, såfremt du har boksen koblet på netværk med internetforbindelse naturligvis. Desuden er der vejrudsigt funktion.

Enigma2 på SkyTec boksene

Er du ikke tilfreds med fabrikssoftwaren, så er der også mulighed for at installere Enigma2 software på boksene. Der er Enigma2 udgaver fra maj 2013 tilgængelige til alle boksene. Der er en guide her til installation. I forhold til det der står der, så vil vi dog anbefale at du først kopierer loader filen over i roden på USB nøgle og flasher denne. Derefter tager du så USB nøglen tilbage i din computer og fjerner loader filen igen, og så kopierer du usb_kernel.img og  usb_rootfs.img filerne over i roden på USB nøglen og flasher disse på boksen.

Vi har kun testet kort på Jobi boksen, og det fungerede dog med enkelt grøn skærm genstart. Er du til Enigma2, så ville vi nok vælge en ren Enigma2 boks i stedet, der nok opdateres hypperigere og har flere Image valgmuligheder end disse bokse.

Bemærk desuden at AirTivi app’en ikke virker, hvis ikke du benytter fabrikssoftwaren.

Konklusion

De 3 SkyTec tv-bokse vi har testet er alle interessante bokse, der generelt fungerer fint og har rigtig mange muligheder. Selv den mindste Jobi model kan streame tv til iPhone eller iPad, så der bliver ikke fedtet med funktionaliteten selv på de små modeller.

Topmodellen Blackbox giver med sine 2 tunere dog mere fleksibilitet, også fordi tunerne i denne kan udskiftes, så du kan anvende den med alle 3 gængse typer tv-signaler (satellit, kabel og antenne). Skifter du tuner modul i boksen, så spørger den automatisk til om du vil lave en ny scanning, når du tænder den igen, hvilket er ganske praktisk.

Generelt er boksene ganske brugervenlige måske mere brugervenlig end Enigma 2 Linux bokse. Dog virkede EPG bedst med Canal Digital. På Blackbox modtageren var det mere besværligt med EPG på Stofa og Boxer TV signaler.

Vi havde som nævnt lejlighed til at teste alle 3 typer signal på Blackbox og kunne modtage både Canal Digital sattv, Stofa kabel-tv og Boxer TV inklusiv HDTV DVB-T2 kanaler, og på alle tre bokse oplevede vi ikke at boksene gik i baglås med fabrikssoftwaren under testperioden.

DIGITALT.TV takker Tektronic for at stille boksene til rådighed for denne test

I samme kategori

Back to top button