Linux TV Bokse

AZBox miniMe

Fra Portugal har jeg modtaget denne anmeldelses testobjekt, nemlig den nye AZBox miniMe boks, der er på vej på markedet her i april 2012. Læs vores anmeldelse af AZBox miniMe her.

Producent: OpenSat
Udlånt af: OpenSat
Pris: Set på nettet fra omkring 1300,- danske kroner (Sælges snart hos TV Radio Shoppen)
Teknik: Kabel (DVB-C) eller Satellit-TV (DVB-S2)
Lancering: April 2012

top

Introduktion

Jeg har tidligere anmeldt AZBox her på DIGITALT.TV. Boksen der produceres af OpenSat i Portugal er specielt kendt på sin mulighed for at vise 4:2:2 satellit feed signaler, hvilket har gjort den populær for de såkaldte feedhunters, der nyder at tjekke de midlertidige satellit overførsler også af den mere eksotiske slags, der ellers kræver prof udstyr.

Nu er AZBox klar med en ny model ved navn miniMe. Modellen kan leveres både med DVB-S2 parabol eller DVB-C kabel-tv tuner, jeg anmelder udgaven med DVB-S2 tuner.

Teknik og design

front

AZBox miniMe er lillebror til AZBox Me. miniMe har imodsætning til Me udgaven ikke mulighed for intern harddisk, og desuden er der ikke nær så meget ram i MiniMe, alt sammen naturligvis for at kunne levere boksen til en lavere pris.

AZBox miniMe tilbyder mulighed for at installere 2 forskellige software images via en multiboot funktion. Det kan være rigtig smart i forhold til at teste forskellige alternative software versioner uden at miste indstillinger osv. på det image du normalt benytter. Storebror AZBox Me kan håndtere 3 images, hvis du skulle have behov for dette. AZBox Me, og miniMe var oprindeligt også tænkt med en Android software, men chipproducenten Sigma har desværre trukket sig fra dette projekt.

AZBox miniMe leveres fra fabrikken med AZtrino software, som er Neutrino software bare under et andet navn, eftersom Neutrino navnet er et registreret varemærke. Men softwaremæssigt benytter den umiddelbart samme software, som jeg tidligere har anmeldt i forbindelse med testen af Coostream Neo boksen. Altså ikke den standard Enigma 2 variant, der oftest er på Linux bokse som denne.

AZBox miniMe er en kompakt lille sag med rundet kanter på toppen. Den føles lidt plastik agtig, specielt såfremt man sammenligner med den dyrere Me udgave.  MiniMe byder heller ikke på et display på fronten eller mulighed for betjening. Det eneste på fronten udover standby knappen er en tilslutningsmulighed for IR Link forlænger, som dog ikke medfølger.

boxcontents

Medleveret får du:

  • En Quickguide på engelsk
  • Komponent og komposite video/lydudgangene (jackstik/phono)
  • Fjernbetjening med batterier
  • Strømforsyning

back

På bagsiden finder du:

  • LNB ind
  • LNB gennemsløjfning
  • Optisk digital lyd ud
  • Ethernet
  • HDMI
  • komponent video udgang
  • Komposite video/lyd udgang
  • 2 x USB
  • eSata

Desuden er der på bagssiden en Restore knap. Såfremt installationen af ny software på boksen skulle fejle, kan denne redde boksen.

Det er værd at bemærke, at både komponent og komposite video/lydudgangene altså er specielle jackstik til phono kabler, det naturligvis fordi der ikke var plads til fulde stikbøsninger på boksen.

cardreader

Kortlæser har boksen en enkelt indbygget af, denne finder du på siden af boksen, og AZBox annoncerer selv denne med Conax licens, hvorfor jeg også havde forventet at kunne teste boksen med Canal Digital conax kort, men desværre viser det sig, at denne del endnu ikke er implementeret, hvorfor jeg derfor kun kan anmelde boksen i forhold til gratis kanaler.

remote

Fjernbetjeningen er faktisk ganske fin synes jeg. Som så ofte sidder knapperne i midten omkring navigationsdelen lidt tæt, men ellers virker den fornuftig med knapper, der er af en rimelig størrelse selv for større fingre.

Installation

Som nævnt så kommer boksen med AZtrino software installeret. Dette i boot 0 positionen. Du kan med fordel med det samme starte med at opdatere denne via USB nøgle til den seneste version fra azbox.com. Det gøres ved at holde + knappen inde, mens du tænder for boksen.

upgrade

Så bliver du efter et stykke tid præsenteret for en skærm, der beder dig om at vælge. hvilken boot position 0 eller 1 du vil installere software til. Ønsker du at installere f.eks. den seneste AZtrino software på boot 0, vælger du denne, og så opdateres boksen med filerne, du har pakket ud til din USB nøgle.

rti_enigma2

Du kan også f.eks. installere Enigma 2 software fra 3. parts udviklere på boksen. Der er pt. Images ude fra software teams som RTI og OpenRSI. Sidstnævnte er baseret på den ganske velkendte OpenPli software. Denne kunne du f.eks. så installere på boot 1 positionen.

Softwaren, der skal på de enkelte boot partitioner, skal navngives henholdsvis image0.jffs2 eller image1.jffs2 for position 0 eller 1.

sprog_aztrino

osd_settings

Men lad os starte med at kigge på AZtrino softwaren, som jeg tester version 1.6 af.  Installationen er lidt mere kompleks end på Enigma 2, synes jeg. Der er flere valg, og flere indstillingsmuligheder man skal overveje, men flere muligheder tiltaler naturligvis også nogle. Det er værd at bemærke, at der ikke er dansk menusprog i AZtrino softwaren, men mon ikke mange også foretrækker engelsk.

Du har mulighed for at udsende video i op til 1080p format. Formaterne der kan vælges er: 576i, 720p (50Hz), 720p (60Hz), 1080i (50Hz), 1080i (60Hz), 1080p (50Hz), 1080p (60Hz).

sat_settings

sat_scan

Opsætning af DiSEqC volder ikke nogen problemer, men scanning af kanaler tager dog lidt tid, og jeg kunne ikke finde en mulighed for kun at gemme de ukodede kanaler desværre ved en komplet satellitsøgning med AZtrino softwaren.

Daglig brug

mainmenu_aztrino

chlist_aztrino

Aztrino softwaren skal nogle måske lige vende sig til, men den fungerer så også ganske fint. Dog har jeg oplevet et par nedbrud eller finurligheder i version 1.6 i hvert fald. F.eks. synes man altid at skulle skifte kanal efter en kanalsøgning for at få billede på skærmen, og manual frekvenssøgning fik konsekvent boksen til at genstarte, så meget tyder på at boksen endnu mangler lidt på softwaren fronten.

Der er som nævnt tidligere rig mulighed for at gå ind i finindstillinger af boksen betjenings og grafisk set, hvilket er positivt for dem, der kan lide at optimere og personliggøre indstillingerne.

Billedkvaliteten på både HD og SD kanaler er rigtig god, og kanalzapping sker med fornuftig hastighed.

Kanallisten giver mulighed for at sortere på en række forskellige parametre, og du får også EPG om det aktuelle program på kanalen. Der er mulighed for at lave din favoritliste, og derudover tilbydes på flere sorteringsmuligheder efter satellit, udbyder osv.

epg_enigma2

Der er fuld EPG mulighed på Freesat kanaler i hvert fald med Enigma2 image installeret, hvilket er et plus.

Brug af PVR funktionen kræver tilslutning af ekstern disk. Når du har gjort dette kan du anvender til at optage og tidsforskyde tv på. Det er naturligvis muligt at optage direkte eller via EPG. Jeg har testet med ekstern USB/eSata harddisk i Open RSI Enigma 2 softwaren. Du kan skifte til en anden kanal på samme frekvens mens der optages, men igen sikkert fordi boksen og softwaren er så ny så lykkedes det mig ikke at afspille optagelser på boksen i Enigma2 softwaren. Det kunne jeg dog godt med AZtrino softwaren.

network_settings

videoplayback

Billeder, musik og videoafspilning håndterer AZBox miniMe naturligvis også. Understøttelsen af formater virker generel god. Du kan også mounte netværksdrev og afspille indhold af den vej.

Blindscan og 4:2:2

Blindscan forfindes på boksen og er også oplagt i forhold til boksen mulighed for 4:2:2 feeds, men blindscan funktionen, som lige er blive tilføjet, mangler dog meget for at tilfredsstille feedhunter.

Feeds kan du dog også finde på en side som http://www.satelliweb.com/index.php?section=livef, hvor der oftest også angives feeds med 4:2:2 signaltype.

mpeg422_feed

Jeg fangede en feed af Hobro-Randers fodboldkampen i 4:2:2 på 1 grad vest til TV 2 Sport. Det er værd at huske, at mange feeds kræver større parabol end normalt, det gælder også 1 grad vest, så forvent ikke så meget held med f.eks. 70 cm parabol.

enigma2_rsi

Jeg har testet boksen med både AZtrino og OpenRSI Enigma baseret software, og jeg må sige jeg personligt foretrækker sidstnævnte. Men måske er det også et spørgsmål om at det er denne jeg er mest vant til. I denne udgave havde jeg ikke problemer med at scanne enkeltfrekvenser. Daglig brug af Enigma softwaren er som man er vant til og naturligvis med mulighed for at hente diverse plugins med videre.

Konklusion

AZBox miniMe er en interessant boks for dem, der godt vil have en boks til at kunne se alle satellitfeeds med. Med sin 4:2:2 understøttelse skiller den sig ud fra mængden.

I øvrigt så er det også smart med muligheden for 2 forskellige software udgaver på boksen på samme tid. Det er praktisk også i forhold til at teste ny software, og boksen er nok også mest interessant for dem, der er interesseret i at følge med i udviklingen af disse via diverse forums med videre.

Det er ærgeligt at boksens interne kortlæser endnu ikke er aktiveret, og at boks softwaren endnu synes lidt ustabil. Nu tester jeg også boksen næsten før den er ude på markedet, så forhåbentligt forbedre det sig.

+  Kan vise 4:2:2 feeds
+ Kan have 2 samtidige software images installeret

– Ikke aktiv intern kortlæser
– Virker ikke 100% stabil endnu

DIGITALT.TV takker OpenSat/AZBox for at stille boks til rådighed for denne anmeldelse.

Specifikationer

 Operating System  Linux
 Processor (CPU)  SIGMA processor SMP 8653
 Working Memory  DDR 128 MB
 Video Memory  DDR 128 MB
 Tuner  Single tuner (DVB-S2 or DVB-C) embedded.
 DiSEqC  1.0, 1.1, 1.2, 1.3, USALS
 Flash Memory  256 MB
 HDD  eSATA
 Video Output  PAL / NTSC
 Video Containers  MPEG1/2/4 (M1V, M2V, M4V); MPEG1/2 PS (M2P, MPG); MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS), VOB, AVI, ASF, WMV, IFO, ISO; Matroska (MKV), MOV (H.264), MP4, RMP4
 Video Codecs  XVID SD/HD; MPEG-1; MPEG-2: MP@HL; MPEG-4.2: ASP@L5, 720p, 1-point GMC; WMV9: MP@HL; H.264: BP@L3; H.264: [email protected]; H.264: [email protected]; H.264: [email protected]; VC-1: MP@HL; VC-1: AP@L3
 Audio Containers  AAC, M4A, MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), WAV, WMA, FLAC, OGG
 Audio Codecs  AAC, AAC+, DTS, WMA, WMA Pro, MP1, MP2, MP3, LPCM, FLAC, Vorbis, DTS (Audio Passthrough)
 Picture Support  JPEG, BMP, GIF
 Subtitle Supported  SMI, SRT, TXT, SUB, SSA
 Resolution  576i (480i), 576p, (480p), 720p, 1080i, 1080p
 Ethernet  10/100 Base-T Ethernet (max.100Mbit/s)
 Front I/O Coloured Leds; Power Button; 1x IR Jack;
 Rear I/O 1x HDMI; 1x JACK; 1x e-SATA; 1x RJ45; 1x Optical S/PDIF; Power Switch; 2x USB 2.0; 1x AV connector;
 Lateral I/O 1x CR Slot for PayTV; (ikke aktiv)

I samme kategori

Back to top button