Zolid MPEG-4 HD CI DVB-T
Aldi sælger fra lørdag den 9. april en DVB-T boks til 399,-. Det lidt specielle ved boksen er, at du til prisen får muligheden for også at modtage betalings-tv på boksen, herunder TV 2 når den kodes i 2012. Zolid boksen har nemlig en common interface port, hvor du har mulighed for at indsætte et Boxer ca modul (også kaldet Boxer TV-modul). Med dit Boxer programkort i dette modul, får du adgang til også at se kodede kanaler og er klar til fortsat at kunne se TV 2 også i 2012. I prisklassen virker Zolid boksen derfor som et godt bud på en billig boks, der ikke er forældet allerede i 2012, selv om du dog ikke vil kunne modtage kommende HDTV kanaler fra Boxer på denne boks, eftersom den ikke har DVB-T2 tuner.
DIGITALT.TV ser, hvad du får for de 399,- boksen koster i denne anmeldelse.
Zolid CI DVB-T – Design, tilslutninger
Til 399,- forventer man ikke en top designet boks, og det er da heller ikke, hvad man får. Zolid boksen virker lidt gammeldags i sit udtryk, men funktionel nok med sine knapper på fronten, der tillader betjening også uden fjernbetjening.
På fronten finder vi også USB tilslutningen, som gør det muligt at optage tv eller afspille video, musik og billedeindhold til og fra en USB harddisk/nøgle. Ved siden af denne er CI porten, der som nævnt gør det muligt at udvide med et Boxer Ca modul. Dette modul medfølger gratis ved tegnelse af Boxer TV abonnement og kan ellers købes til ned under 300,- flere steder.
På bagsiden finder vi:
- Antenne ind
- Antenne gennemsløjfning (Det oprindelige signal f.eks. videre til DVB-T tuner i din fladskærm. Du kan ikke tv fra boksen via denne udgang)
- Coaxial digital lydudgang
- HDMI
- Scart
- Tænd/sluk afbryder
Med boksen følger der en fjernbetjening og en dansk brugervejledning.
Zolid CI DVB-T – Installation
Boksen fra Zolid er ganske hurtig at komme i gang med. Der skal bare vælges sprog, tidszone og om du vil søge efter ukodede eller alle kanaler. Derefter søger boksen selv kanalerne ind. Boksen fandt uden problemer alle kanaler her hos mig. Boksen søger frekvenser i områderne 177500-226500 og 474000-858000.
Der er mulighed for at oprette op til 4 favoritlister på boksen med din egen ønskede kanalrækkefølge, men du kan også redigere i hovedlisten.
Boksen kan videoudgangsmæssigt via HDMI indstilles efter følgende muligheder:
- 576p@50hz
- 576i@25hz
- 720p@50hz
- 1080i@25hz
- 1080p@50hz
Derudover rummer boksen også indstillinger til HDMI farverum og dybde, kontrast, lys og saturation, hvilket generelt er flere muligheder end på mange andre bokse.
Lydmæssigt kan den digitale lydudgang SPDIF indstilles mellem Mute, PCM eller Bitstream. En test på DR HD viste dog at boksen i hvert fald pt. tilsyneladende bare sender PCM lyd både via SPDIF og HDMI uanset indstilling her og valg af lydkanal på DR HD.
Zolid CI DVB-T – Daglig brug
Boksen er super hurtig til at vise tv efter du har tændt for strømmen og umiddelbart så giver Zolid boksen her et ganske godt visuelt indtryk. Menuerne og brugeroverfladen er ikke så gammeldags, som det ses på flere andre billigbokse og ting som tekst-tv og visning af EPG fungerer fint nok.
EPG kan vises på 3 forskellige måder, enten som nu og næste, der giver et hurtigt overblik over det, der sendes lige nu og lige derefter for en række kanaler. Daglig giver overskuelig information på listebasis for en given kanal, mens ugentlig giver en EPG på tidslinje form. Der kan bladres mellem dage osv. men der er også dele af betjeningen, der er lidt rodet og upraktisk. F.eks. skal man klikke i tasten på fjernbetjeningen for at læse programomtale, men i tasten sidder helt i toppen på fjernbetjeningen, og det er ikke så brugervenligt.
Undertekster virker fint nok på TV 2 og Boxer TV kanaler med tekst-tv undertekster i forhold til live tv.
På fjernbetjeningen, der ligger ok i hånden, er der ikke sparet på knapperne. De virker ikke alle helt velplaceret, og generelt virker det nogle gange som der skal flere knapper til at udføre en handling end egentlig nødvendigt, eller også så er det ikke de mest logiske knapper, der skal bruges. Men det er selvfølgelig en tilvænningssag.
Jeg har oplevet en enkelt gang at boksen er gået i baglås under min test.
Zolid CI DVB-T – PVR funktionalitet
Tilslutter du en USB nøgle eller harddisk til boksens tilslutning på fronten er der mulighed for at optage tv eller afspille dine eksisterende mediefiler såsom video, musik og billeder. I forhold til PVR funktionaliteten var det endnu ikke muligt at optage kodede kanaler, mens jeg testede boksen til denne anmeldelse i starten af april. Ifølge distributøren så er ny software, der muliggør dette, dog på trapperne.
PVR delen tilbyder
- Optag tv programmer manuelt eller via EPG
- Pause live tv manuelt eller kør med automatisk timeshift i intervaller fra 30 min – 2 timer.
- Timeshift kan valgfrit gemmes som optagelse
- Optagelser kan valgfrit gemmes i TS eller PS format
(Bemærk at Boxer TV optagelser når de aktiveres kun kan afspilles på samme boks som de blev optaget) - Der kan oprettes ugentlige, månedlige, daglige optagelser
- Du kan optage 1 ukodet kanal og se en anden kanal der sender på samme frekvens samtidigt
- Du kan optage et program og se et optaget program samtidigt
- Boksen kan benytte både FAT32 og NTFS fil format
I forhold til optagelse via EPG’en er betjeningen lidt kringlet. Det oplagte ville være at trykke rec knap, når man havde markeret det ønskede program, man ville optage, men i stedet skal man trykke grøn knap hele to gange. 1 tryk på den grønne vælger nemlig bare at programmet skal vises (Oversat til minde), altså at boksen slår over på den rigtige kanal når programmet starter. Det vises i øvrigt med et logo, der ligner et optage logo, som er med til at forvirre yderligere. Trykkes der 2 gange på den grønne knap vises en grøn cirkel med et R indeni, altså igen ikke et helt logisk farvevalg til dette ikon.
Boksen kunne ikke så godt med min 500 GB USB Iomega harddisk, der får strøm udelukkende via USB porten. Efter nogle minutter forsvandt kommunikationen tilsyneladende og optagelser blev derfor stoppet alt for tidligt. Også en USB nøgle havde samme resultat, mens en anden synes at virke lidt bedre. Boksen lader til at miste kommunikationen med USB enheden efter et stykke tid, og så får man ikke hele optagelsen med. Harddisk med egen strømforsyning har fungeret til de optagelser, jeg har testet indtil videre.
Optagelser fra TV 2 med undertekster kræver at du manuelt aktivere dem via fjernbetjeningen når du afspiller.
Jeg savner i forhold til PVR delen en mulighed for at lægge f.eks. 5 minutter automatisk til optagelser, ligesom der ikke er hukommelse for, hvor man sidst kom til, hvis man genoptager afspilning af optagelser.
Optagelser gemmes desværre ikke med EPG navn og info, hvilket gør det lidt mere uoverskueligt at finde dem igen.
Optagelser kan man komme ind til via Media eller Device knappen på fjernbetjeningen, men lidt underligt skal man vælge mappen med det meget lidt sigende navn “/udska1” for at komme ind til dem.
Zolid CI DVB-T – Media funktionalitet
Boksen leverer ganske god support for diverse filformater via USB enhed. Jeg kunne afspille både mkv, wmv, mov og ts filer optaget på en anden boks. Lydmæssigt kunne boksen afspille både mp3, flac og wma filer og både jpg, gif, bmp og png billede filer virkede.
Adgangen foregår via Media knappen på fjernbetjeningen, og efter det obligatoriske tryk på “/udska1”, så kan man navigere rundt i mapper. Skal man et niveau op sker det med pil til venstre.
Udover disse muligheder byder boksen også på lidt simple spil såsom sudoku, tetris med flere.
Zolid CI DVB-T – Konklusion
Zolid MPEG4 HD CI boksen tilbyder en del til sine kun 399,-. Den virker grundlæggende fornuftig og tekst-tv og EPG visningsmulighederne er ganske fine. Boksen optager som nævnt endnu kun ukodede kanaler her pt. mens jeg tester den, men det gør den også godt, med mulighed for at se anden kanal på samme frekvens eller et allerede optaget program. På PVR delen trækker det ned at boksen synes lidt kræsen med, hvilke USB enheder den fungerer med, men måske kan det forbedres i kommende software opdateringer. I forhold til hvad jeg har prøvet, så er en USB harddisk med egen strømforsyning at anbefale.
Boksen til at understøtte diverse mediefil formater ganske godt, hvilket også er positivt.
Der hvor jeg synes man med rette kan komme med lidt konstruktiv kritik er på betjeningen, der ikke altid virker helt logisk og brugervenlig. Også ting som navngivning af optagelser med EPG titel kunne være rart. Men er du ude efter en prisgunstig boks, der også er relevant i forhold til TV 2 i 2012, så virker Zolid boksen her som et fornuftigt bud. DIGITALT.TV skal nok vende tilbage med nyt, når der er ny software klar med mulighed for optagelse af kodede kanaler.
Savner du twin tuner mulighed og intern PVR, så er der også en sådan model på vej fra Zolid.