VU+ Ultimo 4K – Test af High End TV-boks
VU+ nuværende topmodel indenfor tv-bokse hedder Ultimo 4K. En boks, der byder på et væld af muligheder såsom modtagelse af Ultra HD tv-kanaler, montering af op til 3 fysiske tunermoduler, der internt kan levere over 16 samtidige tv-kanaler. Det bruges blandt andet til at give lynhurtige kanalskifte med mere. Priserne starter fra 4100,- i det tyske. Der er også enkelte danske forhandlere af boksen ifølge Pricerunner.dk her
Læs mere om VU+ Ultimo 4K og dens muligheder herunder i vores test.
VU+ Ultimo 4K udpakning, design og specifikationer
Boksen kommer traditionen tro, når det gælder VU+, pakket i en brun æske, der udover boksen indeholder:
- Strømadapter med kabel
- Fjernbetjening med batterier
- HDMI kabel
- Setup guide
- Harddiskmonteringskabel og skruer
Designet på VU+ Ultimo 4K følger Vu+ designtraditionerne fra tidligere. I midten et stor LCD display, der nu er på hele 4″. Oplagt til at bruge til kanalnavn/logo eller ur, og i en størrelse så man godt kan se det flere meter fra boksen, hvilket typisk jo er den afstand man sidder.
Bag frontklappen finder vi to indbyggede kortlæsere, der som altid på denne type boks ikke er aktive uden 3. parts plugins. Der er desuden 2 CI porte til kortlæser moduler. Konkret har vi testet boksen med ukodede kabel-tv kanaler og Canal Digital kanaler via et kortlæsermodul. Udover porte til kort/kortlæsere er der på fronten også en USB port, der f.eks. kan anvendes til softwareopdatering via USB nøgle.
- 2 x FBC Tunermodul pladser (mere om tunermuligheder i næste afsnit)
- 1 tunermodulplads til standard tunere eksempelvis Twin DVB-T2/C modul
- HDMI ud
- HDMI ind
- Ethernet port
- 2 x USB 3.0
- RS 232 port
- Optisk lyd ud
- Analog lyd ud (phono)
- Strømstik/knap (Ekstern strømforsyning)
Fjernbetjeningen der følger med er standard udgaven VU+ har kørt med i nogle år nu.
Der er efter lanceringen kommet en ny Bluetooth VU+ fjernbetjening på markedet. Vi havde gerne set denne medleveret, uden at den skal tilkøbes. Mange vil måske dog nok i forvejen anvende en universalfjernbetjening som f.eks. en Logitech Harmony, og så kan det jo være lige meget med en High End fjernbetjening til boksen.
Tunermuligheder
Der er på Vu+ Ultimo 4K rig mulighed for en tilpasset tuneropsætning netop til dine behov. Der er to såkaldte FBC Tuner slots i boksen til VU+ FBC Tuner moduler samt en traditionel slot til standard single eller Twin tuner modul.
FBC tunerne er multituner moduler med 8 tunere på et modul. FBC Tuner fås pt. enten som satellit-tv eller kabel-tv tuner moduler. Derimod findes der endnu ikke et FBC DVB-T2 tuner modul til terrestrisk tv. DVB-T2 er dog muligt via den tredje tuner modul slot, hvor man købe et Vu+ DVB-T2 twin tuner modul.
Konkret har vi testet boksen med 1 x FBC DVB-C og 1 x FBC DVB-S2 tuner. Det vil sige at vi i alt har 16 tunere til rådighed i boksen. 8 til kabel-tv og 8 til satellit-tv. Vi kunne også have sat 2 x DVB-S2 eller alternativt 2 x DVB-C FBC moduler i og fået 16 tunere, men det er nu nok de færreste, der har brug for så mange tunere. Læs evt. mere om FBC tuner i forhold til satellit-tv i vores artikel her
Helt fyldt op så kan man altså have 18 tunere i boksen fordelt f.eks. på 1 x DVB-C FBC, 1 x DVB-S2 FBC og 1 x twin tuner DVB-T2/C modul.
Harddisk installering
Imodsætning til visse andre modeller, så kræver Vu+ Ultimo 4K, at man afmonterer kabinettet for at installere en intern harddisk. Der er altså ikke noget skuffe system, men fordelen er, at boksen så kan håndtere både 2,5″ og 3,5″ harddiske. Det giver med sidstnævnte mulighed for større lagerkapacitet. Det er naturligvis også muligt at tilslutte en ekstern USB harddisk.
Software installation og opsætning
VU+ Ultimo 4K har været på markedet i et stykke tid, så der er på softwarefronten et pænt udvalg af muligheder som alternativ til fabrikssoftwaren.
Vi har afprøvet lidt forskelligt og er endt på VTI softwaren, der synes at være blandt de mest udbyggede i forhold til funktioner, herunder god support for HDMI input, som er en lidt speciel mulighed på boksen.
For at installere software på boksen, så henter du et image ned og pakker ud på en usb nøgle. Placer USB nøglen i boksen og sluk og tænd på for strømmen til boksen.
I display’et skulle der nu gerne blive spurgt til om du vil installere den software der ligger på USB nøglen. Tryk på standby touch knappen på fronten for at starte installationen, og afvent så at den afsluttes og boksen genstarter.
Så er det ellers den velkendte opstartsguide med valg af sprog osv. som er standard på Enigma baserede tv-bokse.
Daglig brug / Betjening
Med så mange processorkræfter og tunere, så er VU+ Ultimo 4K absolut i overhalingsbanen. Den daglige betjening er super hurtig uden lag i menuerne. Kanalskifte op og ned er med installeret FBC tuner nærmest med 0 ventetid. Kanaler fortunes nemlig på en af de ledige 8 tunere, så kanalskifte, med billede på skærmen vel og mærke, sker omgående.
Du kan se en demo af kanalskifte hastigheden herunder
I forhold til en kold start altså boot up strøm helt slukket, så er den dog ikke så hurtig som Dreambox 900 boksen, som vi også tidligere har anmeldt.
Er du erfaring bruger af Engima 2 baserede bokse, så kender du betjeningen. Fordelen er her de utroligt mange indstillingsmuligheder, så du kan personliggøre menuer, EPG osv til netop dine behov. Det er her styrken i boksen ligger for alvor.
Tag et eksempel som EPG visning. Den kan oftest på mange tv-bokse og TV være begrænset til tidslinje funktion der ikke altid er overskuelig. På denne boks er der mulighed for at se TV-Guiden på en række forskellige måder, og vælge hvilken måde du ønsker der skal vises som standard.
Skulle din tv-udbyders EPG data ikke være tilfredsstillende for dig, så er der også mulighed for at importere alternativ EPG info fra nettet. Vi har skrevet en uddybende artikel om det emne her
Et andet godt eksempel på boksens muligheder er mulighed for at anvende og betjene boksen via apps. Der er et stort udvalg af apps, hvor du f.eks. kan programmere timeroptagelser direkte fra din smartphone, eller streame live tv eller optagelser både derhjemme, eller når du er på farten. VU+ Ultimo 4K kan endda gøre, så det streames i en passende kvalitet, ved simpelthen at transcode indholdet så det svarer til din upload/download hastighed.
Med mulighed for så mange tunere, så burde der være rigeligt til både at optage, streame og se live tv samtidigt. Der er f.eks. også mulighed for at gøre brug af de mange tunere f.eks. til at levere tv til en medieafspiller i et andet rum via Kodi softwaren. Læs mere om hvordan det fungerer i vores artikel her
Skal vi også lige runde HDMI input muligheden, så havde vi lidt blandede resultater i brug af denne. Med VTI image kunne vi fint se og optage input fra vores tilsluttede Apple TV, også selv vi egentlig havde forventet, at kopibeskyttelse ville blokere for dette. På et andet image virkede det dog ikke rigtigt.
Konklusion VU+ Ultimo 4K
VU+ betegner selv deres nyeste topmodel meget selvsikkert som Ultimo 4K the best imaginable UHD receiver. Det er da også svært at finde ret mange mangler på denne tv-boks i Rolls Royce klassen. Specielt muligheden med FBC tunermodulerne gør den til en vinder, med hurtigt kanalskifte, muligheder for mange samtidige tv-optagelser eller streaming.
Ultimo 4K er dog heller ikke billig, og det er værd at notere sig, at FBC tunermulighederne også kan fås på billigere modeller fra VU+. Så har man ikke behov for at mikse tunertyper, så kunne eksempelvis en VU+ Uno 4K med DVB-C FBC kabel-tv tuner være et noget billigere alternativ, der fortsat kan en del af det samme.