Parabol-TV

Vu+ Solo 4K – Ultra HD TV boks

Solo_4K_test

Introduktion Vu+ Solo 4K

Ultra HD TV på satellit er endnu i sin begyndelse, men der er lidt kanaler rundt omkring at hente ind. Hidtil har det krævet et Ultra HD TV med satellit-tv tuner. Nu er er kommet en Linux boks på markedet, der kan håndtere UHD kanaler. Solo 4K er fra producenten Vu+, der sammen med Dream Multimedia, er nogle af de største producenter på markedet indenfor denne produktkategori.

Udover UHD support, så er der også en anden nyhed nemlig Full Bandwidth Capture satellit-tv tunere, der giver nye muligheder. Vi har testet den nye model, der koster fra omkring 4000,- i danske butikker.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

This review in English – Click here

Teknik

Den nye Vu+ Solo 4K er den første VU+ receiver, der er udrustet med en ARM processor. Hidtil har de alle været med MIPS processor.

Der er ekstra hestekræfter i Solo 4K modellen med 2  x 1500 Mhz CPU, hvor Vu+ Duo2 modellen havde 2 x 1300 Mhz. Vi måler en boot tid fra strøm helt slukket til der var billede på skærmen på omkring 32 sekunder.

Som du kan se på tabellen, så er der yderligere forskelle mellem Vu+ Solo 4K og Vu+ Duo2.

Vu+

Duo2

Solo4K

CPU Type MIPS ARM
CPU (MHz) 2×1300 2×1500
RAM (MB) 2048 2048
Flash (MB) 1024 4096
Flash type (NAND) eMMC
DVB 2 X S2/C/T2 2 x Fixed Dual FBC DVB-S2
(S2/C/T/T2)
HDTV Yes Yes
3D TV Yes Yes
PiP Yes Yes
Common Interface 2 1
Smart card 2 2
USB 3 x 2.0 2 x 3.0
1 x 2.0
RS232 Yes Yes
LAN
(Mbit/s)
Gigabit
WiFi 802.11b
Gigabit
WiFI 802.11n
HDD 2.5/3.5 in Detachable 2.5″
ATA SATA III SATA III
eSATA Yes No
SCART 1 No
HDMI 1 1 (2.0)
Display 3.2″ TFT LCD
(262,000 Color/16 bit)
3.5″ TFT LCD
(262,000/18bit)
Other connectors Digital Audio:S/PDIF,
Analogue Audio:Right & Left (Cinch x 2),
Analogue Video: Component Video (YPbPr),
Composite Video (Cinch x 1 )
Digital Audio: S/PDIF
Audio Dolby Digital Dolby Digital + DTS

FBC – Full Bandwith Capture

FBC teknologien tilføjer mulighed for at hente flere transpondere/kanaler ind på samme fysiske tuner. De 2 FBC satellit tunere kan hente op til 8 transpondere ind, såfremt de er i samme frekvensbånd og polaritet.

 1. (950 MHz – 1950 MHz) : Low-Band / Vertikal
 2. (950 MHz – 1950 MHz) : Low-Band / Horisontal
 3. (1100 MHz – 2150 MHz) : High-Band / Vertikal
 4. (1100 MHz – 2150 MHz) : High-Band / Horisontal

Så modtager du en kanal på tuner 1 i frekvensområde 1, så kan du med samme tuner få adgang til 3 yderligere transpondere med kanaler i dette frekvensområde.

Såfremt man benytter Unicable/SatCR LNB, så kan hver tuner få 4 SatCR frekvenser, så Unicable er en fordel, hvis man vil have fuld glæde af FBC teknologien.VU+ Solo4K VTI Tuner settingsEt kig på tuner indstillingerne, så kan man også se de ekstra tunere med FBC. Fordelen er naturligvis, at du mere frit end tidligere kan optage mere på samme tid end tidligere. Op til 24 samtidige optagelser skulle være understøttet rent softwaremæssigt.

Er du typen, der jagter midlertidige satellitfeeds, så er der også en blindscan funktion, dog er der ikke support for 4:2:2 feeds, men det havde vi nu heller ikke forventet.

Udpakning

I kassen finder vi

VU+ Solo4K box contentl

 • Fjernbetjening med batterier
 • Strømadapter / kabel
 • HDMI kabel
 • Setup guide
 • Harddisk skuffe and 4 skruer

Design og tilslutninger

VU+ Solo4K front openVu+ Solo 4K holder sig det samme design som Vu+ har brugt tidligere på Solo / Duo2 modellerne.

Solo 4K displayI midten finder du et LCD display, der er lidt større, end det der var at finde på Duo2 modellen. Det kan bruges til at vise kanalikoner, hvilket nok er det mest relevante. Der er godt nok også Mini TV mulighed, så displayet kan vise live tv, men vi har svært ved at se det brugbare i dette, det er jo meget småt.

VU+ Solo4K front open slotsBag frontklappen finder vi en common interface port og 2 indbyggede kortlæsere. Der er også en standby knap, hvilket er den der skal benyttes for at sætte en software opgradering fra USB i gang. Der er netop en USB 2.0 port på fronten til dette formål.

På bagsiden finder vi:

VU+ Solo4K back connections

 • 2 x DVB-S2 (FBC) tuner inputs
 • 1 port til Tuner modul (Dual DVB-S2 / Dual DVB-C/T2 er muligt)
 • HDMI
 • Ethernet port (Gigabit)
 • 2 x USB 3.0
 • Optisk lyd ud
 • RS-232 port

VU+ Solo4K Duo2 comparisonSom du kan se, så er Solo 4K knap så bred som Duo2 modellen. Solo 4K har heller ikke indbygget strømforsyning og køleblæser.

Nem harddisk installation

VU+ Solo4K hdd install 625Det er også på bagsiden du installerer en harddisk i boksen, og det er super enkelt.

VU+ Solo4K hdd installVu+ medleverer en harddiskskuffe, hvor du kan montere en 2.5″ harddisk. Når det er gjort er det bare at skubbe denne ind.

Så ikke noget med at skulle tage kabinettet af som på tidligere modeller.

Et kig ind i Solo 4K

VU+ Solo4K internalTager vi coveret af, så finder vi et enkelt og organiseret design, der er gjort muligt af den teknologiske udvikling. Sammenligner man med f.eks. en D2MAC boks fra de gamle dage, så ville den være fyldt op med komponenter, nu er det meste samlet på en og samme chip.

Vu+ Dual DVB-T2 tunerVU+ Solo4K tuner installOg nu vi har coveret af, så kan vi ligeså godt installere en Dual DVB-C/T2 tuner i udvidelsesslottet.

Daglig brug / Betjening

Vu+ solo 4k remotePå fjernbetjeningsfronten så er der ikke sket noget nyt. Det er den samme fjernbetjening som på de forrige Vu+ modeller.

Sammenlignet med Vu+ Duo2, så synes vi Solo4K er en smule mere krævende, i forhold til hvor præcist man peger den mod modtageren.

Blackhole 3.0Vu+ Solo 4K kommer naturligvis med fabrikssoftware, men på Linux bokse som denne, så vælger de fleste typisk at installere noget andet.VU+ Solo4K VTI Main Menu

VTI og Blackhole er et par af disse muligheder, som allerede er tilgængelige på Vu+ Solo 4K boksen.Opdatering af software sker således:

 • Via din computer så hent det VU+ Solo 4K image, du ønsker at installere
 • Udpak det til en USB nøgle
 • Sluk VU+ Solo 4K boksen på bagsiden
 • Sæt  USB nøglen i USB porten på fronten
 • Tænd for strømmen til din VU+ Solo 4K
 • LCD displayet informerer et kort tid om at der er en opdatering tilgængelig
 • Tryk standby knappen for at installere

Solo 4K boksen føles hurtig og nem at betjene. Er du vant til Enigma baserede Linux bokse, så kender du menuerne i forvejen.Vu+ Solo4K install videoNyt er naturligvis, at der kan vælges 2160 som opløsning under opsætningen.

Billedkvaliteten er rigtig god på Solo 4K. Måske også hjulpet af, at der er tale om en ARM baseret boks. Af en eller anden grund har disse et bedre billedkvalitets ry en MIPS boksene. Måske er det mest tydeligt ved opskalering af SD kanaler.

Ultra HD kanaler

Solo 4K UHD demo channelDer er ikke ret mange Ultra HD kanaler tilgængelige på satellit endnu, og de fleste af dem der udsendes er kun demokanaler. Du kan se en liste her hos KingofSat

Insigth UHDFashon 4KjpgVi har testet de ukodede UHD kanaler på Astra 19,2 øst. Der er demokanaler, shoppingkanal, og de nok mest interessante er Insight, der sender egentlige programmer, samt Fashion 4K, hvis man er til den slags.

Vu+ Solo 4K angiver også, at den har HDR support, vi har dog ikke testet modtagelse af denne del. Der skulle vist være en HDR demo på Hispasat 30 grader vest, men denne satellit har vi ikke adgang til.Uhd Demo SESUltra HD kanaler står naturligt nok skarpest, men som tidligere med UHD, så er det ikke en revolution i forhold til HD, og som nævnt så er der ikke meget interessant UHD kanalindhold endnu. Skulle du ikke have et UHD TV, så kan du godt se UHD kanalerne via denne boks alligevel, blot er det så nedskaleret.

Vi har generelt testet tv med satellit-tv fra 19,2 øst og kabel-tv leveret via Stofa signal, og begge har fungeret uden problemer. Kanalskifte sker lynhurtigt, vi har ikke set hurtigere i hvert fald.

Skal man nævne noget der mangle i forhold til f.eks. Duo2 modellen endnu, så er det transcoding support. Altså muligheden for at streame tv til f.eks. Smartphone i en lavere kvalitet. En form for indbygget Slingbox funktionalitet kan man sige. Det mangler endnu, men så vidt vi ved er det understøttet af hardwaren, så nok bare et spørgsmål om at det bliver implementeret i softwaren på et tidspunkt.

Medieafspilning og Hbb TV

HbbTV understøttes på Solo 4K, men vi havde kun held med det på de tyske kanaler. DR Hbb TV startede ikke op.VU+ Solo4K media playback UHD4097_0_0_0_0_0_0_0_0_0Vi har testet noget UHD demo indhold fra nettet på boksen i forhold til at teste medieafspilning. Noget kunne den afspille og noget var der kun lyd på, så det er ikke alle formater den kan håndtere. YouTube VP9 understøttes os bekendt ikke på boksen.

Vi havde også lejlighed til at teste en HDR demo fil, og denne blev afspillet, men tilsyneladende uden at give tv’et besked om, at der var tale om HDR indhold. Samme fil aktiverede HDR i billedindstillingerne på vores Samsung TV via direkte afspilning fra USB nøgle.

Vu+ Solo 4K konklusion

Vu+ Solo 4K er en opgradering i forhold til de tidligere Vu+ modeller. Det mest åbenlyse nye er naturligvis understøttelse af Ultra HD indhold, men også i forhold til den generelle hastighed, billedkvalitet og FBC teknologien er der grunde til at købe denne nye model.

For mange kan man dog diskutere om tiden endnu er moden til at investere 4000,- i en Ultra HD boks, når der endnu reelt ikke rigtigt er nogle UHD kanaler af betydning.

Har du allerede en boks du er godt tilfreds med, og har du ikke et udtalt behov for at kunne modtage Ultra HD kanaler lige nu og her, så ville vi nok vente. Men vil du have det nyeste nye og være firstmover, så er der lige nu ingen bedre tv-boks end Vu+ Solo 4K.

Vu+ Solo 4K
91 / 100 DIGITALT.TV Score
Positivt
Hurtig
Nem harddisk installering
Ultra HD support
Negativt
Ingen Transcoding support endnu
Brugervenlighed87
Funktioner95

I samme kategori

Back to top button